Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
A

ateist

Гостин
Pa da se poveke imame posiromasni lugje, po prost narod, normalno e da bide vo podem religija...
е па тоа им е главната финта

испокради се ..приватизирај туѓо....

го испокрадоа Нашето и си го нарекоа Свое

е ај сеа со краденото (нашето ) ќе ни правеле цркви да се крстиме што не снашло !

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Pa da se poveke imame posiromasni lugje, po prost narod, normalno e da bide vo podem religija...
е па тоа им е главната финта

испокради се ..приватизирај туѓо....

го испокрадоа Нашето и си го нарекоа Свое

е ај сеа со краденото (нашето ) ќе ни правеле цркви да се крстиме што не снашло !
Само толку имате да кажувате? па вие не би биле вие ако нешто не измислувате како изговор,демек сиромашни биле лугето и бла бла ,ако добро приметуваш намерно потенцирав 2005 кога воопшто не стануваше збор за ова светска криза .Дечки не се заебавајте ,све досега атеистот што на илјада теми има пишувано дека религијата ке нестане е побијено, истражувањата друго кажуваат наспрам тоа вие овде што потенцирате ,сиромашни имало и порано и денеска и утре ке има не ви држи логиката тоа атеистичката ,инает си терате сами со себе а и пуста желба ваша.Сега трк во првата книжарница и смирете се со фактот .

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
eve ti prost primer musab kako opagja religija vo edno opstestvo...

Anticka Grcija 6,5.4 vek pred nasa era, se ragja filozofija, lugjeto se trudat na drug nacin osven religiozniot da si go objasnat svetot...

zasto e toa taka? Zasto vo grcija imame tolkav podem na naucna misla, togasna pred 2500 iljadi godini...Grckite misliteli, Tales, Anaksimen, Anaksimandar, Sokrat (kako najgolem od site) uste togas ja rusat ja negiraat religijata...
Zasto bas togas, zasto vo Grcija?

Grcija vo toa vreme e najbogata, najmokna, najrazviena civilizacija, so najpismen, najobrazovan NAROD..lugjeto se bogati, grcija ja kontrolira celata trgovija vo sredozemno more. Se nasobira nevideno bogatstvo..
Lugjeto imaat vreme i za drugi raboti osven da oraat niva za da preziveat, IMAAT SLOBODNO VREME...
Sokrat da trebal da ora niva nikad ne bi stanal to sto bil i site ostanati...i pocnuvaat da se zanimavaat so drugi prasanja...da se somnevaat..
Tales vika "se iskaca od voda is se se vraka vo voda",
Heraklit vika "ako zivotnite bi imale bogovi tie bi licele na zivotni"

"Abe kako toa Zevs go stvoril svetot..nesto ne mi stima, ne mi se veruva..aj da probame drugo objasnuvanje..itd"

Me svakas so sakam da kazam? Vo Norveska se 85% ateisti, agnostici ili deisti ama ne TEISTI, pa normalno gi boli kurot za se...imaat se]
Normalno deka palestincite ke bidat religiozni idi zivej kako niv vo teska siromastija, bez nikakva nadez, te dupat na sekoj cekor izraelci, edinstven spas im e vo religiojata NORMALNO

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.327
Me svakas so sakam da kazam? Vo Norveska se 85% ateisti, agnostici ili deisti ama ne TEISTI, pa normalno gi boli kurot za se...imaat se]
Normalno deka palestincite ke bidat religiozni idi zivej kako niv vo teska siromastija, bez nikakva nadez, te dupat na sekoj cekor izraelci, edinstven spas im e vo religiojata NORMALNO
Интересен податок па малку погледнав дали е точен.
Според википедија

Religion Percent Christianity 91% Atheism 6% Islam 2% Other religion 1%

Со тоа што Норвешка црква се вели (според википедија) дека се регистрирани под Баптисти

----
Според ЦИА податоците
Ethnic groups: Norwegian 94.4% (includes Sami, about 60,000), other European 3.6%, other 2% (2007 estimate)
Religions: Church of Norway 85.7%, Pentecostal 1%, Roman Catholic 1%, other Christian 2.4%, Muslim 1.8%, other 8.1% (2004)

Ова е тоа што го пишува таму како официјален податок.

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
Ja najdov edna anketa na net za norveska, i drugite skandinavski zemji se slicni

vo francija 45 % se izjasnile deka se ateisti, sproed druga anketa, germanija i anglija nesto pomalku

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
About 90% of ethnic Norwegians are members of the State Church of Norway. Some 5.9% of the population practices other religions while 6.2% do not belong to any religious community at all.
http://www.spainexchange.com/guide/NO-religion.htm

Ova ne znaci deka tie veruvaat, i jas spagjam vo pravoslaven hristijanin vo statistika, megjutoa sum ateist

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.327
Ок, тие може да пишат дека истовремено не веруваат, веруваат во Бог, дека се будисти и слично, но не би требало да се во две графи. Или веруваат во нешто или не. Ова е објаснувањето за нив
According to the most recent Eurobarometer Poll 2005, 32% of Norwegian citizens responded that "they believe there is a god," whereas 47% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force" and 17% that "they do not believe there is any sort of spirit, god, or life force."[47]
Nearly 83% of Norwegians are members of the state Church of Norway, to which they are registered at baptism. Many remain in the state church to be able to use services such as baptism, confirmation, marriage and burial, rites which have strong cultural standing in Norway. Up to 40% of the membership attends church or religious meetings during a year,[46] with fewer attending regularly.
Значи тоа се нијанси. Сега некој верува, некој малку, но сите се во односната црква. И кај православните и другите вери секогаш има едни што веруваат беспоштедно и целосно, едни веруваат во сила, трети во нешто...но сепак сите спаѓаат во православни христијани. Доколку не спаѓам, ќе заокружам друго или не верувам и слично. Толкувањето од пописите (овие податоци се прибираат во пописи на население) е тоа.
Затоа треба секогаш во тие пописи да се изјаснуваме конкретно. Тоа е исто како јас сум босанец, но се пишувам црногорец. Ако се пишам црногорец, така и ќе ме заведат во статистика.

Барем шведските катедрали (се префрлам на Шведска како слична во раазвојот, менталитетот...) во соодветни денови се пристојно посетени, според кое не може да се каже дека немаат или верниците им се намалуваат. Тие имаат и доста муслимани (според вики 5%).
Што е интересно за Шведска, ова
At the end of 2007, 74,3% of Swedes belong to the Church of Sweden (Lutheran), this number has been decreasing by about 1% on a yearly basis for the last two decades.
Некој направил проста анализа дека е зголемен бројот за 1%. Значи некое намалување дури и во една од најразвиените и најдемократически земји во Европа и пошироко, нема.

Ај кога ќе ни дојдат во посета швеѓаните, ќе ги прашам баш за овие работи.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
eve ti prost primer musab kako opagja religija vo edno opstestvo...

Anticka Grcija 6,5.4 vek pred nasa era, se ragja filozofija, lugjeto se trudat na drug nacin osven religiozniot da si go objasnat svetot...

zasto e toa taka? Zasto vo grcija imame tolkav podem na naucna misla, togasna pred 2500 iljadi godini...Grckite misliteli, Tales, Anaksimen, Anaksimandar, Sokrat (kako najgolem od site) uste togas ja rusat ja negiraat religijata...
Zasto bas togas, zasto vo Grcija?

Grcija vo toa vreme e najbogata, najmokna, najrazviena civilizacija, so najpismen, najobrazovan NAROD..lugjeto se bogati, grcija ja kontrolira celata trgovija vo sredozemno more. Se nasobira nevideno bogatstvo..
Lugjeto imaat vreme i za drugi raboti osven da oraat niva za da preziveat, IMAAT SLOBODNO VREME...
Sokrat da trebal da ora niva nikad ne bi stanal to sto bil i site ostanati...i pocnuvaat da se zanimavaat so drugi prasanja...da se somnevaat..
Tales vika "se iskaca od voda is se se vraka vo voda",
Heraklit vika "ako zivotnite bi imale bogovi tie bi licele na zivotni"

"Abe kako toa Zevs go stvoril svetot..nesto ne mi stima, ne mi se veruva..aj da probame drugo objasnuvanje..itd"

Нема врска тоа што го велиш дека во Норвешка се атеисти ,ти веруваш во материјализам дека ако лугето се богати нема да веруваат во Бог.Види ,не е така како што мислиш ти дека ги боли имаат се ,и колку да има човекот пак нема да биде срекен ако не го запознал Творецот,да беше така како што тврдиш ти денеска во Норвешка е најголема стапка на самоубиства кај женската популација,дрогата и алкохололишарите се во голем број ,зошто е ова вака тогаш? Шовекот што има све не треба да се самоубива нели? по твоја логика

A

ateist

Гостин
Само толку имате да кажувате? па вие не би биле вие ако нешто не измислувате како изговор,демек сиромашни биле лугето и бла бла ,ако добро приметуваш намерно потенцирав 2005 кога воопшто не стануваше збор за ова светска криза .Дечки не се заебавајте ,све досега атеистот што на илјада теми има пишувано дека религијата ке нестане е побијено, истражувањата друго кажуваат наспрам тоа вие овде што потенцирате ,сиромашни имало и порано и денеска и утре ке има не ви држи логиката тоа атеистичката ,инает си терате сами со себе а и пуста желба ваша.Сега трк во првата книжарница и смирете се со фактот .

Musab............кочи малце батка !

цело време кажувате прикаски како Исламот бил најчист (самошто донесен од хемиско чистење ) како бил несменет ..дрн дрн јариња се вика

ме прозивавте да сум нашол ајети од Куранот оти така напразно сум зборел -ПИШУВАЛ

еве ви најдов ДВА ПРИМЕРА КАДЕ НЕМОЖЕДА СЕ ЗГРЕШИ И ДА САКА ЧОВЕК

1) -----------------------

Сура 78 Ел - Небе Џуз 30

ред 21 -- Џехенннемот , навистина , е заседа .

ред 22 -- ЗА УГНЕТУВАЧИТЕ - КАПИТАЛИСТИТЕ МЕСТО ЗА ВРАЌАЊЕ .

ред 23 - И ВО ЏЕХЕННЕМОТ ЗА НАВЕК ЌЕ ОСТАНАТ

ред 24 -- и не ќе вкусат ништо ладно ни напивка некаква .

ред 25 -- освен жешка вода смрдлива .

ред 26 -- КАКО " НАГРАДА " СООДВЕТНА.
ред 27 -- Овие , навистина , не се надеваа на Сметката (која треба да ја положат - дадат )

ред 28 -- и ги сметаа за лажни , лажејќи , ајетите Наши .
.
.
.

ЗНАЧИ И КУРАНОТ ЕВЕ ГАРАНТИРА СИГУРЕН ПЕКОЛ ЗА УГНЕТУВАЧИТЕ - КАПИТАЛИСТИТЕ

2) -------------------------------------------

Сура 93 Ел - Духа Џуз 30

ред 8 -- Нели он те затекна сиромав ? Па , потоа те збогати .

ред 9 -- Ете , затоа , јетим (сираче) НЕ УГНЕТУВАЈ -ЕКСПЛОАТИРАЈ-ИСКОРИСТУВАЈ
.
.
.
.
АКО ВИЕ МУСЛИМАНИТЕ СИ ВЕРУВАТЕ ОНАКА колку нели сте виделе и другите така прават па ај и вие покусо да не останете ( видела жабата коњот се потковува па и она дигнала нога ) тоа па и нее проблем

Ама што се рекламирте без везе ѓоамити веруете во Куранот кога се гледа дека лажете сушите бе чоек
Бре па другите помалку веруеле вие ќе сте ја опраеле работата...цирузи сте !

ЕТЕ ТИ НАЈДОВ ПРИМЕРИ ........НЕСОБОРЛИВИ ДОКАЗИ ДЕКА ИСЛАМОТ НЕМА ВРСКА СО КУРАНОТ ТУКУ е ЕТЕ ТАКА АРАПСКА ИЗМИШЉОТИНА КОЈА ИМ ЈА НАМЕТНАЛЕ НА ДРУГИТЕ НАРОДИ

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Musab............кочи малце батка !

цело време кажувате прикаски како Исламот бил најчист (самошто донесен од хемиско чистење ) како бил несменет ..дрн дрн јариња се вика

ме прозивавте да сум нашол ајети од Куранот оти така напразно сум зборел -ПИШУВАЛ

еве ви најдов ДВА ПРИМЕРА КАДЕ НЕМОЖЕДА СЕ ЗГРЕШИ И ДА САКА ЧОВЕК

1) -----------------------

Сура 78 Ел - Небе Џуз 30

ред 21 -- Џехенннемот , навистина , е заседа .

ред 22 -- ЗА УГНЕТУВАЧИТЕ - КАПИТАЛИСТИТЕ МЕСТО ЗА ВРАЌАЊЕ .

ред 23 - И ВО ЏЕХЕННЕМОТ ЗА НАВЕК ЌЕ ОСТАНАТ

ред 24 -- и не ќе вкусат ништо ладно ни напивка некаква .

ред 25 -- освен жешка вода смрдлива .

ред 26 -- КАКО " НАГРАДА " СООДВЕТНА.
ред 27 -- Овие , навистина , не се надеваа на Сметката (која треба да ја положат - дадат )

ред 28 -- и ги сметаа за лажни , лажејќи , ајетите Наши .
.
.
.

ЗНАЧИ И КУРАНОТ ЕВЕ ГАРАНТИРА СИГУРЕН ПЕКОЛ ЗА УГНЕТУВАЧИТЕ - КАПИТАЛИСТИТЕ

2) -------------------------------------------

Сура 93 Ел - Духа Џуз 30

ред 8 -- Нели он те затекна сиромав ? Па , потоа те збогати .

ред 9 -- Ете , затоа , јетим (сираче) НЕ УГНЕТУВАЈ -ЕКСПЛОАТИРАЈ-ИСКОРИСТУВАЈ
.
.
.
.
АКО ВИЕ МУСЛИМАНИТЕ СИ ВЕРУВАТЕ ОНАКА колку нели сте виделе и другите така прават па ај и вие покусо да не останете ( видела жабата коњот се потковува па и она дигнала нога ) тоа па и нее проблем

Ама што се рекламирте без везе ѓоамити веруете во Куранот кога се гледа дека лажете сушите бе чоек
Бре па другите помалку веруеле вие ќе сте ја опраеле работата...цирузи сте !

ЕТЕ ТИ НАЈДОВ ПРИМЕРИ ........НЕСОБОРЛИВИ ДОКАЗИ ДЕКА ИСЛАМОТ НЕМА ВРСКА СО КУРАНОТ ТУКУ е ЕТЕ ТАКА АРАПСКА ИЗМИШЉОТИНА КОЈА ИМ ЈА НАМЕТНАЛЕ НА ДРУГИТЕ НАРОДИ

Може ли некој лубезен да ми кажува што авторот сакал да кажува-објаснува?

п.с атеисту,знаеш има кодекс на однесување, и за водење на здрав разговор ,не треба да излегуваш надвор од тема ,иако сум ти одговорил што си сакал до сега и тоа со факти и докази ,нит си покушал да ме демантираш него бегаш, така да отвораш сасвим друга тема, ај што отвораш не е проблем но да те разберев едно 10% што сакаш да кажуваш ке ти одговорам но вака ....се прашувам да ли воопшто да ти реплицирам но терај си...

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
Нема врска тоа што го велиш дека во Норвешка се атеисти ,ти веруваш во материјализам дека ако лугето се богати нема да веруваат во Бог.Види ,не е така како што мислиш ти дека ги боли имаат се ,и колку да има човекот пак нема да биде срекен ако не го запознал Творецот,да беше така како што тврдиш ти денеска во Норвешка е најголема стапка на самоубиства кај женската популација,дрогата и алкохололишарите се во голем број ,зошто е ова вака тогаш? Шовекот што има све не треба да се самоубива нели? по твоја логика
Znači musabče od koa se pojavi na forumov mešaš poimi, filozofskoto gledište MATERIJALIZAM nema vrska so pari...

Znači muabetot e ako lugjeto živeat vo blagosostojba, pomalku se navlečeni na slepo veruvanje vo BOG, ne baraat uteha vo BOG...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

Eve ti lista na zemji norveška ne e so najgolema stapka na samoubistva...

Čovekot ke bide sreken ako ima rabota, blagosostojba, zdravje, redoven seks, godišen odmor itd...

A drogata i alkoholizacijata se vo podem zašto nema rabota, nema perpektiva, zašto 2% od kapitalistive se bogatat, a 5 milijardi lugje ziveat vo siromaštija, a drugite vozat jahti...

A RELIGIJATA JA KORISTAT TIE ČIČKOVCI U JAHTI ŠTO GO KONTROLIRAAT SVETOV ZA TI DA BIDEŠ ZADOVOLEN SO TOA ŠTO GO IMAŠ DA NE MOEŽ DA JA VIDIŠ VISTINATA

Dens kako IRAN e obedinet, imame državna religija, taka go stava cel narod pod kontrola (zatoa što e najlesno ako nekoj pokaže skepticizam odma glava mu sečat), da go obedini protiv zapad, što do negde go opravduvam zašto amerive lom go napravija cel muslimanski svet....

Zašto koga Marks vika religijata e opium za narodot...ne go kažuva toa za lepe oči
I toa ne samo marks i napoleon i volter
A tvojot Alah ili "mojot" Isus može da mu se fatat na Volter hahahahaha

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Znači musabče od koa se pojavi na forumov mešaš poimi, filozofskoto gledište MATERIJALIZAM nema vrska so pari...

Znači muabetot e ako lugjeto živeat vo blagosostojba, pomalku se navlečeni na slepo veruvanje vo BOG, ne baraat uteha vo BOG...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

Eve ti lista na zemji norveška ne e so najgolema stapka na samoubistva...

Čovekot ke bide sreken ako ima rabota, blagosostojba, zdravje, redoven seks, godišen odmor itd...

A drogata i alkoholizacijata se vo podem zašto nema rabota, nema perpektiva, zašto 2% od kapitalistive se bogatat, a 5 milijardi lugje ziveat vo siromaštija, a drugite vozat jahti...

A RELIGIJATA JA KORISTAT TIE ČIČKOVCI U JAHTI ŠTO GO KONTROLIRAAT SVETOV ZA TI DA BIDEŠ ZADOVOLEN SO TOA ŠTO GO IMAŠ DA NE MOEŽ DA JA VIDIŠ VISTINATA

Dens kako IRAN e obedinet, imame državna religija, taka go stava cel narod pod kontrola (zatoa što e najlesno ako nekoj pokaže skepticizam odma glava mu sečat), da go obedini protiv zapad, što do negde go opravduvam zašto amerive lom go napravija cel muslimanski svet....

Zašto koga Marks vika religijata e opium za narodot...ne go kažuva toa za lepe oči
I toa ne samo marks i napoleon i volter
A tvojot Alah ili "mojot" Isus može da mu se fatat na Volter hahahahaha
Ти што имаш мајмун на аватарот значи ,немаш потреба да пишуваш детално ,пошто однапред претпоставувам што сакаш да кажуваш.
Овде во овој пост си измешал 5 различни теми,јас ти давам конкретни истражувачки бројки ти ми филозофираш.
Пази сеа велиш човекот кога има благосостојба,здравје,секс,е срекен но тоа само ти го тврдиш и исто како тебе што мислат тоа го тврдат.
Парите не се се во животот ,јас ова сакам да ти докажам ,да беше така јас ти велам дека во Норвешка е најголема стапка на самоубиства на женската популација, ти ми велиш не е на прво место него на второ или трето ,да ли е битно, ако е Шведска на прво место да ли менува нешто , или Јапан или германија? пази ти зборувам за најразвиените земји во светот? тогаш ако имаат се зашто се самоубиваат нели парите ги праат срекни?
Дај молим те не лажи сам себе си .јас ти велам за Норвешка една од најразвиените земји на светот дека има многу алкохоличари и наркомани ти ми споменуваш 2% од светот ,па и тие се со твоја мисла само што тие имаат јахти а ти немаш само тука е разликата.што ми даваш пример иран овде ,што не ми даваш пример за твојата идеологија комунизмот?
Дечко како што гледаш овие ти се факти докажани парите не го праат еден човек срекен ,,срекен си ако Веруваш во Создателот

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
koj rece pari be deckoooo, koj rece pari BLAGOSOSTOJBA, MIR, SLOBODA

a da ti moež da bideš sreken so religija ne vikam ne, ama begaš od realnosta, znači ne možeš da se sprotivstvaiš na surovata realnost i ajdee najlesno e religija JEBI GA, ne znaeš nauka ne te interesira ajdeeee bog go stvoril svetov, ne možeš da se izlečiš, nemaš penicilin ajdeee moli se na bog

Ne ti izmešav najrazlični temi ti odgovoriv na prašanjata, pročitaj go postot ušte ednaš

Norveska e na 40 mesto

A spored tvojot stav ti si pogolem KOMUNISTA od mene ama očigledno ne znaeš što e komunizam

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
koj rece pari be deckoooo, koj rece pari BLAGOSOSTOJBA, MIR, SLOBODA

a da ti moež da bideš sreken so religija ne vikam ne, ama begaš od realnosta, znači ne možeš da se sprotivstvaiš na surovata realnost i ajdee najlesno e religija JEBI GA, ne znaeš nauka ne te interesira ajdeeee bog go stvoril svetov, ne možeš da se izlečiš, nemaš penicilin ajdeee moli se na bog

Ne ti izmešav najrazlični temi ti odgovoriv na prašanjata, pročitaj go postot ušte ednaš

Norveska e na 40 mesto

A spored tvojot stav ti si pogolem KOMUNISTA od mene ama očigledno ne znaeš što e komunizam
а бе дечко си добил инспирација од колегати, која реалност бе дечко ,кој ти рече не ме интересира наука ,дечко нека не е на 40 то место Норвешка,да не се препуцаваме и така да е како што тврдиш ти но ,на првите 50 од листата се најразвиените земји ....

Kajgana Shop

На врв Bottom