Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Si bil nekoj ateist i se setal niz suma.i videl mecka i ovaa pocnala da go brka i ovoj padnal. i vo posleden mig pocnal da se moli Boze te molam spasi me. i vremeto zastanalo i Gospod mu rekol zasto sea da ti pomognam koa ti so godini dokazuvase deka ne postojam. te molam Boze pomogni mi barem meckava napravi ja vernik !i taka bilo vremeto prodolziolo i meckata rekla
pred da go izede ateistot Gospode ti blagodaram za jadenjeto Amin i go izela ateistot
Глуп виц.

Добар виц.

латас

паметен глупак
Член од
5 август 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
Si bil nekoj ateist i se setal niz suma.i videl mecka i ovaa pocnala da go brka i ovoj padnal. i vo posleden mig pocnal da se moli Boze te molam spasi me. i vremeto zastanalo i Gospod mu rekol zasto sea da ti pomognam koa ti so godini dokazuvase deka ne postojam. te molam Boze pomogni mi barem meckava napravi ja vernik !i taka bilo vremeto prodolziolo i meckata rekla
pred da go izede ateistot Gospode ti blagodaram za jadenjeto Amin i go izela ateistot
вицов е контрадикторен само по себе... стварно глупав виц без поента...

иначе лично сум атеитст, и само едно ќе кажам: секој има право да (не)верува во што сака...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Vo Koranot vo ajetot Dharijata-47 (recenica) stoi.

"Nie so nasata sila go sozdadovme neboto (univerzumot) i Nie go sirime nego."

Fakt koj sto od strana na naukata se pronajde tek vo 20 vek od strana na poznatiot naucnik Edwin Hubble ( deka univerzumot neprestano se siri), a kolku za informacija Koranot e napisan vo 7 vek.

Pa sega zaklucete samite sto mi e poentata.
Ili kako sto na vremeto i cicko Ajnstajn rekol

" Science without religion is lame. Religion without science is blind"

p.s. ima i bezbroj drugi fakti vo Koranot koi sto se vo potpolna soglasnost so naucnite otkritija. I iako gi nemam procitano, dlaboko veruvam deka i vo drugite sveti knigi, Biblijata i dr. gi ima istite fakti, no kako sto se veli, tie postojat samo za tie koi sto sakaat da gi vidat, seto ostanato e bescelno.
Црквата вели дека Земјата е центарот на универзумот. Кога Џордано Бруно рекол дека се врти, човекот го обесиле. Колку хумано од нивна страна.

Ја не знам стварно како може да верувате во нешто за кое нема физички докази дека постоело? Едноставно не ми е јасно. Јас радо би го обожавал сонцето кое се грижи за нашиот опстанок одколку Исус кој не прави ништо...

Член од
12 септември 2007
Мислења
20
Поени од реакции
0
do mALEFACTOr
Moram da priznaam deka od temava imas golem uspeh. Na vakvi glupi dokazi imas do sega 24 strani polni, cestitam.
Inaku ne sum ateist, no vo sustina ateizmot i ne postoi. veruvas vo nesto pa utepaj se ako sakas.
Ima nekoi raboti koi ne zavisat od toa dali nie veruvame vo niv ili ne. Da receme deka Bog postoi i deka se sto e napisano e vistina. Eden den, t.e. posle smrtta, ke zastaneme pred Bog. Ako Bog postoi togas kaj ke bides ti, a ako ne postoi togas kade site tamu i jas. No sto ako postoi.
Toa ne zavisi od tebe dali ti veruvas ili ne. Primerov ti go napisam da te nateram da razmislis ako mozam.
Jas veruvam vo Bog i veruvam deka postoi i deka toj e pricinata sto ti mozes da go procitas tuka (ti dal oci) pa mozeme da diskutirame.
Argumentite ti se tapa - toa ti go velam iskreno.
Inace cestitam za uspehot na temata

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
За вакви слики, во некои религии каменуваат, но,изгледа ти по несакање си дошол во христијанство(во религијата на љубовта према сите), а Таа толерира се, па и оние што ја замразиле без причина,како што го замразиле и нивниот Основател.Но во незе има љубов за сите па и за оние кои што отпаднале.А христијански е да се помолиме за таквите. Оче прости им не знаат што прават.
Упатено до оние кои што ќе се најдат засегнати.

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Црквата вели дека Земјата е центарот на универзумот. Кога Џордано Бруно рекол дека се врти, човекот го обесиле. Колку хумано од нивна страна.

Ја не знам стварно како може да верувате во нешто за кое нема физички докази дека постоело? Едноставно не ми е јасно. Јас радо би го обожавал сонцето кое се грижи за нашиот опстанок одколку Исус кој не прави ништо...
E pa bas zaradi toa i ja se cudam. Kako moze da nosite zaklucoci za nekoja religija bazirajki se na delata na nekoi institucii (katolickata crkva vo sredniot vek), ili pak da receme indivui i organizacii (denesnite takanareceni islamski fundamentalisti i teroristi). Rekov ednas vo eden moj post deka katolickata crkva od sredniot vek e najzasluzna za totalnoto iskrivuvanje na hristijanstvoto, istotaka i drugite za islamot, no i ednite i drugite nemaat ama bas nisto zaednicko so nitu edna religija.
Ja ti postirav fakt od Koranot koj e vo potpolna soglasnost so naucnite fakti (siguren sum deka gi ima i vo drugite Bozji Knigi no bidejki gi nemam celosno procitano ne gi znam ), a ti voopsto ne go komentirase toa, tuku se fati za edna mnogu glupava konstatacija za koja sto i samiot ne si siguren dali e vistinata. Imeno, zborot mi e deka postojat mnogu dokumenti i veruvanja og lugeto sto se zanimavaat so taa problematika, deka pogolemiot broj od naucnicite i umetnicite za vreme na evropskata renesansa veruvale vo Gospod, no bile protiv katolickata crkva kako institucija, koja propagirala lazna slika za religijata, so cel da go zadrzi nejzinoto vlijanie vrz celiot toj zapaden svet.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
do mALEFACTOr
Moram da priznaam deka od temava imas golem uspeh. Na vakvi glupi dokazi imas do sega 24 strani polni, cestitam.
Inaku ne sum ateist, no vo sustina ateizmot i ne postoi. veruvas vo nesto pa utepaj se ako sakas.
Ima nekoi raboti koi ne zavisat od toa dali nie veruvame vo niv ili ne. Da receme deka Bog postoi i deka se sto e napisano e vistina. Eden den, t.e. posle smrtta, ke zastaneme pred Bog. Ako Bog postoi togas kaj ke bides ti, a ako ne postoi togas kade site tamu i jas. No sto ako postoi.
Toa ne zavisi od tebe dali ti veruvas ili ne. Primerov ti go napisam da te nateram da razmislis ako mozam.
Jas veruvam vo Bog i veruvam deka postoi i deka toj e pricinata sto ti mozes da go procitas tuka (ti dal oci) pa mozeme da diskutirame.
Argumentite ti se tapa - toa ti go velam iskreno.
Inace cestitam za uspehot na temata
Пријател,он барем дава аргументи.А ти?Кај се твоите аргументи?Ај да ги разгледаме.
1.Атеизмот не постои.Ахам.Тотално непознавање на терминологија.Атеизмот не значи неверување во ништо,туку неверување во некоја интелигентна виша сила,која стои горе на небото и ни се смее.Ако е некој атеист,значи,тој верува во нешто.
2.Има некои работи кои не зависат дали веруваме во нив,или не.Точно.Има.Ама не и твојот господ.Неговото постоење зависи од тебе и од останатите испрани,кои толку лесно ја прифакаат догмата и фразата:Господ си знае најубаво,нема шо да му се мешаме.
3.Со твоето познавање,неможеш да натераш ни коза да размисли,а не па Malefactor.Се извинувам,ама така е.
4.Што ако постои?Тоа ли ти е најсилниот аргумент кој го поседуваш?А што ако не постои?А што ако никој од нас не постои,туку само сонуваме дека постоиме,а уствари сите живееме во Матрикс и сме претворени во човечки батерии?А што ако ја сум висок 1 километар?А што ако магарињата се зелени,ама со оптичка илузија изгледаат кафеави?
5.Бог ти дал очи.Воа нема ни да го коментирам...

п.с читај малце книги,па расправај се.Ништо лично.

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Пријател,он барем дава аргументи.А ти?Кај се твоите аргументи?Ај да ги разгледаме.
1.Атеизмот не постои.Ахам.Тотално непознавање на терминологија.Атеизмот не значи неверување во ништо,туку неверување во некоја интелигентна виша сила,која стои горе на небото и ни се смее.Ако е некој атеист,значи,тој верува во нешто.
2.Има некои работи кои не зависат дали веруваме во нив,или не.Точно.Има.Ама не и твојот господ.Неговото постоење зависи од тебе и од останатите испрани,кои толку лесно ја прифакаат догмата и фразата:Господ си знае најубаво,нема шо да му се мешаме.
3.Со твоето познавање,неможеш да натераш ни коза да размисли,а не па Malefactor.Се извинувам,ама така е.
4.Што ако постои?Тоа ли ти е најсилниот аргумент кој го поседуваш?А што ако не постои?А што ако никој од нас не постои,туку само сонуваме дека постоиме,а уствари сите живееме во Матрикс и сме претворени во човечки батерии?А што ако ја сум висок 1 километар?А што ако магарињата се зелени,ама со оптичка илузија изгледаат кафеави?
5.Бог ти дал очи.Воа нема ни да го коментирам...

п.с читај малце книги,па расправај се.Ништо лично.
E pa aj i ti zemi i citaj malce knigi, vidi kolkava e taa kriticna granica na pocetnata brzina na sirenje na univerzumot, kolkav e verojatnosta po pat na slucajnost da se sozdade univerzumot vo ovaa forma koja sto e denes, koja sto ovozmozuva postoenje na zivot, kolku e mal toj del na energijata od Sonceto sto doaga do zemjata, i ovozmozuva nas i opstanok na site zivi organizmi, kolku e slozena strukturata na DNK, pa posle kazi mi dali seto toa e vozmozno da se slucilo po pat na slucajnost ili pak evolucija, ili seto toa e projektirano od nekoja Visa Sila.
p.s. nisto licno.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
E pa aj i ti zemi i citaj malce knigi, vidi kolkava e taa kriticna granica na pocetnata brzina na sirenje na univerzumot, kolkav e verojatnosta po pat na slucajnost da se sozdade univerzumot vo ovaa forma koja sto e denes, koja sto ovozmozuva postoenje na zivot, kolku e mal toj del na energijata od Sonceto sto doaga do zemjata, i ovozmozuva nas i opstanok na site zivi organizmi, kolku e slozena strukturata na DNK, pa posle kazi mi dali seto toa e vozmozno da se slucilo po pat na slucajnost ili pak evolucija, ili seto toa e projektirano od nekoja Visa Sila.
p.s. nisto licno.
Дупките што пробуваш да ги најдеш се бесмислени.
Прво, ти го гледаш тоа околу себе затоа што “случајноста“ донела резултат т.е. твојата свест. Ако не било како што е, не би бил ни ти тука да кажеш “колку е заебано сложено да си функционален универзум“.
Потоа, животот не дошол туку така. Тој доаѓа 10 миљарди после Биг Бенг во одредени услови на оваа планета. На други планети не успева. Колку проценти е нежива материја (дури и да има уште стотици стотици светови со живот)?

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Дупките што пробуваш да ги најдеш се бесмислени.
Прво, ти го гледаш тоа околу себе затоа што “случајноста“ донела резултат т.е. твојата свест. Ако не било како што е, не би бил ни ти тука да кажеш “колку е заебано сложено да си функционален универзум“.
Потоа, животот не дошол туку така. Тој доаѓа 10 миљарди после Биг Бенг во одредени услови на оваа планета. На други планети не успева. Колку проценти е нежива материја (дури и да има уште стотици стотици светови со живот)?
E pa toa e i problemot, i posle trilioni godini nema sansi zivotot da dojde slucajno, kako sto toa go kazuva teorijata na evolucijata. Vo drugite planeti ne uspeva, ako bese slucajno sigurno deka zivotot ke mozese da se prisposobi i na uslovite vo drugite planeti, i ke postoese i tamu, no kako sto kazav site uslovi koi ovozmozuvat normalen tek na zivotot zo Zemjata se sovreseno projektirani i balansirani, i ne se plod na slucajnosta.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
p.s. nisto licno.
Структурата на ДНК е релативно едноставна, не си видел колку посложени соединенија постојат кои се далеку посложени од ДНК

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.
Несфатливо е и чувството на љубов, несфатлива е и деструкцијата на Хитлер, несфатливо е која е вистинската цел на нашето постоење, а сепак љубиме, сепак и Хитлер уништил онолку колку што уништил и сепак постоиме.
Бог никој не го создал. Тој отсекогаш постои и е безвременски.
А, според светите списи тој не личи на човек. Да, не создал по Своето наличје, но не и исти на него. Токму и затоа според светите списи не треба да правиме ментални слики за него. Тој е неизмерно повеќе од она човечкото. Затоа, се додека не дојде часот за тоа, човековиот ум никогаш нема да може да има правилна претстава за Господ ниту вистински да Го сфати(слично на ова тврдат и многу познати филозофи низ историјата кои не биле теолози)
3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.
Како човекот знае дека нема ништо после смртта?Кој е тој толку уверлив доказ што го поткрепува тоа тврдење?Ако гледаме така, тогаш просечниот човек знае дека нема ништо после смртта исто колку и што знае дека има задгробен живот, т.е и двете се претпоставки и не знае со сигурност кој е фактичкиот одговор. Затоа прави избор во кое од двете претпоставки да верува.
А она со јаболкото..Бог не сакал да го измачува човека, туку да го ослободи. Да му даде слободна воља и можност на избор. Толку Го љубел Своето создание,човекот, што сакал истиот да му се приклони по слободна воља, а не по присила. И му дал можност да бира. И за истот тој прагрев Го пратил Својот Син, Исус Христос, да пострада и да не ослободи од гревот на Адам и Ева. Па, така секој човек со чинот на крштевање се ослободува од прагревот. Значи Господ толку не љуби што и тоа го прости.
4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...
Воопшто не е лесно. Како што вели Павле(а истото го прифаќа и филозофот Кјеркегор), страшно е да паднеш во рацете на живиот Бог.
За да добиеме вечност и прошка е потребно многу, многу. Затоа и толку луѓе го одбираат патот кој не е Божји. Затоа што им е навидум лесен.
Инаку би требале да се откажат од ниските страсти, од гордоста, од зависта, од егоизмот, од омразата, од одмаздата, од робувањето на нагоните, од алчноста, од сите земни нешта...И би требало да го љубат ближниот свој како што се љубат себе. А сето ова е далеку од едноставно или премногу лесно.
Но трудот се исплати. Нуди вечен живот. Се друго завршува како прав и пепел.
5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.
Догмите се правила кои не носат до вистинско ослободување. Бог ослободува. Ослободува од робувањето на парите, храната, егоизмот, зависта..Ослободува од се што ограничува, и што дури и конвенционалната етика и морал го сметаат за погрешно и штетно. Готово решение е да се оддадеш на неморалот, екцесот и сл. А религијата е долг процес и стрмовит пат.
Верниците не се поклонуваат за да се понижат. Се поклонуваат затоа што сакаат да ја покажат својата љубов, кон Оној што безгранично ги љуби, Господ.
Зарем ти се понижуваш кога силно љубиш некој, па забораваш на себе? Или пак кога осеќаш потреба да се заблагодариш од се срце за нечија укажана добрина? Не, тогаш не се понижуваш.Тогаш растеш како човек.
6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.
По не знам кој пат ќе речам дека религијата не е исто што и човековата девијација на таа тема.
Кога црквата нема да претставува Храм Божји и духовен пастор, туку средство за постигнување власт, моќ и други себични цели, тогаш веќе не е Божја црква, туку фалична човекова институција.
Средниот Век во глобала...Битка за власт и ништо суштински заедничко со религијата. Затоа не го давајте како пример.
Исто и фанатизмот...Убивањето или било што насилно и неетичко во име на религијата е огромен грев и неизмерно далеку од Бог и вербата во Него.
8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.
Некои луѓе и убиваат, па мислат дека живеат добро. Некои луѓе злоставуваат деца, па не гледаат ништо лошо во тоа, туку пронаоѓаат задоволство. Хероински зависници не сакаат да бидат спасени. И љубовта и сознанието и креацијата може да немаат практична примена. Може да бидат и непотребни за некој. Примери од овој тип колку сакаш.
Работата е во свесноста, сознанието и вербата. Кој ќе стане свесен за Господ, кој ќе посака да го осознае Господ и да верува во Него, ќе има и непресушна потреба од Него.
9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)
Библијата и она што го проповеда, во себе го имаат собрано врвот на хуманоста и претставуваат најсовршени етички норми.
Верникот пред се треба да се грижи за својот ближен, за човештвото и за иднината на човештвото. Ако не ги љубиш своите ближни колку што се љубиш себе, ако не ги љубиш и непријателите, ако не му сакаш најдобро на секој, ако не му опростуваш на секој, тогаш не си на патот Божји.
Правило: Љуби за да и Бог те љуби тебе. Простувај за да и Бог ти прости тебе. Не суди, за да и Бог не ти суди тебе.
10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.
Само прочитан дел од Библијата, ќе те увери во одговорноста и тежината на вистинската верба и леснотијата на атеизмот.

Член од
17 декември 2007
Мислења
178
Поени од реакции
7
Господ не верува во атеисти! Атеистите,хм, не ја зборуваат вистината кога ќе ви кажат дека не веруваат во Бог. Секој човек има совест, а тоа е глас дека има поголема сила од него. Создавачка, одржувачка, спасителна.

Pinturicio

Forza Juventus !!!
Член од
22 септември 2007
Мислења
1.705
Поени од реакции
109
Neznam kako ke me svatite ali potesko e da si ateist i sam da si gi resavas problemite, odkolku da veruvas vo boga i da cekas nekoj odozgora ( t.e. toj ) da ti gi resi !

Kajgana Shop

На врв Bottom