Немам што јас на тебе да ти елаборирам. Прво научи да се однесуваш, а потоа обрати ми се.
(поарно овца, отколку јарец)
Чувај си провинцијалското однесување по дома. Ако незнаеш, земајќи во предвид дека си жена, прај го тоа што си најдобра. Ќути.
Бог е војаер. Нели несмее да се меша, ни дал наводно слободна волја, и секако за делата следат наводно последици. Е сега контрадикторноста ми е во поимот божјиот план, божјата волја? Значи уште пред да одлучиме тој знае што ќе одлучиме. Негов план било тоа in the first place, негово сценарио? Што ја класифицира слободната волја како илузија? Премногу допирни точки со детерминизам.
Ако постои зошто допушта зло и страдања. Клучното е дали постои. Илузија се ствара, од смртта, стравот од нејзе кој генерира надеж за задгробен живот. Дали Бог постои?
Не.
Господ е мртов.
Кога сме кај Ниче, еве ти уште некој фин цитат.
„Сега за мене би преставувало страдање, би претставувало мачење на оздравен човек да верувам во такви призраци: тоа би ми претставувало страдање и понижување. Така им зборувам на тие што веруваат во задгробниот живот.
Страдањето и немоќта - тие ги создадоа сите задгробни светови; и онаа кратка лудост на среќа што му е позната на страдилникот“
„Moeто „јас“ ме научи на нова гордост, на која сакам да ги научам луѓето: да не си ја кријат главата во песокот на небесните нешта, туку да ја носат слободно, таа земна глава што ја создава смислата на земјата.“