Никогаш не одам ниту ќе одам на гатачка или ќе верувам во хороскоп... така да... во почеток ова го отфрлам како нерелевантно...Види, ако тргнеме од премисата дека Бог е семоќен, зашто не би знаел што ќе се случи во идинината?
И кога читаш хороскоп или одиш кај гатачка, наводно и тие ја знаат твојата иднина, ама сепак не ги обвинуваш дека ти го испланирале животот, или дека ти немаш слободна воља. Јас разбирам што Синатра сака да каже со ова, зашто за верниците ова има смисла. Секако мораме да признаеме дека Бог е толку голем што нашите мали и ограничени умови не можат да разберат се. Затоа треба и да се има вера. Башка, очигледно е дека немаш ни грам познавање на доктрината на христијанската вера, па затоа не треси работи од ракав.
И немој да мешаш Божја волја и Божји план.
Ако си христијанин, секако дека ќе ја бараш Божјата волја во твојот живот, ќе бараш водство и заштита од него. Немој да ги тривијализираш работите.
Фала за просветлувањето... штета што неговото “преобратување“ никогаш нема да го дознаеме... но затоа сите читаме симпатични вицеви...Јас сум уверена дека Ниче и тоа како се премислил во врска со тоа "Бог е мртов", во моментот кога и самиот умрел.
Не бил многу бистар, особено кога е во прашање Бог.
Ќе се сложам со Магус - никого...човекот си е сам одговорен за својата судбина. Тоа што сееш - го жнееш. Simple as thatХм, ова истото се прашуваат и сатанистите -ако сатаната постои, зошто допушта зло и страдање. Не знам паганите, бахаистите, хиндуистите, будистите, атеистите...кого обвинуваат за злото и страдањето. Бог и за нив е виновен?
Абе немој ти така за Ниче,он е заебан тип и тие шо го читаат се многу паметни и заебани оти нивното преголемо его(напумпано) не дозволува постоење на било каков авторитет над нив.Значи само Бог како авторитет им смета а тешко друг авторитет.(како на пример политичар)Јас сум уверена дека Ниче и тоа како се премислил во врска со тоа "Бог е мртов", во моментот кога и самиот умрел.
Христијанската и Муслиманската идеја за Бог не е единствена. Има други вери што не го ставаат Бог на трон над нив - него во и до нив.Абе немој ти така за Ниче,он е заебан тип и тие шо го читаат се многу паметни и заебани оти нивното преголемо его(напумпано) не дозволува постоење на било каков авторитет над нив.Значи само Бог како авторитет им смета а тешко друг авторитет.(како на пример политичар)
Епа замисли се и ти во таа ситуација да бидеш над бог--моќно чувство е нели!
Ова го заклучи од...? Психијатар си?Абе немој ти така за Ниче,он е заебан тип и тие шо го читаат се многу паметни и заебани оти нивното преголемо его(напумпано) не дозволува постоење на било каков авторитет над нив.Значи само Бог како авторитет им смета а тешко друг авторитет.(како на пример политичар)
Девојко...Ниче кога вика Бог е мртов не мисли на тоа дека не постои Бог, туку одбива да се покорува, се противи, повикува на бунт против она што ни е наметнато како Бог, како идеја за Бог...не знам како да ти доловам, ајде во стилот на Смарт Ес...тој е против религиска лоботомија...Јас сум уверена дека Ниче и тоа како се премислил во врска со тоа "Бог е мртов", во моментот кога и самиот умрел.
Јас обично кога викам дека не се за секого книги мислат се заебавам а смртно сум сериозен. Тоа што на секого му е дозволено да чита и пишува го уништи и мислењето и креативноста...Абе немој ти така за Ниче,он е заебан тип и тие шо го читаат се многу паметни и заебани оти нивното преголемо его(напумпано) не дозволува постоење на било каков авторитет над нив.Значи само Бог како авторитет им смета а тешко друг авторитет.(како на пример политичар)
Глупости на квадрат.Јас сум уверена дека Ниче и тоа како се премислил во врска со тоа "Бог е мртов", во моментот кога и самиот умрел.
За кого како. Кој колку разбрал.Разбирам што сакаш да ми кажеш, и знам дека тоа е основната премиса на сите христијански-религиски сваќања за бог... и знам дека сето тоа не држи вода...
Божја волја и божји план? волја= план... пронајди ја разликата...
Обично тие не обвинуваат никого за своите постапки како што прават останатите...за останатите секогаш е другиот виновен, другиот таму некаде
Логички тогаш само оној кој верува во овој Бог би требало да го "обвини" Бог за несреќите (ако не веруваш во нешто-тоа не постои, следствено нема на што да се префрли вината ). Доколку некој верува во што знам, Перун, Вишну, сатаната, или Один (пример, се оградувам од конкретни имиња на богови пошто не знам другите точно у што веруваат) би требало за секое зло да ги обвинува соодветно. Тоа и ме интересираше, дали за сатанистите виновен е сатаната, Кришна, Вишну... за некои други, нивниот бог...ме интересира кој е за нив виновен при вакви случувања.Ќе се сложам со Магус - никого...човекот си е сам одговорен за својата судбина. Тоа што сееш - го жнееш. Simple as that