Совети околу мотоцикли

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
полнач

да не знае некој каде можам да купам полнач за електричен скутер?

Имам 125цм скутер, чајниз :) 4 тактен. Не сум го запалил 2 месеци, освен тоа што ке мењам акумулатор, што друго треба да пазам пред го запалам, треба ли уље да сменам или нешто сл? Тоа прашање ми е под а , а под б дали може да пробам да го пунам акумулаторот (12v 9A) со пуњач за акумулатор за кола? нема ли да го изчурам? Ја мислам дека ќе може да го стаам едно 1 саат да се пуни и нема да биде проблем, ама не сум сигурен па затоа ве прашувам вас :smir:

Имам 125цм скутер, чајниз :) 4 тактен. Не сум го запалил 2 месеци, освен тоа што ке мењам акумулатор, што друго треба да пазам пред го запалам, треба ли уље да сменам или нешто сл? Тоа прашање ми е под а , а под б дали може да пробам да го пунам акумулаторот (12v 9A) со пуњач за акумулатор за кола? нема ли да го изчурам? Ја мислам дека ќе може да го стаам едно 1 саат да се пуни и нема да биде проблем, ама не сум сигурен па затоа ве прашувам вас :smir:

па да го средиш скутерот за сезона нема да е лошо да смениш уље во машината и уље во преносот и филтри ( уље бензин воздух ) и можеш да смениш ролни каиш свекица од зависност колку КМ имас поминато

па да го средиш скутерот за сезона нема да е лошо да смениш уље во машината и уље во преносот и филтри ( уље бензин воздух ) и можеш да смениш ролни каиш свекица од зависност колку КМ имас поминато

Иам поминато штознам, хмм, мислам 9000 негде, ама ништо од болдираното неам сменето :) да мењам подхитно а :)

Немора да значи... Провери го дали има киселина во келиите, и приклучи го на 5 А (амперски) 12 волтен полнач без проблем. Сум имал 4-5 акумулатори и стално ги полнев со ваков полнач без проблем. А ако го уклучиш на појак, ке внимаваш на топлината на келиите, ако се вжештат многу, треба да внимаваш може да пукни. Инаку ако е се ок, некаде околу 2 часа најмногу треба да го полниш.

Иам поминато штознам, хмм, мислам 9000 негде, ама ништо од болдираното неам сменето :) да мењам подхитно а :)

па нема да е лошо да ги смениш овие делови ке добиеш малце на крајна и убрзање ( затоа што сегашните ти се достра истрошени
1.уље во машината
2.уље во преносот ( зупчаниците ) -- 200-250ден
3.филтер за уље
4.филтер за воздух ( можеш да го опереш стариот а можеш да ставиш нов не е скап 200-300ден
5. филтер за бензин--- 80-100ден
6.ролни--800-900ден
7.каиш 1000-1500 ден ( зависно од квалитетот )
8. свеќица 200-250ден

dobro edno prasanje od mene.. Ima li nekoj na forumov sto dobro se razbira od skuteri imam golem problem..na pvt

Како прво за да се најдат сите работи со ги барате треба време и пари.Второ за сите со прасуваат за дали ттреба на кинески да менјаат уље и филтери обавезно зс ај за други со не се кинески ке издрзат али кинеските и да им мењас нема несо подобри да бидат али ке те слузи подолго така да обавезно мењање свашта како уље и сл. и трето кога мењате уље,филтери никако да не мењате у кинески сервис ке си купите сами уље поскупо поубаво и сами ке си купите филтри ако не знаете да смените сами ке ги однесете на мајстор да ви ги сменат никако кинески.
Повелете!!:wink:

Имам априлиа ср 50 што треба да му сменам за да не загрева толку брзо? Иначе имам поминато 9500 километри.
Добродојдени се секакви совети:)

Имам априлиа ср 50 што треба да му сменам за да не загрева толку брзо? Иначе имам поминато 9500 километри.
Добродојдени се секакви совети:)

ако е водено ладење види колку вода имаш во ладилникот можеби недостасува па загрева

Кои модели на ТОМОС се најчести кај нас и како се покажаа? Ако може некој да напише и слика да постави.

Autiomatic, APN6, ATX, CTX......

И сите се покажаа одлично.

CTX-от е 80 кубици, а сите останати возат ист мотор 50 кубици. Деловите се буквално без пари, а издржливоста е невидена.

За томос од искуство можам да кажам дека имаат јаки машини.Имам еден дома автоматик душата му е извадена.има поминато едно 30 000 км. 7 год. е а има сменето само 2 пара карики и едно 3-4 намотки (палење). а за резервни делови стварно се за "без пари".

Епа красно :) Се мислам да купам некој постар Томос па да го реставрирам (веројатно хром + црна боја) и "малку" да ја чепнам машината. Може ли некој да ми каже кој модел би бил најпогоден за ова и колку пари треба да се стават во игра :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom