Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
16 август 2007
Мислења
38
Поени од реакции
0
Lugje, se vrtite vo krug... dosta so filozofii:
Neka mi kaze nekoj kako uspeal "bog" da ja sozdade se' sto postoi od nisto, koga se znae deka materijata t.e. energijata nitu se sozdava nitu se unistuva, samo menuva forma. Se' ponataka veke nema smisla...
Citaj...

A, da, imas pravo, dobrite hristijani voopsto ne se opasnost za drugite - sledstveno, i jas nemam problem so niv.... samo debatava bese za toa neka gospod ne postoi - garantirano.

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Прво, Бог како го создал светот јас сигурно не можам да ти кажам... Тоа е прашање со кое се занимавал и Ајнштајн и на кое ни он не нашол одговор, НО СЕПАК признавал дека има нешто НАТПРИРОДНО до кое науката НЕ МОЖЕ да дојде...

Второ, материја и енергија НЕ Е ИСТО. А енергијата дека не се губи е точно. Луѓето кога умираат, НАУЧНО е утврдено, дека губат 21 грам. Значи, кога не би постоел живот после смртта, како што атеистите нели веруваат, каде оди таа енергија за која збориш и ти ако не таму каде што ние верниците, веруваме дека оди?

Citaj...

A, da, imas pravo, dobrite hristijani voopsto ne se opasnost za drugite - sledstveno, i jas nemam problem so niv.... samo debatava bese za toa neka gospod ne postoi - garantirano.
Мило ми е што се сложивме. Тогаш, зашто сите да не сме добри христијани и да го слушаме Бог? Ја мислам нема шо поише да се дискутира за тоа. :smir:

Член од
16 август 2007
Мислења
38
Поени од реакции
0
Прво, Бог како го создал светот јас сигурно не можам да ти кажам... Тоа е прашање со кое се занимавал и Ајнштајн и на кое ни он не нашол одговор, НО СЕПАК признавал дека има нешто НАТПРИРОДНО до кое науката НЕ МОЖЕ да дојде...

Второ, материја и енергија НЕ Е ИСТО. А енергијата дека не се губи е точно. Луѓето кога умираат, НАУЧНО е утврдено, дека губат 21 грам. Значи, кога не би постоел живот после смртта, како што атеистите нели веруваат, каде оди таа енергија за која збориш и ти ако не таму каде што ние верниците, веруваме дека оди?
1. Ajnstajn e evrein, tvrdokoren vernik od rogjenje:)
2. Golema negova greska, i na site vas e toa sto ako ne znaete nesto kako se slucuva - mora da e gospod vo prasanje...
3. Koga ke zapalis hartija - ti ostanuva pepel, polesna za xx grami od hartijata. kade odi taa energija?? :)) energijata ne se gubi. Volter mislam deka bese (moze gresam), rekol deka vernici se luge koi sto se mrzlivi da ispitaat i otkrijat zosto rabotite se takvi kakvi sto se...
4. veke rekov preeska - problemot so vernicite vo gospod e sto imaat ogromni dupki na znaenje + iskriven pogled na objektivnosta
5. Naukata, kako i mnogu pati porano, ke dojde do tvoite odgovori...
6. Materija = energija

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Postoi Bog ama ne kako sto Vie si go zamisluvate...

Toj e tvorecot i se pocnuva i zavrshuva od nego toj e energijata i prapocetokot ne e cicko so bela brada...

Bog e vo nas i e del od nas samo treba da go spoznaeme... no postoi edna vistina na sekoj mu se dava da spoznae onolku kolku e spremen da spoznae...

Imase edna naucna polemika :

Koj moze da sozdade zivot od neziva materija ?

Neli taka demek nastanal zivotot ... spored naucnata teorija

Prasanjeto e zasto naucnicite ne mozat ni den denes da sozdadat od neziva materija zivot ...eve najprost komarec a kamoli drug vid na zivot ... toa moze samo Kreatorot ...

Aj dosta ke mislite pozabegan sum nego sto sum pa ke prekinam tuka

dakle postoi kreator a nase e da go najdeme vo koja forma se krie

Moj sovet pobarajte go dlaboko vo sebe

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Abe ajde ... pricaj mi malo o tome ...

aj da vidam ti sto mislis ?

Ajde po tebe togas koj ja stvoril prvata energija ?

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
1. Ajnstajn e evrein, tvrdokoren vernik od rogjenje:)
2. Golema negova greska, i na site vas e toa sto ako ne znaete nesto kako se slucuva - mora da e gospod vo prasanje...
3. Koga ke zapalis hartija - ti ostanuva pepel, polesna za xx grami od hartijata. kade odi taa energija?? :)) energijata ne se gubi. Volter mislam deka bese (moze gresam), rekol deka vernici se luge koi sto se mrzlivi da ispitaat i otkrijat zosto rabotite se takvi kakvi sto se...
4. veke rekov preeska - problemot so vernicite vo gospod e sto imaat ogromni dupki na znaenje + iskriven pogled na objektivnosta
5. Naukata, kako i mnogu pati porano, ke dojde do tvoite odgovori...
6. Materija = energija
1. Баш дека е ВЕРНИК И НАУЧНИК го спомнувам во постовите.

2. Не како, туку ЗАШТО. Науката нема одговори на прашањето ЗАШТО, туку само КАКО се случуваат работите. Btw, ако некој не се вртел кон Господ тоа е Ајнштајн. Се трудел да открива, нели? Или можда не? хахахаа :pos2:

3. Нормално дека при различни процеси, телата губат од својата тежина. Јас зборам за разлика во тежината на живо и мртво човечко суштество, а не за КРЕМИРАНО човечко суштество ако го земеме твојот пример. И КАЈ СЕКОЈ човек бројката е точно 21 грам, без разлика на неговата тежина!

4. Демек ние верниците имаме огромни дупки во знаењето, а вие атеистите немате?! ХА ХА! Да те споредам со Ајнштајн... Мислам дека имаш далеку поголеми ДУПКИ во знаењето од Ајнштајн, па сепак он е верникот, а ти атеистот!

5. Веројатноста на ова твое тврдење е исто толкава, колку што е и веројатноста на обратното тврење од твоето!

Член од
16 август 2007
Мислења
38
Поени од реакции
0
Vtora golema greska e sto barate ZOSTO???
A, zosto da ne?:)

"4. veke rekov preeska - problemot so vernicite vo gospod e sto imaat ogromni dupki na znaenje + iskriven pogled na objektivnosta"

Materija = energija od koja strana i da gledas, i od zemja da se tresnes, pak e nesporen fakt... i nikade ne se GUBI energija!!!

- A za brilijantniot um: "od kade e prvata energija?" :pos2:
Otsekogas - nitu se sozdava, nitu se unistuva

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Pa neli gledas togas deka ti u stvari zboris istoto kako i jas ?

samo sto jas taa prvicna energija ja vikam Tvorecot a ti se valjas ko zelen od smeenje...

Eve vtoroto prasanje:

moze li naukata da sozdade zivot od neziva neorganska materija ili od energija ( struja ili bilo sto sakas zemi ) ?

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

Da te prasham neshto:
1.Ja gledash li ljubovta kon tvoite roditeli? Od kade znaes deka gi sakas?
2. Ja gledash li bolkata koga te boli zab? Od kade znaes deka te boli?

Odgovori mi i ke gi doznaes i postoenjeto i verbata kon Gospod!
Ne si ja rezili ustata:nenene:
Околу болката, нерви Лејди нерви

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
Lugje, se vrtite vo krug... dosta so filozofii:
Neka mi kaze nekoj kako uspeal "bog" da ja sozdade se' sto postoi od nisto, koga se znae deka materijata t.e. energijata nitu se sozdava nitu se unistuva, samo menuva forma. Se' ponataka veke nema smisla...
Со Зборот. Зборот е клучен збор во книгата на создавањето. Според библијата бог го создал светот така.

Pa neli gledas togas deka ti u stvari zboris istoto kako i jas ?

samo sto jas taa prvicna energija ja vikam Tvorecot a ti se valjas ko zelen od smeenje...

Eve vtoroto prasanje:

moze li naukata da sozdade zivot od neziva neorganska materija ili od energija ( struja ili bilo sto sakas zemi ) ?
Некаде прочитав дека направиле нешто такво во лабараторија.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Koja laboratorija ?

Zboram za zivot ne za bakterija nekoja eve najprost komarec neka napravat

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Најчудната работа ми е што атеистите се помириле со смртта тоа ми е доста чудно.
Мислам дека попрво би бил бомбаш самоубиец отколку атеист, бомбашот самоубиец барем има идеологија во животот, мислам која е поентата да бидам добар во животот да плаќам даноци комуналии да учам факултет да црнчам на работа 35 години без престан да формирам фамилија да се трудам децата да ги изведам на прав пат обезбедам со станови дуќани кога на крај ќе умрам ако не верувам во Бог односно во вечен живот ако животно мото ми е "Живеј го моментот" подобро да не сум се родел воопшто!
Aбе има многу работи во животот кои ќе ти се чинат чудни. Еве ни јас неможам да разберам како хомосексуалците ги превликуваат единки од нивниот род, ама поентата е во тоа што дека не се ни трудам да разберам, така да мој совет е и ти така да го прифатиш тоа без да се обидуваш да го разбереш. Инаку атеистистите точно е дека се помирени со смртта, но за да не ги опфати параноја и самоубиствени мисли си поставуваат цели во животот кои се обидуваат да ги постигнат, без тие цели животот останува апсурден,што може да резултира со самоубиство.
Еве јас не верувам во господ, но имам цели во животот кои сакам да ги исполнам, и ќе се обидам преку моите постапки да останат незаборавени од другите со што ќе бидам задоволен со тоа што после мојата смрт моето дело ќе продоложи да живее. И да не ме сфатиш погрешно иако јас не верувам во господ, тотално ја поддржувам вербата во господ кај тие што ја имаат, знам може ти звучи контрадикторно и контраверзно, ама ќе треба да пролисташ низ сличните теми за подетално објаснување.

Kajgana Shop

На врв Bottom