Па пример им е Аврам, основоположникот на сите три монотеистички религии. А тој бил одбран, затоа што бил спремен да си го заколе сопствениот син!Прашање до верниците: Дали би убиле човек доколку го бара тоа нивниот бог?
Па тоа ми беше поентата, апсурдноста на приказните во Библијата и нејзината неприменливост во модерниот живот.Па пример им е Аврам, основоположникот на сите три монотеистички религии. А тој бил одбран, затоа што бил спремен да си го заколе сопствениот син!
Остај ти таа работа дека никој на никого верата не му ја наметнува.Во модерно време црквата го изгубила влијанието што го имала порано, ама на времето не само што на сила покрстувале туку и ги спалувале тие што мислеле обратно од нив.Epa vaka..jas sum onaka nov clen na forumov, i bas mi odzede nekoi dobri 3 casa da procitam sto se ljugevo iznapisale za verata i religijata. Moe licno mislenje e deka sekoj si ima svoi veruvanja i nadezi sto gi vodat ljugeto do podobro utre. Nikoj na nikogo verata ne mu ja nametnuva, ako sakas da veruvas, veruvaj-ako ne, nikoj ne te tera. Za ljugeto da bidat teisti, ne znaci deka mora da veruvaat vo Bog ili Alah ili koe i da e drugo bozestvo, mozno e da veruvaat i deka navecer nekoja visha sila gi posetuva,pa zaspivaat. Se doagja od roditelite i kako tie si gi izrasnale svoite deca. A morame da priznaeme deka vo ovaa tema mnogu golema uloga igraat i sredinata vo koja ljugeto ziveat i CRKVITE! Samo da napomenam, ziveam vo Amerika, a tuka imaat najgolema razlicitost vo verite. Nemojte da si ja rezilite ustata deka ne veruvate vo Boga ili ne mozete da gi podnesete nasite veri. Pobarajte na google pa videte sto se se slucuva so verata na Mormonite, kako tie se setaat naokolu i gi pottiknuvaat ljugeto da navlezat vo nivnata vera, pa sto i uste ne, potoa imaat obezbedeni stipendii za fakultet, moznosti da patuvaat po cel svet i duri avtomobili im kupuvaat, so moto : GOSPOD TAKA REKOL!
Ova bese moeto mislenje. Koj se soglasuva, se soglasuva- Koj ne, zalam!
Na kraj krajava, ljugeto se samo za inaet i da dokazat koj bil vo pravo a koj ne!
Pozdrav i se najdobro
Б О Г !А тоа е....????
Па мајмунот може да помогне во невоља, а богот твој не, затоа што не постои.Б О Г !
Колку пати досега ти, Дибек и сите останати атеистички верници во состојба на немоќ сте го повикале него а не Дарвиновиот мајмун?
Јас мислам дека навреди од тој тип, не ти се потребни.Б О Г !
Колку пати досега ти, Дибек и сите останати атеистички верници во состојба на немоќ сте го повикале него а не Дарвиновиот мајмун?
Омер, не ме ч'чкаш - не те ч'чкам... Ама ко да се ч'чкаш, нешо!Б О Г !
Ne tolkuvaj pogresno: Bog samo go iskusa Avraama, za da vidi (Bog) do kade moze da odi (Avraam) vo svojata poslusnost kon Boga, no zemi go vo predvid i krajot, oti Avraam ne go zakla Isaka, taka?Па пример им е Аврам, основоположникот на сите три монотеистички религии. А тој бил одбран, затоа што бил спремен да си го заколе сопствениот син!
Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje? Licno, ne bi zaklal nit zivotinka a ne covek, ne daj Boze i skraja da e! No nikad ne se znae...Прашање до верниците: Дали би убиле човек доколку го бара тоа нивниот бог?
Не му замерајте, мора да тресе глупости по директива, да си го заработи лебот насушен и местото во џенетот...да е жив Ал-сауд...Па мајмунот може да помогне во невоља, а богот твој не, затоа што не постои.
Ne tolkuvaj pogresno: Bog samo go iskusa Avraama, za da vidi (Bog) do kade moze da odi (Avraam) vo svojata poslusnost kon Boga, no zemi go vo predvid i krajot, oti Avraam ne go zakla Isaka, taka?
Па пример им е Аврам, основоположникот на сите три монотеистички религии. А тој бил одбран, затоа што бил спремен да си го заколе сопствениот син!
А мевце си м'скаш, а? Ребренце на скара си шмукаш, нели?Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje? Licno, ne bi zaklal nit zivotinka a ne covek, ne daj Boze i skraja da e! No nikad ne se znae...
Па Јахве твој, се разбира. Да чешламе ли тоа второзаконието? Да цитираме ли тоа масакрите на невините жени и деца од соседите на израелитите?Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje?
Бог можел да го искуши на многу по мирни начини.Ne tolkuvaj pogresno: Bog samo go iskusa Avraama, za da vidi (Bog) do kade moze da odi (Avraam) vo svojata poslusnost kon Boga, no zemi go vo predvid i krajot, oti Avraam ne go zakla Isaka, taka?
--- надополнето ---
Posoci takov slucaj, i konecno, koj i kakov e toj bog koj ljubi kolenje? Licno, ne bi zaklal nit zivotinka a ne covek, ne daj Boze i skraja da e! No nikad ne se znae...
Она најтрагичното е што Аврам не е било кој човек од библијата, туку основачот на сите три монотеистички религии, првиот патријарх, пример по кој треба да се огледуваат сите верници! А таа порака се повторува секаде, и во новиот завет, каде Исус лично вели: "Оној што љуби татко, мајка, син или ќерка повеќе од мене, не е достоен за мене". Очигледен пример за фанатизам и перење мозок!На крај краева , колку може да е добар човек кој е спремен да си го заколе и својот син ?
Ти немаш појма кој бил Аврам. И она што Господ Исус Христос го вели тебе ти е причина да не веруваш во Него? Ау, каква ли причина да бидеш атеист.Она најтрагичното е што Аврам не е било кој човек од библијата, туку основачот на сите три монотеистички религии, првиот патријарх, пример по кој треба да се огледуваат сите верници! А таа порака се повторува секаде, и во новиот завет, каде Исус лично вели: "Оној што љуби татко, мајка, син или ќерка повеќе од мене, не е достоен за мене". Очигледен пример за фанатизам и перење мозок!
Во која смисла Христијанската религија е веќе општествен проблем? Дали тоа го тврдат на основа своите научни трудови психијатрите, психолизите или политичарите, или пак дека христијанството е веќе општествен проблем го тврди некој друг? Кој, како христијанството е проблем и зошто христијанството е проблем.Бог можел да го искуши на многу по мирни начини.
На крај краева , колку може да е добар човек кој е спремен да си го заколе и својот син ?
Вербата во Бог си е лична , религиите се веќе општествен проблем .