Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Го пишувам тоа што го знам и тоа што го имам учено,а за јајцето и кокошката секој си има свои теории,твое е како ќе го сфатиш,мислам дека има и тема за тоа,читај таму.:wink:
ОК, така и си мислев...нема проблем, но сите некако во обид да убедите некој верник дека Божјата вистина е побиена со наука и со нејзините теории, некако се сопнувате...:toe:

Z

Zona Pelucida

Гостин
ОК, така и си мислев...нема проблем, но сите некако во обид да убедите некој верник дека Божјата вистина е побиена со наука и со нејзините теории, некако се сопнувате...:toe:
А што има врска сеа па јајцето и кокошката со злото и страдањето,ти викам има тема затоа и мислам дека иам и пишано за тоа што е постаро,не сум ја Дарвин па се да знам.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Прв е Чак Норис.

Која божја вистина? православната, католичката, исламската, хинду, шинто или бахајската?
Пак повици на некоја си вистина...еднаш треба да решат верниците која вистина е највистинита...има голем избор вери,религии,секти и култови кои ја интерпретираат (да,да,сите се во право...)

Науката е таа. Некои науки можат а некои не различно да се интерпретираат. Некои науки не постојат бидејќи застареле и не нудат никакви решенија. Так оди тоа.

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Извини што се вмешувам, ама гледам дека ја владееш науката, па затоа би сакал да ми одговориш (доколку е научно докажано) што е постаро јајцето или кокошката и зошто, или како е настаната кокошката (доколку е постара) или јајцето (доколку е постаро) ?:helou:

Се извинувам што се мешам но постара е кокошката, бидејќи Бог ги створи сите
Битие: 2:19 Тогаш Господ, Бог, ги обликува од земја сите животни во полето и сите птици во воздухот, и ги приведе при човекот, за да види како ќе ги нарече, па како човекот ќе го именува секое суштество, така да му биде името.

Z

Zona Pelucida

Гостин
Битие: 2:19 Тогаш Господ, Бог, ги обликува од земја сите животни во полето и сите птици во воздухот, и ги приведе при човекот, за да види како ќе ги нарече, па како човекот ќе го именува секое суштество, така да му биде името.
А кокошката не се раѓа од јајце???И башка кокошката не лета.Го поставувам цело време истото прашање и никој не ми одговорил,зборам за верниците,ако господ создал се,и Адам и Ева,дали ние сме направени како последица од Инцест???

O

Omer el Faruk

Гостин
А кокошката не се раѓа од јајце???И башка кокошката не лета.Го поставувам цело време истото прашање и никој не ми одговорил,зборам за верниците,ако господ создал се,и Адам и Ева,дали ние сме направени како последица од Инцест???
За тоа прашање барај одговор на соодветна тема,овде си оф топик.:smir:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Свесна сум за тоа,го поставив во соодветна тема,ама никој паметен не се најде да ми одговори.
Оф топик...
Да створени сме со инцес...истиот тој кој го застапува и Дарвиновата теорија..разликата е во тоа што Адам и Ева се створени физички совршени па имале гени без мани...ситуација која била дозволива за таков вид на размножување..подоцна во Библијата кога со помош на гревот се создаваат премноху дегеративни грешки истиот Инцест е забранет...според Дравин пак и ден денес трае кај животните..а го имал и милијарди години во еволуцијата на човекот..
Инаку Господ створiл се...во готов облик..како цели животни...јацето е "производ" на кокошката, ја створил Бог, а Адам и дал име

п.с. Ако едно прашање некому не му е одговорено лично не значи дека веќе не е дискутирано на форумот...ова беше барем 3-ти пат како го објаснувам јас..да не зборам дека и други членови го прават тоа..

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Така е, но сите оние кои се потпираат на науката и тврдат дека таа ги дава сите одговори, а не „некаква си вера“ не можат да најдат начин да го одговорат тоа...ниту научно да ги поткрепат своите теории...:toe:

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Живо ме „занима„ како влијаат, на пример, гравитацијата и термодинамиката врз твојот среќен живот? Ама онака, да го смислиш одговорот со „своја глава„, нормално...

„...христијански крај на нашиот живот: безболен, непосрамен и мирен, и ДОБАР ОДГОВОР на СТРАШНИОТ ХРИСТОВ СУД, просиме...„, вели Црквата пред крајот од секоја литургија.

ahahahaha pak dojdovme od tockata na poaganje....uste od pocetok ti kazav deka nemate odgovori na moite prasanja.
Sekako si odgovoril poln so kontradiktornosti koi kako sto rece ti ne ti smtetale kontradiktornostite hahahahahahh bog da cuva...

Premnogu rizikuvate.

А зошто мислиш дека некоја виша сила делува за ние да бидеме несреќни?Сами си ја кроиме судбината,каква врска има господ со мојот живот,мајка ми ме родила,живеам просечно,студирам,што има тука толку неверојатно,еден живот повеќе на планетата.Пак ќе повторам,за се е заслужна природата,како што има кај животните природна селекција,така и кај луѓето,најсилниот преживува,ако си мекуш,отиде.
Kako toa e zasluzna prirodata? Taa raboti sama po sebe?

Nema li nekoj koj upravuva so neja za da funkcionira? objasni mi....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ahahahaha pak dojdovme od tockata na poaganje....uste od pocetok ti kazav deka nemate odgovori na moite prasanja.
Sekako si odgovoril poln so kontradiktornosti koi kako sto rece ti ne ti smtetale kontradiktornostite hahahahahahh bog da cuva...

Premnogu rizikuvate.

1. Одговорите веќе ти беа дадени. Доколку не ти се по мерак, тоа е веќе друго прашање.
2. Поглолем ризик-поголем профит. Православната вера не се „фаќа„ за полесните работи, туку секогаш за потешките, барајќи подвиг од секој свој член. Оти, Царството Небесно со НАПОР се заработува а не со световен комодитет, „по линија на најмал отпор„, разбираш...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Premnogu rizikuvate.

Kako toa e zasluzna prirodata? Taa raboti sama po sebe?

Nema li nekoj koj upravuva so neja za da funkcionira? objasni mi....
Природата е самоорганизирачки и самоуправен ентитет...КОЈ управува со природата бре еееј...пред да го измислат алах и јахве и другите природата си функционираше ама сега ете имаме религии па имало некој кој управува со неа...
Има законитости во природата кои се активни со милијарди години...
Тоа е концептот, ама роб, макар и алахов тешко може да го прифати концептот на самоорганизација...секогаш му треба тутор да му виси над глава...
Луѓето како наводен врв во природата се одбарени со уникатни можности кои ги нема кај други живи организми. Емоции,разум,логика,креативност и многу други...мислењето не го вбројувам тука бидејќи се помалку се практицира.:toe:

Одбарени се и со можност да разликуваат арно и лошо (или добро и зло ако така сакате) по едноставниот принцип - немој да му правиш на друг она што несакаш тебе да ти го прават.

O

Omer el Faruk

Гостин
Одбарени се и со можност да разликуваат арно и лошо (или добро и зло ако така сакате) по едноставниот принцип - немој да му правиш на друг она што несакаш тебе да ти го прават.
:nenene: чек,чек ,кочи малку. Тебе како атеист најмалку ти оди во прилог оваа констатација.:wink:

Дали кражбата е добро или лошо дело? Обичниот и нормален човек би рекол дека е лошо. Е сега прашањето е: -Како некој кој што не верува во идниот свет (како тебе) би успеал да го убеди најмоќниот и највлијателниот криминалец дека кражбата и незаконското присвојување на пари се лоши работи? :vozbud::vozbud:

Да претпоставиме дека јас сум најмоќниот и највлијателниот криминалец во светот, а истовремено сум многу интелигентен и спретен. Во тој случај ќе кажам дека кражбата е добра, зошто ми овозможува да водам луксузен живот. Значи, кражбата од моја гледна точка е убава работа.

Ако некој атеист би ми дал некој логичен аргумент дека кражбата е лоша работа, моментално ќе престанам да бидам криминалец?

Ајде атеистички верници, повелете со вашите логички докази да ве видам.:vozbud::vozbud::vozbud:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
:nenene: чек,чек ,кочи малку. Тебе како атеист најмалку ти оди во прилог оваа констатација.:wink:

Дали кражбата е добро или лошо дело? Обичниот и нормален човек би рекол дека е лошо. Е сега прашањето е: -Како некој кој што не верува во идниот свет (како тебе) би успеал да го убеди најмоќниот и највлијателниот криминалец дека кражбата и незаконското присвојување на пари се лоши работи? :vozbud::vozbud:

Да претпоставиме дека јас сум најмоќниот и највлијателниот криминалец во светот, а истовремено сум многу интелигентен и спретен. Во тој случај ќе кажам дека кражбата е добра, зошто ми овозможува да водам луксузен живот. Значи, кражбата од моја гледна точка е убава работа.

Ако некој атеист би ми дал некој логичен аргумент дека кражбата е лоша работа, моментално ќе престанам да бидам криминалец?

Ајде атеистички верници, повелете со вашите логички докази да ве видам.:vozbud::vozbud::vozbud:
Има два спротиставени принципи во природата, сапрофити и паразити...

Едните сами си доаѓаат до средства за живот а вториве не можат и се закачуваат на некој организам...

Исто и кај луѓето имаш, едни работат, чесни се, пожртвувани а други се политичари,арамии,џепчии...

За првите кражбата е лоша за вторите не е. Е сега ако ти припаѓаш кон првите никој не може да те убеди дека кражбата е добра и огромното мнозинство луѓе си гледаат работа и не крадат...си работаат си ствараат...
Ако припаѓаш кон вториве нико не може да те убеди дека кражбата е лоша...
Конфликтот меѓу овие две основни групации луѓе трае од памтивек и ќе трае уште којзнае до кога. Никогаш нема да има помирување меѓу овие две групи затоа што не можеш да бараш разум кај паразити (арамии,политичари...) како што нема свест кај бактериите и вирусите кои го цицаат домаќинот дури не умре, иако и тие умираат после тоа...
Колку едно општество ќе е праведно и материјално сигурно зависи од бројот на паразити во него (треба да е мал за да има напредок, ако е голем се оди во пропаст...еве види ја македонија со политичарите и администрацијата...) таквите секогаш ќе си постојат...само е опасно ако се накотат...

Затоа нема разлика дали и во што веруваш. Ако си во првата група луѓе арамилакот не ти е вроден па тоа ти е.
Тоа се двете страни на чоештвото, креативната и деструктивната. За жал сметам дека религијата и црквите припаѓаат кон вториот вид...Црквите или џамиите, попови или оџи не ствараат никаква вредност во животот, никој не живее поарно заради нив, не придонесуваат ништо кон заедницата, но затоа живеат одлично, возат бесни коли и земаат добра пара. За продавање магла.

Кој ја посетил планетата земја последно време гледа дека се краде на големо...не прам муабет за џепчија шо украл 100 денари туку за големите арамии...и не гледам дека постоењето на религијата нешто ги спречува, или дека се плашат од пеколо, кога можат со време да си се покајат и опа - во рајо, харфи,девици,мераци,убавини...не се тие криви, незнаеле што прават па му се простува...

O

Omer el Faruk

Гостин
Забегуваме од темата,ама сепак не видов никаков логички доказ,или се лажам?

Kajgana Shop

На врв Bottom