Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Прашање до верниците: Дали би убиле човек доколку го бара тоа нивниот бог?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па пример им е Аврам, основоположникот на сите три монотеистички религии. А тој бил одбран, затоа што бил спремен да си го заколе сопствениот син!:toe:

Член од
26 јануари 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Epa vaka..jas sum onaka nov clen na forumov, i bas mi odzede nekoi dobri 3 casa da procitam sto se ljugevo iznapisale za verata i religijata. Moe licno mislenje e deka sekoj si ima svoi veruvanja i nadezi sto gi vodat ljugeto do podobro utre. Nikoj na nikogo verata ne mu ja nametnuva, ako sakas da veruvas, veruvaj-ako ne, nikoj ne te tera. Za ljugeto da bidat teisti, ne znaci deka mora da veruvaat vo Bog ili Alah ili koe i da e drugo bozestvo, mozno e da veruvaat i deka navecer nekoja visha sila gi posetuva,pa zaspivaat. Se doagja od roditelite i kako tie si gi izrasnale svoite deca. A morame da priznaeme deka vo ovaa tema mnogu golema uloga igraat i sredinata vo koja ljugeto ziveat i CRKVITE! Samo da napomenam, ziveam vo Amerika, a tuka imaat najgolema razlicitost vo verite. Nemojte da si ja rezilite ustata deka ne veruvate vo Boga ili ne mozete da gi podnesete nasite veri. Pobarajte na google pa videte sto se se slucuva so verata na Mormonite, kako tie se setaat naokolu i gi pottiknuvaat ljugeto da navlezat vo nivnata vera, pa sto i uste ne, potoa imaat obezbedeni stipendii za fakultet, moznosti da patuvaat po cel svet i duri avtomobili im kupuvaat, so moto : GOSPOD TAKA REKOL!
Ova bese moeto mislenje. Koj se soglasuva, se soglasuva- Koj ne, zalam!
Na kraj krajava, ljugeto se samo za inaet i da dokazat koj bil vo pravo a koj ne!
Pozdrav i se najdobro

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Па пример им е Аврам, основоположникот на сите три монотеистички религии. А тој бил одбран, затоа што бил спремен да си го заколе сопствениот син!:toe:
Па тоа ми беше поентата, апсурдноста на приказните во Библијата и нејзината неприменливост во модерниот живот.

Epa vaka..jas sum onaka nov clen na forumov, i bas mi odzede nekoi dobri 3 casa da procitam sto se ljugevo iznapisale za verata i religijata. Moe licno mislenje e deka sekoj si ima svoi veruvanja i nadezi sto gi vodat ljugeto do podobro utre. Nikoj na nikogo verata ne mu ja nametnuva, ako sakas da veruvas, veruvaj-ako ne, nikoj ne te tera. Za ljugeto da bidat teisti, ne znaci deka mora da veruvaat vo Bog ili Alah ili koe i da e drugo bozestvo, mozno e da veruvaat i deka navecer nekoja visha sila gi posetuva,pa zaspivaat. Se doagja od roditelite i kako tie si gi izrasnale svoite deca. A morame da priznaeme deka vo ovaa tema mnogu golema uloga igraat i sredinata vo koja ljugeto ziveat i CRKVITE! Samo da napomenam, ziveam vo Amerika, a tuka imaat najgolema razlicitost vo verite. Nemojte da si ja rezilite ustata deka ne veruvate vo Boga ili ne mozete da gi podnesete nasite veri. Pobarajte na google pa videte sto se se slucuva so verata na Mormonite, kako tie se setaat naokolu i gi pottiknuvaat ljugeto da navlezat vo nivnata vera, pa sto i uste ne, potoa imaat obezbedeni stipendii za fakultet, moznosti da patuvaat po cel svet i duri avtomobili im kupuvaat, so moto : GOSPOD TAKA REKOL!
Ova bese moeto mislenje. Koj se soglasuva, se soglasuva- Koj ne, zalam!
Na kraj krajava, ljugeto se samo za inaet i da dokazat koj bil vo pravo a koj ne!
Pozdrav i se najdobro
Остај ти таа работа дека никој на никого верата не му ја наметнува.Во модерно време црквата го изгубила влијанието што го имала порано, ама на времето не само што на сила покрстувале туку и ги спалувале тие што мислеле обратно од нив.
Многу луѓе на форумов имаат некоја романтична замисла за религијата, љубов, помагање, ова она, кога во суштина историјата на религијата е све само не љуби го ближниот свој.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Б О Г !

Колку пати досега ти, Дибек и сите останати атеистички верници во состојба на немоќ сте го повикале него а не Дарвиновиот мајмун?
Па мајмунот може да помогне во невоља, а богот твој не, затоа што не постои.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Б О Г !

Колку пати досега ти, Дибек и сите останати атеистички верници во состојба на немоќ сте го повикале него а не Дарвиновиот мајмун?
Јас мислам дека навреди од тој тип, не ти се потребни.
Искажа дури во една реченица неколку небулози и една навреда, мислам дека не сум те навредил со нешто.

Небулоза 1. Атеистички верници. Такво нешто не постои, барем повеќето кои се малку поупатени не веруваат не само во бог, туку и во науката.

Небулоза 2. Во таканаречена „состојба на немоќ“ никогаш не се повикале на бог (барем тие што јас ги познавам)

Небулоза 3. која во исто време е и навредлива. Дарвинов мајмун. Повеќепати е кажано, само не сакате да читате, туку само слепо слушате што Оџите и Поповите ќе ви кажат (лажат). Според теоријата на Еволуцијата (не според Дарвин) човештвото не настанало од мајмун.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Б О Г !

Омер, не ме ч'чкаш - не те ч'чкам... Ама ко да се ч'чкаш, нешо!

Што ти треба сега ова со „верници“ со „коленичење“ и со остали навреди, од нигде-никаде, а све у така мал еден пост.

Ќе се извинуваш или да се караме?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ne tolkuvaj pogresno: Bog samo go iskusa Avraama, za da vidi (Bog) do kade moze da odi (Avraam) vo svojata poslusnost kon Boga, no zemi go vo predvid i krajot, oti Avraam ne go zakla Isaka, taka?

--- надополнето ---

Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje? Licno, ne bi zaklal nit zivotinka a ne covek, ne daj Boze i skraja da e! No nikad ne se znae...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Па мајмунот може да помогне во невоља, а богот твој не, затоа што не постои.
Не му замерајте, мора да тресе глупости по директива, да си го заработи лебот насушен и местото во џенетот...да е жив Ал-сауд...:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ne tolkuvaj pogresno: Bog samo go iskusa Avraama, za da vidi (Bog) do kade moze da odi (Avraam) vo svojata poslusnost kon Boga, no zemi go vo predvid i krajot, oti Avraam ne go zakla Isaka, taka?

Кој толкува погрешно? Ај види што напишав:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje? Licno, ne bi zaklal nit zivotinka a ne covek, ne daj Boze i skraja da e! No nikad ne se znae...
А мевце си м'скаш, а? Ребренце на скара си шмукаш, нели?

Ти не ли си ја читал Библијата? Не ли знаеш за принесувањата жртви?

Ако месарот ти се разболи, кој ќе ти го коле јагнето невино за Велигден? Нема ли јагне да јадеш за големиот празник?!?

--- надополнето ---

Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje?
Па Јахве твој, се разбира. Да чешламе ли тоа второзаконието? Да цитираме ли тоа масакрите на невините жени и деца од соседите на израелитите?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394

--- надополнето ---

Бог можел да го искуши на многу по мирни начини.
На крај краева , колку може да е добар човек кој е спремен да си го заколе и својот син ?

Вербата во Бог си е лична , религиите се веќе општествен проблем .

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На крај краева , колку може да е добар човек кој е спремен да си го заколе и својот син ?
Она најтрагичното е што Аврам не е било кој човек од библијата, туку основачот на сите три монотеистички религии, првиот патријарх, пример по кој треба да се огледуваат сите верници! А таа порака се повторува секаде, и во новиот завет, каде Исус лично вели: "Оној што љуби татко, мајка, син или ќерка повеќе од мене, не е достоен за мене". Очигледен пример за фанатизам и перење мозок!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Она најтрагичното е што Аврам не е било кој човек од библијата, туку основачот на сите три монотеистички религии, првиот патријарх, пример по кој треба да се огледуваат сите верници! А таа порака се повторува секаде, и во новиот завет, каде Исус лично вели: "Оној што љуби татко, мајка, син или ќерка повеќе од мене, не е достоен за мене". Очигледен пример за фанатизам и перење мозок!
Ти немаш појма кој бил Аврам. И она што Господ Исус Христос го вели тебе ти е причина да не веруваш во Него? Ау, каква ли причина да бидеш атеист.

--- надополнето ---

Бог можел да го искуши на многу по мирни начини.

Вербата во Бог си е лична , религиите се веќе општествен проблем .
Во која смисла Христијанската религија е веќе општествен проблем? Дали тоа го тврдат на основа своите научни трудови психијатрите, психолизите или политичарите, или пак дека христијанството е веќе општествен проблем го тврди некој друг? Кој, како христијанството е проблем и зошто христијанството е проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom