:nenene: чек,чек ,кочи малку. Тебе како атеист најмалку ти оди во прилог оваа констатација.:wink:
Дали кражбата е добро или лошо дело? Обичниот и нормален човек би рекол дека е лошо. Е сега прашањето е:
-Како некој кој што не верува во идниот свет (како тебе) би успеал да го убеди најмоќниот и највлијателниот криминалец дека кражбата и незаконското присвојување на пари се лоши работи? ![Возбуда :vozbud: :vozbud:](/styles/default/xenforo/emot/vozbud.gif)
Да претпоставиме дека јас сум најмоќниот и највлијателниот криминалец во светот, а истовремено сум многу интелигентен и спретен. Во тој случај ќе кажам дека кражбата е добра, зошто ми овозможува да водам луксузен живот. Значи, кражбата од моја гледна точка е убава работа.
Ако некој атеист би ми дал некој логичен аргумент дека кражбата е лоша работа, моментално ќе престанам да бидам криминалец?
Ајде
атеистички верници, повелете со вашите логички докази да ве видам.
![Возбуда :vozbud: :vozbud:](/styles/default/xenforo/emot/vozbud.gif)
![Возбуда :vozbud: :vozbud:](/styles/default/xenforo/emot/vozbud.gif)
Има два спротиставени принципи во природата, сапрофити и паразити...
Едните сами си доаѓаат до средства за живот а вториве не можат и се закачуваат на некој организам...
Исто и кај луѓето имаш, едни работат, чесни се, пожртвувани а други се политичари,арамии,џепчии...
За првите кражбата е лоша за вторите не е. Е сега ако ти припаѓаш кон првите никој не може да те убеди дека кражбата е добра и огромното мнозинство луѓе си гледаат работа и не крадат...си работаат си ствараат...
Ако припаѓаш кон вториве нико не може да те убеди дека кражбата е лоша...
Конфликтот меѓу овие две основни групации луѓе трае од памтивек и ќе трае уште којзнае до кога. Никогаш нема да има помирување меѓу овие две групи затоа што не можеш да бараш разум кај паразити (арамии,политичари...) како што нема свест кај бактериите и вирусите кои го цицаат домаќинот дури не умре, иако и тие умираат после тоа...
Колку едно општество ќе е праведно и материјално сигурно зависи од бројот на паразити во него (треба да е мал за да има напредок, ако е голем се оди во пропаст...еве види ја македонија со политичарите и администрацијата...) таквите секогаш ќе си постојат...само е опасно ако се накотат...
Затоа нема разлика дали и во што веруваш. Ако си во првата група луѓе арамилакот не ти е вроден па тоа ти е.
Тоа се двете страни на чоештвото, креативната и деструктивната. За жал сметам дека религијата и црквите припаѓаат кон вториот вид...Црквите или џамиите, попови или оџи не ствараат никаква вредност во животот, никој не живее поарно заради нив, не придонесуваат ништо кон заедницата, но затоа живеат одлично, возат бесни коли и земаат добра пара. За продавање магла.
Кој ја посетил планетата земја последно време гледа дека се краде на големо...не прам муабет за џепчија шо украл 100 денари туку за големите арамии...и не гледам дека постоењето на религијата нешто ги спречува, или дека се плашат од пеколо, кога можат со време да си се покајат и опа - во рајо, харфи,девици,мераци,убавини...не се тие криви, незнаеле што прават па му се простува...