Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Кон болтуваното:
Ајде, според тебе, која е причината за смртта на споменатото дете? Секако, тоа кое ќе го наведеш, да биде аргументирано со јаки докази....ако ги имаш, разбира се, е не да бидат сомнежи и автодебати до немајкаде и назад и пак да останам без саканиот одговор.

Ќе ти дадам и две гледишта,оти си ми мил и лижавчест...

Едното гледиште е дека детето се разболело од тумор.
Го носеле по доктори,таму го сечеле,го буцкале,му давале некој грозни апчиња за да му го повратат имунитетот,но,и покрај се,детето починало.
Е сега,ние сомничавите можеме да извадиме две сценарија за "што потоа"..
Првото е дека неговите родители долго го оплакувале,неможеле да сфатат зошто баш нивното дете морало да ги напушти,и засекогаш носат црно и тагуваат во себе.
Второто е дека еден од родителите(или двајцата)после ова паѓаат во страшна кататонија,престануваат да јадат и губат секаков контакт со работите кои ги правеле среќни.Можеби умираат од тага,можеби живеат со неа.
Јас ова гледиште го прифаќам како сосем нормална работа.Нема утеха после таква трагедија.Со ништо не можеш да ја пребродиш.Ти си загубил дел од себе и не смееш да бидеш лицемерен и да бараш оправдувања за да ја оставиш зад себе.Ако имаш сила да живееш со неа,во ред.Ако немаш....

Второто гледиште е со исто почетно сценарио.Детето заболува од тумор и умира,покрај се што медицината(читај науката)се обидела да направи за него.
Неговите родители со недели го прашуваат Господ зошто баш нивното дете морало да замине,зошто таква била Волјата негова...
На мракот и тишината која доаѓа како одговор тие наоѓаат разбирање.Тие прифаќаат дека Бог имал друг план за него,и со тоа,го замислуваат нивното дете среќно,горе на небесата....

Одвратно ми е да продолжувам.И овие луѓе ми се одвратни.
Не мили мои.
Вашето дете гние под земја.
Станува трулеж.
Станува ништо.

А, за што друго ти би го сметал тоа?

Нормално така Бог сакал нели? :tapp:
Ете немора да биде коинциденција, некој можеби имал намера да му одземе животот.
И ?
Ѓаволот има влијание тука нели ?

Знам, не мора реплика :tapp:

Не ни има потреба од реплика. Изнесувањето докази се врши во доказна постапка (која ја немаш) а не во „набадање„ иронични изрази кои сами по себе не се никаков доказ.

Не ни има потреба од реплика. Изнесувањето докази се врши во доказна постапка (која ја немаш) а не во „набадање„ иронични изрази кои сами по себе не се никаков доказ.

Стварно знаеш да ме насмееш. Ти признавам.
Кој доказ баш ме интересира ти го имаш, шо се замислуваш себеси волку компетентен да водиш дискусија околу смртта на едно дете?
Со твоите празноверни докази, се замислуваш дека си во право нели? Колку си само во заблуда очигледно е дека не си свесен.

Стварно знаеш да ме насмееш. Ти признавам.
Кој доказ баш ме интересира ти го имаш, шо се замислуваш себеси волку компетентен да водиш дискусија околу смртта на едно дете?

Чистро од скромност, нема да наведам колку сум компетентен.
Понатаму.
Не е во прашање само предметното дете, туку е во прашање животот и смртта како категории од прв ред во христијанската вера.
Тоа дете (а и било кое друго) се упокоило на така ниска возраст од мене непозната причина. Која е вистинската причина, знае само Оној Кој го создал тоа дете. Ако Он (Творецот) со неговата промисла за секој поединец, смета дека некој треба да се упокои на ниска возраст, тогаш сметај дека таквата прерана смрт за дотичното дете е најдоброто решение за неговиот живот. Никој освен Творецот незнае што е најдобро за секого од нас, колку и да мислиме дека сме паметни и дека токму нашето (моето) мислење за моето добро е најисправното добро.
Искуствата од Светиите покажуваат една работа: прераната смрт е единственото решение за да се спречи она зло (или зла) кое прерано починатото дете ќе ги стори во текот од својот живот. Такво е искуството од еден монах, кој бил очевидец на убиството на штотуку роденото дете, кое е убиено до ангел, изобразен во монашки лик. Причината за тоа убиство, ангелот-монах ја толкува на следниот начин: тоа бебе (иден човек) било зачнато од родителите на ден Великден (на најголемиот христијански празник) а Бог, во Неговата промисла, забележал дека тоа дете, кога ќе порасне, ќе ги убие своите родители (!!!). Значи, детето зачнато во празничен ден го наследува гревото од родителите кој го зачнале во празничен ден, и тој нивни грев ќе им се врател на нивната глава токму од нивното дете: со татко и мајкоубиство! Слично се случило и со она дете кое го наведе во својот пост.
Ајде сега, биди шизик и изнеси ги твоите аргументи за прераната смрт на деветгодишото дете.

Понатаму.
Не е во прашање само предметното дете, туку е во прашање животот и смртта како категории од прв ред во христијанската вера.
Тоа дете (а и било кое друго) се упокоило на така ниска возраст од мене непозната причина. Која е вистинската причина, знае само Оној Кој го создал тоа дете. Ако Он (Творецот) со неговата промисла за секој поединец, смета дека некој треба да се упокои на ниска возраст, тогаш сметај дека таквата прерана смрт за дотичното дете е најдоброто решение за неговиот живот. Никој освен Творецот незнае што е најдобро за секого од нас, колку и да мислиме дека сме паметни и дека токму нашето (моето) мислење за моето добро е најисправното добро.
Искуствата од Светиите покажуваат една работа: прераната смрт е единственото решение за да се спречи она зло (или зла) кое прерано починатото дете ќе ги стори во текот од својот живот. Такво е искуството од еден монах, кој бил очевидец на убиството на штотуку роденото дете, кое е убиено до ангел, изобразен во монашки лик. Причината за тоа убиство, ангелот-монах ја толкува на следниот начин: тоа бебе (иден човек) било зачнато од родителите на ден Великден (на најголемиот христијански празник) а Бог, во Неговата промисла, забележал дека тоа дете, кога ќе порасне, ќе ги убие своите родители (!!!). Значи, детето зачнато во празничен ден го наследува гревото од родителите кој го зачнале во празничен ден, и тој нивни грев ќе им се врател на нивната глава токму од нивното дете: со татко и мајкоубиство! Слично се случило и со она дете кое го наведе во својот пост.
Ајде сега, биди шизик и изнеси ги твоите аргументи за прераната смрт на деветгодишото дете.

Најпрво вака, пред да започнам да ти кажам нешто.

Ти си другар НЕНОРМАЛЕН скроз на скроз!

Вака сеа, најискрено не мислев да реплицирам со оглед на тоа шо ми тресеш тука, околу НЕГО(тој измислениот шо наводно е горе) и цел пост ти е всушност поврзаност со него.
Ама еве ќе напишам поради болтуваното.
Имам една мана. Лесно паѓам на провокации.

Мики другар, креаторот на детето како прво не е оној шо го сметаш ти, туку негов креатор е сперматозоидот на татко му.
Бог, како шо можам да прочитам од твојот горенаведен пост, го смeташ всушност за предвидувач на иднината така?
Дуле гледачот втор дел. Можеби соработуваат шо ги знам, не се сомневам во тоа.

Понатаму, темелот на понатамошното делување на детето не е во зависност од ништо друго освен од средината во која израснува. Неговите родители би го моделирале на начинот на кој шо тие сакаат.
Не знам само како би можело дете одгледувано во семејство кое го гледа најдоброто за него, и му овозможува се за да го оддржува на добриот пат, би прераснало во некој кој ќе шета и ќе убива натаму.

Е, сега кога ќе се земе да се погледне од друг аспект, со текот на времето и созревањето на детето, тоа практично се осамостојува од моделирањето на родителите во градењето на неговата индивидуалност и започнува да се гради самиот себеси, врз база на сопствените размислувања, погледи кон светот околу него и неговите тенденции за понатамошниот живот.
Средината пред се, ќе има најголемо влијание врз неговиот карактер.

А, ти тука ми зборуваш за однапред предвидена иднина од страна на тој твој Бог и искуства од некои светци.
God is allmighty! Yes...But there's one problem.

He exist only in the mind of those like you.

По којзнае кој пат ќе напишам дека атеистите се сакаат да сведат на физикалност, џоа била пресудна за животот, без притоа да се обидат да прифатат дека постои и дух и духивност, кои не се подложни на фиозикални толкувања.
„Набадаш„ финти кои си ги прочитал во некој учебник по социологија, џоа родителите па после нив, џоа средината го обликувала однесувањето, џоа тоа дете е глина па кој стигне, ќе ја меси и премесува. Самиот си котрадикторен: од една страна велиш дека тоа дете можело да биде под вакво или такво влијание а цело време забораваш дека тоа дете веќе НЕ Е ДЕЛ од овој свет бе! Пошто тоа дете веќе не е дел од овој свет, како може тоа дете да биде под вакво или такво влијание, кога веќе не е живо!!!!?? Јас ти наведов принципелно толкување за прераната смрт кај луѓето без да ја наведам точната причина пошто не ја знам, а ја знае само Оној Кој е горе, на Небеста, а од друга страна, ти ми нафрлаш некакви заклучоци од социолошки истражувања, кои сами по себе не ми одговараат: КОЈА е причината за прераната смрт на тоа дете!!!

ЧистРо од скромност,ме интересира колку тоа навистина си.Нели,ние бараме докази,па со тоа определуваме компетенција...

Понатаму.

ОК...тука имам една замерка.Ако Бог однапред го знае текот на настаните,зошто тогаш ја дозволува целата фарса во цикличноста на раѓањето и смртта?Ако мора да "упокојува" мали деца,а со тоа да им носи страдање на неговите родители,зошто воопшто ја дозволил креацијата на тоа дете?Зошто дозволил болка која,ако гледаме вака,е најмногу поради неговата грешка да дозволи дете да се роди само за да умре премногу младо...

Сега,можеби, како одговор ќе ми кажеш дека човекот има слободна волја да прави што сака,а Бог интервенира само ако она кое човекот го создал е/ќе биде крајно штетно....тогаш,значи,Омнипотентниот Бог не е свесен за последиците кој самиот ги создава кон сопствениот рејтинг...или не му е гајле.Што е Бог ти се молам?Чистач?Екстерминатор?Па не се ова бубашваби бе,луѓе се!!
Смртта најдобро решение за животот?Тогаш зошто живот?Зошто шанса за живот кога сезнајниот Бог знае во каква грозота тој даден живот ќе се претвори....нека ги селктира сперматозоидите,за да не му поставуваме вакви прашања...

Добро,а што правел Бог кога се раѓале Хитлер,Калигула,Сталин,Нерон и сл?
Спиел?
На одмор бил?
Ако убил дете за да тоа дете не ги убие своите родители,каде е Семоќниот да ги спречи овие холокаусти во нашата историја?каде беше да ги спречи оние во комбето кога убија дете среде игралиште за кошарка во Тетово?
Или,да бе да,Бог имал нешто поголемо зацртано тука.Бог имал лекција за нас тука.
Тој реагира тогаш кога има само зло,а нема школо за луѓето.А не реагира кога взаемно со ужасниот терор кој ќе го истрпи човекот-ќе научи и некоја душебрижничка лекција.

Ме плашиш.

По којзнае кој пат ќе напишам дека атеистите се сакаат да сведат на физикалност, џоа била пресудна за животот, без притоа да се обидат да прифатат дека постои и дух и духивност, кои не се подложни на фиозикални толкувања.
„Набадаш„ финти кои си ги прочитал во некој учебник по социологиа, џоа родителите па после нив, џоа средината го обликувала однесувањето, џоа тоа дете е глина па кој стигне, ќе ја меси и премесува. Самиот си котрадикторен: од една страна велиш дека тоа дете можело да биде под вакво или такво влиајние а цело време забораваш дека тоа дете веќе НЕ Е ДЕЛ од овој свет бе! Пошто тоа дете веќе не е дел од овој свет, како може тоа дете да биде под вакво или такво влијание, кога веќе не е живо!!!!?? Јас ти наведов пшринципелно толкување за прераната смрт кај луѓето без да ја наведам точната причина пошто не ја знам а ја знае само Оној Кој е горе, на Небеста, а од друга страна, ти ми нафрлаш некакви заклучоци од социолошки истражувања, кои сами по себе не ми одговараат: КОЈА е причината за прераната смрт на тоа дете!!!

Да, во право си учам социологија. И се придржувам кон тоа пошто е точно.
А, ти?
Ти си учел од Билбијата нормално, а во слободно време си решил да разлисташ некој учебник по социологија и сето тоа шо го пишува таму ти изгледа излишно и смешно.
Страшно е колку си затуцан Мики. Стварно имаш сериозен проблем. Ама јебига самиот си крив за тоа.

Сега да продолжам, воопшто не сум контрадикторен, тебе така ти изгледа пошто не се согласуваш со гледањето на социолошкиот аспект за оваа работа кој е апсолутно точен.
Ти и понатаму придржувај се тоа дека Бог ја предвидува иднината и судбината на детето однапред, па врз база на тоа решава дали ќе му го одземе животот или не.
Тебе ти изгледа контрадикторно пошто тотално го изоставував Бог во целото мое објаснување.
Јас зборував за тоа како би се одвивало развивањето на детето под реалните услови. Само ги преставив работите онака како шо се.

А, ти ми зборуваш тука за однапред предвидена иднина од страна на Бог.:tapp:

Немам шо да кажам кажам веќе и во останатите постови.
Само гледај да си помогнеш самиот себеси, пошто нема кој друг да ти помогне.
Бог се наоѓа во твојот испран мозок, а не горе во Царството Небесно.

„....помогни за сам и Бог ќе ти помогне...„ вели една народма мудроист. Потпирањето само на своите спсобности е широкиот пат, патот на пропаста. Она зло кое тековно се случува во светов, кој (свет) се однесува како да е самодоволен, е последица на неговото отпаѓање од Бога: што ќе ни е Бог, ние се знаеме, се можеме, се сами постигнуваме. А Бог вели: „..без Мене, не можете да направите НИШТО...„.
Ти слободно читај социологија, собирај неупотребливи инфирмации и заклучоци, меѓу кои можеш да ги сретнеш и оние социлошки истражувања, кои тековно го покажуваат невидениот песимизам, загриженост и бесцелност на модерното живеење.
Стварно. што ќе ми е Бог, па ја самиот за себе сум бог...

Аман бе Кец , сега и социологијата е лоша ??
Да ја ставам на листата :

Науки кои Луци му ги даде на човекот со цел да го одалечи од “Семоќниот“ :

-Генетика
-Биологија
-Физиологија
-Анатомија
-Физика
-Хемија
-Астрономија
-Социологија

п.с кажи ако испуштив некоја , неќам да ми пишат минус во рајот

„....помогни за сам и Бог ќе ти помогне...„ вели една народма мудроист. Потпирањето само на своите спсобности е широкиот пат, патот на пропаста. Она зло кое тековно се случува во светов, кој (свет) се однесува како да е самодоволен, е последица на неговото отпаѓање од Бога: што ќе ни е Бог, ние се знаеме, се можеме, се сами постигнуваме. А Бог вели: „..без Мене, не можете да направите НИШТО...„.
Ти слободно читај социологија, собирај неупотребливи инфирмации и заклучоци, меѓу кои можеш да ги сретнеш и оние социлошки истражувања, кои тековно го покажуваат невидениот песимизам, загриженост и бесцелност на модерното живеење.

Сега подобор се чита ??

„....помогни за сами Бог ќе ти помогне...„ вели една народма мудроист. Потпирањето само на своите спсобности е широкиот пат, патот на пропаста. Она зло кое тековно се случува во светов, кој (свет) се однесува како да е самодоволен, е последица на неговото отпаѓање од Бога: што ќе ни е Бог, ние се знаеме, се можеме, се сами постигнуваме. А Бог вели: „..без Мене, не можете да направите НИШТО...„.

Ќе го повторам The Best Tipster.
Кога можам сам да си помогнам и да се одведам себеси на правиот пат, а воедно и да се придржува до него, која е потребата да ми помогне Бог?
И пак како и секогаш ни цитираш тука мудрости од некои старци. Тие мудрости доаѓаат сами по себе кај секого врз база на личните искуства.
Бог вели без него не можеме ништо??!!!
Од каде па сега овоа?
Лично тебе ти го кажа?
Досега се направив без негова помош, се креирав самиот себеси, мојата индивидуалност е резултат на самиот себеси и на ништо друго. Само немој да ми кажуваш дека Бог стои зад сето тоа. Прилично глупо звучи стварно.
Ете сега се докажа колку си всушност компетентен, кога си зимаш за право да ги негираш сите тие докажани работи кои ни ги сервира науката.
Од тебе веќе не ме чуди ништо.
За тебе Библијата е далеку подобра за човекот отколку научните и докажани факти за нашето постоење.

Кон последното болтуваното:
Горенаведената реченица која ја употреби иронично е она врз кое се придржувам јас и уште многу други.
Ама ти си решил да се покориш.

Се работи за моја грешка во пишувањето. Треба да стои вака: „..помогни си сам и Бог ќе ти помогне...„

Аман бе Кец , сега и социологијата е лоша ??
Да ја ставам на листата :

Науки кои Луци му ги даде на човекот со цел да го одалечи од “Семоќниот“ :

-Генетика
-Биологија
-Физиологија
-Анатомија
-Физика
-Хемија
-Астрономија
-Социологија

п.с кажи ако испуштив некоја , неќам да ми пишат минус во рајот

Немам напишано дека социологијата е лоша. Прашањето е што може да ти понуди социологијата а да ти послужи за спасение. Ништо-очигледно.

Се работи за моја грешка во пишувањето. Треба да стои вака: „..помогни си сам и Бог ќе ти помогне...„
Па ако сам си завршиш работа кој таков ќе ти е тој????????....знаеш како викаат многу бабици, килава работа....
Колку знам секој сам си помогнал на овој или оној начин......на кој му паднало нешто одозгора...освен саксија по глава под балкон.:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom