Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Паметот мене ми дошол на млади години, ама ти на млади години си го изгубил, за жалење си.
Можеби, но ако даде Бог да поживеам колку тебе има шанса да ми дојде паметот. Но не ми е јасно, некој кој веќе преминува во возраст која треба да претставува зрелост на резонирање, возраст во која се можни и внуци од децата, да се бори и тоа бескрупулозно дека не постои Бог. Ако ти не го познаваш, ако ти не си се сретнал со Бог, тоа не значи дека не постои. Едноставно само ти не го познаваш, но нелогично е кога некој ти вели да Бог постои, и тоа не како некој кој е на набото и одтаму гледа сеир на Земјата, туку како Бог кој дава живот, Бог кој е присутен во човекот, Бог кој интервенира во историјата и животот на сите луѓе, да априори го отфрлаш тоа навестување. Овде на интернет е глупост да ти проповедам за Бог, дали постои и милион глупости кои се на форумов. Затоа и овие глупости на тони. Времето е близу, ако јас сум го промашил мојот живот, барем своите деца да ги упатам на прав пат, да не бидат како мене. Истото важи и за тебе и за секој човек. Да ги научи своите деца да го живеат животот, да не бидат паразити.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас сум, ги научил како што треба. Догми да не прифаќаат и верувај на прав пат се одамна, а ти си во голема заблуда. Верувај си и натаму.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Јас сум, ги научил како што треба. Догми да не прифаќаат и верувај на прав пат се одамна, а ти си во голема заблуда. Верувај си и натаму.
Сигурно си научил се како што треба. Во тоа ти верувам. И што корист имаш од тоа? Ништо. Таткото на мојата баба, Бог да ги прости, беше неписмен човек. Ништо цел живот ниту можел ниту прочитал или напишал. Но верувал во Бог. Не бил писмен, не читал ништо, а верувал во Господ Исус Христос. За вера не е морално да научиш се како треба.
А тоа дали сум во голема заблуда. Да ти одговорам. Ги познаваш моите деца? Не. Не ги познаваш. Не знаеш како изгледат. Зарем не е глупо и неразумно од моја страна да кажам дека не знам дали имам деца и како изгледат, кога ги имам и кога знам какви се. Зарем може да молчам по се она што Господ Исус го направи во мојот живот? Секој човек кој ќе има лична средба со Господ Исус Христос, кога ќе се сретне со Него, го менува својот живот. Јас знам дека не сум во заблуда. Дали ти тоа ќе го сметаш за вистина или приказна, твое е, но јас знам што Господ Исус Христос и света Дева Марија направија со мене.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сигурно си научил се како што треба. Во тоа ти верувам. И што корист имаш од тоа? Ништо. Таткото на мојата баба, Бог да ги прости, беше неписмен човек. Ништо цел живот ниту можел ниту прочитал или напишал. Но верувал во Бог. Не бил писмен, не читал ништо, а верувал во Господ Исус Христос. За вера не е морално да научиш се како треба.
А тоа дали сум во голема заблуда. Да ти одговорам. Ги познаваш моите деца? Не. Не ги познаваш. Не знаеш како изгледат. Зарем не е глупо и неразумно од моја страна да кажам дека не знам дали имам деца и како изгледат, кога ги имам и кога знам какви се. Зарем може да молчам по се она што Господ Исус го направи во мојот живот? Секој човек кој ќе има лична средба со Господ Исус Христос, кога ќе се сретне со Него, го менува својот живот. Јас знам дека не сум во заблуда. Дали ти тоа ќе го сметаш за вистина или приказна, твое е, но јас знам што Господ Исус Христос и света Дева Марија направија со мене.
Што направила верата од тебе гледам. Нечовек. Без ниедна доблест.

Ни ме знаеш ни ме познаваш. А се дрзнуваш да даваш секакви кфалификации обвиени во обланди на слаткоречивост. Кој ти го дава тоа право?
А фамилија и деца ни сум ти спомнал ни сакам да ми спомнуваш. ОК???

Наводно (во што се сомневам) познаваш некои таканаречени атеисти и се обидуваш нивното мислење да ми го наметнеш мене. Не дечко. Нема да можеш.

Сеуште не ми одговори што толку лошо ти направиле тебе атеисти па толку ги мразиш?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Кај се сретна бе со Ристета : да не бевте некаде на пиво заедно да го еба ? Шо си го запознал лично Исус ?
Абе шизо бе :pos2:
И уште не ми одговори на прашањето туку мудро си молчиш а ?
И дедоти токму затоа верувал пошто бил НЕПИСМЕН , и за него кога ке грмело св илија поминувал со кочијата, за разлика од дедоти ти знаеш да читаш и да пишуваш но тоа денес не е доволно за да си писмен СВАЌАШ море ?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Кај се сретна бе со Ристета : да не бевте некаде на пиво заедно да го еба ? Шо си го запознал лично Исус ?
Абе шизо бе :pos2:
И уште не ми одговори на прашањето туку мудро си молчиш а ?
И дедоти токму затоа верувал пошто бил НЕПИСМЕН , и за него кога ке грмело св илија поминувал со кочијата, за разлика од дедоти ти знаеш да читаш и да пишуваш но тоа денес не е доволно за да си писмен СВАЌАШ море ?
Дали си спремен, навистина стварно спремен да се сретнеш со Него? Да се сретнеш со Бог?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Дали си спремен, навистина стварно спремен да се сретнеш со Него? Да се сретнеш со Бог?
Абе Шизо одговори на прашањето поназад поставено, па после ке може да шириме познанства со твојте замислени другарчиња.
Еј дај стаи и една слика од средбата со Исусу бе дај да видиме шо сурат е чоекот.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Абе Шизо одговори на прашањето поназад поставено, па после ке може да шириме познанства со твојте замислени другарчиња.
Еј дај стаи и една слика од средбата со Исусу бе дај да видиме шо сурат е чоекот.
Ќе дојде, не брзај, искористи го времето што ти го дава, зошто потоа не можеш ништо.

Одговор на прашањето:
Авраам бидејќи на стари години добил син и тоа син по ветувањето, бидејќи неговата жена Сара исто така била стара и неможела веќе да раѓа, кога му се родило детето многу го засакал. Во еден момент толку бил приврзан до детето што заборавил дека тоа дете му е поклон од Бог. Тогаш за Авраам да се спаси, за Авраам да не стане идолопоклоник на своето дете, Бог интервенира. Бара од Авраам да го жртвува синот, го бара од Авраам она што нему му е најмило. Тоа е искушение на верата. Кому Авраам повеќе му верува: На Бог, или на своите сили и желби. Во Авраам се чуствува непознавање на самиот себе, но во исто време е свесен што се направи овој Бог од неговиот живот. Имајќи го овој Бог пред себе, кој никогаш не го видел, но само чул, пред Авраам е ситуацијата. Да му верува на овој Бог или не. Животното искуство, промената на неговиот начин на живеење кој го предизвика овој Бог, надвалуда. Надвладува вертата во овој Бог. И Авраам против својот разум поверува. Поверува дека ако овој Бог го бара синот негов кој овој Бог му го даде, да го жртвува како жртва на овој Бог, тоаш овој исти Бог МОЖЕ ДА МУ ГО ВРАТИ синот. Искушението кое Авраам го имаше самиот се себе е победено. Тој поверува на Бог. Бог му го даде овој син, Бог сега го бара како жртва, но Бог по ветувањето може пак да му го даде, а исто така да му даде и потомство.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Во која смисла Христијанската религија е веќе општествен проблем? Дали тоа го тврдат на основа своите научни трудови психијатрите, психолизите или политичарите, или пак дека христијанството е веќе општествен проблем го тврди некој друг? Кој, како христијанството е проблем и зошто христијанството е проблем.
Започнувајќи од светите војни па се до инквизицијата религијата со години била причина за нетрпение помеѓу луѓето.
Христијанството , на пример , колку и да се оттргнува од тој среден век и таа инквизиција денеска - таа сепак се случила и тоа во името на ист Бог - таткото Христов.
А денеска најголем проблем е барањето пари за услуги - погреб , крштевка , свадба ?
Зашто ? Ако одделам дел од моето основно средство за егзистенција ќе бидам по-благословен од оној кој не одвоил ? Ќе бидам почестен со благослов без кој би имал пари за прехрана месецот ?
Покрај тоа да се задржам на крштевањето , на малите деца не им остава никаков избор. Се раѓаат и се учени да бидат христијани , муслимани , евреи , викани или нешто друго. И познавам голем број на луѓе кој се под притисок од фамилијата да припаѓаат на одредена религија. Ако се пронајдат себеси во друга религија или ако едноставно се атеисти тие се осудувани па во некој случаи дури и отуѓувани од фамилијата.
Вера - не велам не , кој ја има желбата да верува во надчовечкото и во постоењето на надгробен живот и поголема слика зад животот го сваќам сосема. Ама религија е едноставно глупаво од причина што друг ти наметнува икони , светци , богови и правила.
Можеби има виша сила наречена Бог , но сигурно не е христијанскиот , муслиманскиот или не знам си каков.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ќе дојде, не брзај, искористи го времето што ти го дава, зошто потоа не можеш ништо.

Одговор на прашањето:
Авраам бидејќи на стари години добил син и тоа син по ветувањето, бидејќи неговата жена Сара исто така била стара и неможела веќе да раѓа, кога му се родило детето многу го засакал. Во еден момент толку бил приврзан до детето што заборавил дека тоа дете му е поклон од Бог. Тогаш за Авраам да се спаси, за Авраам да не стане идолопоклоник на своето дете, Бог интервенира. Бара од Авраам да го жртвува синот, го бара од Авраам она што нему му е најмило. Тоа е искушение на верата. Кому Авраам повеќе му верува: На Бог, или на своите сили и желби. Во Авраам се чуствува непознавање на самиот себе, но во исто време е свесен што се направи овој Бог од неговиот живот. Имајќи го овој Бог пред себе, кој никогаш не го видел, но само чул, пред Авраам е ситуацијата. Да му верува на овој Бог или не. Животното искуство, промената на неговиот начин на живеење кој го предизвика овој Бог, надвалуда. Надвладува вертата во овој Бог. И Авраам против својот разум поверува. Поверува дека ако овој Бог го бара синот негов кој овој Бог му го даде, да го жртвува како жртва на овој Бог, тоаш овој исти Бог МОЖЕ ДА МУ ГО ВРАТИ синот. Искушението кое Авраам го имаше самиот се себе е победено. Тој поверува на Бог. Бог му го даде овој син, Бог сега го бара како жртва, но Бог по ветувањето може пак да му го даде, а исто така да му даде и потомство.
Абе Шизо пак истата приказна од предходно не паламуди друго те прашав : Значи тогаш и абортусот е по божја воља нели БОГ се контролира па што кој кур тогаш ЛАЕТЕ оставете си го вашиот бог да си работи според својот план.Што кој кур му се мешате во работата ?
Кој ти кажа дека пак ке му го врател синот ? Слушаш гласови ? треба да тркнеш до психијатар бе пријател дефинитивно, и каде е запишано дека имагинарното битие БОГ ке му го врател синот ? :pos2: и тоа на 300 годишен старец кој успеал да направи син Зашто си го мајкоооооооооооооо родилааааааааааааа лелелееееееееееееееее ИДИ БЕ УБИ СЕ ЖИТИ СЕ поштеди го светов од твоето постоење а попат фати за брада и некој поп додека рипаш од мостот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Можеби, но ако даде Бог да поживеам колку тебе има шанса да ми дојде паметот. Но не ми е јасно, некој кој веќе преминува во возраст која треба да претставува зрелост на резонирање, возраст во која се можни и внуци од децата, да се бори и тоа бескрупулозно дека не постои Бог. Ако ти не го познаваш, ако ти не си се сретнал со Бог, тоа не значи дека не постои. Едноставно само ти не го познаваш, но нелогично е кога некој ти вели да Бог постои, и тоа не како некој кој е на набото и одтаму гледа сеир на Земјата, туку како Бог кој дава живот, Бог кој е присутен во човекот, Бог кој интервенира во историјата и животот на сите луѓе, да априори го отфрлаш тоа навестување. Овде на интернет е глупост да ти проповедам за Бог, дали постои и милион глупости кои се на форумов. Затоа и овие глупости на тони. Времето е близу, ако јас сум го промашил мојот живот, барем своите деца да ги упатам на прав пат, да не бидат како мене. Истото важи и за тебе и за секој човек. Да ги научи своите деца да го живеат животот, да не бидат паразити.
Bog ne intervenira tolku mnogu, toj poveke go dopusta zloto i slobodnata volja na lugeto koi nikako da gi napravi onakvi kakvi sto saka da bidat!
Ja gledas reskata a ne ja gledas gredata...
Kako taka? Pa vie treba da im dadete rabota na lugeto, da gi nahranete gladnite da im pomagate na bliznite oti kako ke go sakas Bog koj ne go gledas ako ne go sakas blizniot svoj koj go gledas.Onoj koj ne mu pomaga na blizniot toj ne go spoznal bog. kapitalizmot e kontra na hristijanstvoto Sustinata na Socijalizmot e hristijanstvoto (Nietzsche)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас сум спремен! Ајде резервирај маса за двајца...упс грешка за четворица! - Трофазниот плус мене!

Член од
7 декември 2010
Мислења
178
Поени од реакции
131

Причина и пол

--- надополнето ---

Јас сум спремен! Ајде резервирај маса за двајца...упс грешка за четворица! - Трофазниот плус мене!
по математиката на Чорбаџија за двајца маса ке треба да биде,

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Причина и пол

--- надополнето ---

по математиката на Чорбаџија за двајца маса ке треба да биде,
Абе ја планирав од моја страна Луци да го викнам....најдобро со Јоан цела кафана да затвориме и една журка да опнеме јака! Онака ТРОФАЗНО!!:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom