Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Znaci posle nekoe vreme rabota kompjuterot zamrznuva skroz, i treba da cekam edno 10-na minuti za da se zapali pak (ima struja maticnata, no BIOS-ot ne se podiga i nema signal na ekranot), posle pak crashuva, probav promeniv graficka karta, go izvadiv edniot ram modul koj ne go citase, memtest napraviv na ram-ot, ne najde greski ... inaku probav od archlinux, mythbuntu 8.04 i haiku-os, neam windows.
Да не ти прегрева компјутерот? Колку е температурата на процесорот, можда ти треба нов кулер? Или термалната паста е лошо поставена?

И мене вака ми се замрзнуваше, мислев дека е кулерот, го однесов на сервис, рекоа се е во ред со кулерот, и инсталираа нешо Heatsink Chipset, така некако беше. Знам нешто за матичната беше, али не се сеќавам. Од тогаш не ми замрзнува. Однеси го на сервис, ќе ти го направат.

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Да не ти прегрева компјутерот? Колку е температурата на процесорот, можда ти треба нов кулер? Или термалната паста е лошо поставена?

И мене вака ми се замрзнуваше, мислев дека е кулерот, го однесов на сервис, рекоа се е во ред со кулерот, и инсталираа нешо Heatsink Chipset, така некако беше. Знам нешто за матичната беше, али не се сеќавам. Од тогаш не ми замрзнува. Однеси го на сервис, ќе ти го направат.
Веројатно е до кулерот, еве денес го исчистив кулерот и работи, само ќе видам до кога :toe:

Член од
2 септември 2009
Мислења
12
Поени од реакции
0
Zdravo decki imam laptop dell latitude e6400 i procesor p8400 koj trebit da rabotit na 2,26 ghz no rabotit samo na 798mhz i multiplier x3. Bus speed e 266 i gi imam najnovata verzija na biosot. Ako znae nekoj neka mi pomogne oti laptopov go plativ poveke od 1000evra a imat samo 4 meseci. fala

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
Zdravo decki imam laptop dell latitude e6400 i procesor p8400 koj trebit da rabotit na 2,26 ghz no rabotit samo na 798mhz i multiplier x3. Bus speed e 266 i gi imam najnovata verzija na biosot. Ako znae nekoj neka mi pomogne oti laptopov go plativ poveke od 1000evra a imat samo 4 meseci. fala
Прф пат слушам за вакво нешто...За жал не знам .:(

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Кога не е оптеретен работи на помала фреквенција, кога ќе го оптеретиш на поголема.
Intel SpeedStep технологија.

Член од
2 септември 2009
Мислења
12
Поени од реакции
0
Кога не е оптеретен работи на помала фреквенција, кога ќе го оптеретиш на поголема.
Intel SpeedStep технологија.
zaboraviv da naglasam deka istoto se desavase i koga go testirav so prime95.
toa go znam taka mi rabotit procesorov na desktopov no toj go menuvat od x6 na x10. znam deka toa zavisit od modelot, a ako e taka togas na laptopot trebit da se desavat istoto a ne da rabotit postojano so x3

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
zaboraviv da naglasam deka istoto se desavase i koga go testirav so prime95.
toa go znam taka mi rabotit procesorov na desktopov no toj go menuvat od x6 na x10. znam deka toa zavisit od modelot, a ako e taka togas na laptopot trebit da se desavat istoto a ne da rabotit postojano so x3
Кога ќе ги стартуваш тестовите од prime95 треба да работи на максималната фреквенција, ако не е така имаш некој проблем.
Претпоставувам дека наместена ти е соодветната опција во power plans на windows.
Ако е наместен на power saver секако дека нема да постигне 2.26 GHz.
Пробај го на High Performancе, со таа опција треба да работи на максимална фреквенција цело време.

Со balanced треба да опаѓа на некоја минимална фреквенција кога не е оптеретен и максималната кога ќе се оптерети.

Ова важи доколку не се менувани default вредностите, инаку може да се менуваат по желба во "Change advanced power settings".

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
У петокот купив Асус 1005HGA од Тмобиле, батеријата 1 ден беше топ, а денес покажува дека е пуна, а кога ќе пробам да ја работа се гаси комп. Ја извадив и пак ставив 100 пати, ништо.

Утре идам на сервис да им барам нова, ако некој има претстава за некое друго чаре (што не верувам) нека пише.

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
У петокот купив Асус 1005HGA од Тмобиле, батеријата 1 ден беше топ, а денес покажува дека е пуна, а кога ќе пробам да ја работа се гаси комп. Ја извадив и пак ставив 100 пати, ништо.

Утре идам на сервис да им барам нова, ако некој има претстава за некое друго чаре (што не верувам) нека пише.
Носисиго подобро на сервис :D:toe:

Ted Dettman4e

Real Optimist
Член од
25 јуни 2007
Мислења
1.697
Поени од реакции
56
• MB Intel DP55WB s1156 Core i5/i7 DDR3 1333 bulk
• CPU Intel Core i7 920 Box 2.66 GHz
• HDD 1000 GB WD SATA2 32MB(овде мислам 320 гб доволно ќе ми е)
• RAM DDR3 4GB/1333 Hynix
• Galaxy PCX GeForce 9800GT 1GB DDR3 HDTV/2DVI LP
• Sound blaster 7.1
• 2 x LAN 10/100/1000
• Case ATX Midi Tower Case Hantol HO24P w/LCD w/o PSU
• Optical: DVD RW +/- Samsung 22x Black SATA SHS223
• PSU 500W Gembird PSU6, Real Power,PFC,Silent,2*Fan

Што мислите за оваа конфигурација...ваши мислења...дали нешто да менувам...ова онааа:wink::smir:

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
Матичната со процесорот не ти е компатибилна, на тој процесор матична со х58 треба, графичката е шит земи за тие пари 4850 многу е подобра, и напојувањето не е нешто нај нај... глеј да биде real power cooler maste по можност

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
• MB Intel DP55WB s1156 Core i5/i7 DDR3 1333 bulk
• CPU Intel Core i7 920 Box 2.66 GHz
• HDD 1000 GB WD SATA2 32MB(овде мислам 320 гб доволно ќе ми е)
• RAM DDR3 4GB/1333 Hynix
• Galaxy PCX GeForce 9800GT 1GB DDR3 HDTV/2DVI LP
• Sound blaster 7.1
• 2 x LAN 10/100/1000
• Case ATX Midi Tower Case Hantol HO24P w/LCD w/o PSU
• Optical: DVD RW +/- Samsung 22x Black SATA SHS223
• PSU 500W Gembird PSU6, Real Power,PFC,Silent,2*Fan

Што мислите за оваа конфигурација...ваши мислења...дали нешто да менувам...ова онааа:wink::smir:
Матичната со процесорот не ти е компатибилна, на тој процесор матична со х58 треба, графичката е шит земи за тие пари 4850 многу е подобра, и напојувањето не е нешто нај нај... глеј да биде real power cooler maste по можност
Ова, и графичка на оваа конфигурација минимум 5770. Ако ти се даваат повеќе пари (ако го личи, да го личи) земи 5890 :)

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
Ова, и графичка на оваа конфигурација минимум 5770. Ако ти се даваат повеќе пари (ако го личи, да го личи) земи 5890 :)
5870 сосема доволно ќе биде 15000:smir:... ама 5770 е многу по слаба од 4890 така да би земал 4890 попрво ако избирам помеѓу тие 2

И да... кај ја најде марката на рамот... стави Kingston, PQI или нешто слично

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Вчера графишката картичка ми качи 100 степени темп.Потоа го извадив кулерот и изчистив еден тон прашина.Сега температурата е нормала ама заборавив дека немам паста и не ставив.Дали е итно да се стави паста измеѓу кулерот и графичката?Сега за сега се работи у нормален ред.
Се работи за Ge Force 8500 gt.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Вчера графишката картичка ми качи 100 степени темп.Потоа го извадив кулерот и изчистив еден тон прашина.Сега температурата е нормала ама заборавив дека немам паста и не ставив.Дали е итно да се стави паста измеѓу кулерот и графичката?Сега за сега се работи у нормален ред.
Се работи за Ge Force 8500 gt.
Купи си денес, ако не, тогаш утре. До кај 100 ден. ќе те фати.

Kajgana Shop

На врв Bottom