Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
не мешај баби жаби,и кој рече дека се атеисти другиве?само немаат познавање од религиии тоа е.:smir:
Можеби имаме познавање од религиите,па баш поради тоа сме и атеисти...
TAKA E SAMO NAPRED SO VISTINATA NAPRED TAKA NEMA NIKOGAS DA PADNIME!
А која е вистината?
Ти знаеш сигурно дека постои бог?
Си го видел?
Имаш физички докази?
Не мешај верба и вистина.
И јас верувам во реинкарнација,ама никогаш нема да можам 100% да ја докажам...

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
vistinata e Hristos, negledam nesto tuka nejasno. Da vistina posti i veruvam vo toa. Bog so Negovata sustina e nedostapen za covekot, bidejki ako covekot go vidi Bog togas i toj ke postane Bog. Bog se cuvstvuva vnatre vo sebe, jas go gledam Bog vo lubovta na bratot. Ima i toa premnogu, da ne pocnam da nabrojuvam. Jas ne mesam vistina i verba, iako tie se povrzani e se vo blizok odnos. Treba da se znai deka vistinata e veruvanje vo nesto(vera), i deka verata vo Bog e vistina. epa nema da mozes da ja dokazes posto vistinski ne si ja svatil laznata sustina na toa veruvanje.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
vistinata e Hristos, negledam nesto tuka nejasno. Da vistina posti i veruvam vo toa. Bog so Negovata sustina e nedostapen za covekot, bidejki ako covekot go vidi Bog togas i toj ke postane Bog. Bog se cuvstvuva vnatre vo sebe, jas go gledam Bog vo lubovta na bratot. Ima i toa premnogu, da ne pocnam da nabrojuvam. Jas ne mesam vistina i verba, iako tie se povrzani e se vo blizok odnos. Treba da se znai deka vistinata e veruvanje vo nesto(vera), i deka verata vo Bog e vistina. epa nema da mozes da ja dokazes posto vistinski ne si ja svatil laznata sustina na toa veruvanje.
се слушаш,т.е. се читаш што зборуваш???
вистината е христос...јас тука гледам многу нејасности.од кај знаеш и како можеш да тврдиш дека вистина постои...???
можам да тврдам дека во виртуелниов веб простор постои кајгана форумов...има и адреса http://forum.kajgana.com ...ова го тврдам бидејќи можам да го посетам и да учествувам во неговото креирање...а за христос...дај покажи докажи...дај адреса...
исто така дај молимте објасни ми го ова:
Bog so Negovata sustina e nedostapen za covekot, bidejki ako covekot go vidi Bog togas i toj ke postane Bog
некако ми нема смисла...:uvo:
Treba da se znai deka vistinata e veruvanje vo nesto(vera), i deka verata vo Bog e vistina.
како си го поврза ова...:pos2:
вистината е верување во нешто што можеш да го видиш да го фатиш почуствуваш,докажеш...а ова...

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Човекот треба да си тера во животот на тој начин да не очекува нешто да му падне од небо! Ништо не се добива туку така, се си има своја цена, ништо нема да добиеш ако само се молиш и чекаш! Не пристапувам со предрасуди кон верниците кои во молитвите го изразуваат своето почитување, а не да се молат само кога им е тешко.
Мислам дека затоа и постои религијата: за да луѓето добијат поголема самодоверба и надеж во животот, да ги преживеат тешките периоди и сл, а првично настанала за да си ги објаснат појавите кои денес многу лесно можат да се објаснат преку физиката и хемијата.
Јас верувам во науката. Но стојам за една теорија во врска со верниците, тие преку молитвата ги изразуваат своите желби и потсвесно и се трудат и тоа како за исполнување на желбата изразена во молитвата и потоа кога ќе се оствари заслугата ја префлаат на Бог, значи уствари религијата може да биде корисна ако навистина се верува.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Bog so negovata sustina, e nedostapen bidejki e i tri ipstano i nerazdelno Bozestvo, sustinata kako takva ne e soznadena taa e predvecna, covekot nemozi da go vido Bog bidejki negoviot ume pomracen vo rajot na pocetokot na scetot Adam i Eva slobodno si ragovarale so Bog, bidejki umovite ne im bile pomraceni.toa e toa vo vrska so sustinata, problematikata nemozes da ja razberis bidejki spaga vo visokata teologija, i problemot e poveke filosofski. Negledam nisto smesno ov zaedniot odnos pomegu verata i vistinata toa ti e nacin na zivenie ako ti mislei deka religijata e nesto os sto ke mozes da se zaebavas ida si i gras igracka, togas prijatnoooooooooooooo

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Bog so negovata sustina, e nedostapen bidejki e i tri ipstano i nerazdelno Bozestvo, sustinata kako takva ne e soznadena taa e predvecna, covekot nemozi da go vido Bog bidejki negoviot ume pomracen vo rajot na pocetokot na scetot Adam i Eva slobodno si ragovarale so Bog, bidejki umovite ne im bile pomraceni.toa e toa vo vrska so sustinata, problematikata nemozes da ja razberis bidejki spaga vo visokata teologija, i problemot e poveke filosofski. Negledam nisto smesno ov zaedniot odnos pomegu verata i vistinata toa ti e nacin na zivenie ako ti mislei deka religijata e nesto os sto ke mozes da se zaebavas ida si i gras igracka, togas prijatnoooooooooooooo
никако да дојдеме до одговор или нешто слично...овие размислувања сум го прочитал бе брат...
неможете ни на себе си да си објасните а не пак на други...но затоа и е создадена религијата...само што не и оди во последно најдобро...

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44

Бог е во сите нас,Бог е во мене,значи јас сум Бог?така?Така ти си се изјаснуваш си поставуваш еден парадокс.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Види Божица..Тело, Душа, Дух...ова ти се три работи кои го прават човекот тоа што е...Бог ти го створил телото..го вдахал духот..и човекот станал жива душа..јасно ли тие...духот е дел од Господ...кој е во нас...но тоа незначи дека тоа не прави Богови....(дали ако некој ти забие нож во телото и ти стануваш нож??!?)
Господ рекол дека духот нема да остане во човекот довека..затоа и умираме... Божји Дух, ни дава умеење, разбирање и способност...

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее
1. Бог постои, не се крие тој е насекаде. Зошто не се појавува? Прашањево неможе да ти го одговори никој, но ке се појави ама тогаш ке биде касно за каење.
2. Што е бог? Алфа и омега, почеток и крај, седржител творец на небото и на земјата ако некој учи веронаука може да ти даде точна дефиниција не ја знам точно. Кој го создал? lol Постоел од секогаш и ке постои. Да Бог не сфатлив за нас затоа што тој не создал, нешто слично на прост начин да ти објаснам, "исто како да земеш source code од некој и да не го разбираш, логично а?" ептен прост пример.
3. После смртта има 40 дневно судење за тоа дали ке продолжи починатиот во пеколот или рајот, тие што умираат невини како што кажа се земени во рајот и нема да им се суди на крајот на друг начин кажано имаат загарнтиран вечен живот... Злото не постои, тоа е отсуство на добрина која е предизвикана од возгордувањето на луцифер и ангелите што му се придружиле.
4. Религиите ништо не ветуваат, единствениот Господ Бог, Света Тројца тој ветува и го исполнува ветеното.
5. Постоењето на Бог, па уште ти требаат докази од овие до сега што ги има? Прочитај некоја литература која е издадена од православна црква... Имаш безброј докази дека постои.
6. Христијанството не е религиска организација, тоа е клучот кој секој треба да го има за влез во рајот.
7. Прочитај го делото "Шестоднев" за создавање на светот од Св. Василиј Велики... Тоа што е напишано и најголемите филозофи во Harward University неможат да дадат таков одговор за постанокот на светот. Што значи дека науката сегашна напредната е со технологијата но нашите размислувања се многу попразни од размислувањата на Василиј, но да се зарашаме од каде тој го знаел тоа? Самиот го измислил? Не, преку него самиот Бог ни раскажува и ни се претставува.
8. На тие што сега им е убаво без Бога, за нив нема место во вечната земја.
9. ................
10. Немој вака ке се пресмеам многу шеговити луѓе сте бе... Незнам како е да си атеист и не ни сакам, но сигурен сум дека лесно си го терате животот, ѓаволот ве поразил итн... Да се биде верник/христијанин е нешто најтешко како и физички така и психички зборувам за вистински верници.
11. Атеистите се виц како појава . . . (lol)

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
1. Бог постои, не се крие тој е насекаде. Зошто не се појавува? Прашањево неможе да ти го одговори никој, но ке се појави ама тогаш ке биде касно за каење.
2. Што е бог? Алфа и омега, почеток и крај, седржител творец на небото и на земјата ако некој учи веронаука може да ти даде точна дефиниција не ја знам точно. Кој го создал? lol Постоел од секогаш и ке постои. Да Бог не сфатлив за нас затоа што тој не создал, нешто слично на прост начин да ти објаснам, "исто како да земеш source code од некој и да не го разбираш, логично а?" ептен прост пример.
3. После смртта има 40 дневно судење за тоа дали ке продолжи починатиот во пеколот или рајот, тие што умираат невини како што кажа се земени во рајот и нема да им се суди на крајот на друг начин кажано имаат загарнтиран вечен живот... Злото не постои, тоа е отсуство на добрина која е предизвикана од возгордувањето на луцифер и ангелите што му се придружиле.
4. Религиите ништо не ветуваат, единствениот Господ Бог, Света Тројца тој ветува и го исполнува ветеното.
5. Постоењето на Бог, па уште ти требаат докази од овие до сега што ги има? Прочитај некоја литература која е издадена од православна црква... Имаш безброј докази дека постои.
6. Христијанството не е религиска организација, тоа е клучот кој секој треба да го има за влез во рајот.
7. Прочитај го делото "Шестоднев" за создавање на светот од Св. Василиј Велики... Тоа што е напишано и најголемите филозофи во Harward University неможат да дадат таков одговор за постанокот на светот. Што значи дека науката сегашна напредната е со технологијата но нашите размислувања се многу попразни од размислувањата на Василиј, но да се зарашаме од каде тој го знаел тоа? Самиот го измислил? Не, преку него самиот Бог ни раскажува и ни се претставува.
1.А не ти текнало дека можеби тој Василиј самиот го измислил сето тоа?Па и он е само човек,зар можеш да имаш апсолутна доверба во нешто несовршено како што е еден обичен човек?
2.Црковната литература во себе содржи толку многу догми и невистини,што е апсурдно да и се верува нејзе за било што...
3.Ако е Бог толку семокен и бескрајно добар,зошто не ни овозможи на нас лугето технологија која би ни помогнала да си ја спасиме Планетата?
4.Поимот за Бог варира од едни до други народи.За муслиманите тоа е Алах,за будистите-Буда.Нели ти е малку чудно што секој народ си има свој Бог?Кога Бог навистина би постоел,тој би го докажал јавно своето постоење,и сите народи ке знаеја кој е и ке веруваа во еден и единствен Бог.
5.После смртта има 40-дневно судење?Ти беше таму и виде?
6Зло не постои.Се сложувам.А Бог уште помалку.
7.Вистински верници се само монасите во манастирите.Не познавам човек што може да се пофали дека никогаш не направил нешто грешно,па макар тоа било само во неговите мисли.

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
1.А не ти текнало дека можеби тој Василиј самиот го измислил сето тоа?Па и он е само човек,зар можеш да имаш апсолутна доверба во нешто несовршено како што е еден обичен човек?
2.Црковната литература во себе содржи толку многу догми и невистини,што е апсурдно да и се верува нејзе за било што...
3.Ако е Бог толку семокен и бескрајно добар,зошто не ни овозможи на нас лугето технологија која би ни помогнала да си ја спасиме Планетата?
4.Поимот за Бог варира од едни до други народи.За муслиманите тоа е Алах,за будистите-Буда.Нели ти е малку чудно што секој народ си има свој Бог?Кога Бог навистина би постоел,тој би го докажал јавно своето постоење,и сите народи ке знаеја кој е и ке веруваа во еден и единствен Бог.
5.После смртта има 40-дневно судење?Ти беше таму и виде?
6Зло не постои.Се сложувам.А Бог уште помалку.
7.Вистински верници се само монасите во манастирите.Не познавам човек што може да се пофали дека никогаш не направил нешто грешно,па макар тоа било само во неговите мисли.
Ме мрзи да ти пишувам сеа...
Само на првово ке ти одговорам, како што напоменав ни најголемите филозофи на харвард неможат да го смислат тоа не пак човек кој е роден 330г. ...
И последново, да точно така нема безгрешни, а вистински верници се само Светците.

Господ постои.:smir:Belivet or not.

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Ме мрзи да ти пишувам сеа...
Само на првово ке ти одговорам, како што напоменав ни најголемите филозофи на харвард неможат да го смислат тоа не пак човек кој е роден 330г. ...
И последново, да точно така нема безгрешни, а вистински верници се само Светците.

Господ постои.:smir:Belivet or not.
Епа ако вистински верници се само светците,тогаш никој човек нема да оди во рајот,нели?
Епа ако местото во пеколот ми е загарантирано,која е поентата да живеам испоснички живот тука на Земјата?
Зошто да не уживам барем додека сум тука?
Внимавај што пишуваш,ке се побиеш сам....:smir:

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
Епа ако вистински верници се само светците,тогаш никој човек нема да оди во рајот,нели?
Епа ако местото во пеколот ми е загарантирано,која е поентата да живеам испоснички живот тука на Земјата?
Зошто да не уживам барем додека сум тука?
Внимавај што пишуваш,ке се побиеш сам....:smir:
Буквалиста си голема, што подразбираш ти под Светци? Јас подразбирам скоро невини луѓе без грев кој цел живот му го посветиле на Бога... Вистински верници мислев на тоа скоро без грев... btw Сите имаат загарантиран пат за во рајот на почетокот но некој ке скривне лево, десно некој ке падне.

Член од
5 јули 2006
Мислења
82
Поени од реакции
2
Светци се оние луѓе за кои по смртта се започнува процес на беатификација. Треба да се докаже дека имаат направено 3 чуда ... не ги знам добро условите, ама факт е дека се прогласени за светци од страна на луѓе, а луѓето грешат. Имаше еден случај пред некое време, на човекот инаку висок свештеник во католичката црква, му се појавувале рани на местата на кои Исус бил ранет при распнувањето и свештеникот бил прогласен за светец. Неодамна беше докажано дека раните сам си ги нанесувал со киселина.

Член од
17 декември 2007
Мислења
178
Поени од реакции
7
Хумор тест - ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ! :kez:

(сакаше виц за атеисти :) )
Леле, топ ти е вицот! Хехехе, Фала БОГУ што сум атеист. Мојот професор по филозофија беше заколнат атеист ама узречица му беше тоа ФАЛА БОГУ.Епа ај сега видете дали навистина постојат атеисти ! Ако ме прашате мене, јас не верувам во нив :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom