Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
А
Што мислиш како се чувствуваат милионите гладни деца кои во овој момент се во агонија? Кај е нивниот бог? Кај е одговорот на нивните, и молитвите на нивните родители и најблиски за подобро утре?
gospod na se mislel....ako gi nemase tie luge da gladuvaat nie nemase da znaeme kako e da se bide sit,ke nemavme cuvstvo na zalost,na milost.da nemase vojni nemase da znaeme da se raduvamne na mirot,itn.slobodno bidi si ateist...nikoj ne ti zabranuva,jas ke si veruvam vo mojot gospod ike prodolzam da vi se cudam.iskreno i jas veruvam vo mene,vo mojata familija i vo idninata...ama se ima poubava smisla koga ke pomislam deka ima gospod!

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Тогаш значи ти се дружиш со монаси.

Веруј не сум видел 100% тен верник. Со исклучок на монасите и одредени персони. Сите постат, а нешо друго грешат. Сите се праат добри, а во себе собираат љубомора.

Затоа не сакам да се праам христијанин со сила, несакам да бидам дел од лицемерието што владее во светов. (Колку многу христијани има што осудуваат други религии)
site gresat.hristijanski e da se gresi,ama vistinskite hristijani ke pobaraat proska ke se ispivedaat za svoite grevovi,pa duri i monasite gresat,site sme luge i imame pravo da gresime

Gravity Grave

Voice of the Voiceless
Член од
27 март 2006
Мислења
774
Поени од реакции
11
Чисто да ти помогнам да го тргнеш ова смајли..оти ова не се однесува на верници..
Бог им даде дух на мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”
„Нивната трпеза да им биде стапица, и мрежа и соблазан и одмазда!
Сега уште подобро гледам дека си забеган како уште неколку ликови тука. У твоите постови нема никаков предизвик, цитираш некои бабски проколнувања и претњи кои на мене имаат спротивен ефект од оној што сакаш да го постигнеш.

Gravity Grave

Voice of the Voiceless
Член од
27 март 2006
Мислења
774
Поени од реакции
11
gospod na se mislel....ako gi nemase tie luge da gladuvaat nie nemase da znaeme kako e da se bide sit,ke nemavme cuvstvo na zalost,na milost.da nemase vojni nemase da znaeme da se raduvamne na mirot,itn.slobodno bidi si ateist...nikoj ne ti zabranuva,jas ke si veruvam vo mojot gospod ike prodolzam da vi se cudam.iskreno i jas veruvam vo mene,vo mojata familija i vo idninata...ama se ima poubava smisla koga ke pomislam deka ima gospod!
Постов ти е лош пример на она што се обидувате да пропагирате. Кој ги шиша милионите гладни, важно мене стомачето ми е полно. Кој ги шеви бескуќниците, јас сум си у топла собичка со мсн месинџер. Нек си се испотепаат меѓусебно луѓето по светот, некои поради расни, некои поради верски нетрпеливости, ендорсирани од црковните, џамиските, лидерите од синагоги, будистички свештеници. Чест на изузетоци млада дамо, но се е тоа иста багра за мене.
Слободно си го сакај ти својот господ, а мене остај ме да си живеам у заблуда, како впрочем и до сега во овие мои 34 лета.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
А вака сега... дали постои посебен Господ за посебна планета или општо за цел универзум... зашто да бидеш “главен“ на цел универзум е прилично напорна работа. Да надгледуваш миљиони галаксии во еден момент.

Како ќе ги објасните цртежите на Маите во пештерите? Мислам на цртежите каде јасно се прикажани скафандери. Сигурно Маите немале технологија за вселенско обиколување на светот. Како ќе ги објасните градбите на Маите кои ги граделе со висок кров во вид на писта за хеликоптер? Како ќе ги објасните сликите на кои Маите се поклонуваат на она што се наоѓа на кровот на нивните градби. Како ги објаснувате милиметарско точните цртежи на полињата за пченка?

Нешто не ми е јасно... долго време човекот живеел во пештери со примитивни орудија и такви срања. И после оп одеднаш да фати да размислува за понапредни орудија занимања и тоа се’ се случува за краток период. Јас лично мислам дека дошол некој од друга планета и не научил на некои работи. Во една пештера, Маите напишале дека кога ќе заврши нивниот календар(а развиена им била астрономијата) на земјата ќе се симнат бели богови (нели има само еден бог-Господ) и ќе продолжат да не учат за понатамошниот живот. Јас искрено не верувам во ниедна религија. Доволно сум запознаен со исламот и христијанството и не ми се допаѓаат бидејќи во исламот Мухамед буквално ја запалил Мека а во христијанството црквата била главните столбови на феудализацијата. т.е. имало ропство.

Дали Господ ги сака само оние што го сакаат? Зашто тогаш на лице место не ги убива неверниците? Зашто кога ги избркал Адам и Ева засекогаш ја затворил вратата кон рајот и дури ставил чувар на неа? Ако има Апдејт за таа информација(дека рајот е официјално отворен) слободно нека ја пропагира некако. Нека прати уште еден гласник за да се роди вербата на луѓето. Барам секакви докази и се повеќе наидувам на атеистички докази отколку на верски докази(немам ниеден најдено)

Верата е за оние кои имаат проблеми па решенија наоѓаат во молењето, но не се свесни дека сите промени што се случуваат се случуваат поради човекот лично а не Господ. Ако постои Господ, зашто едноставно светот да не биде прекрасно место за живеење без проблеми? Се’ поради грешка на Ева? Се вели дека ако се покаеш ќе одиш во рајот. Толку е глупа Ева па за сите овие години да не се покае па Господ да ни се смилува и да не прати сите во рајот?

На крај краева seeing is believing нели?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Сега уште подобро гледам дека си забеган како уште неколку ликови тука. У твоите постови нема никаков предизвик, цитираш некои бабски проколнувања и претњи кои на мене имаат спротивен ефект од оној што сакаш да го постигнеш.
Прво мислам дека немаш право да ме нарекуваш забеган, мојот начин на размислување и прифаќање нештата е мое право..како што е и твое..јас не ти се наметнувам најмалку не проколнувам....ти едноставно не сваќаш..тоа се цитати од библијата..само давам мислења од мојата страна.. пошто ако има 11 причини да се биде атеист има милион за спротивното.

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Гледам повеќето гласале дека веруваат повеќе во религијата отколку во науката, па затоа ме интересира дали повеќе веурвате во компјутерот (кој што е создаден од науката и можете да го видите, осетите и да ви помогне што е највазжно) или во молитвата (која е создадена од религијата и можете само да прочитате и ништо повеќе)???? :wink::wink::wink:

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
е ова најмногу ме нервира кај верниците, кажување зошто постојат сиромашните или зошто добрите умираат или објаснување за сите слични работи. Па добро бе божји луѓе, зар не ви е јасно дека ако немаше сиромашни луѓе, никогаш немаше да има потреба да се знае за сиромашноста бидејќи никој не би бил сиромав??? Или ако немаше војни, никој не би имал потреба за тоа бидејќи не би постоело во неговиот свет... Брееее луди работи еј ц ц ц ц... Па уште кога ќе прочитам дека дпобрите умираат пошто бог така сакал, а лошите ги оставаат да ги убиваат добрите луѓе, пошто пак бог така сакал, просто ми иде да се утепам од смеење. Колку контрадикторности имате вие верниците...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
И мене крв ми капе кога ќе слушнам дека бог ги зема добрите порано... Значи библијата треба да се апдејтува: Биди добар, човечен. хуман и ќе умреш млад. Биди лош, неверник и ќе си живееш 100 год

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229

Сигурно ова?
Значи ти мирно би го прифатила својот живот и да беше родена меѓу тие луѓе шо гладуваат, оти тоа е за возвишена цел, за другите на светов да знаат што е жалост и милост?!
Или само од вашата убаво згоена позиција ви одговара да го имате бог како фактор шо ни ја топли душичката кога одвреме-навреме ќе си помислите на неговото постоење!

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
абе што ви е, баш оние кои го проповедаа ова, попови, владици итн. нема кој нема куќи со базени, мерцедеси у гаражи, господин господин го гледате ли на тв? Целиот е во злато обвиен, со мерцедеси го носат натака навака, а инаку да ги продадат тие работи, се кладам дека нема да има сиромашен човек у МКД. Абе дајте слепи се верниците и тоа е, немам што повеќе да кажам... Чисто колку за информација, еден од тие до владиката што му се деснса рака, ни е пријател, од исти крај сме, и да ви кажам, чоекот има две куѓи, три коли и тешки сметки на банка... Тоа ли е црковно лице кое проповеда љубов, еднаквост и помош за сиромашните??

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Сигурно ова?
Значи ти мирно би го прифатила својот живот и да беше родена меѓу тие луѓе шо гладуваат, оти тоа е за возвишена цел, за другите на светов да знаат што е жалост и милост?!
Или само од вашата убаво згоена позиција ви одговара да го имате бог како фактор шо ни ја топли душичката кога одвреме-навреме ќе си помислите на неговото постоење!
a od kaj znaes deka ne sum go osetila gladot i studot na moja koza?od kaj znes deka moite roditeli nemale pari leb da kupat?:lud:i ne sum ja zagubila verbata vo boga!:nenene:vsusnost sekoj den sum svedok na negovite cuda i sekoj den veruvam se poveke i poveke.....ne vikam deka do krajot na zivotot ke veruvam,rabotite se menuvaat i mozebi eden den ke ja zagubav verbata vo gospod,ama sega za sega....so ovoj poamet VERUVAM

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
абе што ви е, баш оние кои го проповедаа ова, попови, владици итн. нема кој нема куќи со базени, мерцедеси у гаражи, господин господин го гледате ли на тв? Целиот е во злато обвиен, со мерцедеси го носат натака навака, а инаку да ги продадат тие работи, се кладам дека нема да има сиромашен човек у МКД. Абе дајте слепи се верниците и тоа е, немам што повеќе да кажам... Чисто колку за информација, еден од тие до владиката што му се деснса рака, ни е пријател, од исти крај сме, и да ви кажам, чоекот има две куѓи, три коли и тешки сметки на банка... Тоа ли е црковно лице кое проповеда љубов, еднаквост и помош за сиромашните??
taka e samo vo pravoslavieto...popovite se zenat imaat deca i toa go pravat za pari....jas sum katolik i znam deka svestenicite se zakolnuvaat na celibat i se celosno posveteni na boga a ako sakaat da se zenat se otkazuvaat od svojata "rabota"

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
a od kaj znaes deka ne sum go osetila gladot i studot na moja koza?od kaj znes deka moite roditeli nemale pari leb da kupat?:lud:i ne sum ja zagubila verbata vo boga!:nenene:vsusnost sekoj den sum svedok na negovite cuda i sekoj den veruvam se poveke i poveke.....ne vikam deka do krajot na zivotot ke veruvam,rabotite se menuvaat i mozebi eden den ke ja zagubav verbata vo gospod,ama sega za sega....so ovoj poamet VERUVAM
кои чуда жити све?

Д

Демијан

Гостин
abe ni nie nemame dokazi deka gospod postoi,a i oni nemaat dokaz deka ne postoi!!taka da vo ova vreme sekoj si ima pravo na svoe mislenje!!koj saka neka veruva a koj saka neka ne veruva!!

Kajgana Shop

На врв Bottom