Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Сите одговори (кои се цитати од Библијата се ок) па и нашата вера потекнува преку (од)
Светата книга
Библијата не ја напишал еден човек но ја пишувале....
Библијата има неверојатна историја! Всушност Библијата не е една книга, како што често луѓето мислат, таа е составена од 66 различни книги, пишувани во период од преку 1600 години, напишани од 40 различни писатели.

И доколку е збор за лажење , па денес зарем 2/3 од светското население е измамено?

Каде се чудата
1. погледај околу себе , ако сакаш можеш да Го најдеш Бога во најмалото од најмалите цвеќиња
2. погледај го редот во вселената зарем тоа е случајно, колку само малку фали, на пример еден метеор малку да скршне од својот пат???

совршенството е пред нас дали ќего видиме од нас зависи

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
hehehe:pos2::pos2::pos2::pos2:me zasmevas be. kako moze bog da gi mesti planetite???? si rekol sea aj ce gi namestam vaka i ce se dvizat taka i malce da se izmesta ce prestani zivoto. :uvo::uvo::uvo::uvo:

Mn TV gledas profesore:tv::tv:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
hehehe:pos2::pos2::pos2::pos2:me zasmevas be. kako moze bog da gi mesti planetite???? si rekol sea aj ce gi namestam vaka i ce se dvizat taka i malce da se izmesta ce prestani zivoto. :uvo::uvo::uvo::uvo:

Играл билијард:toe::pos2:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

Ајштајн верувал во тоа, и не бил единствен од големите физичари по него Хајзенберг, Планк итн. Можете да го исмевате колку сакате, ама најголемите имиња и авторитети во физиката верувале во креација и тоа е факт.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ајштајн верувал во тоа, и не бил единствен од големите физичари по него Хајзенберг, Планк итн. Можете да го исмевате колку сакате, ама најголемите имиња и авторитети во физиката верувале во креација и тоа е факт.
Aбе сега ...факт......
...факт е дека и ја верувам дека еден ден ќе ја легнам Aria G.....ама од верување до......:icon_ques:party3:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Тоа за планетите инаку е цитат од Њутн. И ден денеска неговите закони важат за целата наша позната вселена.

Луј Пастер бил силен верник-христијанин и противник на теоријата на еволуцијата и воопшто на идејата за спонатано настанување живот од нежива материја.
Меѓу неговите изјави за вера во библискиот Господ се и следниве:
,, Колку што повеќе ја проучувам природата, толку повеќе Му се восхитувам на делото на Створителот. "
,, Науката ги доближува луѓето до Бог. "
цитат од друг форум
Да, примери на големи научници, кои воедно биле верници - христијани. Постојат повеќе книги на англиски јазик, кои содржат конкретни и поединечни податоци на оваа тема.

Врвни Научници - Верници:

Јоханес Кеплер
Роберт Бојл
Исак Њутн
Леонардо Ојлер
Мајкл Фарадеј
Луј Пастер
Вилијам Томсон - Лорд Келвин
Џејмс Клерк Максвел
Сер Амброз Флеминг
Вернер фон Браун
Има и други научници коишто цврсто верувале во Библијата и нејзините објави и не гледале никаков конфликт меѓу таквата вера и научните сознанија. Научници на кои се повикуваат атеистите-на нивните дела.

Ова ми е пуштено исто на друго место, а овде го копирам, од самиот себе :) Македонскиот превод е колку знаев и умеев, посебно за поспецифичните изрази
Жорж Демтр, белгиски свештеник, језуит, математичар и астроном, таткото на подоцна наречената Биг бенг теорија.
Во 1927 Жорж Леметр ја публикуваше Биг Бенг теоријата, опишувајќи го креирањето на универзумот кое предизвика сериозни дискусии во сите социјални слоеви. Оваа идеја беше брилијантна и за религиозната и за научната заедница затоа што различни обзервации обезбедија доказ дека нашиот сегашен универзум започна од едно место (точка) и започна со ширење. Оваа теорија се базира на постоечките идеи издвоени од Ајнштајновата општа теорија на релативноста. Согласно брановата теорија, Леметр со неговите идеи бил во право затоа што се има почеток (креиран) и има свој крај преку распаѓање и сите истражувања јасно покажуваат дека универзумот се шири.
Ако е ова точно, што ќе се случи следно? Прашање е што било пред Биг бенг и што ќе се случи откако универзумот ќе се рашири целосно?
Дали оваа идеја може да постои во природата?
Сеуште сме многу далеку за го да разбереме создавањето на универзумот, но природата дава некои докази преку експериментите на Казимир и значајните Ламаркови и Дарвинови еволуциони теории.
Универзумот се шири преку распаѓање на старите формации, креирање нова материја го успорува ширењето на универзумот (константите на Хубел и Ајнштајн). Според теоријата на бранови секое ново количество формација од различна транзициона фаза се однесува како неговиот Биг бенг примарен квантум/количина (формација на бранови).
Ова значи дека еволуцијата е природно однесување на универзумот и секое количество од различна транзициона фаза се шири. Ако старите формации се распаѓаат и се создаваат нови, тоа значи дека новиот универзум може да се создаде/роди во стариот универзум како и секоја друга формација. Од постоечките формации ние дознаваме дека новите формации се создаваат во старите и секое количество на жива формација се однесува единствено на ист начин како големата формација, а ова значи дека универзумот се однесува како жива формација.
Следното е на англиски

That means that our Universe is mercurial, continuum, moving living
formation.
Only “living” creation can form life formations,
Which are copies of the main masterpiece.
According to the United nature theory- wave theory void does not exist in​
nature. Evolution provides new formation in the old one which gradually decays. This means that GLemaitre was correct with the Big bang theory describing how the new Universe was created. It is also evident from different observations that the world disperses but the world can not be out of nowhere and can not disperse to nothing.​
And new universe appears inside the old universe or on its remnant.
(like all living formations) that are also natural universal life cycles.
What was the earlier media is still an open question.

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Целата креација , настанала од некаква сила и енергија, таа сила и енергија се вика Бог , и не личи како ниеден Бог , што човештвото може да го представи на слика , бидејќи негово лице и тело е се околу нас ,не мора да бидете припадници на верска организација ,за да ја видите креацијата околу себе.Ако го побивате тоа , тогаш и самите се побивате, бидејќи сите сме дел од истото.

R

Reve0ke

Гостин
Еве ако не постоеше верување во Бога, верување во рајот и пеколот што мислите до каде ќе стасавме?

Член од
25 јуни 2009
Мислења
3
Поени од реакции
0
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее
bog postoi za vernicite a ne postoi za ateistite a najtocno e deka bog treba da se spoznae. preku negovoto spoznavanje doagame do edna vistina deka postoi zivot i deka toj e vecen verojatno e deka sam po sebe ne se sozdal nekoj go kreiral da bide takov kakov sto e a nie sme tuka da go prifatime kako takov mozebi vo idnina i nie ke mozeme da si kreirame sopstven svet kako ovoj nasiov i na tie sto ke ziveat vo nego ke im kazeme deka nie sme go sozdale za da veruvaat vo nas.mozebi i ke stanes vernik

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Еве ако не постоеше верување во Бога, верување во рајот и пеколот што мислите до каде ќе стасавме?
До подобро, поправедно и порационално општество. Со помалку војни, страдања, репресии...
Наместо тоа - Рајо,пеколо,натемаго,зерзевуло,нечестивио,харфите и 100-те девици, свети крави, змијата-муабетчија, камилата со крила, светата инквизиција, целибат, перење мозок...

А до каде сме стасани сега СО РЕЛИГИИТЕ?
We are in deep shit...:jaj:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Види ги резултатите од анкетата.... :blabla:

немам други реплики.

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Abe toa za planetite deka ako se pomesti nivniot raspored ke se unisti se. Da toa e tocno no ne e tocno deka gi namestil bog taka.
Iskreno neznam kako go zamisluvate bog dali kako nekoj star dedo so bela brada vo bel mantil.? ne jas ne go zamisluvam bog taka i ne gi zamisluvam enstata kako sto se opisani vo biblijata. Ima sila.POstoi sila koja gi stvorila site raboti koi sega mozeme da gi vidime. ama deka toa e so onakvi cudni i neopsini raboti so magija i cudesa kako sto pisuva vo biblijata ne veruvam.

A silata koja go sozdala zivotot ke se obidat da ja razotkrijat naesen.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
A silata koja go sozdala zivotot ke se obidat da ja razotkrijat naesen.
Да, ако не им зариба моторот (како минатиот пат)во втора брзина затоа што заборавиле да турат масло во менувачот на брзини во акцелераторот :pos::pos::pos:.

И добро бе Божја честица не можеа да најдат друго име па така да ја наречат, изгледа имаат мал проблем при инспирација за да именуваат нешто или сакаат да звучи што бомбастично, за да ги оправдаат средствата кои што досега ги имаат потрошено и ќе ги трошат во иднина :toe:.

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Да, ако не им зариба моторот (како минатиот пат)во втора брзина затоа што заборавиле да турат масло во менувачот на брзини во акцелераторот :pos::pos::pos:.

И добро бе Божја честица не можеа да најдат друго име па така да ја наречат, изгледа имаат мал проблем при инспирација за да именуваат нешто или сакаат да звучи што бомбастично, за да ги оправдаат средствата кои што досега ги имаат потрошено и ќе ги трошат во иднина :toe:.
Ke vidime sto ke se sluci.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ke vidime sto ke se sluci.
Што и да се случи немa да создадат ништо ново..само ќе откријат нешто што било тука иако не биле во можност..да го видат..во суштина.. едно големо копи-пасте на креациите на Господ..ништо новосоздадено..а името на честицата мислaм дека е дадена од преголема воздигнатост...се прецениле

Kajgana Shop

На врв Bottom