Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
И одново необјасниви реченици.Ко да читаш хиероглифи.
Или па воа е нова стратегија:Пишуј неразбирливо,за никој да неможе да разбере и да реплицира на тоа:pos2:.
Па,коа ќе се завртам околу себе,гледам претежно работи кои ги создал човекот,али добро,живеам у центар.Како и да е,кога излегувам надвор од град,гледам работи создадени од природата.
Ај објасни кај да барам работи создадени од Господ?
Да,свештените лица(оние вистинските),делуваат многу позитивно.Имаат убава аура.
Но исто и некои од моите другари,или рандом луѓе кои сум ги сретнал(повеќето атеисти),ја поседуваат истата енергија и имаат способност да ти дадат мир низ разговор.Значи,човечка особина,ништо повеќе.
Fabullos 187 не се нервирај, се гледа дека симон не го разбрал креационизмот и теоријата за постоење на господ што во основа е потребно за да се спориш со атеисти како нас.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Кога Ајнштајн верувал во Господ што останува за нас обичните луѓе ?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Кога Ајнштајн верувал во Господ што останува за нас обичните луѓе ?
Само колку за информација и ајнштајн бил обичен човек ко мене и тебе, само што малку повеќе време трошел размислувајќи за некои физички законитости и имал некој што му давал пари за тоа за да немора да растовара камиони за да има за јадење.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Само колку за информација и ајнштајн бил обичен човек ко мене и тебе, само што малку повеќе време трошел размислувајќи за некои физички законитости и имал некој што му давал пари за тоа за да немора да растовара камиони за да има за јадење.
Ок де имал памет вишок... можеби најдобриот физичар.....

тешко на научник да му докажеш дека постои Бог, не веруваат во тоа.... тоа беше целта на постот.

Член од
13 јуни 2007
Мислења
206
Поени од реакции
15
абе.. хмм.. сложена работа.. по дефиниција би требало да сум христијанин.. ради фамилија бла бла.. али јас сам во себе си знам дека сум атеист.. а то што ќе му одговорам на некој со "ај за многу години", е чисто ради култура и риспект..

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Уште неам прочитано се така да не знам дали некој спомна али

Q = God

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
ateist sum !Ne veruvam deka nekoj moze da voskresne.....:salut:

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

Во суштината на христијанското верување е да не се бара доказ во постоењето на Бог-едноставно да се верува. Simple as that. Е сега за многумина би било глупово да прифатат една ваква ,,приказна,, ама на крајот на денот морате да сватите дека секој го бира она во кое сака да верува. Затоа што честопати животот се чини доволно нелогичен и не секогаш науката ги им сите одговори. Верата е прашање на личен избор. Верникот е доволно глупав за да не му требаат докази. Исто како и вљубениот.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

Можеме ама не ни менува ништо. И натаму е една убава ;,приказна,, во која ние веруваме. Приказната е битна, не кој ја пласира и за кого се однесува. Рече еден убеден верник.:pos:

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.

Колку поголем верник си, бог повеќе те искушува, поголеми маки ќе се натргаш. По таа библиска логика се трудам да не бидам голем верник. Твоето страдање може да значи дека го ,,износуваш,, гревот на твоите предци.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...

Напротив религиите се многу строги и тежок е патот кон благодетите кои се нудат во животот после животот.

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.

Бог не бара клечење пред него. Ја имаш слободната волја. Твое е дали искрено ќе му се обратиш и ќе побараш помош од него за некое твое искушение или мака.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.

Овде имам клсичен одговор. Религиите не се виновни, виновни се нивните лажни застапници кои никако не смеат да бидат причина за неверување иако тоа е малку тешко за голем број на луге.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.

Научните достигнувања vs Бог? Не го свќам дуелот?:toe:

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.

Бог ги сака и неверниците се додека “несвесно “ се придржуваат до неговите големи закони.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)

Бог не не спречува да бидеме прогресивни и напредни. Пак тие пречки потекнуваат од лугето и во погрешниот начин на толкување на нештата.

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.

И верникот сам си ја брка работата. По потреба го замолува Бог да му помогне.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее.

Е да. Да си атеист е далеку пошизички.:nesum:

Со одговорите си правам проверка на моите знаења од религија, не давам контраргументи на тврдењата на авторот на темата да се разбериме. Добро има по нешто и авторско.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
.Па,коа ќе се завртам околу себе,гледам претежно работи кои ги создал човекот,али добро,живеам у центар.Како и да е,кога излегувам надвор од град,гледам работи создадени од природата.
Ај објасни кај да барам работи создадени од Господ?
Kaj samoto tvoe telo, tvoeto bitie. Zarem samiot covek i negoviot nacin na funkcioniranje ne e dovolen da te zamislat deka sme delo na " nesto " inteligentno, a ne produkt na evolucijata?
A i samata priroda, nejzinoto sovrsenstvo, harmonijata i duhot vo koj sto taa "zivee", nasata planeta, univerzumot.....

C

Cool Hand Luke

Гостин
pa spored naj novi dokazi ili veruvanje golemoto BUM e nastanato od
"nesto".e sega toa "nesto" se tvrdi deka e nekoj vid energija sega poim neam kakva energija.taa energija e narecena GAJA spored nekoi sto veruvaat vo toa, kazuvaat deka GAJAta e sozdavatelot na site planeti i na cel univerzum (sozdavatelot na golemoto BUM) koe sto se slucilo i kako sto se tvrdi ke se slucu pak samo po eheheheheheeeeeeeeeeeee godini :) isto taka se tvrdi deka toa golemo BUM se slucilo i pred toa i pred toa i pred toa,taka da i od koga ke se sluci nareden pak BUM ke ima pak golemo BUM i pak i pak :) ....
me razbiras sto sakam da kazam ...... kako sto kazal gitaristot na DEATH :
everything is nothing, and nothing is every thing ili pak nulata e beskonecnost i beskonecnosta e nula.GAJATA e edinstvenata energija ili edinstvenoto "nesto" koe sto e bezsmrtno, koe sto trae bezkonecno.
ako ima nesto vo koe sto treba da veruvas najveke,toa treba da bidat tvoite sozdavateli,tvojot tatko i tvojata majka.zatoa ne si go trosi tvoeto dragoceno vreme molejki go boga ili barajki proska od nego za tvoite greski.
upati se kon tvoite sozdavateli za molenje ili baranje proska ili propovedanje.sepak postojat i prijateli/ki na koi mozes da im se iskazes.
a za GAJATA ili BOG toa ne ni treba da se zamarame da se zaprasuvame dali postoi i koj e i kako i zosto bidejki nikogas nema da go dobies odgovorot osven mozes da dobies lazen odgovor. pozdrav
Интересно. Звучи како хипотезата на Хегел за Бог, може и како Силата од Војна на ѕвездите. Прашање е колку е свесна таа Гаја, дали нималку или напротив непоимливо свесна во однос на нас.

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Postoi Bog ama ne kako sto Vie si go z

Prasanjeto e zasto naucnicite ne mozat ni den denes da sozdadat od neziva materija zivot ...eve najprost komarec a kamoli drug vid na zivot ... toa moze samo Kreatorot ...
Научниците имаат вештачки создадено бактерии кои потоа живеат и се размножуваат нормално како и природно настанатите бактерии. Научниците се господ :D

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Превенција? Ок..Тогаш те молам просветли ме како исклучително информиран наспрам мене простата, како човек од моето опкружение доби рак на белите дробови, кога во живот немаше запалено цигара, никогаш не злоупотребуваше алкохол и медикаменти, се хранеше и живееше умерено во секој поглед, и не беше запознаен со случај на канцер на бели дробови во својата блиска фамилија? Каде згреши тој во превенцијата и контролата на своето здравје?
Или пак кажи ми кој беше изборот на превенција кај мојот чичко, кој како дете(не се знае на каков начин) доби хепатит Б кој му го открија после многу години на рутинскиот здраствен преглед за прием во војска, па потоа разви цироза за на неполни четириесет години да почине од рак на јетра. Да не споменувам дека немаше буквално капка алкохол внесено поради хепатитот и со години живееше на строго контролиран режим на исхрана.
И уште еден пример...Мојот дедо кој е пример за умереност и златна средина во живеењето, човек секогаш физички активен, има рак на коските. Баш ме интерсира како тој можеше да одбере да не ја добие оваа болест?
Кога би ме познавал не би си дозволил да речеш дека не сум запознаена со медицината и биологијата. А верувај дека мојата анксиозност, во комбинација со мојот Рејнов синдром, реуматичен артрит, хронична уртикарија и можна брадикардија прави итекеко да се интересирам за функционирањето на човековиот организам.
И сето тоа ме убедува дека никој нема целосна контрола врз своето тело. Да, ја пројдов фазата на позитивистички литератури кај што на долго и широко се паламуди за моќта на човекот во кроењето на сопствениот живот, за да реалноста ме научи дека таа моќ е итеткако ограничена.
Second hand smoking можеби.

Велиш нема случаи на канцер во твоето семејство а чичко ти починал од рак, дедо ти боледува од рак.

Господ те сака, толку ли не сфаќаш? Те повикува да одиш кај него. Треба да ти е чест што си го поминала тестот и можеш да им се придружиш на твоите блиски. Батали ги овие докториве, они не се потребни, господ одлучува кога ќе те земе, докторите само му стојат на патот.

Kajgana Shop

На врв Bottom