Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Леле, топ ти е вицот! Хехехе, Фала БОГУ што сум атеист. Мојот професор по филозофија беше заколнат атеист ама узречица му беше тоа ФАЛА БОГУ.Епа ај сега видете дали навистина постојат атеисти ! Ако ме прашате мене, јас не верувам во нив :pos2:
имаше една песна од наташа беквалац...
ЈЕР НАВИКА ЈЕ ТО...
се надевам дека се разбираме...:salut:
едит..ако ова ти е доказ дека не постојат атеисти или дека постои господ........................................................................:uvo:

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
JOVANE CESTIT IMENDEN!
sorry шо не сум го видел ова тогаш ама...
кога некој ќе ми честита именден викам фала...онака...колку да не почнам да се расправам дали постои или не господ и све остало...а бтв убаво е во охрид за водици...не велам не...убаво е кога се празнува било што...
во секој случај фала

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
НЕМА НА ШТО јОВАНЕ. Инаку велат уште од старини убава е нашата вера,затоа и сне ја зачувале и ако нашите биле уценувани и угнетувани. И убаво што си призна,можеби вистински пола ти се простува.А за другата половина ќе си заслужиш сам.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
НЕМА НА ШТО јОВАНЕ. Инаку велат уште од старини убава е нашата вера,затоа и сне ја зачувале и ако нашите биле уценувани и угнетувани. И убаво што си призна,можеби вистински пола ти се простува.А за другата половина ќе си заслужиш сам.
не признав ни дека постои господ ни ништо такво...единствено признавам дека е убаво кога се празнува...како и нова година што се празнува...ти текнува...нели...?

skh

Член од
31 јануари 2008
Мислења
33
Поени од реакции
0
Ja vidov anketata.Gospod vodi , iako e temava troa zaboravena.Jasno mi e sega na koe deredze sme ,koga samo toj moze da ne spasi.Ima nekoj vrski fateno?Donacija trebit`?..More.. od koga e receno -...sam...pa i Gospod da mu pomogne...

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее
Браво !!!
Супер ти се 11 причини....

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Ако добро ја сфатив анкетата, ме тера да одберам помеѓу компјутер и стап кој што се претвора во две змии??? Па нормално дека сум сосема свесна личност, и не потпаѓам под лажни влијанија, па ќе ја одберам науката, бог е за заслепените и плашливите, кои немаат сили самите да се изборат за своите побарувања, па така се кријат некаде и велат, Бог ќе му врати :pos2::pos2::pos2: Без навреда кон никого, меѓутоа јас така размислувам, а знам и дека западот мноогу помалце верува во Бог отколку сиромашните т.е. земјите од третиот свет, лично од америчка анкета го увидов тоа :baeh:

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Ако добро ја сфатив анкетата, ме тера да одберам помеѓу компјутер и стап кој што се претвора во две змии??? Па нормално дека сум сосема свесна личност, и не потпаѓам под лажни влијанија, па ќе ја одберам науката, бог е за заслепените и плашливите, кои немаат сили самите да се изборат за своите побарувања, па така се кријат некаде и велат, Бог ќе му врати :pos2::pos2::pos2: Без навреда кон никого, меѓутоа јас така размислувам, а знам и дека западот мноогу помалце верува во Бог отколку сиромашните т.е. земјите од третиот свет, лично од америчка анкета го увидов тоа :baeh:
ај можеби ќе се свестат и нашиве некогаш за тоа...

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
како велат верницине :от твоја уста-во “божји “ уши.....
Атеист...
:wink:
:pos2::pos2::pos2:
така е,така е:vozbud:
бтв...навика е тоа...иако сум атеист мн често употребувам...господе...или божееееееееее...или некои слични изреки но тоа е влијанието на околината..."верниците"кои да потсетам не треба на празно да го изговараат неговото име:helou:

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Е да френд..и мене многу често ми се случува истото...
и замисли ке се најт некој од другариве и одма ме потсетвит дека сум се декларирал како атеист а суму потребувал боже и сл...
Ама јебига-шо ке преш имат секаков народ!!
Поздрав

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее„
Коментар:
Атеизмот сам по себе е трагедија а не комедија. Отдаму и нема вицеви за атеисти.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„тв...навика е тоа...иако сум атеист мн често употребувам...господе...или божееееееееее...или некои слични изреки но тоа е влијанието на околината..."верниците"кои да потсетам не треба на празно да го изговараат неговото име:helou:„
Кометар:
Па верниците ни случајно нема да ја погазат третата Божја заповест.

Kajgana Shop

На врв Bottom