Ето, видите, Бог не се покорува на твоите математички „законитости„ оти Он самиот ги поставува законите. И сега? Значи дека не постои?Па тоа де. Само тоа „нешто“ е природен закон - Математичка законитост на настаните (причина-последица). Теистот верува во некое битие, а атеистот верува дека секое битие мора да се покори на оваа законитост, какво и да е.
ПРво и основно: она кое се нарекува математичка законитост, претставува само приближна пресметка/равенка до она кое објективно се случува во природата, така да рзвенката е само „приближост„ а не апсолутна идентичност со реалниот настан: равеката НЕ ОДГОВАРА апсолутно на настанот/појава/процесот, па со тоа,паѓа твојата теза за некаква „законитост„ во природата, без притоа да е „вмеша„ самиот Творец.
Науките имаат неколку особини:ЗА Њутн не е точно и за Галилееви трансформации. Истите се проширени од Ајнштајн. Ги додефинира каде точно важат, а дополнува во други услови како е. Теоријата на релативитетот, ништо ама баш ништо не побива, туку дава проширување.
И би требло да правиме разлика Меѓу научни ТЕЗИ и закони. За нешто да се проучи, обично се појавуваат многу тези, ама после тоа тие се докажуваат или се побиваат. Ако нешто му падне на памет на некој научник, мора да го изложи као теза и да почне да се докажува, па ако го помине цел тој пат тогаш ќе стане закон.
Мене не ми пречи црквата или слично. Но ми пречи кога истата се меша во работата на науката и сака да спречи одреден развој под изговор дека тоа е против бога...
Човекот слободно можеш да го префрлиш во горната листа. Си слушнал за антропологија?Науките (природно, општесвени, хуманитарни и какви се не...) се занимаваат со проучување на следните категории:
- време
- простор
- материја
- енергија
- информации
Црквата се занимава со проучување на следните категории:
- Бог
-човек
-сите релации меѓу Бога и човекот и релации човек/човек.
Објасни,па ќе најдеме начин:smir:A sto ako podednakvo veruvam i vo Gospod i vo naukata? Kako da glasam?
неможеш да веруваш подеднакво во двете затоа што или не си запознаен со двете доволно или незнаеш што зборуваш.Неможеш да викаш во исто време дека нешто е црно и бело.Религијата и науката се спротивности, затоа и постојат ове теми,оние што веруваат во религија и оние што веруваат во наука да дискутираат што е вистинското.:smir:A sto ako podednakvo veruvam i vo Gospod i vo naukata? Kako da glasam?