Лични философски размисли

• Креатор на темата Креатор на темата SWEDEN
  • Време на започнување Време на започнување
Дали сум фасцинирана? - Не воопшто.
Зошто? - Просто, целиот текст е преоптеретен од она кое сега пробуваш да го избегнеш „докажување колку проклето паметен си ти“! И преоптеретен е со непотребни придавки.. Да не одиме понатаму - БУЈНА ЈАБОЛКНИЦА?! Ајајајаја
И не, неам намера да си мерам нешто со некого... Пред да ми се обратиш..:)

Pak ke kazam Ve molam batalete me barem na ovaa tema ... ne mi e za kurchenje i merenje na kurovi pamet i slicno ...

ne baram fascinacija tuku dijalog , razgovor postavuvanje drugi tekstovi

a za pozitivnite osobi blagodaram na reply ot ke se navratam ponatamu poelka da diskutirame na temive

fala

За да не молиш нон стоп за малку разбирање, тука сум јас и останатата администрација:

Намерно не ги избришав сите постови во кои има "шегобијни" мудрости, зошто види богати, си сакаме да се насмеме понекогаш. Можеби и на својата глупост, откако ќе забележиме дека замагленото стакло имало еден подзасушен, прозирен дел кој не сме го забележале бидејќи очите веќе ни беше биле затворени.

Хауевр, од моментов, секој оф-топик глатко ќе заврши во треш-кен; со единствена воља да ја одбранам намената и намерата на подфорумов, темата и авторот која според мене е сосема коректна.

Размислувајте за она што го читате. Не за авторот, неговиот пенис, лик и дело.

Значи, одиме понатака.

" Zarem vo negovoto srce ne se naogase praizvorot?
Praizvorot morase da se pronajde vo sopstveoto Jas, morase da se poseduva! Se drugo bese baranje, zaobikolen pat, lutanje."

Ova e tokmu poentata na sto e gore e i dolu , se misli vo glavata mislite ( gore ) i dole ( realniot svet ). A za da se trgne po patot na toa spoznanie mora da se pocne od pocetok od svoeto jas

" Go sogleduvam svetot kako sovrsena povrzanost bez kakva i da e praznina. Jasno kako kristal, ne vo zavisnost od slucajnosti.
Dali e dobro ili loso, dali zivotot vo nego pretstavuva stradanje ili radost voopsto ne e bitno. Ona sto e edinstvenoto na svetot e vzaemnata povrzanost na se sto se slucuva, opfakanjeto na se sto e golemo i malo vo edna celina, so istiot zakon na pricini za postoenje i umiranje."

Tokmu taka , se e povrzano i se e del na eden univerzum , koga ke se prifati taa ideja deka se e normalno i se si ima svoja pricina za postoenje se trgnuva cekor napred vo spoznanieto

" Bese zarobenik na svetot, na nasladata, na nenasitnosta i konecno na porokot sto toj go prezirase alcnosta. Mu robuvase na stremezot kon poseduvaje imot, bogatstvo i seto toa ne bese igra tuku stana okov i tovar"

Ova jas go povrzuvam so praznotijata na grneto vo mojata storija...dokolku mozete da povlecete paralela ke sfatite sto sakam da kazam . Praznoto i polnoto ... edno bez drugo ne moze ednoto na drugoto mu dava znacenie , i za da se napolnis moras da se ispraznis ( ova vo prenosna smisla )

"Dali ja nauci tajnata deka ne postoi vreme?
-Se raboti za ona sto ti go mislis: deka rekata se naoga sekade vo isto vreme, na izvorot i vo utokata, na vodopadot, vo brzakot, vo moreto, na planinata, nasekade i deka za nea postoi samo segasnost, nema ni senka od idnina"

Edna od tajnite e navistina deka vremeto ne postoi ubavo kazano

" Koga se sto e Jas ke bide preboleno i izumreno,
koga sekoja strast i nagon ke se smiri vo srceto,
togas ke se razbudi ona poslednoto,
ona sto e najdlaboko, ona sto ne e veke Jas
golemata tajna...vo srsta na sustinata"

Sostojbata na apsoluten mir nosi rezultati , nemanjeto zelbi pomiruvanjeto so sustinata navistina ja otkriva najgolemata tajna

"TVOJATA DUSA E SIOT SVET"

Blagodaram za izlaganjeto

ова е многу лесна филозофија , дај да ја преведам ,
ако навистина и искрено не бараш да поседуваш нешто ,тоа значи и дека не ти треба и не го сакаш истото , па од тука ако нејќеш ти да поседуваш поголем број на материјални или "духовни" работи тогаш и небараш повеќе од тоа што го имаш . чим небараш повеќе значи имаш се што ти треба. автоматски (шо вика дедоми) ти си среќен човек и го имаш постигнато твоето "душевно спокојство". или пак тоа би звучело вака
сите прашања ќе имаат одговор ако не поставуваш прашања.
:nesum:

Pa moze da se kaze i taka ama jas go razbiram kako koga covek ke se iscisti od iluzijata deka moze da poseduva nesto , togas duri pocnuva da poseduva najznacajnoto SEBESI ( kontrola nad svoite zelbi )

убаво звучи вака , ама дали навистина најголемото проклетство на човекот е прекумерноста???? и некако не се согласувам дека преострената острица ја губи силата иако доста мудро звучи во текстот.(прашање + е тоа дали може да се постигне совршен биланс, и умереност )

Zosto preostenata ostrica ja gubi silata ?

Po mene ... taa i ponatamu se stremi kon dvizenje akcija i neminovno e da i dojde krajot na nejzinata upotreblivost. Toa sto ne ni e navistina potrebno a sto e najgolemata iluzija i najsladostrasnoto kaj covekot ( samoljubieto , gordelivosta ) ne trebame da go ostrime ! Bidejki po sekoj vrv neminovno doaga krajot , zatoa mudrite deluvaat preku nedeluvanje bez prekumernost

...е ова да ти кажам право звучи малку егоистички ....значи прво треба да се сакаш себеси (сакај го твоето јас, возвиши го твоето его), па тогаш земи го тоа како пример и сакај го светот исто така, (а скоро сите плукаат на тој збор "его" и го опишуваат како пречка за да се биде среќен),...нешто не ми штима баш.

Ova e samo prakticno , vo realniot svet ne mozes da bides pocituvan dokolku ne se sakas sebesi ... ne se izgraduvash nadgraduvash . Ne stanuva zbor za prekumernost vo ovoj slucaj stanuva zbor za dostoinstvo a ne pumpanje na egoto

а иначе , ова ти е извадок од некаде , или пак си развиваш некоја твоја филозофија.????

Ova e izvadok od nindza filozofijata za koja za sega bi sakal da ostane tajna

Voedno blagodaram za ucestvoto i me raduva sto ima kvalitetni diskutanti koi sakaat da razmisluvaat

Пази сеа:
Како што е горе, така е и доле. Ултимативниот закон на Хермес на кој се покоруваат и акција/реакција законот (во крајна линија), но и тежнеењето наречено инерција.
Погрешно е тврдењето дека различностите се привлекуваат. Сличностите се привлекуваат, а различностите се надополнуваат.

How true , samo mislam deka ti imash mnogu poveke da dades na temata ako nisto drugo barem poubavo ke bide napisano ...

A na ova samo bi dodal

Postojat ptici koi letaat povisoko od drugite , i koga se sami i gladni se srekni bidejki znaat kolku se ubavi visocinite kon koi sekogash se stremat- vaka nesto beshe Galebot Dzonatan Livingston izvadok

Fala na izlaganjeto :smir:

Voedno povelete pa da produzime diskusija ili da se nadovrzeme so nekoi drugi popoucni tekstovi od moite

Fala na paznji

PATUVANJE

- Kako sto e vo mikrosvetot, taka e i vo makrosvetot.
Kako sto e vo atomot, taka e i vo Univerzumot.
Kako sto e vo chovekot, taka e i vo prirodata.
Kako sto e vo Kreatorot, taka e i vo Kreacijata.- Hermesova
tajna

И јас понекогаш сум се наоѓал виновен пред судот на огледалото за тој начин на двоминутно размислување во смислон на тоа дека се е живо иполека станува свесно.Како што ние имаме еден буен микрокосмос во нашето тело,така и универумот е микрокосмос и функционира по правилата на некое друго..што и да е,нема ни да се осмелам да го именувам,бидејќи постоиме да бидеме неперцептивни во тој поглед и немам намера да изигравам памет.Теориите кои немат теистичка конотација ги прифаќам со доволна резерва за да утре можам да ги отфрлам со леснотија.Сепак логиката си стои

Ponekogash znam da zalutam, I poleka znam da zacekoram
vo eden nepoznat svet . Svet za koj samo jas znam deka
postoi , jas I japonskiot starec na padinite na Belata
Planina.Nikogash ne go doznav negovoto ime , samo znam
deka toj e sekogash tuka blisku do vodopadot tokmu pod
starata rascvetana I bujna jabolknica. I chudno
sekogash e prolet koga ke se sretneme , I sekoj nash
razgovor e kako nov pocetok , pocetok koj nema kraj.

Добриот овчар.Секогаш ме импресионирало постоењето на добриот овчар.Ѕвездата водилка.Текстов ќе го поистоветам со авторот како негово дело,патем укажувајќи му некои работи за тоа создавање на водилка,која трасира пат до некое Х просветление кое никогаш не е линеарно.

Значи внатрешните дијалози со потсвеста како учител или носител на душата на твојот претходен живот или незнам уште што,априори се погрешни бидејќи,како што кажав погоре делуваат крајно нелинеарно,ти не си под контрола,и индивидуата се крши на сметка на самата себе и човекот секогаш завршува онаму каде мисли дека е предодреден,иако предодреденоста како поим е лага и замајување не индивидуата за себеси да си даде смисла...уште една лага.Тоа што со старецот се среќаваш пред јаболкница,значи дека си на расчекор меѓу правење добро во животот и правење зло.Во зависност од тоа кој ти всушност си,и релативноста на овие две,секој совет на старецот би бил бескорисен,бидејќи секој човек иде во различно пакување

Prijdov tivko a toj so zatvoreni ochi reche :

- Sedni … I gledaj vo vodopadot ….spremi se ke pojdeme
na novo patuvanje

Bez nikakov odgovor sednav vo iscekuvanje .

- Pogledni vo vodopadot sega – izgovori poleka I
smireno . Gledash visokoto I niskoto opstojuvaat vo
harmonija , ne mozat edno bez drugo , dolgoto I
kratkoto ne mozat da opstojuvaat , za da znaeme da ja
cenime ubavinata morame da znaeme sto e grdo … se e
krug I se se nadopolnuva , mladichu.

Sakav da go izgovoram prasanjeto koe me macheshe ,
pred da dojdam na ovaa moja proshetka, sakav da prasam
za reshenieto na mojot problem no starecot me prekina.

- Znaesh da imash I da nemash moraat da postojat
zaedno …I za da ja spoznaesh svojata sreka morash da
go razberesh toa .

Sakav da prasam zosto me izmachuvaat ljubomorata ,
razocaranosta , zosto seuste sum vrzan za
materijalnoto, zasto ne dobivam dovolno od zivotot
….mislev deka lesno ke go dobijam odgovorot .

- No , zoshto … izgovoriv I povtorno bev prekinat
- Problemot sekogash ne e nadvor od tebe , pogledni
dlaboko vo sebe , I ednostavno ne posakuvaj gi niskite
izmami na glavata, toa sto drugite go posakuvaat I sto
mislis deka e dobro, samo taka ke ja sprechish
konfuzijata vo tvoeto srce.
- Ti go barash mirot taka ? - me pogledna so negovite
skoro bledo sini ochi I pogled koj kako da izvirashe
od prapocetokot.
Se zbuniv.
Potstana I mi podade raka . Ja prifativ… a toj
izgovori…Mudriot e miren I ne saka da poseduva,.. I
samo taka ima se.
Pogledna vo neboto I pokaza so prstot nagore…
Gledash li ? Neboto I zemjata se vecni a tie ne se
pristratni, pregolemi se za toa. Zatoa mudriot
nikogash ne e pristrasten… kolku poveke se trudi tolku
poveke gubi od svojata energija , poveke zborovi
vredat pomalce …zatoa mudriot se zadrzuva na
sushtinata.

Sustinata… promrmorev vo sebe.

Poleka mladichu izgovori… Vecnosta I goleminata na
mudriot e sto stoi postrana, stoejki po strana toj e
sekogash pred site I sekogash so site. Mudriot covek
ne nametnuva, ne dominira , nudi solucii a ne bara za
toa nisto , nitu ochekuva nisto .A najgolemoto
prokletstvo na covekot e PREKUMERNOSTA.

Pogledni … izvadi pred mene ostra katana , koja
bleskashe na utrinskoto sonce. Na nea imashe natpis
koj zachudo go razbrav… pishuvashe : Preostrenata
ostrica ja gubi silata.

Gledash , ovaa katana pripadjashe na procueniot
samuraj Hakidomi koj ziveeshe pred iljadnici godini.
Heroj vo stotici bitki I toj toa pobara da mu se
izgravira na mechot po negovata smrt …Mislish deka toa
bilo sluchajnost ? – me pogledna starecot.

Човекот и неговото барање апсолутност преку перфектен баланс.Тоа е оној стремеж на ретките неколку да створат мир во хаосот.Она што мудрецот "не го забележал" е дека иако небото и земјата се во хармонија,едното се движи,другото не.Едното секогаш го напушта другото на крајот на денот и ние остануваме во прегратките на ноќта.Кога има волци и хиени,кога огнот гори човечко месо и сите оние чиј меч е повеќе остар отколку треба се смеат на пепелта на мудрите...на балансираните...на оние кои отстрана гледаат и судат.Ноќта го гори разумот и ја гази душата на секој кој само сака...да живее.

Tuku , kazi mi sto sakashe …zosto dojde me pogledna
smireno so racete pozadi grbot….Se zavrte gledajki vo
dolinata I rekata koja zuborkashe veselo . Se zavrte
uste ednash , tokmu koga sakav da izgovoram toj
pogledna vo pticata koja sletuvashe vo svoeto gnezdo.
Beshe sina ptica, malecka koja ispustashe ubavi
melodicni zvukovi pri sekoj negov pogled.

Vsushnost , sakav da prasam … so godini sum pretrupan
so sobiranje na bogatstvo, a ne razbiram zoshto sepak
ne sum sreken ? – smognav sila I izgovoriv

Bez odgovor starecot se iskachi na golemiot kamen koj
se izdvojuvashe od okolinata.

Dojdi , podobro se gleda od tuka – mi podade raka .
Pogledni ja onaa kuka …I zapomni ja .

- Materijalnoto postoenje neka sekogash za tebe ima
prednost , no nivnata sustina proizleguva samo dokolku
ima nepostoenje… sustinata, funcijata… Kukata ima
vrati I prozori tie se tuka , niv gi dopirame,gi
gledame , no bez nepostoeckoto, praznoto tie ke
nemaat funkcija…niz niv pominuva vozduhot , energijata
I niz nepostoeckoto tie ja ispolnuvaat svojata cel.
Zatoa duhovnoto neka ti bide sekogash upotreblivo za
da dojde do izraz materijalnoto. Zamisli edno grne ,
praznotijata na grneto ti ja dava sustinata na grneto
koe e vo tvoite race, ispolni go duhovnoto I
praznotijata ke se ispolni I materijalnoto samo taka
ke bide upotrebeno na vistinski nachin.

- No jas ne ziveam tuka sepak moram da se vratam nazad
progovoriv a tamu …

A tamu znam … - me prekina …tamu ima iljadnici boi,
iljadnici zvukovi , iljadnici vkusovi , no boite mozat
da go zaslepat okoto , zvucite da go ogluvat uvoto ,
mnogute zachini da go otapat vkusot … Setilata
nezasitni se nesovrsheni I mozat da ne zaslepat ,
zatoa mudriot go prasuva svoeto srce za patokaz da go
pronajde patot a ne svoite setila. Mudriot e prizemen
I negovite ochi zatoa mozat da gledaat I vo nokta.
Mudriot prifaka deka e beznacaen, I zatoa ne moze da
bide povreden.
Prifati gi nesrekite kako covecko , se dodeka si vrzan
za svoeto nesovrsheno telo e normalno da si nesovrshen
, prifati go toa.

Потсвеста(Мудрецот)полека го доведува она спиритуалното кај човекот кој се изгубил себеси во материјалното.Среќата,како имагинарна креација мора да ја достигне само преку апсолутно сваќање на концептот на духовното,а со тоа и одбивање на неговиот цел досегашен живот.Значи сега,кога еден човек стигнал до врвот на материјалниот свет,се јавува глас кој го упатува на поинакво место,место непознато за него.Овде влегува во игра тој танц на смррта кој потсвеста го игра со нас,малите луѓе.Човекот,кој својот живот го брка осознавајќи еден концепт,наеднаш заминува во маглата барајќи мир.Маглата само ќе го конзумира.Ќе се изгуби таму,а смислата ќе му избега лукаво и ќе умре материјално и духовно сиромав.Секоја елоквенција знае да презентира своја,зашеќерена вистина.Затоа и постои толку смрт во материјалниот свет,а богами и во духовниот.Балансот е илузија,бркајте ја екстемноста...

Predaj se I Sakaj go svetot kako sebesi I togas ke
imash I sila da se grizis za se.

- Huh…me opfati ochaj…sakav da razberam… a starecot
samo me dopre po celoto …

- Ne se obiduvaj da sfatish, da ja dopresh energijata
, taa e tuka nema ni kraj ni pocetok, zivej vo
segasnosta I samo taka ke bidesh vo dopir so sebe , a
seto ostanato e privid . Od tuka ke pocnesh I ke ja
dopresh sushtinata. Zapomni nikoj ne moze da zapocne
nesto vo minatoto , nitu vo idninata , ako sakash da
go pronajdesh patot , samo e eden momentot a toa e
SEGA.

Se zavrtev …nego go nemashe veke … no znam deka pak ke
go pronajdam pod vodopadot I vecno rascutenata
jabolknica a okolu nas ke bide vechnata prolet.
Poglednav vo rascutenata dolina I zacekoriv da go
pronajdam toa moe SEGA.

Догледање.Уште еден маченик.После големиот колапс на потрагата ќе се врати и ќе пронајде исечена јаболкница,пресушен водопад и старецот ќе се смее од височината на вулканската планина на неговата наивност.Злото не е нешто кое се наоѓа само надвор од нас.Злото е впиено во нашата психа и полека не разградува со лаѓи и измами,се додека не се претвориме во заборав.

Interesno bi rekol pesimisticno razmisluvanje koj dava poinakov aspekt na glediste na edna te ista rabota... no koj moze da sudi sto e vistinata neli ?

Blagodaram za razmisluvanjeto

Interesno bi rekol pesimisticno razmisluvanje koj dava poinakov aspekt na glediste na edna te ista rabota... no koj moze da sudi sto e vistinata neli ?

Blagodaram za razmisluvanjeto

Процедурално.

Обично ја наметнуваш темата како автор,чекаш неколку постови да поминат,потоа го браниш твоето размислување(Во случајов,твојата филозофија)Па брат,ја ти се измочкав на размислувањето,ти го ошумоглавив идеалот,целиот концепт ти го претворив во микс на блујаница и срање,а ти ми викаш фала на размислуење.Е јебига.Намерно ти го лупнав постот да видам дали искрено стоиш зад она што го пишуваш или само сакаш да бидеш ѕвезда и центар пажња.Си ме разочарал брат.
Pumpkinheads....take this one.He's one of your kind:kesa:

Pa sto da ti kazam ... koj te ebe ne razmisluvaj taka

TVOE Pravo

KO STO REKOV ovde ne sakam da se kurcham so nikoj prifakam sve ... ovaa tema za mene e oaza na mirot i razmena na mislenja ...i cim sum rekol taka znaci stojam zad toa i ne podpagam pod provokacii ama nikakvi od nikoj

a dal sakam da sum centar na vnimanie bas na ovaa tema tvoe pravo da razmisluvash taka

Zanci da pojasnam jas se slagam deka moze i taka da se gleda na rabotite ko sto vikash ti i zatoa rekov poinakva perspektiva , kako mozam ja da smenam ona sto ti mislis ... a vprocem temava ne e za karanje niti za ubeduvanje a najmalce za nametnuvanje na ona sto jas mislam

Ma na kraju kraeva sto ti se pravdam ako sakas se raspravame dojdi na drugi temi tuka mi e ko zen budizam sto te ebam :)

И јас понекогаш сум се наоѓал виновен пред судот на огледалото за тој начин на двоминутно размислување во смислон на тоа дека се е живо иполека станува свесно.Како што ние имаме еден буен микрокосмос во нашето тело,така и универумот е микрокосмос и функционира по правилата на некое друго..што и да е,нема ни да се осмелам да го именувам,бидејќи постоиме да бидеме неперцептивни во тој поглед и немам намера да изигравам памет.Теориите кои немат теистичка конотација ги прифаќам со доволна резерва за да утре можам да ги отфрлам со леснотија.Сепак логиката си стои

Pa sto da sporam ovde aj kazi realno :tapp:

Добриот овчар.Секогаш ме импресионирало постоењето на добриот овчар.Ѕвездата водилка.Текстов ќе го поистоветам со авторот како негово дело,патем укажувајќи му некои работи за тоа создавање на водилка,која трасира пат до некое Х просветление кое никогаш не е линеарно.

Значи внатрешните дијалози со потсвеста како учител или носител на душата на твојот претходен живот или незнам уште што,априори се погрешни бидејќи,како што кажав погоре делуваат крајно нелинеарно,ти не си под контрола,и индивидуата се крши на сметка на самата себе и човекот секогаш завршува онаму каде мисли дека е предодреден,иако предодреденоста како поим е лага и замајување не индивидуата за себеси да си даде смисла...уште една лага.Тоа што со старецот се среќаваш пред јаболкница,значи дека си на расчекор меѓу правење добро во животот и правење зло.Во зависност од тоа кој ти всушност си,и релативноста на овие две,секој совет на старецот би бил бескорисен,бидејќи секој човек иде во различно пакување...

A kaj tvrdam jas nesto dijametralno sprotivno od ova ???

Човекот и неговото барање апсолутност преку перфектен баланс.Тоа е оној стремеж на ретките неколку да створат мир во хаосот.Она што мудрецот "не го забележал" е дека иако небото и земјата се во хармонија,едното се движи,другото не.Едното секогаш го напушта другото на крајот на денот и ние остануваме во прегратките на ноќта.Кога има волци и хиени,кога огнот гори човечко месо и сите оние чиј меч е повеќе остар отколку треба се смеат на пепелта на мудрите...на балансираните...на оние кои отстрана гледаат и судат.Ноќта го гори разумот и ја гази душата на секој кој само сака...да живее.

E tuka mi zabeguvash u toa crniloto ti ke kazes realnost ja ke kazam mnogu gledas filmovi so tie vampirite gotiki . Sto gledas taka pesimisticki na zivotot leba ti ? Jas kako i ti imame izbor kako da gledame jas ne gledam hieni , gledam mir i harmonija vo toj balans , od druga strana gi gledam jas i opasnostite od nokta i taka nataka ama tie ne me dopiraat koga sum vo celosen dopir so samiot sebe bidejki od tamu ja crpam mojata sila . Ukratko odjebi so tie vukodlacite mene taa negativna energija ne mi treba a ne ti treba ni tebe ne e se taka crno .

Потсвеста(Мудрецот)полека го доведува она спиритуалното кај човекот кој се изгубил себеси во материјалното.Среќата,како имагинарна креација мора да ја достигне само преку апсолутно сваќање на концептот на духовното,а со тоа и одбивање на неговиот цел досегашен живот.Значи сега,кога еден човек стигнал до врвот на материјалниот свет,се јавува глас кој го упатува на поинакво место,место непознато за него.Овде влегува во игра тој танц на смррта кој потсвеста го игра со нас,малите луѓе.Човекот,кој својот живот го брка осознавајќи еден концепт,наеднаш заминува во маглата барајќи мир.

Dotuka se slagam

Маглата само ќе го конзумира.Ќе се изгуби таму,а смислата ќе му избега лукаво и ќе умре материјално и духовно сиромав.Секоја елоквенција знае да презентира своја,зашеќерена вистина.Затоа и постои толку смрт во материјалниот свет,а богами и во духовниот.Балансот е илузија,бркајте ја екстемноста...

Pak vampirite pocnaa da te proganjaat a ? Ne e zashekerena neam secerena blutkava solena ima samo edna ...vistina . E sea sto site sme razlicni pa ja gledame razlicno pa mislime ima poveke vistini toa e oti sme nesovrsheni stvorovi. Ovde ukazuvas polet entuzijazam mladost .. ekstremnosta ok e i toa ama rashot ne e pojako cuvstvo od harmonijata. A harmonijata postoi moze ne za mene , ne za tebe ama za enkoj za eden moment od vecnosta postoi, ili postoel ... i ke postoi , bidejki bez harmonija nema srecha mladichu vampiroliki

Догледање.Уште еден маченик.После големиот колапс на потрагата ќе се врати и ќе пронајде исечена јаболкница,пресушен водопад и старецот ќе се смее од височината на вулканската планина на неговата наивност.Злото не е нешто кое се наоѓа само надвор од нас.Злото е впиено во нашата психа и полека не разградува со лаѓи и измами,се додека не се претвориме во заборав.

Ova e veke realno se slagam koj rece ne ... vo psihata e i vo sekoj coek ne postoi dobar i los coek u stvari ama ... so spoznanieto ako si na primer fakir karikiram taa jabolknica nema da bide presecena niti vodopadot presusen posto u tvojata glava toa ne moze da se desi a ako izberes da se desi mozes da viknes od Vodovod fino lepo da prekinat dovod do branata i da snema voda smesta. SAkam recam se e vo glavata i se sto e vo nea kako si razmisluvas taka i ke ti bide vo realniot svet pa i jabolknicata ke ti se gleda hidra so 200 zmii na glava a ne jabolknica kako plodonosna vochka na znaenjeto...

I drug pat ako bas sakas vnimanie kon tvoite tekstovi kazi taka majku mu ne me provociraj na vakov nacin izvini sto te zapostaviv ama stvarno moram da bidam principielen i kon drugite diskutanti pa da odgovaram kolku mozam podobro ama da ne gi navredam i da ne se nametnam kako neli jas atention siker ... jebo te on :baeh:

hehe saka da se infiltrira i megju filozofskite poeti za da ja spasi kauzata .. ama cek da vidam dali voopsto jas pripagjamna ovaa tema

- Materijalnoto postoenje neka sekogash za tebe ima
prednost , no nivnata sustina proizleguva samo dokolku
ima nepostoenje… sustinata, funcijata… Kukata ima
vrati I prozori tie se tuka , niv gi dopirame,gi
gledame , no bez nepostoeckoto, praznoto tie ke
nemaat funkcija…niz niv pominuva vozduhot , energijata
I niz nepostoeckoto tie ja ispolnuvaat svojata cel.
Zatoa duhovnoto neka ti bide sekogash upotreblivo za
da dojde do izraz materijalnoto. Zamisli edno grne ,
praznotijata na grneto ti ja dava sustinata na grneto
koe e vo tvoite race, ispolni go duhovnoto I
praznotijata ke se ispolni I materijalnoto samo taka
ke bide upotrebeno na vistinski nachin.

Ajde sega da se obideme da uprostime,
koj kako si ja naredi veli naroot,
ima lugje koi sto znaat da go ziveat zivotot i lugje sto ednostavno neznaat,
individualna doblest ili hendikep e dali i kade lugjeto ja pronaogjaat srekjata, jas veruvam deka sum posreken so moite novi 3 stekeri za struja otkolku nekoj so negovoto novo porse...
kukjata e poubava ako ima skapi stvari vnatre, ama lugjeto ne doagjaat da gi vidat stvarite doagjaat da go vidat domakinot i so nego daja spodelat i radosta i tagata.
Covek moze i da se bori na pogresnata strana, no barem se bori za ideologija vo koja veruva, koja sto po definicija nosi i podobro sekojdnevno utre oplemeneto so normativite i moralnite vrednosni kriteriumi na istata ideologija.. nekoj ednostavno ke sedi sam ,i vo mrak ke gi broi parite ...

a tie drugite??? tie drugite sekogas ke ja baraat logikata na balansot izmegju materijalnoto i duhovnoto, bidejki samiote se faten vo klestite na kauzata na parite (kako sto veliat tie), vo bitkata da se dofati materijalnoto i so toa da se kompenzira duhovnoto... stihovite pogore dragi moi go velat tokmu srotivnoto...

OK brainbug uspea i ova da mi spolitizirash znaci nigde raat da se nemalo

ko prvo svedo ne e tema na prikaznata , ne e ni negova prikaznata niti negova filozofija ...prepisani se nekoi misli

e sea koa veke dadov uvod

sekako mi e drago sto se vklucuvate vo temata samo Ve molam ne me meshajte mene analizirajki ja temata da najdete NZS za mene aman...

Inaku ne si daleku od toa sto mislam i jas za ovoj del od tekstot pa taka ne znam sto da kontram a i nemam zelba tuka e oaza na mirot ...

oki izvini brat, ama vekje nekoj pisa deka misli deka e copy/paste bidejki ti ne odgovori na toa se misli deka se tvoi stihovi neli..

no mislenjeto mi e generalno ke go izbrisam svedo od replikata no navstina mislam deka denes ima lugje pritegnati od bitkata za povekje materijalni dobra pritoa prikazuvajki nemilosrdna brutalnost sprema site raboti sto im se mili i pri srce i na dusa :(

pa tuka se slagam

i zatoa Ve molam ne izbrzuvajte so zaklucoci kaj mozam jas da napisam vakvi stihovi i chuda ???

Nesto e zemeno od Taoizmot nesto od vam od nam i taka kolaz e ova ne e moja genijalna u navodnici misla

Novi temi za razmisluvanje ( ne se moi zborovite da se razbereme )

Za Tvorecot

…za da dobies odgovor na svoite prasanja ne e potrebno da pravis
vreva…
…uste pomalku da vikas drugi da ja pravat istata…
…nikoj nemoze da ti gi otvori ocite, ako samiot ne se potrudis da go
napravis toa…

Tvorecot ti gi dade site odgovori vo momentot koga te sozdade, no
ti dozvoli nekoj da ti gi otrgne…uste poveke, Tvorecot ti pomogna
da gi stavis negovite zborovi vo Tvoite sveti knigi… no negovite
zborovi poveke ne stigaat do Tvoite usi…oti Ti slusas drugi, Ti
slusas interpretatori na tie zborovi koi se tuka okolu tebe da ti
pomognat da – zaboravis…a Tvorecot tolku pati te predupredi deka
mogu Nego i Tebe ne treba da ima nikoj!

A sega sedni nekade sam… na tivko… smiri si go umot i povtoruvaj
gi ovie zborovi:

NA POCETOKOT BESE SAMO BOG i bese temno…i Bog rece: neka bide
svetlina, i bidna SVETLINA…i vide Bog deka svetlinata e DOBRA…i go
sozdade Bog COVEKOT SPORED OBRAZOT SVOJ… i vide Bog deka E
MNOGU DOBRO SETO TOA STO TOJ GO SOZDADE!

Ke mine nekoe vreme dodeka onoa sto bilo zapretano dlaboko vo
tebe ne pocne da ‘rti nadvor kako nikulec na prosvetluvanjeto. Ne se
plasi koga so trganje na perdeto na decepcijata ke ti se okrie
vistinata vo seta svoja svetina i velichie…ke te zaslepi i isplasi vo isto
vreme…no ne zastanuvaj po Tvojot pat ako sakas da razberes
navistina koj si i sto si…i kolku si silen i moken…i ke go storis
najgolemiot grev ako zastanes i ne ja prifatis taa Vistina!

Koj ima oci neka procita, koj ima usi neka slusne, koj ima um neka
razbere, a koj ima dusa neka pojde!

Nemoj nikogas da zaboravis - Bog e SEKOGAS so Tebe!

Za menuvanjeto

Ako siot zivot, sekoj den pravis ista rabota na ist nachin, togash sekogas ke dobivas ist rezultat.

Ako sakas da napreduvash i da dobies podobar rezultat, togas ke treba rabotite da gi pravish na drug nachin.

Se teche i se se menuva, samo menuvanjeto e konstantno. Apsolutna vistina postoi samo vo sferata na nash*te ubeduvanja i veruvanja, edinstveno kako refleksija od nivoto na naseto momentalno soznanie.

A koga veruvanjeto i znaenjeto ke se treba da se sprotivstavat, sekogas pobeduva znaenjeto.

Za tvorecot i kako do nego

Bog e se ona sto postoi, pez pochetok i kraj. Toe e Ednoto i Edinstveno, nedelivo i bezvremensko. Toj ne spie i zatoa ne se budi. Toj e Segashnosta, sekogas vo egzistencija i vo postojana manifestacija vo realizacijata na bezgranicnite moznosti. Toj e omniprezent i omnipotent . Toj e Kreatorot i Kreacijata vo edna celina, edinstvo koe egzistira kako neprekinato realiziranje na veke se-sozdadenoto.

Kreatorot ja ljubi Kreacijata, oti taa e toj samiot. Sozdava od ljubov, zapoznavajki se sebe si vo site mozni aspekti na svoite moznosti.
Eden takov aspekt od negovata Kreacija e i covekot, sozdaden so site Kreatorovi atributi, po negov lik, so nezavisna i slobodna volja, beskrajno ljuben od svojot Tvorec.

Site bolovi i stradanja niz koi sto minuva covekot se plod samo od onoa sto go sozdava covekot, poteknuvaat od negovoto Ego, toa e izborot na negovata slobodna volja...mizerijata i patenjeto nikogas ne doagja od Boga... Zatoa ne go vikajte popusto svojot Tvorec da vi podade raka vo dubiozata na vasite kreacii... Toj nema ushi za takvi molbi i zatoa ne se chudite zosto ne vi odgovara i ne gi brishi vasite gorki solzi. I ne frlajte kamenja po Nego, tuku pomognete si samite, bidejki toj vi ja dade seta potrebna mok da go storite toa.

Povikajte go Boga edinstveno koga ke resite da go pogrebate svoeto Ego. Povikajte go koga ke resite potpolno da mu se predadete na Negovata milost.
Povikajte go koga ke resite da mu ja vratite vasata nezasluzena sloboda, onaa koja Toj tolku velikodusno vi ja podari da ja upotrebuvate samo so ljubov...
I togas, ako toa go napravite so iskreno srce i neskriena zelba da mu se vratite kako Negova i samo Negova tvorba, bez tronka somnenie i dilema, Toj ke ve pregrne, ke vi pomogne, ke ja spasi vasata dusa i ke vi go pokaze zagubeniot pat...

Edinstveniot Bog ve ljubi i sekogas ke bide so vas.

Za postoenjeto na vremeto

Vo edna rudarska nesreka vo Germanija bea zatrupani 4 rudari od koi samo eden imase chasovnik na rakata. Za da imaat orientacija kako teche vremeto, se dogovorija rudarot so chasovnikot da im go spomnuva sekoj odminat saat. Ovoj, za da ne gi isplasi drugarite, za sekoi dva odminati chasa kazhuvashe deka minal samo eden.

Na krajot, po izvesen broj denovi, uspeeja da gi izvadat zhivi site rudari osven onoj sto go kazuvase vremeto. Toj pochinal pred da dojde pomosta do niv.

Naravouchenie: chovekot so chasovnikot uspeal da ja smeni kolektivnata svest na lugjeto za "izminatoto" vreme, no znaejki ja "vistinskata dogovorena dolzhina" na istoto, ne mozese da se izlazhe sebe si. Toa e dokaz deka vremeto kako nekoja praktichna relevancija za nas postoi samo vo nasata svest...kako i site dogovori sto sme gi napravile okolu nego. Interesno e kako nesto realno nepostoechko ima takvo silno psiholosko/fizichko vlijanie vrz nas.

KAUZALNOST

Nemoznosta da se razbere kauzalnosta i so toa da se dolovi prichinata, ne e nikakov dokaz deka nestata se sluchuvaat bezprichinski. Vsushnost, samata ideja deka nestata se sluchuvaat "nekako sluchajno" e kompletno nadvor od site materijalni i duhovni iskustva i znaenja do koi sme doshle do denes. Imeno, taa "a priori" gi negira site nauchni terkovi na soznavanje, proveruvanje i dokazhuvanje na zbidnuvanjata vo ovoj poznat svet vo koj zhiveeme i koj go narekuvame Univerzum.

ZA STRAVOT

Najloshoto sto mozhes nekomu da mu pozhelash e da bide strashliv. Stravot e rezultat na neznaenje i sekogas vodi na pat so ednosmerna nasoka: paraliziranje, begstvo i prepustanje na sudbinata. Najgolemata tragedija e koga stravot, so vreme, prerasnuva vo karakterna osobina.

Problemot e sto stravot chesto pati po greska se poistovetuva so vnimatelnost, pa lugjeto mu prepishuvaat vrednost sto voopsto ja nema.

Stravot ne go stiti uplasheniot, tuku onoj koj uspeal da mu go nametne toj strav. Ja znaete pogovorkata:

"Stravot go chuva lozjeto!"

Ako nikogas do sega ne ste razmislile za porakata na ovie zborovi, napravete go toa sega.

LAZENJE

Sega doznav za budistichkiot zavet. Tie imaat eden koj go davaat vo momentot koga gi primaat kako uchenici vo nivnite hramovi.

Noviot student mora da se zaveti deka od toj moment poveke nema nikogas da lazhe. Pod ova ne se podrazbira samo lazhenje drugi lugje, tuku i lazhenje samiot sebe si.

NORMALNO NENORMALNO

Realno, ne postoi normalno i nenormalno. Postoi samo neshto sto e prifateno kako norma na odnesuvanje ili rasmisluvanje vo edna sredina, bazirano na tradicija, iskustva i pishani i nepishani dogovori vo istata vo momntot na razgovaranjeto na ovaa tema.

Spored toa, onoa to e klasificirano kako "normalno" voopshto ne znachi deka e objektivno ispravno ili tochno. Toa e samo dogovorno "kako sto treba" , za odredeno vreme na traenje. .. Dodeka se smeni so novo "normalno" .
smiley2.gif

Zatoa, ako si mislite deka ste "nenormalni". a sepak ne pretstavuvate specijalna opasnost za okolinata, bidete srekni bidejki toa e dokaz deka ste originalni, samosvesni i unikatni. Vo sekoj sluchaj ne ste slepi sledbenici na nekoi tugji stapki, tuku si go odite vashiot pat!

SWEDEN напиша:
Zatoa, ako si mislite deka ste "nenormalni". a sepak ne pretstavuvate specijalna opasnost za okolinata, bidete srekni bidejki toa e dokaz deka ste originalni, samosvesni i unikatni. Vo sekoj sluchaj ne ste slepi sledbenici na nekoi tugji stapki, tuku si go odite vashiot pat!

Имаше во мојот град во средина на 80десетите еден тип.. одеше по улици и викаше МИ СЕ ЈАДИ СПЕРМАААА.
До сега мислев дека е ненормален, али еве сега испаѓа дека е всушност оригинален самосвесен и уникатен, и не беше ко ние слеп следбеник на туѓи стапки

Па не е уникатен.
Као тебе да не ти се јади сперма понекад. Лажго.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom