Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Верувам во Господ, во таа сила и сакам да верувам.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Верувам ... не видов како се создадени луѓето и животните. А животните сами се создадоа, човекот никнал од земја? Или ги создал некој? Адам и Ева црнци биле? Први создадени се црнците, или белците? Кој ги создал?
Дали знаеш колку контрадикторност имаш во овој пост.

Ако веруваш во Господ веруваш ВО СЕ онака како што пиши во библијата. А во Библијата на готово се сервира: И светот настана во 7 дена....

Ден 1: Светло
Ден 2: Се раздели небото и морето
Ден 3: Се разделија морето и копното
Ден 4: Сонце, Месечина и Ѕвезди
Ден 5: Водените животни и птиците
Ден 6: Земјените животни и луѓето (Адам од Глина и Ева од реброто - црнците, за жал ги измислија покасно, кога наследниците на Адам ја посетија Африка)
Ден 7: Одмор!

Значи ова според тебе е точно?

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Да одговорам во врска со прашањето околу белците црнците жолтите луѓе и која е причината за многуте човечки "раси"
Одговорот е во пигментот-меланин,т.е од потомците на Ное-Сем,Хам и Јафет-со невестите.
Познато е дека палета на бои во пигментот од изразито темна до изразито светла се појавува во една единствена генерација.
Останатото е комбинација на палета.Раси не постојат.Има една раса-Човечка.

Во Библијата се спомнува создавањето на светот за седум дена.
Седумте дена не се буквални тие се метафорички и означуваат седум периоди
Да парафразирам "И Бог реше нека биде светлина и би светлина"
ова ја означува праексплозијата наречена Бинг Бенг која е почетокот на нашиот унирвезум.
Поентата ми беше Библијата не треба секогаш да се сфати буквално голем број пасуси се метафорички, на пример:На почетокот пишува дека Бог им дал да јадат од сите дрва а им забранил да јадат од дрвото за познавање на доброто и злото ова дрво не е дословно дрво ова дрво метафорички ги претставувало законите на Бог

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Да одговорам во врска со прашањето околу белците црнците жолтите луѓе и која е причината за многуте човечки "раси"
Одговорот е во пигментот-меланин,т.е од потомците на Ное-Сем,Хам и Јафет-со невестите.
Познато е дека палета на бои во пигментот од изразито темна до изразито светла се појавува во една единствена генерација.

Во Библијата се спомнува создавањето на светот за седум дена.
Седумте дена не се буквални тие се метафорички и означуваат седум периоди
Да парафразирам "И Бог реше нека биде светлина и би светлина"
ова ја означува праексплозијата наречена Бинг Бенг која е почетокот на нашиот унирвезум.
Поентата ми беше Библијата не треба секогаш да се сфати буквално голем број пасуси се метафорички, на пример:На почетокот пишува дека Бог им дал да јадат од сите дрва а им рабранил да јадат од дрвото за познавање на доброто и злото ова дрво не е дословно дрво ова дрво метафорички ги претставувало законите на Бог
Да, да, за метафорите си во право.

@trilobite:
Не мора да ставаш негативна репутација за постов, можеш тука да напишеш мислење за да ти реплицирам. За другите: trilobite ми даде негативна репутација за тоа дека потврдив дека има метафори во библијата. Eпа trilobite, ќе ти порачам да ја прочиташ книгата The Centrality of Metaphors to Biblical thought од P. W. MacKy пред другпат категорично да негираш нешто со кое очигледно не си запознаен!http://www.amazon.com/Preaching-Types-Metaphors-Bible-Testament/dp/0825430089/ref=sr_1_3/105-4687078-9085230?ie=UTF8&s=books&qid=1187802475&sr=1-3

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
само да те потсетам дека разликата помеѓу црнците, белците и азијатите не само бојата на кожата, туку постојат и ред други морфолошки и физиолошки разлики.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
само да те потсетам дека разликата помеѓу црнците, белците и азијатите не само бојата на кожата, туку постојат и ред други морфолошки и физиолошки разлики.
Да во право си луѓето настанале од неорганска материја која во слободно време го читала Достоевски и Ог мандино и решавала комплексни проблеми како теоријата на релативитот:tapp:

Моето_е_поголемо

муа не ме лазе
Член од
22 јули 2005
Мислења
475
Поени од реакции
21
mALEFACTOr напиша:
Fantom_oh само едно ќе ти кажам НИ ЕДЕН ОДГОВОР НЕ ТИ БЕШЕ АДЕКВАТЕН. Прочитај ги уште еднаш репликите и ќе сватиш за што зборам.
Ова некоја наградна игра беше или...
Па ти никаде не постави прашања па да бараш АДЕКВАТНИ ОДГОВОРИ. Немој да мислиш дека треба сите да се сложиме со (наводно) твоите преписки. Ако си атеист биди си за себе, никому не му требаат причини да биде или не биде атеист.

Јас ќе ти наведам милион причини да бидеш верник.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Да во право си луѓето настанале од неорганска материја која во слободно време го читала Достоевски и Ог мандино и решавала комплексни проблеми како теоријата на релативитот:tapp:
Мислам дека навистина нема потерба од сарказам и иронија, бидејќи мојот пост во кој реков да те потсетам ја немаше таа намера, и немаше никаква друга намера, отколку да те потсети ако си заборавил или да дознаеш ако не си знаел дека црнците, белците и азијатите не се разликуваат само по бојата на кожата, туку и по други физички (морфолошки) и физиолошки работи, но тоа никако не ги прави помалку или повеќе Homo sapiens еден од друг.
Инаку систематски гледано расите припаѓаат на еден ист вид, затоа ќе те замолам малку попретпазливо да ги интерпретираш моите постови, можеби читањето и осознавањето на мојот став по оваа проблематика ќе ти ја олесни интерпретацијата на моите постови.
Освен тоа ако нашите ставови се разминуваат, единствено што јас тебе би се обидувал да ти разјаснам е мојот став и причините поради кој е така изграден, ама во никој случај не би се обидувал де те разубедам дека јас сум во право, и очекувам од тебе да не ми го правиш тоа мене или на некој друг, не заради друго, пропагандите не се баш нешто, врз основа на што можат да се изградат контруктивни разговори и дискусии.

Член од
16 август 2007
Мислења
62
Поени од реакции
0
za se ima logicno nucno oblasnuvanje. a deka imalo takvi ludje vo odreden period na razvojot na covecanstvoto imalo...niv gi ima i sega samo razumniot covek ne gi prifaca nivnite zboruvanja a togal bilo lesno nemalo razumni odogovori za nisto i samiot razvoj na covekot bil na poceten stadium taka da razumot go prifacal toa sto e najlesno svatlivo i razbirlivo vo toa vreme..

zaboraviv da napisam , da i jas veruvam deka postoi nesto koe covekot seuste go nema otkrieno no se e prasanje na vremeto. veruvam deka ako ima pocetok ima i kraj , veruvam deka se nastanalo od nesto ili nekogo , veruvam deka za se ima odogovor.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Zrakoprc напиша:
zaboraviv da napisam , da i jas veruvam deka postoi nesto koe covekot seuste go nema otkrieno no se e prasanje na vremeto. veruvam deka ako ima pocetok ima i kraj , veruvam deka se nastanalo od nesto ili nekogo , veruvam deka za se ima odogovor.
Точно ... не сум АТЕИСТ, никогаш не сум рекол дека сум, но не верувам во она христијанство - како што некој го сервирал или интепретирал во свои интереси(Читај: Ватикан кој во текот на годините бил управуван од фанатици кои биле причина за светите војни, луѓе кои ги палеле и убивале научниците, само затоа што докажувале дека земјата не е центар на универзумот.... итн итн.. безброј примери). Верувам во силата - верувам во необјаснати работи, верувам дека постои нешто над нас - но тоа нема врска со религија. Сеуште мојата верба е на филозофско ниво.

Науката е сега ДОВОЛНО далеку да знаеме да ги користиме тие податоци, и да сфатиме дека не сме настанале од глина!

mALEFACTOr

..:[iluzionist]:..
Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
Точно ... не сум АТЕИСТ, никогаш не сум рекол дека сум, но не верувам во она христијанство - како што некој го сервирал или интепретирал во свои интереси(Читај: Ватикан кој во текот на годините бил управуван од фанатици кои биле причина за светите војни, луѓе кои ги палеле и убивале научниците, само затоа што докажувале дека земјата не е центар на универзумот.... итн итн.. безброј примери). Верувам во силата - верувам во необјаснати работи, верувам дека постои нешто над нас - но тоа нема врска со религија. Сеуште мојата верба е на филозофско ниво.

Науката е сега ДОВОЛНО далеку да знаеме да ги користиме тие податоци, и да сфатиме дека не сме настанале од глина!

Димитар... сепак си атеист. Но не се секирај, нема ништо лошо во тоа.

S

Stef Bachatero

Гостин
Еволуцијата го креирала човекот,религијата го деградира човекот.Колку е глуп човек толку повеќе можеш да му наметнуваш работи како дека ќе има апокалипса,света војна.И од тоа религијата добива многу.Повеќе верници повеќе пари и повеќе може да манипулираат со нив.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Димитар... сепак си атеист. Но не се секирај, нема ништо лошо во тоа.
Атеистот не верува во ништо... што може да изгледа како Бог.

атеизам (грч atheos безбожен) безбожност безбожништво, негирање на постоењето на Бог и на натприродната сила, откажување од сите религиозни верувања

Јас не негирам дека постои нешто што е појако од нас, некоја сила или, наречи го Бог.... но исто верувам дека некои луѓе таа наша верба со текот на годините ја ИСКОРИСТУВАЛЕ за нивни цели!

Значи Манипулирале со нас на секој можен начин (вклучувајќи промена на библија, историја, настани и случки)

Уфффф ова е добро!
Мислев натприродни работи.... грешка! сори

Член од
20 август 2007
Мислења
11
Поени од реакции
0
ne veruvam niti vo bog niti vo biblijata vrz koja se zasnova celata ni nasa religija a koja patem receno za mene pretstavuva samo uste edna kniga so prikazni nalik na grckata mitologija ili 1001 nok.

Член од
16 август 2007
Мислења
62
Поени од реакции
0
bi trebalo da se veruva vo nesto , sekoj bi trebalo da ima cel a so toa i verbe vo nesto. a sto e toa ili koj e izberete samite. no prvo pocnete so toa da si veruvate sebesi.

Kajgana Shop

На врв Bottom