Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Vaka sega. Ce kazam samo edno.Ne mozam da odrecam deka i dvete strani(ateisti i vernici) sme tvrdoglavi i dvete strwni tvrdime deka ona naseto e pravilno. Iskreno da kazam ne sum 100% siguren deka bog postoi no iskreno mi se gleda kako porazumno svajkajneto deka ne postojat natprirodni raboti.
MIki go postavi prasajneto po vtorpat dali mozes da vidis mnogu raboti od naukata. Da MIKI eve ti odgovor. postojat teleskopi postojat mikroskopi.A bog ne mozes da go vidis ni na slika. Imase nekoj posto vo prvite demek ljubovta ne ja gledas i od kade znaes deka postoi. Ljubovta naucno se dokazuva. Toa e cuvstvo koe moze da go dokaze biologijata i hemijata. HORMONI luge hormonite se vinovni za ljubovta.

Ke se otkazam od temava i nema poveke da postiram se dodeka ne viram razumen odgovor od nekoj vernik.

POZDRAV:smir:
Eve eden prost primer za da se izbegne ona komplicirano dokazuvanje,pa od toa da proizleze drugo mislenje,pa treto i da se nema kraj....eve eden mnogu prost primer i se nadevam ke razberes od nego.

Si razmislil li nekogas kako e mozno od edna kapka smrdliva voda da nikne stvorenje koe razmisluva,raste se razviva vo edna zdrava licnost,silna licnost,so koja moze da se komunicira,da se raboti i tn...sto znaci deka od nisto da napravi nesto mnogu golemo.

Ili dali si razmislil nekogas kako e mozno edno malo parcence meso vo tvojata usta da moze da zbori,da gi kaze tvoite misli,da ja objasni situacijata na srceto dali e tazno ili veselo,da go kaze ona sto go videle tvoite oci i red drugi raboti.....kako mislis deka toa funkcionira?

A nie zgora na toa sme mu neblagodarni,mu zdruzuvame drugi bogovi pokraj nego,jademe od negovata hrana kade sto pusta dozd i od zemjata proniknuva taa hrana i so neja ne hrani,pa duri i nekoi nego ni priznavaat deka postoi....

Zamisli si tvoeto dete ke go odgledas ke go nahranis ke go napravis maziste pogolemo od tebe i koga ke dojde pri sebe i koga nema da ima potreba ti da go hranis da ti svrti grb i da ti rece....BEGAJ BE TAMU OD KAJ TI MENE TATKO?

Razmisli malce ke vidis deka e taka..

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Значи на лудакот Kонстантин му истекнало дека треба старата римска државна религија да ја нарече христијанство и со неа да ги тероризира граѓаните да им наметне на сите да го слават и него и сите идни владетели и угнетувачи како божества . Е потоа настанал раскол за големиот опљачкан плен и се поделиле на Источно Грко-орто-славие и Западен католики свет кој ја задржал во многу нешта константиновота лудачка идеа за тероризирање на даночните обврзници со неговата гнсна творба .
Како ли од императорот Константин црквата направи светец? Заедно со жена му Елена.
Овој сатрап толку злосторства има направено... Но има и една заслуга. Христијанството го поставува како државна религија. И гради цркви. Најзаслужен е за подемот на христијанството. Со тоа си ги откупил гревовите... Или...

А неговите жртви. Грешници. На погрешната страна се нашле. Ќе горат во пеколот.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како ли од императорот Константин црквата направи светец? Заедно со жена му Елена.
Овој сатрап толку злосторства има направено... Но има и една заслуга. Христијанството го поставува како државна религија. И гради цркви. Најзаслужен е за подемот на христијанството. Со тоа си ги откупил гревовите... Или...

Со што се покажува и извесна либералност кај црквата...поимот праведност е растеглив па може и по некој масакр да се превиди...
Баш е инересно како верниците денес поштоваат чоек (Константин први) кој толку ги има окрвавено рацете - како светец!?

А и во право си, заслуги се заслуги...

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12

Da tokmu toj koj se obidel da ja kreira biblijata po svoe

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
POMOZ BOG

BOG TI POMOGO

:se_ molam

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Абе ај не зафркавај...Константин го прифатил Христијаснтвото како религија во 4..век..додека од 40 година по раѓањето на Христос, па се до 100-тата година, очевидците на учењето и настаните од животот на Исус, вклучувајќи ги тука Матеј, Марко, Лука, Јован, Павле, Јаков, Петар, Јуда и други ги запишуваат Новозаветните Евангелија, Посланија (писма) и книги. Нивните 27 списи, го сочинуваат Новиот завет.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

А како му успеало на Царот да го смени Писмото и што е сменето во Писмото, во кои конкретни стихови?

R

RAYTHEON23

Гостин
библијата не е сменета...туку само при преводот губи уметничка вредност:vozbud:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Направиле компилација на пожелни и непожелни текстови во 5-ти век...
Она што не им чинело - не влегло во компилацијата...
Саборот во Никеја - грејтест хитс...

Куранот после бил нова компилација...на тема монотеизам...ах тој Акенатон...

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
А како му успеало на Царот да го смени Писмото и што е сменето во Писмото, во кои конкретни стихови?

Pa go imam toa miliarda pati pisano be covece...ke pocnam da licam na ateistot.100 pati eden post
..

eee go nema...na moderatorov ocigledno ne mu se dopadna pa go izbrisa...ke go obaram pa ke go pastiram postome mrzi pak da gonapisam

ma nee go najdovr na drugo mesto..

Vo 325 g.n.e vo gradot Nica (grad vo Mala Azija,denesen Iznik) po naredba na togasniot vladetel Konstantin.Se napravi sobranie od nekolku naucnici poradi donesuvanje na mnenie za SOMNITELNI poslanija.Od kako se sostanale i se posovetile donele odluka 14 poslanija da bidat odfrleni so kvalifikacija deka se Iskriveni.
A se raboti za slednive poslanija:

1.Estira
2.Jakovo poslanie
3.Vtoro Petrovo poslanie
4.Vtoro Jovanovo poslanie
5.Treto Jovanovo poslanie
6.Judino poslanie
7.Poslanie od evreite
8.Poslovici (Solomonovi)
9.Toba
10.Baruh
11.Kniga na Isus Navin
12.Prvo poslanie do Makabejcite
13.Vtoro poslanie do Makabejcite
14.Otkvrovenie na Jovan

I posle tocno 39 godini...364 g.n.e se odrzal nov sobir Ludicija koj zaklucuva deka mora da se priznaat prvite sedum poslania koi predhodniot sobir vo Nica gi otfrlil i gi okvalifikuval kako iskriveni.( demek ovie se popametni od predhodnite)

Pa posle 33 godini vo Kartaga (Tuniski zaliv) 397 g.n.e se odrzuva nov Sobir na "Hristijanski naucnici" koj donesuvaat zaklucok deka treba osven prvite 7 poslania,i drugite 7 poslania od vkupnite 14 da se priznaat za validni.(sega ispaga deka koj od koj e popameten,pa Nucnicite od posledniot sobir se najpametni)

I sega jas se prasuvam od kaj im takvo pravo na tie "naucnici" i cico Konstantin da odlucan koi se somnitelni koi ne se somnitelni poslania....ko da im bese na niv dostaveno Evangelieto.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Човек, не си прв, а веројатно, нема да бидеш ни последен муслимански верник на форумов, кој се обидел барем еднаш да го девалвира Писмото/Библијата, се со цел да покаже дека, ете, Библијата е збирка од контрадикцции, а Куранот небаре совршена (дигитална?!) апсолутна, 100%-тна копија на она кое сам Мухамед го запишал, без апсолутно никакви промени, небаре точниот препис е дитектен билет за во Рајот и гаранција за точноста од неговата доктрина.

Царот Константин има многу придонесено за раното христијанство, озаконувајќи го како РАМНОПРАВНО со тога постоечките пагански религии. Значи, Царот не ги укинал другите религии, туку само ги оставил раат раните рисјани, од колежите кои ги вршеле познатите римски цареви и кралеви. Да, Царот навистина го организирал никејскиот Вселенски Собор и она кое е заклучено на тој Собор, претставува колективна одлука по одредени прашња за верата, а не, како што велиш ти, дека подоцнежните Собори не се согласил со никејскиот па им текнало да ги сменат. Православната Црква не позната таква пракса, какде една веќе донесена и утврдена одлука од Црквата, некој или некои, подоцна, ќе ја толкуваат како погрешна па ќе се сетат дека треба да донесат нова. Напротив: секој од наредните Вселенски Собори, само се надоврзува на претходните и ги надополнува, задржувајќи ја притоа изворната Вистина.

На Вселенските Собори се одредени црковните догмати по одредени теми и прашања, кои се важечки до ден-денес и никој во Црквата не се впушта во нивно менување, туку во нивно практикување.

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Човек, не си прв, а веројатно, нема да бидеш ни последен муслимански верник на форумов, кој се обидел барем еднаш да го девалвира Писмото/Библијата, се со цел да покаже дека, ете, Библијата е збирка од контрадикцции, а Куранот небаре совршена (дигитална?!) апсолутна, 100%-тна копија на она кое сам Мухамед го запишал, без апсолутно никакви промени, небаре точниот препис е дитектен билет за во Рајот и гаранција за точноста од неговата доктрина.

Царот Константин има многу придонесено за раното христијанство, озаконувајќи го како РАМНОПРАВНО со тога постоечките пагански религии. Значи, Царот не ги укинал другите религии, туку само ги aоставил раат раните рисјани, од колежите кои ги вршеле познатите римски цареви и кралеви. Да, Царот навистина го организирал никејскиот Вселенски Собор и она кое е заклучено на тој Собор, претставува колективна одлука по одредени прашња за верата, а не, како што велиш ти, дека подоцнежните Собори не се согласил со никејскиот па им текнало да ги сменат. Православната Црква не позната таква пракса, какде една веќе донесена и утврдена одлука од Црквата, некој или некои, подоцна, ќе ја толкуваат како погрешна па ќе се сетат дека треба да донесат нова. Напротив: секој од наредните Вселенски Собори, само се надоврзува на претходните и ги надополнува, задржувајќи ја притоа изворната Вистина.

На Вселенските Собори се одредени црковните догмати по одредени теми и прашања, кои се важечки до ден-денес и никој во Црквата не се впушта во нивно менување, туку во нивно практикување.

Drugar jas nisto ne mu pravam na Hiristijanstvoto,jas ne bev ni roden koga se sluci se ova jas samo ja kazuvam vistinatata pa ke te razberam ako te boli....i mene bi me bolelo da veruvam vo takva kniga ponla so kontradiktornosti.
A posto velis deka Islamot kao navodno e sovrsen pa ako mislis deka ne e najdi edna kontradiktornost..eve go imas mojot zbor go ostavam islamot od prva (a nema da najdes sigurno)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Лично, напросто уживам и ги прифаќам сите тие „контрадикции„ во мојата вера, заснована на Светото Писмо. Ништо, ниту една од тие контрадикции не ми чини никакво зло и немам потреба да се најдам себе си измамен од сите тие „контрадикции„ (50 000 беа, така?). Мојата намера ни оддаелку не е да си го трошам времето, наоѓајќи контрадикции во Куранот, оти таква тема веќе постои на форумов и на таа тема беа посочени подоста такви курански места, па исламските верници се впуштија во толкувања на тие забелшки во стилот „..не бе, не си во право, така ти се чини, а точното толкување на тој ајет или сура не е такво, туку вакво...„“. Сакам моето време да го трошам на уште подетално и поопширно запознавање на мојата вера. Мојата вера е учење кое може се операционализира и да даде мерлив резултат-каква е верата, такви се и делата од таа вера.

R

RAYTHEON23

Гостин
Pa go imam toa miliarda pati pisano be covece...ke pocnam da licam na ateistot.100 pati eden post
..

eee go nema...na moderatorov ocigledno ne mu se dopadna pa go izbrisa...ke go obaram pa ke go pastiram postome mrzi pak da gonapisam

ma nee go najdovr na drugo mesto..

Vo 325 g.n.e vo gradot Nica (grad vo Mala Azija,denesen Iznik) po naredba na togasniot vladetel Konstantin.Se napravi sobranie od nekolku naucnici poradi donesuvanje na mnenie za SOMNITELNI poslanija.Od kako se sostanale i se posovetile donele odluka 14 poslanija da bidat odfrleni so kvalifikacija deka se Iskriveni.
A se raboti za slednive poslanija:

1.Estira
2.Jakovo poslanie
3.Vtoro Petrovo poslanie
4.Vtoro Jovanovo poslanie
5.Treto Jovanovo poslanie
6.Judino poslanie
7.Poslanie od evreite
8.Poslovici (Solomonovi)
9.Toba
10.Baruh
11.Kniga na Isus Navin
12.Prvo poslanie do Makabejcite
13.Vtoro poslanie do Makabejcite
14.Otkvrovenie na Jovan

I posle tocno 39 godini...364 g.n.e se odrzal nov sobir Ludicija koj zaklucuva deka mora da se priznaat prvite sedum poslania koi predhodniot sobir vo Nica gi otfrlil i gi okvalifikuval kako iskriveni.( demek ovie se popametni od predhodnite)

Pa posle 33 godini vo Kartaga (Tuniski zaliv) 397 g.n.e se odrzuva nov Sobir na "Hristijanski naucnici" koj donesuvaat zaklucok deka treba osven prvite 7 poslania,i drugite 7 poslania od vkupnite 14 da se priznaat za validni.(sega ispaga deka koj od koj e popameten,pa Nucnicite od posledniot sobir se najpametni)

I sega jas se prasuvam od kaj im takvo pravo na tie "naucnici" i cico Konstantin da odlucan koi se somnitelni koi ne se somnitelni poslania....ko da im bese na niv dostaveno Evangelieto.

немој така за мојот пријател!!!!:vozbud:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Koj veruva vo Boga ja znae negovata mok :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom