Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
15 мај 2008
Мислења
68
Поени од реакции
0
Уште еднаш да повторма, не станува збор за КОРЕКЦИЈА во науката, туку ДОПОЛНУВАЊЕ. Има разлика, полемизираме на игра на зборови.

А изборот за наука и религија е ептен тежок:) стварно треба да се објасни. Ајде пробај размисли за истражување на стем клетми или генетски инженеринг? Си за или против?
Тоа не е подржано од ниедна религија, а науката и те како се развива во таа насока.

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
Nema sto da se objasni, kristalno jasno e, veruvam vo Gospod t.e. semoken sozdavatel na se sto postoi, a isto taka i potpolno i veruvam i na naukata, barem toa sto e skoro 100% potvrdeno.
Ништо во верата не е 100% докажано, а има и работи кои не се докажани сеуште во науката.Ај вака...
како настанал човекот? веруваш во библијата или во дарвин?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
неможеш да веруваш подеднакво во двете затоа што или не си запознаен со двете доволно или незнаеш што зборуваш.Неможеш да викаш во исто време дека нешто е црно и бело.Религијата и науката се спротивности, затоа и постојат ове теми,оние што веруваат во религија и оние што веруваат во наука да дискутираат што е вистинското.:smir:
Ajde be, sea ti ke mi kazes vo sto mozam da veruvam i sto znam i sto ne znam.
A si zaprasal li nekogas deka mozebi tie navodni sprotivnosti proizleguvaat bas od toa sto lugeto ne se tolku zapoznaeni i so dvete. Mozno e i toa neli?

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
A si zaprasal li nekogas deka mozebi tie navodni sprotivnosti proizleguvaat bas od toa sto lugeto ne se tolku zapoznaeni i so dvete. Mozno e i toa neli?
Јас не ти казувам во што да веруваш, ти кажувам дека е нелогично да веруваш во двете.И ај сеа не трескај глупости, никој друг не е запознаен со религијата и науката освен ти па само ти го согледуваш тоа.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Ништо во верата не е 100% докажано, а има и работи кои не се докажани сеуште во науката.Ај вака...
како настанал човекот? веруваш во библијата или во дарвин?
Toa so 100% se odnesuvase na naukata ne na verata. I da razjasnime, diskusijata e ili pak sudejki po naslovot na temata treba da bide za veruvanjeto vo Gospod i vo naukata, ne mesajte religija, ne mora da si reeligiozen za da veruvas vo Gospod.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Тоа на МИКИ у на другите верници кои веруваат дека Христијанството е АПСОЛУТНАТА ВИСТИНА и не постои друга ..

Инаку , Бог создал се , а е докажано како настануваат природните појави ,на пр. Докажано е како настанува човекот : од една јајце клатка и спрерматозоид до комплексно суштество , докажано е како настануваат болестите , а религијата вели дека тие се “допир од Бога “ ( нешто слично беше ) ..

Па как осе определуваш што е точно а што не ?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Јас не ти казувам во што да веруваш, ти кажувам дека е нелогично да веруваш во двете.И ај сеа не трескај глупости, никој друг не е запознаен со религијата и науката освен ти па само ти го согледуваш тоа.
E pa eve ja ti vikam deka mene mi e absolutno logicno da veruvam i vo Gospod i vo naukata, i voopsto da ne sum kontradiktoren so samiot sebesi. Ne ni rekov deka nikoj drug ne e zapoznaen, daleku od toa....

p.s. povtoruvam, ne ja mesaj religijata.

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
Toa so 100% se odnesuvase na naukata ne na verata. I da razjasnime, diskusijata e ili pak sudejki po naslovot na temata treba da bide za veruvanjeto vo Gospod i vo naukata, ne mesajte religija, ne mora da si reeligiozen za da veruvas vo Gospod.
ке може да ми одговориш на прашањето: дарвин или господ?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Тоа на МИКИ у на другите верници кои веруваат дека Христијанството е АПСОЛУТНАТА ВИСТИНА и не постои друга ..

Инаку , Бог создал се , а е докажано како настануваат природните појави ,на пр. Докажано е како настанува човекот : од една јајце клатка и спрерматозоид до комплексно суштество , докажано е како настануваат болестите , а религијата вели дека тие се “допир од Бога “ ( нешто слично беше ) ..

Па как осе определуваш што е точно а што не ?
Znaci pak povtoruvam, ne ja mesajte religijata.
Koj i da ti kaze deka kompjuterot sto go koristis momentalno e sozdaden od Gospod, te laze, nesomneno..... Znaci pod " se " daleku od toa deka ja podrazbiram i soljata za kafe od koja sto momentalno pijam kafe....

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
ке може да ми одговориш на прашањето: дарвин или господ?
Aman be so toj Darvin, koga ke sfatite deka negovata teorija vi e najslabata alka vo vasata teza za nepostoenjeto na Gospod za koja sto tvrdo se drzite, i toa barem spored nekolku moderni naucnici koi sto pocnaa poleka da ja otfrlaat taa teorija.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Науките имаат неколку особини:
- континуалност
- кумулативност
- автокорективност

Во својот пост, ти самиот потврди дека научните сознанија се „коректибилни„ па со тоа ти самиот ја оставаш можноста од нивна корекција во иднина (исто како што корекциите се случувале во минатото и се случуват тековно) па тука е „луфтата„ од нивната не-100%-ност. Ти текнува?
Тоа се вика развој..

Член од
15 мај 2008
Мислења
68
Поени од реакции
0
Ако господ го дефинираш како законитости кои важат во природата, тогаш може да добиеме некоја конструкција религија + наука:vozbud:

Само тоа е веќе политички одговор на прашањето :baeh: т.е. со други зборови Науката е Господ :helou:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ако господ го дефинираш како законитости кои важат во природата, тогаш може да добиеме некоја конструкција религија + наука:vozbud:

Само тоа е веќе политички одговор на прашањето :baeh: т.е. со други зборови Науката е Господ :helou:
Дефинитивнно си влегол во последниот стадиум на Фројф, градејќи живот кој се засновува врз омраза кон религијата...отфрлајќи го вистинскиот Бог наспроти новиот...науката..заврти се околу тебе и види ја духовната состојба на луѓето..светот е лишен од секој напор за мир и спокојство..во обид да ја ставт науката во преден план.

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Епа ај сеа иди па свати ги што сакаат да кажат,90% од верниците на форумов убедуваат дека треба да веруваш во свето писмо и во господ да се изјасниш како верник(или во таков пишан документ од некоја друга религија) али затоа типов има постови бисер до бисер.Не пријател имаш право не си контрадикторен за да бидеш треба да имаш доказ и да го погазиш а глупост со глупост да погазиш малце тешко..

Kajgana Shop

На врв Bottom