Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
кога сите луѓе би живееле според Божјите заповеди не би постоело повредувањето. Страданието во многу зависи од нас.
И тоа страдање што зависи од нас, зависи од нашата природа, а нашата природа е дадена од Бог, значи пак до Господ е, зошто не не направил да бидеме добри, со добри склоности, пак ќе си имавме слободна волја, само да ни беше срцето и разумот склон кон добро.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
И тоа страдање што зависи од нас, зависи од нашата природа, а нашата природа е дадена од Бог, значи пак до Господ е, зошто не не направил да бидеме добри, со добри склоности, пак ќе си имавме слободна волја, само да ни беше срцето и разумот склон кон добро.
Зошто не може ли и сега да ти биде склон кон добро? Бог ти направил сам да си ја определиш природата на твоето однесување. Зошто бог нас не створил во ваков свет каде царуваат невидливите демонски сили е прашање кое не може никој да ти го оговори освен Бог кога веке не ги прифакаш мислењата за слободната волја. Бог можеше и сеуште може да искреира и состави милион светови различни во сосема поинакви нови непознати димензии тој не созададе од ништо од небитие во битие и со самото тоа тој ја покажа љубовта кон човекот. Додека тој не створил како битија кои свесно ке одлучуваат на која страна ке и припагаат на пример паднатите ангели или демони нивната природа е таква и се створени само да шират зло по земјата без никаква можност за покајание и избавување. Во целина ако земите сите работи што бог ги бара се многу природни на човековото битие , на неговата добра страна.
Значи можеме да бидеме Неегоисти нематеријалисти неубијци јас стварно не знам што му е на некој толку тешко да се потруди и да одржува баланс помегу двете спротиставености бог ја гледа нашата вера и нашата борба и тој знае дека ние не можиме да бидеме совршени . Јас сум уверена дека кога лугето барем малку се обидат да ја внесат таа борба во нивните животи ке нема место застрадање и болка. Но лугето често сакаат да бидат животни водени само од своите нагони и инстинкти и ја сместуваат свесноста во најкрајните келии на нивниот мозок наместо таа да биде главна што ке го формулира нивниот живот и нивните постапки, таа ке ги доведе до вера и вистина а оние кои се свесни за вистината и ја одбиваат тогаш се работи за едно големо лицемерие и лажење на самиот себеси поради своето его , суета и неконтролирано однесување не за џабе Достоевки рекол Горд човеку смири се!
Самата потчинетост кон бог е ослободување од злото зошто нејките ваков вид на слобода?

Член од
22 ноември 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Sekoj odgovor ke go najdete vo biblijata,koj ja ima procitano biblijata ke znae zosto ima stradanje i ke znae kade e Bog...------TAKA TREBA DA BIDE

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Зошто не може ли и сега да ти биде склон кон добро? Бог ти направил сам да си ја определиш природата на твоето однесување. Зошто бог нас не створил во ваков свет каде царуваат невидливите демонски сили е прашање кое не може никој да ти го оговори освен Бог кога веке не ги прифакаш мислењата за слободната волја. Бог можеше и сеуште може да искреира и состави милион светови различни во сосема поинакви нови непознати димензии тој не созададе од ништо од небитие во битие и со самото тоа тој ја покажа љубовта кон човекот. Додека тој не створил како битија кои свесно ке одлучуваат на која страна ке и припагаат на пример паднатите ангели или демони нивната природа е таква и се створени само да шират зло по земјата без никаква можност за покајание и избавување. Во целина ако земите сите работи што бог ги бара се многу природни на човековото битие , на неговата добра страна.
Значи можеме да бидеме Неегоисти нематеријалисти неубијци јас стварно не знам што му е на некој толку тешко да се потруди и да одржува баланс помегу двете спротиставености бог ја гледа нашата вера и нашата борба и тој знае дека ние не можиме да бидеме совршени . Јас сум уверена дека кога лугето барем малку се обидат да ја внесат таа борба во нивните животи ке нема место застрадање и болка. Но лугето често сакаат да бидат животни водени само од своите нагони и инстинкти и ја сместуваат свесноста во најкрајните келии на нивниот мозок наместо таа да биде главна што ке го формулира нивниот живот и нивните постапки, таа ке ги доведе до вера и вистина а оние кои се свесни за вистината и ја одбиваат тогаш се работи за едно големо лицемерие и лажење на самиот себеси поради своето его , суета и неконтролирано однесување не за џабе Достоевки рекол Горд човеку смири се!
Самата потчинетост кон бог е ослободување од злото зошто нејките ваков вид на слобода?
Само да се надоврзам на убавиов пост
Еве моја и на мохамед али(кој глеал Жаде знае:icon_lol:) дефиниција за судбината

Судбина = нашите постапки однапред предвидени(и запишани) од Бог.

Слободна волја постои, секој човек сам ги прави своите избори во животот, тоа што постои судбина самото по себе не значи дека некој друг одлучува што ќе станеме и со кој ќе бидеме, ние самите одлучуваме само што Бог ја има способноста да ги види нашите избори дури и пред да ги направиме, тие се веќе запишани во неговата книга, тоа се случува зошто Бог не создал и многу добро не познава така што може да предвиди дали ние ќе одбереме добро или зло, а секогаш постои можноста да одбереме и зло-(јинг-јанг) доброто и злото опстојуваат во совршена хармонија.

O

Omer el Faruk

Гостин
" Доброто е од Бога,а злото од човекот!"

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
" Доброто е од Бога,а злото од човекот!"
Бог не створил такви какви што сме, свесен за гревовите we're about to do.
Се потекнува од Бога.
Зарем Бог толку моќен би ни дозволил да правиме работи што он не ги измислил?
Креаторот на се заборавил да го створи лошото кога правел двојна природа на нештата?
Според моите уверувања за Бог се е релативно, не може да определи што/кој е лош а што/кој е добар.
Не мислиш дека кога би се створили нешто лошо Тој не би го уништил?
Релативност.:)

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Milojko ako sakas da kazis deka imam mnogu samodoverba vo sebe togas vo pravo si ama neli bog gi ucel lugeto da imaat samodoverba. I mislam deka bez samodoverba si kako muva vo lajno. (izvini ova ne se odnesuva na tebe, ni na nikoj drug clen na forumot)
Епа нели ти е јасно што сакам да ти кажам. Ти од толкава самодоверба негираш дека постои Бог. Значи ти си даваш слобода да кажеш дека нешто во кое веруваат милијарда луѓе не постои.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
dobroto e od mene, Sudbinata e od gospod.
koj ne sfaka od prva nema nikad da sfati.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Само да се надоврзам на убавиов пост
Еве моја и на мохамед али(кој глеал Жаде знае:icon_lol:) дефиниција за судбината

Судбина = нашите постапки однапред предвидени(и запишани) од Бог.

Слободна волја постои, секој човек сам ги прави своите избори во животот, тоа што постои судбина самото по себе не значи дека некој друг одлучува што ќе станеме и со кој ќе бидеме, ние самите одлучуваме само што Бог ја има способноста да ги види нашите избори дури и пред да ги направиме, тие се веќе запишани во неговата книга, тоа се случува зошто Бог не создал и многу добро не познава така што може да предвиди дали ние ќе одбереме добро или зло, а секогаш постои можноста да одбереме и зло-(јинг-јанг) доброто и злото опстојуваат во совршена хармонија.
Можеби јас или ти би требало тогаш да го пршаме Господ зошто воопшто не држи на оваа наша мала планета? Доколку ги има потребните одговори за квалитетот на сопствените креации, тогаш може веднаш да определи на кого каде му е местото.

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Епа нели ти е јасно што сакам да ти кажам. Ти од толкава самодоверба негираш дека постои Бог. Значи ти си даваш слобода да кажеш дека нешто во кое веруваат милијарда луѓе не постои.

Milijarda veruvaat. a na svetot ima skoro 7 milijardi luge. znaci 6 milijardi luge ne veruvaat. Mozebi nekoi veruvaat ama nivnoto "veruvajne" ne e vistinsko tuku onka samo kolku da se reci. Sto znaci samo milijarda luge se vernici a mnogu poveke se ateisti.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Milijarda veruvaat. a na svetot ima skoro 7 milijardi luge. znaci 6 milijardi luge ne veruvaat. Mozebi nekoi veruvaat ama nivnoto "veruvajne" ne e vistinsko tuku onka samo kolku da se reci. Sto znaci samo milijarda luge se vernici a mnogu poveke se ateisti.

148 000 000 сте атеисти, народски речено двајца без тројца :tv:

:pop:

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Vaka da prasam neso. Koja religija e tocna??? oti ima mnogu religii i sekoj za svojata si veli deka e tocna. I koj e vo pravo??kako ce se dokazi toj so e vo pravo?

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Vaka da prasam neso. Koja religija e tocna??? oti ima mnogu religii i sekoj za svojata si veli deka e tocna. I koj e vo pravo??kako ce se dokazi toj so e vo pravo?

А сега тоа те боли :pos2::pos2::pos2:

Незнам што да ти кажам, мојата религија е точна, сум ја прифатил како и останатите 2 172 794 422 христијани и мило ми е заради тоа.:smir:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А сега тоа те боли :pos2::pos2::pos2:

Незнам што да ти кажам, мојата религија е точна, сум ја прифатил како и останатите 2 172 794 422 христијани и мило ми е заради тоа.:smir:
Тие останатите христијани се и католици,протестанти,унијати,мормони,баптисти,адвентисти,јеховаши и други секташи...зошто се делите ако религијата ви е онаа правата...
Море и во самото православије се делите...

Вечното прашања - кој е во право...

Он топик, верата го објаснува злото со постоење на некаков си ѓаол кој е 100% супер-зло и шо прави лошотии и со некакви си гревови на Адам и Ева кои береле јаболка од некое дрво и затоа сега сите сме се раѓале грешни.
Имало и некоја змија што зборува...еееј верници, змија што зборува...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Змијата не зборувала бе чоек, туку лукавиот зборувал преку неа.
А за тоа вечно прашање, која вера е точна, тоа е прашање за личен избор а не прашање за објективан точност на верите. Штом одбереш вера, ќе можеш и да провериш дали е точна или не е-преку личното духовно искуство, а не „од книги„.

Kajgana Shop

На врв Bottom