Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
Epa aj da se vratime u sreden vek da umirame ko kucinja od nastinka, da neam zubar ili ko u indija na sred ulica, a toj se ubiva u japan, da izgubil milionce na berza normalno (ete sto ti pravi kapitalizmot tvoj)

Ete ja ustvari paralelata

KAPITALIZAM 2% GO IMAAT 40% OD SVETSKOTO BOGATSTVO, A DRUGITE KE GI ZATUCAME SO RELIGIJA, I KE GI DRZIME POD KONTROLA NORMALNO

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
eve ti prost primer musab kako opagja religija vo edno opstestvo...

Anticka Grcija 6,5.4 vek pred nasa era, se ragja filozofija, lugjeto se trudat na drug nacin osven religiozniot da si go objasnat svetot...

zasto e toa taka? Zasto vo grcija imame tolkav podem na naucna misla, togasna pred 2500 iljadi godini...Grckite misliteli, Tales, Anaksimen, Anaksimandar, Sokrat (kako najgolem od site) uste togas ja rusat ja negiraat religijata...
Zasto bas togas, zasto vo Grcija?
Сократ своевремено има изјавено за Господ, за Бог за натприродното нешто кое го има создадено светот, како сакаш наречи го вака: Примарниот двигател на сите движења самиот неподвижен.

R

RAYTHEON23

Гостин
Сократ своевремено има изјавено за Господ, за Бог за натприродното нешто кое го има создадено светот, како сакаш наречи го вака: Примарниот двигател на сите движења самиот неподвижен.
природните закони....така.

исус не бил неподвижен!!!!

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
природните закони....така.

исус не бил неподвижен!!!!
Важно не бил атеист човекот и доста се вадите дека сите филозофи биле материјалисти, не биле сите. Уствари материјалисти биле мала непозната група за нас денес. Сите звучни имиња на големи филозофи верувале во креација.

R

RAYTHEON23

Гостин
Важно не бил атеист човекот и доста се вадите дека сите филозофи биле материјалисти, не биле сите. Уствари материјалисти биле мала непозната група за нас денес. Сите звучни имиња на големи филозофи верувале во креација.
ахаааа те фатив:vozbud:

човек бил......така така(има извод од матичр)+звездите и тројцата мудреци.

верувале во креација водена според ПРИРОДНИ ЗАКОНИ...не на некој му било досадно па направил свет:helou:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Дечко како што гледаш овие ти се факти докажани парите не го праат еден човек срекен ,,срекен си ако Веруваш во Создателот
Ова треба да му се кажи на свештенството, да не се возат со џипови, да не градат палати оти не е се во парите.
Нема многу сиромашни попови, а за владици да не прајме муабет.
Или кардинали,оџи...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Поповите се единствени тезгари кој во Македонија заработуваат од музика.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Поповите се единствени тезгари кој во Македонија заработуваат од музика.
Нема музика.
Дечките пеат А capella.
Освен тоа, "Господи помилуј" ти е класика,значи е must за секој поп,исто како што "8-ма" е за секој виолинист.
Не се рачуна како тезгарење :)

A

ateist

Гостин
Парите не се се во животот ,јас ова сакам да ти докажам

што не ми даваш пример за твојата идеологија комунизмот?

Дечко како што гледаш овие ти се факти докажани парите не го праат еден човек срекен ,,срекен си ако Веруваш во Создателот
премногу си контрадикторен

плукаш по комунизмот (кој постоел пред 2000 год и во 13 век кај Валдензите )кој ние не го доживеавме (Самоуправниот модел беше најблиску )но затоасе залага за УКИНУВАЊЕ на парите

па така кога веќе ГАРАНТИРАШ ДЕКА ПАРИТЕ НЕ СЕ СЕ ВО ЖИВОТОТ
ЗОШТО СЕКОЈ МУСЛИМАН Е ПРОТИВ КОМУНИЗМОТ (АНАРХИЗМОТ)

И зошто тоа не им го проповедате на сите Муслимани во светот дека парите треба да се Укинат ПА ТАКА ЌЕ СЕ ИСПОЛНИ ТОА ШТО ВЕЛИШ :

ЕВЕ ТВОЈ ЗБОРОВИ :

" докажани парите не го праат еден човек срекен ,,срекен си ако Веруваш во Создателот"

ОВА ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИШ НЕ ЗА ДРУГО ..

ТУКУ ДА НЕ ТА РАЗБЕРЕМЕ ПРАВИЛНО ДЕКА ЛАЖЕШ СУШИШ

па тоа срање им го шиткаш само на угнетените а не и на капиталистите !.
.
.
.
ГЛЕЈ

ЕВЕ ОВИЕ ДОКАЖАЛЕ ДЕКА ПАРИТЕ НЕ ИМ ЗНАЧАТ НИШТО :

Дела Ап.:

2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.

4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, Поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.

4:32 А множеството на оние, кои Поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.

33 Апостолите сведочеа многу силно за воскресението на Господа Исуса и голема благодат беше над сите нив.

34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно...

..
.
.

АЛАЛ ВЕРА СВАЛА ЧАСТ ОВИЕ СТВАРНО ПОВЕРУВАЛЕ

ДОКАЖАЛЕ ДЕКА ПАРИТЕ НИШТО НЕ ИМ ЗНАЧАТ .
.
.
А ВИЕ ОД ИСЛАМ ДА ПРИЛОЖЕВТЕ НЕКАКОВ ДОКАЗ ?

или тоа го барате само од украдените експлоатираните ?
Абе Ислам не ти е гајле ...!!!!!!!!!!!!!!

,иако сум ти одговорил што си сакал до сега и тоа со факти и докази ,нит си покушал да ме демантираш него бегаш,

.
???????????????????????????????????????????????

МОЛИМ ??????? ШТО РЕЧЕ ЧОВЕКОВ БЕ ЛУЃЕ ?????????????

јас до сега не видов демант ниту за НАЈОЧИГЛЕДНИ РАБОТИ како оваа
како рече ??????????
факти и докази ?

па дај еднаш факти докази и да завршиме еднаш засекогаш со оваа работа !

1) --------------------------- БИБЛИЈА ------------

Исаија: 14:12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу- Ѓаволу Сатано), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, Угнетувачу на Народите?

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги Угнетуваат.

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли Богатите тие, кои ве Угнетуваат и ве влечат по судилиштата?.

Матеј: 19:24 И пак ви велам: „Полесно и е на Камилата да помине низ Иглени Уши, отколку на Богатиот да влезе во Божјото Царство.”
23:24 Слепи водачи! Вие го цедите комарецот, а ја проголтувате камилата.”

Марко: 10:25 Полесно и е на Камилата да помине низ Иглени уши, отколку Богат да влезе во Божјото Царство!”

Лука: 18:25 Полесно и е на Камилата да мине низ Иглени Уши, отколку на Богат да влезе во Божјото Царство.”
..
.
Лука: 16

:21 и сакаше да се насити со она, што паѓаше од столот на богатиот. И кучињата доаѓаа и му ги лижеа раните.

22 И сиромавиот умре, и ангелите го однесоа во Авраамовото крило;

23 умре и БОГАТИОТ и го погребаа. А во ПЕКОЛОТ, во маката, ги поткрена своите очи и го виде оддалеку Авраама и Лазара во неговото крило,

24 и извика: ‘Татко, Аврааме, смили ми се и испрати го Лазара да го накваси врвот на својот прст во вода, за да ми го разлади јазикот, зашто се измачувам многу во овој пламен!’

25 Авраам му рече: ‘Синко, сети се дека ти ги прими своите блага додека беше жив, а Лазар - злото! Сега тој се утешува тука, а ти се измачуваш.

26 Освен тоа, меѓу нас и вас поставена е голема бездна, така што ни оние кои би сакале да преминат оттука при вас - не можат; ниту пак да преминат оттаму при нас.’
.
.
.

2 ) --------- КУРАНОТ ---------------------

Сура 78 Ел - Небе Џуз 30

ред 21 -- Џехенннемот , навистина , е заседа .

ред 22 -- ЗА УГНЕТУВАЧИТЕ - КАПИТАЛИСТИТЕ МЕСТО ЗА ВРАЌАЊЕ .

ред 23 - И ВО ЏЕХЕННЕМОТ ЗА НАВЕК ЌЕ ОСТАНАТ

ред 24 -- и не ќе вкусат ништо ладно ни напивка некаква .

ред 25 -- освен жешка вода смрдлива .

ред 26 -- КАКО " НАГРАДА " СООДВЕТНА.
ред 27 -- Овие , навистина , не се надеваа на Сметката (која треба да ја положат - дадат )

ред 28 -- и ги сметаа за лажни , лажејќи , ајетите Наши .

превод ЏЕХЕННЕМ = ПЕКОЛ

превод ЏЕХЕННЕМ = ПЕКОЛ.

.
.
.

ЗБОРАТ ИЛИ НЕ КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА ЗА ИСТА РАБОТА ?
дај докази факти ....барем за Куранот ако не за Библијата !

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
премногу си контрадикторен

плукаш по комунизмот (кој постоел пред 2000 год и во 13 век кај Валдензите )кој ние не го доживеавме (Самоуправниот модел беше најблиску )но затоасе залага за УКИНУВАЊЕ на парите

па така кога веќе ГАРАНТИРАШ ДЕКА ПАРИТЕ НЕ СЕ СЕ ВО ЖИВОТОТ
ЗОШТО СЕКОЈ МУСЛИМАН Е ПРОТИВ КОМУНИЗМОТ (АНАРХИЗМОТ)

И зошто тоа не им го проповедате на сите Муслимани во светот дека парите треба да се Укинат ПА ТАКА ЌЕ СЕ ИСПОЛНИ ТОА ШТО ВЕЛИШ :

ЕВЕ ТВОЈ ЗБОРОВИ :

" докажани парите не го праат еден човек срекен ,,срекен си ако Веруваш во Создателот"

ОВА ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИШ НЕ ЗА ДРУГО ..

ТУКУ ДА НЕ ТА РАЗБЕРЕМЕ ПРАВИЛНО ДЕКА ЛАЖЕШ СУШИШ

па тоа срање им го шиткаш само на угнетените а не и на капиталистите !.
.
.
.
ГЛЕЈ

ЕВЕ ОВИЕ ДОКАЖАЛЕ ДЕКА ПАРИТЕ НЕ ИМ ЗНАЧАТ НИШТО :

Дела Ап.:

2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.

4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, Поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.

4:32 А множеството на оние, кои Поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.

33 Апостолите сведочеа многу силно за воскресението на Господа Исуса и голема благодат беше над сите нив.

34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно...

..
.
.

АЛАЛ ВЕРА СВАЛА ЧАСТ ОВИЕ СТВАРНО ПОВЕРУВАЛЕ

ДОКАЖАЛЕ ДЕКА ПАРИТЕ НИШТО НЕ ИМ ЗНАЧАТ .
.
.
А ВИЕ ОД ИСЛАМ ДА ПРИЛОЖЕВТЕ НЕКАКОВ ДОКАЗ ?

или тоа го барате само од украдените експлоатираните ?
Абе Ислам не ти е гајле ...!!!!!!!!!!!!!!

???????????????????????????????????????????????
Значи све ти пага во вода што си напишал од прост разлог што јас не реков нигде дека парите треба да се укинат ,тоа ти го кажа.

МОЛИМ ??????? ШТО РЕЧЕ ЧОВЕКОВ БЕ ЛУЃЕ ?????????????

јас до сега не видов демант ниту за НАЈОЧИГЛЕДНИ РАБОТИ како оваа
како рече ??????????
факти и докази ?

па дај еднаш факти докази и да завршиме еднаш засекогаш со оваа работа !

1) --------------------------- БИБЛИЈА ------------

Исаија: 14:12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу- Ѓаволу Сатано), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, Угнетувачу на Народите?

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги Угнетуваат.

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли Богатите тие, кои ве Угнетуваат и ве влечат по судилиштата?.

Матеј: 19:24 И пак ви велам: „Полесно и е на Камилата да помине низ Иглени Уши, отколку на Богатиот да влезе во Божјото Царство.”
23:24 Слепи водачи! Вие го цедите комарецот, а ја проголтувате камилата.”

Марко: 10:25 Полесно и е на Камилата да помине низ Иглени уши, отколку Богат да влезе во Божјото Царство!”

Лука: 18:25 Полесно и е на Камилата да мине низ Иглени Уши, отколку на Богат да влезе во Божјото Царство.”
..
.
Лука: 16

:21 и сакаше да се насити со она, што паѓаше од столот на богатиот. И кучињата доаѓаа и му ги лижеа раните.

22 И сиромавиот умре, и ангелите го однесоа во Авраамовото крило;

23 умре и БОГАТИОТ и го погребаа. А во ПЕКОЛОТ, во маката, ги поткрена своите очи и го виде оддалеку Авраама и Лазара во неговото крило,

24 и извика: ‘Татко, Аврааме, смили ми се и испрати го Лазара да го накваси врвот на својот прст во вода, за да ми го разлади јазикот, зашто се измачувам многу во овој пламен!’

25 Авраам му рече: ‘Синко, сети се дека ти ги прими своите блага додека беше жив, а Лазар - злото! Сега тој се утешува тука, а ти се измачуваш.

26 Освен тоа, меѓу нас и вас поставена е голема бездна, така што ни оние кои би сакале да преминат оттука при вас - не можат; ниту пак да преминат оттаму при нас.’
.
.
.

2 ) --------- КУРАНОТ ---------------------

Сура 78 Ел - Небе Џуз 30

ред 21 -- Џехенннемот , навистина , е заседа .

ред 22 -- ЗА УГНЕТУВАЧИТЕ - КАПИТАЛИСТИТЕ МЕСТО ЗА ВРАЌАЊЕ .

ред 23 - И ВО ЏЕХЕННЕМОТ ЗА НАВЕК ЌЕ ОСТАНАТ

ред 24 -- и не ќе вкусат ништо ладно ни напивка некаква .

ред 25 -- освен жешка вода смрдлива .

ред 26 -- КАКО " НАГРАДА " СООДВЕТНА.
ред 27 -- Овие , навистина , не се надеваа на Сметката (која треба да ја положат - дадат )

ред 28 -- и ги сметаа за лажни , лажејќи , ајетите Наши .

превод ЏЕХЕННЕМ = ПЕКОЛ

превод ЏЕХЕННЕМ = ПЕКОЛ.

.
.
.

ЗБОРАТ ИЛИ НЕ КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА ЗА ИСТА РАБОТА ?
дај докази факти ....барем за Куранот ако не за Библијата !
Иако бар десетмина во форумот не разбираат што сакаш да кажуваш а и згора на тоа истата тема ја отвараш на 5 места ,тешко човек може да те разбере имаш изгледа голема мака нешто да докажеш ама не знаеш како.Се секаваш за сурето што ти наведов?
За Библијата не сакам да толкувам, но колку што гледам не зборат за иста работа. За да не се фантазираш премногу и да не додаваш твои зборови на ајетите ,еве ти ја преводот:

Сура Ан-Наба
21. Dzehennem ce zasjeda postati, 22. nasilnicima mjesto povratka –
23. u kome ce zauvijek ostati:
24. u njemu svje`ine nece osjetiti, ni pi]a okusiti,
25. osim vrele vode i kapljevine,
26. kazne prikladne.
27. Oni nisu ocekivali da ce racun polagati
28. i dokaze Nase su pretjerano poricali,
29. a Mi smo sve pobrojali i zapisali –

како што гледаш овде се зборува за насилниците што не ти е јасно? насилник кој може да биде? ако имаш логика ке најдеш,да ја видиме твојата логика и разумот атеисту

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
ахаааа те фатив:vozbud:

човек бил......така така(има извод од матичр)+звездите и тројцата мудреци.

верувале во креација водена според ПРИРОДНИ ЗАКОНИ...не на некој му било досадно па направил свет:helou:
Едитирано не е за Ајнштајн на оваа тема за Сократ е :). Ќе го збуните човек ширејќи конфузија по темиве. Човек бил Сократ и верувал во креација, а не во материјализам. Под креација се подразбира душа, религија итн. Со самото тоа што изјавил креаторот на сите движења самиот неподвижен што мислиш ти што подразбирал под тоа? Мајмуни и слични глупости или нешто друго?

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
Едитирано не е за Ајнштајн на оваа тема за Сократ е :). Ќе го збуните човек ширејќи конфузија по темиве. Човек бил Сократ и верувал во креација, а не во материјализам. Под креација се подразбира душа, религија итн. Со самото тоа што изјавил креаторот на сите движења самиот неподвижен што мислиш ти што подразбирал под тоа? Мајмуни и слични глупости или нешто друго?
Nenenene..

Значи зашто Сократ е најголем, зашто е и убиен?

Сократов метод, поставувај прашања биди скептичен, отвори го умот, тоа е големината на Сократ, тој и е убиен зашто ги „загадувал„ мозоците на младите атињани...
Неговите учења имале и големо влијание и врз денешната наука, односно научен метод тој научен метод произлегува од сократ, анализа на еден проблем, цепкање, делкање на помали делови, и решавање на тој проблем..ТОЈ НЕ ВЕРУВАЛ ДЕКА ЗЕВС ГО СОЗДАЛ СВЕТОТ, затоа и е убиен, тој бил тровачот на атинското општество ѓаволот итд..

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Nenenene..

Значи зашто Сократ е најголем, зашто е и убиен?

Сократов метод, поставувај прашања биди скептичен, отвори го умот, тоа е големината на Сократ, тој и е убиен зашто ги „загадувал„ мозоците на младите атињани...
Неговите учења имале и големо влијание и врз денешната наука, односно научен метод тој научен метод произлегува од сократ, анализа на еден проблем, цепкање, делкање на помали делови, и решавање на тој проблем..ТОЈ НЕ ВЕРУВАЛ ДЕКА ЗЕВС ГО СОЗДАЛ СВЕТОТ, затоа и е убиен, тој бил тровачот на атинското општество ѓаволот итд..
Не знам што бил како бил, не можев да ја најдам таа фраза што ја напишав ама еве нешто друго од него:

The poets are only the interpreters of the Gods.
Quotation of Socrates

The end of life is to be like God, and the soul following God will be like Him.
Quotation of Socrates

Our prayers should be for blessings in general, for God knows best what is good for us.
Quotation of Socrates

My advice to you is get married: if you find a good wife you'll be happy; if not, you'll become a philosopher.
Quotation of Socrates

Последново му е најзакон знам дека нема многу врска со докажувањето на мојот став, ама ме насмеа. А да и еве ЛИНК.

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
Да меѓутоа кој бог? Во кој бог верувал сократ тоа малце ме буни, а дека е негатор на политеистичката религија во тоа време да...
Можда и тој бил пантеист како ајнштајн..
Јас горе ти објаснив зашто е Сократ ГОЛЕМ, и каков удел има тој во развојот на нучната милса, значи пак биди скептичен, прашувај, расудувај, анализирај, ситетизирај, не прифаќај ништо здраво за готово...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да меѓутоа кој бог? Во кој бог верувал сократ тоа малце ме буни, а дека е негатор на политеистичката религија во тоа време да...
Е тоа ќе си го прашаш него лично, упс заминал човекот одамна ништо од тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom