Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Јас сум уверена дека Ниче и тоа како се премислил во врска со тоа "Бог е мртов", во моментот кога и самиот умрел.
Не бил многу бистар, особено кога е во прашање Бог. :D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nema vrska lupate svasta a toa sto se trvrdi treba da se dokaze a za bog nema dokaz toa e stvar na vera i end of discussion!

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795
Види, ако тргнеме од премисата дека Бог е семоќен, зашто не би знаел што ќе се случи во идинината?

И кога читаш хороскоп или одиш кај гатачка, наводно и тие ја знаат твојата иднина, ама сепак не ги обвинуваш дека ти го испланирале животот, или дека ти немаш слободна воља. Јас разбирам што Синатра сака да каже со ова, зашто за верниците ова има смисла. Секако мораме да признаеме дека Бог е толку голем што нашите мали и ограничени умови не можат да разберат се. Затоа треба и да се има вера. Башка, очигледно е дека немаш ни грам познавање на доктрината на христијанската вера, па затоа не треси работи од ракав.

И немој да мешаш Божја волја и Божји план.

Ако си христијанин, секако дека ќе ја бараш Божјата волја во твојот живот, ќе бараш водство и заштита од него. Немој да ги тривијализираш работите.
Никогаш не одам ниту ќе одам на гатачка или ќе верувам во хороскоп... така да... во почеток ова го отфрлам како нерелевантно...

Разбирам што сакаш да ми кажеш, и знам дека тоа е основната премиса на сите христијански-религиски сваќања за бог... и знам дека сето тоа не држи вода...
Ова е од едноставна причина што неможе вие (овде мислам на верниците) да го пласирате “Бог“ само како “визионер или програмер“ (тогаш кога ви одговара) на големи планови а не на оние мали ситни детали од секојдневниот живот (бидејќи ти ги спомна гатачките и астрономијата- неможе бог да знае дека ти ќе си имаш убав и мирен живот а да незнае дали ти сакаш да се запишеш на економија или земојоделско... бог е семоќен... нели? Тој знае се?).
Божја волја и божји план? волја= план... пронајди ја разликата...
Јас само ги тривијализирам тривијалностите!

--- надополнето ---

Јас сум уверена дека Ниче и тоа како се премислил во врска со тоа "Бог е мртов", во моментот кога и самиот умрел.
Фала за просветлувањето... штета што неговото “преобратување“ никогаш нема да го дознаеме... но затоа сите читаме симпатични вицеви...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Хм, ова истото се прашуваат и сатанистите -ако сатаната постои, зошто допушта зло и страдање. Не знам паганите, бахаистите, хиндуистите, будистите, атеистите...кого обвинуваат за злото и страдањето. Бог и за нив е виновен?
Ќе се сложам со Магус - никого...човекот си е сам одговорен за својата судбина. Тоа што сееш - го жнееш. Simple as that

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Абе немој ти така за Ниче,он е заебан тип и тие шо го читаат се многу паметни и заебани оти нивното преголемо его(напумпано) не дозволува постоење на било каков авторитет над нив.Значи само Бог како авторитет им смета а тешко друг авторитет.(како на пример политичар)
Епа замисли се и ти во таа ситуација да бидеш над бог--моќно чувство е нели!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Абе немој ти така за Ниче,он е заебан тип и тие шо го читаат се многу паметни и заебани оти нивното преголемо его(напумпано) не дозволува постоење на било каков авторитет над нив.Значи само Бог како авторитет им смета а тешко друг авторитет.(како на пример политичар)
Христијанската и Муслиманската идеја за Бог не е единствена. Има други вери што не го ставаат Бог на трон над нив - него во и до нив.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795
Ова го заклучи од...? Психијатар си?
Неможеш да оспоруваш авторитет ако не го гледаш неговото присуство... просто како алва!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.630
Девојко...Ниче кога вика Бог е мртов не мисли на тоа дека не постои Бог, туку одбива да се покорува, се противи, повикува на бунт против она што ни е наметнато како Бог, како идеја за Бог...не знам како да ти доловам, ајде во стилот на Смарт Ес...тој е против религиска лоботомија...:)

--- надополнето ---

Јас обично кога викам дека не се за секого книги мислат се заебавам а смртно сум сериозен. Тоа што на секого му е дозволено да чита и пишува го уништи и мислењето и креативноста...

Кој како разбрал така, не че докажуваме сега...:toe:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Глупости на квадрат.
Ниче со неговото Бог е мртов, алудирал дека во поновото време, нема потреба од Господ. Тој не ја отфрла можноста дека Господ постои, туку дека со развојот на цивилизациите и технологијата, религиите стануваат застарена идеологија и дека го губат чекорот со новото време.

Како второ, на смртна постела, ниту Ниче, ниту било кој, не добива знаење за тоа дали постои Господ или задгробен живот. Покајување на смртна постела е знак на слабост за човек кој цел живот го отфрлал Господ и сега кога знае дека му доаѓа времето за умирачка се покајува за секој случај. Тоа е знак на слабост и ништо друго.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Фала за напорите од петни жили да ми разјасните за Ниче, ама не сум ни јас до толку "лоботомирана" како што претпоставувате. Точно знам на што мислел.

Сепак, цркви сеуште постојат, верници сеуште го слават Бога и живеат за Него, така што, во никој случај Тој не е мртов. Пожив е од кога и да е, за голема жалост на Ниче и оние кои го величаат неговото дело. Бог е жив, а Ниче е мртов (не само во буквален смисол, туку у смисол: губи приврзаници и покрај "генијалните" идеи што ги произвел неговиот мозок). 1:0 за Бог.

И уште една работа: верници имало, има и секогаш ќе има. Се дури човекот не стане како робот, се дури има потреба од духовна и емоционална храна - ќе има искрени верници. Ниче рекол, ама не прорекол. Постојано сум сведок како луѓето го бараат Господа и го наоѓаат. Оние кои се прават јаки и хард кор атеисти (сепак, знам и за атеисти кои станале верници, да не речам мисионери), тоа е нивни проблем. За жал, огромен број на луѓе не се сложуваат со атеистичкото ценето мислење.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Разбирам што сакаш да ми кажеш, и знам дека тоа е основната премиса на сите христијански-религиски сваќања за бог... и знам дека сето тоа не држи вода...

Божја волја и божји план? волја= план... пронајди ја разликата...
За кого како. Кој колку разбрал.

Божјиот план, не е секогаш според Неговата (најсовршена) волја, од проста причина што дозволил други битија да ја користат својата слободна волја и дејствување.

Пример: Божјата волја е сите да се спасат, ама сепак, нема сите да се спасат (имаат слободна волја нели? нема сите да одберат така). Божјиот план беше да го испрати Исус да умре на крстот, за некои да се спасат. Останатите ќе ја отфрлат таа жртва.
Капираш ли?

Значи сега уште треба да се потрудиш да го разбереш и ова, ама овој пат те молам, разбери дека ова и тоа како држи вода.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Toa za slobodnata volja vidi kaj Spinoza, Holbah, Sopenhauer, Nietzsche pa kaj Avgustin. Bog dopusta stradaanje i zlo posto bas mu e gajle za nas a ne deka bebeto odbralo da se rodi so leukemija i trista kusur slucai, znaci sve sto se desava sve e Bozja volja so negovo predznaenje dzabe se molis pak ke bide kako sto ke bide ti dur mu se molis na Bog on veke znae deka dzabe se molis, posto ima predznaenje i ti sto sakas praj pak ke prais kako sto Bog znael deka ke naprais znaci nema slobodna volja!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Дали „Бог“ (без разлика кој како го перцепира) е „жив“ или „мртов“ не е муабетот на темава ... односно дали постои или не ..
Муабетот е .. Ако е „Бог“ „жив“ односно постои ... зошто допушта зло, страдање итн ...
Значи претпоставката е дека постои ..од тука тргнува дискусијата .. зошто допушта зло и страдање ...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.376
Обично тие не обвинуваат никого за своите постапки како што прават останатите...за останатите секогаш е другиот виновен, другиот таму некаде :)
Ќе се сложам со Магус - никого...човекот си е сам одговорен за својата судбина. Тоа што сееш - го жнееш. Simple as that
Логички тогаш само оној кој верува во овој Бог би требало да го "обвини" Бог за несреќите (ако не веруваш во нешто-тоа не постои, следствено нема на што да се префрли вината :)). Доколку некој верува во што знам, Перун, Вишну, сатаната, или Один (пример, се оградувам од конкретни имиња на богови пошто не знам другите точно у што веруваат) би требало за секое зло да ги обвинува соодветно. Тоа и ме интересираше, дали за сатанистите виновен е сатаната, Кришна, Вишну... за некои други, нивниот бог...ме интересира кој е за нив виновен при вакви случувања.

Инаку за судбината...честопати е дискутирано, но сметам дека во најголем број случаи човек влијае колку што му овозможува околината, т.е. многу малку. Посебно најмалку може да влијае на смртта и страдањата за кои се говори. Како минуваат години, човек се уверува постојано во тоа.
Пример ете Ниче за кого говорите, сигурно не се определил за лудило и тешка и бавна смрт...след на околности/судбина/Бог...сеедно кој во што верува...на кои сам не можел да влијае.

Kajgana Shop

На врв Bottom