Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Реков јас дека ти не знаеш да поставиш прашање!

Него да те потсетам дека јас воопшто не се клањам на никаков монструм од Библијата. Си ги помешал лончињата.

Ајде сега уште еднаш,ама смирено постави го како што треба прашањето, ако сакаш да добиеш одговор, во спротивно повторно ќе бидеш кантиран. :icon_mrgr
Хехее! Јас кантиран?! :tapp:
Јас непоставив никакво прашање! Туку изнесов заклучок! Ако не е така, повели посочи што не е така!
Значи Аврам без приговор а по наредба на богот од вашите свети книги, одлучува да го заколе сопствениот единец, за да му докаже колку му е покорен! А тој е основачот на монотеизмот, пример кој треба да се следи! Ова е констатација а не прашање!:toe:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако имаш здраво срце и нерви, можем да ти испратам и видео-материјал на кој се гледа како детето, пардон аморфаната маса - несаканиот плод, се обидува да бега од клештите кои раскинуваат дел по дел, рака, нога, торзо, глава. Тоа е човек, и убиен е на грозен начин.
поради тоа што на форумов може да има и малолетни деца, овој видео материјал не го постирам јавно, но на твое барање можам да ти го испратам.
Можеби таму ќе најдеш повеќе причини да бидеш атеист. Можеби ќе ти се допадне. Убиство и крв.
Можеби и тебе ќе ти се допадне. Можеби дотичната која е снимена била монахиња, или католикички верник. Што мешаш појмови тука со Атеизам?

Не зборуваш за масовните прогони на вештери и вештерки од страна на инквизицијата? На масовните палења на клада не секој кој не верувал во твојот ти Јахве убиецот? На крстоносните војни? И не ти е срам да си католик?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Авраам бидејќи на стари години добил син и тоа син по ветувањето, бидејќи неговата жена Сара исто така била стара и неможела веќе да раѓа, кога му се родило детето многу го засакал. Во еден момент толку бил приврзан до детето што заборавил дека тоа дете му е поклон од Бог. Тогаш за Авраам да се спаси, за Авраам да не стане идолопоклоник на своето дете, Бог интервенира. Бара од Авраам да го жртвува синот, го бара од Авраам она што нему му е најмило. Тоа е искушение на верата. Кому Авраам повеќе му верува: На Бог, или на своите сили и желби. Во Авраам се чуствува непознавање на самиот себе, но во исто време е свесен што се направи овој Бог од неговиот живот. Имајќи го овој Бог пред себе, кој никогаш не го видел, но само чул, пред Авраам е ситуацијата. Да му верува на овој Бог или не. Животното искуство, промената на неговиот начин на живеење кој го предизвика овој Бог, надвалуда. Надвладува вертата во овој Бог. И Авраам против својот разум поверува. Поверува дека ако овој Бог го бара синот негов кој овој Бог му го даде, да го жртвува како жртва на овој Бог, тоаш овој исти Бог МОЖЕ ДА МУ ГО ВРАТИ синот. Искушението кое Авраам го имаше самиот се себе е победено. Тој поверува на Бог. Бог му го даде овој син, Бог сега го бара како жртва, но Бог по ветувањето може пак да му го даде, а исто така да му даде и потомство.
Значи, се заебаваа малку двајцата. Овој ќе го убиеше син му, ама знаеше дека ако го убие пак ќе му биде вратен, затоа што ја посведочил својата вера во Бог кој еднаш му го дал синот на стари години (колку беа, преку 200?) ??

Лудница е приказната.

It makes a lot of sense...

:vozbud:

И сега јас треба да дискутирам со лице кое ја купува оваа приказна и живее со неа?

ОФ ЛЕЛЕ...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Значи, се заебаваа малку двајцата. Овој ќе го убиеше син му, ама знаеше дека ако го убие пак ќе му биде вратен, затоа што ја посведочил својата вера во Бог кој еднаш му го дал синот на стари години (колку беа, преку 200?) ??

Лудница е приказната.

It makes a lot of sense...

:vozbud:

И сега јас треба да дискутирам со лице кое ја купува оваа приказна и живее со неа?

ОФ ЛЕЛЕ...
Овде ништо не се продава и ништо не се купува. А не мораш да дискутираш со лице кое верува и кое знае дека случајот со Аврам е вистина. Не дискутирај повеќе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Овде ништо не се продава и ништо не се купува. А не мораш да дискутираш со лице кое верува и кое знае дека случајот со Аврам е вистина. Не дискутирај повеќе.
Да овде не се купува, Но ти си одамна купен. Која ли ти беше цената?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Да овде не се купува, Но ти си одамна купен. Која ли ти беше цената?
Сите се откупени. Цената е платена со крв. Само некој тоа го разбира, а некој е глупав и не го разбира.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ово неваља никако! Са оваквим погрдним називима не смије се водити дискусија. Дибек, језик ти је горији од прљаве лопате.:toe:
Ваља, ваља, друже религиозен. Сликата грозна вреди 1000 грозни зборови. Прикриените пораки на омраза и етикетирање се пострашни од јавните и директни навреди. Јас сум интуитивен дечко и многу брзо ги сфаќам позадините на формата. Ако некој пишува азно-мазно и бира „богоугодни“ зборови за своите постови не значи дека пораката му е таква.

Во твојот пост пред некој ден, а и во постовите на Јоан секој ден се упатуваат навреди кон луѓе кои не делат со вас едно единствено (за мене инфантилно) верување. За сметка на тоа неверување им се припишуваат квалитети на убијци, аморални луѓе, луциферови слуги, чедоморци и бездушни роботи.

Тоа е дискриминација! Тоа е судење. Нешто што ниту тебе, ниту на Јоан ви е дозволено од религиите кои ги промовирате.

Јас барем сум директен и во моите навреди сум јасен на што конкретно се однесуваат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сите се откупени. Цената е платена со крв. Само некој тоа го разбира, а некој е глупав и не го разбира.
Ова ти го кажав еднаш, ќе ти го кажам уште еднаш, последен пат. Лудилото никој не го приметува додека е дел од него...

После приказната со Аврам, навистина сум загрижен за тебе, онака христијански... Не сакам да те навредам со ова, навистина сум загрижен.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Цената за првобитниот грев, кој всушност е АКАЛОТ (сознание за добро и зло), според вашиов Јахве најголем грев е да имаш акал! Затоа се пратил самиот себе на самоубиствена мисија, да ги спаси сите од овој "грев", така што ќе го прифатат како единствена вистина и пат! Во спротивно, тие што нема да ги спаси (од самиот себе), ќе горат во пеколот!:toe:

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ова ти го кажав еднаш, ќе ти го кажам уште еднаш, последен пат. Лудилото никој не го приметува додека е дел од него...
Послушај ме, личните исповеди не ме интересираат, како си, што си, што имаш, што во тебе приметуваш... Тоа си е твое и никој не може да ти го земе. Таков си, па што? Треба да се сожалувам над тебе?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Послушај ме, личните исповеди не ме интересираат, како си, што си, што имаш, што во тебе приметуваш... Тоа си е твое и никој не може да ти го земе. Таков си, па што? Треба да се сожалувам над тебе?
Прашање до модераторите. Зошто покрај толку многу емот икони ја нема најпотребната :facepalm: емот икона?

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=facepalm

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Сети се дека животот ти доаѓа од Бога, а не од тебе. ти не си господар на својот живот, ниту можеш да го дадеш, ниту можеш да го земеш.
Какви се овие глупости? Се читаш ли што си напишал? Зашто се затворите полни? Дека никој освен Бог не може да земе живот?

Што прават мајките? Локуми раѓаат?

Кај си го видел ти господ да дава живот? На жена ти и викаш дека не ти ги родила она децата? Ти стерилен си па да не можеш да дадеш живот?

Небулози и ментални лавиринти... само да не е рационално...

Kajgana Shop

На врв Bottom