Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
Еве вие атеистиве викате дека не верувате во Бог. Значи верувате во тоа дека не верувате. Не мислиш дека на некој начин и ти си верник?
Врти-сучи, на овој или оној начин, ако ги разгледаш сите религии... не само христијанската ќе се увериш дека ВЕРБАТА е над се и токму таа не одржува во живот. А во што ќе веруваш, тоа е потполно твое право... и нема потреба да се напаѓа некоја религија и да се докажува во што е праведно да се верува, напротив... имај си лична определба, но почитувај ја определбата на другите и не се труди да го наметнеш твоето мислење. На крај и краева ако си ти атеист, не значи дека сите треба да бидеме атеисти :nenene:
:salut:
.....citat-"Значи верувате во тоа дека не верувате."...........====nezNam so ti znaci taj tvoj zaklucok od deka go izvlece ama za mene ,voopsto NE sum ni pomislil da se prasam dali veruvam deka ne veruvam u bog . SEGA SE PITAH I ZNAES SO MISLAM !!!NEKOI PRASANJA NE ZASLUZUVAAT ODGOVOR..
-citat"Не мислиш дека на некој начин и ти си верник?-- ako mislis na vernik religiozen siguren sum deka NE SUM VERNIK a ako mislis dali veruvam vo nesto drugo togas DA.PR:VERUVAM OTI KE UMRAM . ili dr. pr. VERUVAM DEKA AKO SI UBAVA KE TE POSAKAM.:vozbud: taj vtorio pr . mi se arese.:helou:mislam oti arno ti kazah.:smir:
Jas mislam oti nadezta ne odrzuva u zivot oti taa umira predposledna a polseden umira coveko otkoga ke ja snema.(osven ako ne go ubijat ili nastrada ili sl.)
--citat:"А во што ќе веруваш, тоа е потполно твое право... и нема потреба да се напаѓа некоја религија и да се докажува во што е праведно да се верува, напротив... имај си лична определба, но почитувај ја определбата на другите и не се труди да го наметнеш твоето мислење. На крај и краева ако си ти атеист, не значи дека сите треба да бидеме атеисти :nenene:=== SIGuREN sum deka nikade u moete izlaganje nemam kazano deka napagam religija nitu pak sakam da ti nametnam mislene u so da veruvas oti jas ne sum covek so sakam da imam "slugi" ,pokornici ili sl.DA ZNAES deka sakav samo da ti ukazam deka si go gubis ti i ostanatite vremeto (i parite i sl )zaludno ako sakas da napravas nesto korisno togas mesto da palas sveki daj gi tie pari na nekoj so nema (HUMANIZAM) ili daj mu meso na nekoj so nema pari da si kupi otkolku da go davas korban u crkvata .svati oti ima luge so ziveat na vasa smetka i toa nogo bogato.NE SE LAZEJTE deka so tie potezi ke vi prostat grevovite ili ke imas zdravje ili koj znae koja druga glupost se krie zad tie raboti.
ATEIST+HUMANIST=COVEK
TEIST+(NE)HUMANIST=????????? NO GOOD ??????????

Член од
23 мај 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
1. Заклучокот е само игра на зборови :)
2. Не мислев на религиозен верник. P.S. Многу убав пример ти е вторион и мене ми се допадна:smir:
3. Можеби не напрадна, ама дефинитивно ја исмеа.
А инаку верувам во Бога, ама верувај дека в црква одам само за Велигден. Ја почитувам црквата како институција, нели таа помогнала за ширење на мак. јазик и сл., ама свесна сум дека денес црквата гледа само да заработува на сметка на верниците

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
1. Заклучокот е само игра на зборови :)
2. Не мислев на религиозен верник. P.S. Многу убав пример ти е вторион и мене ми се допадна:smir:
3. Можеби не напрадна, ама дефинитивно ја исмеа.
А инаку верувам во Бога, ама верувај дека в црква одам само за Велигден. Ја почитувам црквата како институција, нели таа помогнала за ширење на мак. јазик и сл., ама свесна сум дека денес црквата гледа само да заработува на сметка на верниците
Значи: Црквата го проповеда христијанството, ти си христијанка, црквата краде и има случаи на педофилија а ти го следиш нивното учење. Сега кажи ми дали ова е добро? Дали е добро да се следи учењето на некој кој краде и сексуално злоставува деца?

Господ е имагинарен поим кој се појавува кај теистите токму кога се тажни, депресивни, и им треба помош. И ако убаво поминат преку своите проблеми му се заблагодаруваат на Господ несваќајќи дека САМИТЕ тие успеале во тоа. Затоа може да се каже дека ние сме Господ. Самите господаруваме со себеси а не некоја виша сила.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Значи: Црквата го проповеда христијанството, ти си христијанка, црквата краде и има случаи на педофилија а ти го следиш нивното учење. Сега кажи ми дали ова е добро? Дали е добро да се следи учењето на некој кој краде и сексуално злоставува деца?
По твојата логика: атеистите проповедаат материјализам, ти си атеист, атеистите крадат и има слушаи на педофилија а ти го следиш нивното учење. Сега кажи ми дали ова е добро? Дали е добро да се следи учењето на некој кој краде и сексуално злоставува деца?

Атеизмот е измислен од творците на комунизмот како полесно средство за манипулација. Кај следбениците создава илузија дека знаат се, дека имаат одговор на секое прашање, и дека се семоќни - а во таков случај е многу лесно да бидат водени за узда, кога ќе им биде убиен вентарот за повисоко размислување.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
По твојата логика: атеистите проповедаат материјализам, ти си атеист, атеистите крадат и има слушаи на педофилија а ти го следиш нивното учење. Сега кажи ми дали ова е добро? Дали е добро да се следи учењето на некој кој краде и сексуално злоставува деца?

Атеизмот е измислен од творците на комунизмот како полесно средство за манипулација. Кај следбениците создава илузија дека знаат се, дека имаат одговор на секое прашање, и дека се семоќни - а во таков случај е многу лесно да бидат водени за узда, кога ќе им биде убиен вентарот за повисоко размислување.
Вака сеа. Не знам зашто атеизмот го декларирате како религија. Христијанството ќе го земем како пример. Тоа бара да бидеш добар, да постиш, да одиш во црква, да се крштева и тако даље. Слично е и кај другите религии и култови. Дали во атеизмот го има тоа? Не, што значи не е религија.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Вака сеа. Не знам зашто атеизмот го декларирате како религија. Христијанството ќе го земем како пример. Тоа бара да бидеш добар, да постиш, да одиш во црква, да се крштева и тако даље. Слично е и кај другите религии и култови. Дали во атеизмот го има тоа? Не, што значи не е религија.
Па атеизмот не е религија, ама е директно поврзан став со религијата. Се однесува на неа, што би се рекло се поистоветува со религијата и нејзините правила и прописи. Таа е одговор на религијата, што само по себе доаѓа како религија, односно верување. А верувањето е дека бог не постои.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Па атеизмот не е религија, ама е директно поврзан став со религијата. Се однесува на неа, што би се рекло се поистоветува со религијата и нејзините правила и прописи. Таа е одговор на религијата, што само по себе доаѓа како религија, односно верување. А верувањето е дека бог не постои.
Значи само верувањето на нешто е заедничко меѓу атеистите и религијата. Тоа не значи дека е религија. Од атеистите не се бара тоа што воглавно се бара да се прави кај религиите(обичаи, постови итн) После атеистите не идат на атеистички собири; немаат храмови

Член од
23 мај 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
Значи само верувањето на нешто е заедничко меѓу атеистите и религијата. Тоа не значи дека е религија. Од атеистите не се бара тоа што воглавно се бара да се прави кај религиите(обичаи, постови итн) После атеистите не идат на атеистички собири; немаат храмови
Епа поради тоа што не е религија, а се поистоветува со религијата, ајде да ја наречеме еден вид антирелигија, може? :)
А иначе не го следам целосно христијанското учење. Пред неколку години и јас бев атеист, верував дека си сме господари сами на себе и дека за се има научно образложување, арно ама.. се случија некои работи кои мојот атеистички мозок не можеше научно да ги објасни, па така си ги препишав како дело на Бога. А тоа дека сум христијанка е сосема случајно бидејќи моите родители се христијани. Мислам дека еден човек не може од мал да знае на која религија сака да и припаѓа и затоа воопшто не се согласувам со тоа што децата се крштеваат уште од бебиња. Треба да пораснеш, да се информираш за сите религии и да одлучиш која е најприфатлива за тебе и да бидеш припадник на таа (анти)религија

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Епа поради тоа што не е религија, а се поистоветува со религијата, ајде да ја наречеме еден вид антирелигија, може? :)
А иначе не го следам целосно христијанското учење. Пред неколку години и јас бев атеист, верував дека си сме господари сами на себе и дека за се има научно образложување, арно ама.. се случија некои работи кои мојот атеистички мозок не можеше научно да ги објасни, па така си ги препишав како дело на Бога. А тоа дека сум христијанка е сосема случајно бидејќи моите родители се христијани. Мислам дека еден човек не може од мал да знае на која религија сака да и припаѓа и затоа воопшто не се согласувам со тоа што децата се крштеваат уште од бебиња. Треба да пораснеш, да се информираш за сите религии и да одлучиш која е најприфатлива за тебе и да бидеш припадник на таа (анти)религија
Епа ај те молим кажи ако е за кажување, што ти се случило? Што те натерало да смениш мислење?А тоа што родителите ги крштеваат децата најмногу го мразим зашто се губи слободната волја кај човекот.

ПС. Некако лошо звучи дека атеизмот е антирелигија.

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
мразам патетики и колнење и молење у нешто недокажано! Атеист сум со тапија!!:):):):)

mALEFACTOr

..:[iluzionist]:..
Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
Еве вие атеистиве викате дека не верувате во Бог. Значи верувате во тоа дека не верувате. Не мислиш дека на некој начин и ти си верник?
Врти-сучи, на овој или оној начин, ако ги разгледаш сите религии... не само христијанската ќе се увериш дека ВЕРБАТА е над се и токму таа не одржува во живот. А во што ќе веруваш, тоа е потполно твое право... и нема потреба да се напаѓа некоја религија и да се докажува во што е праведно да се верува, напротив... имај си лична определба, но почитувај ја определбата на другите и не се труди да го наметнеш твоето мислење. На крај и краева ако си ти атеист, не значи дека сите треба да бидеме атеисти :nenene:
Многу смешен пост. Атеист не значи само Неверник, Атеист е неверување во Бога. Јас сум апсулутно сигурен дека верувам во повеќе работи отколку еден верник.
А за тоа челнот што ја напаѓал религијата и го докажувал атеизмот тоа стварно не е во ред. Јас на никој верник не сум му кажал дека религијата е булшит и да го убедувам во атеизмот. Баш напротив, себичен сум и не сакам да му ги отворам очите кон стварноста. Заслепен е во верувањето во нешто, чека одговор од него, и се моли на него цел живот. Заспан ќе умре со мислата дека ќе оди во рајот. Мене веќе ми станува језиво колку сето тоа е лесно да се види, а сепак луѓево клечат со стиснати раце, солзи во очите и молитви во мислите. Ќе им се оствари молитвата поради напорна работа, труд, случајност или кој ли знае што и човекот ќе застане замислен со насмевка на лицето и ќе каже "Ееее имало Господ" Разбудете се!

Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
za elektra............-"се случија некои работи кои мојот атеистички мозок не можеше научно да ги објасни, па така си ги препишав како дело на Бога." =====mozebi slucajno ili ne go kaza toa ,no se sovpajga so nastanokot na religijata koga vo objasnuvanjeto za nastanokot na svetot eden filozov (ne se sekavam kako se vikase)pokraj elementite voda vozduh zemja ogan go dodava zborot "bitie" sto na staroslovenski znaci "e" (glagolot sum vo 3 lice ednina). od togas bidejki nogo luge go smetale za najdobro objasnuvanje (bidejki se so nemozele da obajsnat go povrzuvale so toj element) pocnale da go objasnuvaat sto moze da e... ....pokasno luge koi sakale da gi uzivaat blagodetite na kralevite uvidele deka toa zborce moze da bide od golema korist dokolku go upotrebat za stvarane na celo ucenje takanareceno versko ucenje vo koe ke go imenuvaat so novo ime t.e.bog stvaraat "ucenje" na zaplasuvanje i taka uspeale da gi pokorat dosta luge a so toa da dobijat pojaka pozicija i ubav zivot vo togasnite "opstevstva" (gledi vo filmovite kolku mokni bile "verskite lica",biski, do kralot ili carot) i biblijata e nivno delo a pokasno bidejki (katolickata crkva)go gubela vlijanieto kaj narodot smeta deka treba da napravi nesto so sto ke moze da se zacrvsti i vo 4 vek papata nareduva da se napravat ikoni na koi bog ke bide so coveki lik brada itn itn itn.......(procitaj nastanok na ikonite)
mozebi ke ti bide cudno so ti pisuvam na tebe no tava e bidejki mi bese najinteresen vernik a gledam deka ne si bila daleku od vistinata.:aplauz:
milo mi e so ti se dopadna vtorio primer :back: .ako sakas ke ti dadam email da razgovarame ili da se najdeme na mesengero ili skypo.pozdrav so pesnata open your eyes od guano apes :smir:

Член од
3 јуни 2008
Мислења
44
Поени од реакции
1
Мислам дека религијата е само за полесна контрола на народот.
А за тоа дали посто бог мислам дека не постои т.е дури не видам не верувам :)

Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8

imalo uste smesni mabeti tuka ama kako taj tuka nema.
bravo pavel na mabeto .ti se cudam kak taka razmisluvas .mi se:pos2::pos2:

Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
1.se olkolu nas e materija pa i samite nie.kazi ako ima nesto drugo.edvaj cekam da slusnam seka ima!
2.jas beh del od sudski sovet 4 godini i nieden kradec neznam da se deklarirase kako ateist ili pak deka jas kradam .de rasparvi za mene tava mi e nogo interesno.ti znaes poveke za mene a jas ne.de molimte kazi mi oti kradam .tava ne sum go znael.

Kajgana Shop

На врв Bottom