Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Не можеш. Не ме познаваш, не знаеш „на каков начин“ верувам. Точка. А тоа што јас верувам во Господ по дифолт значи дека немам верба во себеси? Глупости на кило. Верувам во себе, во своите способности, но што е најважно-си ја знам границата на можностите. СЕКОГАШ ќе има нешто што е помоќно од сите нас, личен избор е кој ќе го негира а кој не.
О Буже, Буже, знајш да љечиш хамроиди?:pipi:
Но, да, заборавив дека ти ме знаеш мене и знаеш на каков начин јас верувам во тоа што го кажав... Се извинувам.
Нели, не те знам и неможам да ти кажам колку ти веруваш во себе ако веруваш во господ, но знам дека го извади од контекст муабетот. Затоа и во првиот пост пишав дека несакав да се впуштам во ваква `дискусија`. Изваден од контекст е затоа што ја пишав причината зашто јас (намерно и беше задебелено) не верувам во Библијата или било каков бог. Тоа што ти се пронајде во постот е уште еден плус за мене. :)

За хемороидите, нека ти ги излечи твојот бог кој ти ги дал.:smir:

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Но, да, заборавив дека ти ме знаеш мене и знаеш на каков начин јас верувам во тоа што го кажав... Се извинувам.
Нели, не те знам и неможам да ти кажам колку ти веруваш во себе ако веруваш во господ, но знам дека го извади од контекст муабетот. Затоа и во првиот пост пишав дека несакав да се впуштам во ваква `дискусија`. Изваден од контекст е затоа што ја пишав причината зашто јас (намерно и беше задебелено) не верувам во Библијата или било каков бог. Тоа што ти се пронајде во постот е уште еден плус за мене. :)

За хемороидите, нека ти ги излечи твојот бог кој ти ги дал.:smir:
Поштеди ме од иронијата те молам. Тоа што имаме различни уверувања нит значи дека си нешто подобра/поинтелигентна личност од мене, затоа нема потреба од правење паметњакович. Никаде не спомнав дека ти не знаеш во што веруваш, напротив добро си поткован во областа на атеизмот, ама па затоа сеуште имаш стереотипни размислувања кон верниците. И тоа го тврдам.

ПС.Да беше бог ко што тврдеше, ќе ми го излечеше газето.:pos:

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Поштеди ме од иронијата те молам. Тоа што имаме различни уверувања нит значи дека си нешто подобра/поинтелигентна личност од мене, затоа нема потреба од правење паметњакович. Никаде не спомнав дека ти не знаеш во што веруваш, напротив добро си поткован во областа на атеизмот, ама па затоа сеуште имаш стереотипни размислувања кон верниците. И тоа го тврдам.

ПС.Да беше бог ко што тврдеше, ќе ми го излечеше газето.:pos:
Јас не вовлеков никој друг во моето првенствено образложување зошто сум атеист. Кажав зошто го одбивам убедувањето дека постои семоќен бог. За стереотипцките работи: ги изнесов само фактите кои ми се познати за христијанството. Се сложувам дека рационалната верба не е основа за оценување на личноста затоа само го бранам својот став без да пробам да го наметнам. На крајот на краиштата религијата е прилично интимна работа затоа не се чуствувам овластен да зборувам за некој друг.

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
kaj izbegavte so temava???ne mi e jasno ZASTO NE SE POMIRITE SO TOA DEKA POSTOJAT MNOGU PARANORMALNI POJAVI KOI UKAZUVAAT NA POSTOENJE NA NEKOJA VISA SILA?E SEGA KAKO KE JA VIKAME TOA SI E NASE...NA BOG I NE MU E TOLKU GAJLE KAKO GO NAREKUVAME SE DUR GO POCITUVAME I VO NEGO VERUVAME.kako za primer,apsurd e veruvanjeto i pocituvanjeto na kultot na kravata a na kult na NEKOJA VISA SILA KOJA UPRAVUVA SO NASITE SUDBINI I NEE E BAS APSURD.koj ke mi kaze logicno na ova,sto e covek bez vera i verba?zasto prvoto ne brani od poroci A VTOROTO NE TERA DA IZDRZIME!

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Се надоврзувам кон short1 за тоа дека ние кои сме зафатени од друг ветер на (не)верување не смееме да запаѓаме на тоа ниво на плиткост во кое би пропагирале и ширеле наш начин на размислување.Тоа е одлика на други,кои пак во овој случај,ни го пласираат истото како единствен аргумент за да не замолчат.Жити мене!Безсрамноста и нејзината безграничност се вистинско чудо во човечката еволуција.Секој има право да каже што мисли,да ги искаже своите ставови,иако знае дека како за одговор ќе добие "да даде Господ детето да ти стане поп" пропратено со неколку неимагинативни смајли...таа е...колците се забранети во модерново време.

Сепак,атеизмот како појава мене лично ми дозволи многу поголем простор на маневрирање,себеосознавање и пат до едно учење кое ако би бил верник,априори би го отфрлил поради налепницата која црквата ја има лупнато кон креаторот на учењето.

Исто така,немојте да ни кажувате како тоа вие сте ПОСЕБНИ верници.Како вие отскокнувате од клишето со тоа што Бог си го замислувате како вие сакате и не клечите пред икони ниту фрлате пари по цркви и манастири.Сте го примиле куршумот во гради и крстот на врат,со тоа вие сте верници,исти како оние низ цел свет.А тоа дека Бог кај некој има брада,а кај некој не,е обичен уметнички импулс во вашите глави и не значи ништо бидејќи вие ја прифаќате пропагандата,а не брадата.Со тоа,сите си личите.Со тоа...сте мали.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Се надоврзувам кон short1 за тоа дека ние кои сме зафатени од друг ветер на (не)верување не смееме да запаѓаме на тоа ниво на плиткост во кое би пропагирале и ширеле наш начин на размислување.Тоа е одлика на други,кои пак во овој случај,ни го пласираат истото како единствен аргумент за да не замолчат.Жити мене!Безсрамноста и нејзината безграничност се вистинско чудо во човечката еволуција.Секој има право да каже што мисли,да ги искаже своите ставови,иако знае дека како за одговор ќе добие "да даде Господ детето да ти стане поп" пропратено со неколку неимагинативни смајли...таа е...колците се забранети во модерново време.

Сепак,атеизмот како појава мене лично ми дозволи многу поголем простор на маневрирање,себеосознавање и пат до едно учење кое ако би бил верник,априори би го отфрлил поради налепницата која црквата ја има лупнато кон креаторот на учењето.

Исто така,немојте да ни кажувате како тоа вие сте ПОСЕБНИ верници.Како вие отскокнувате од клишето со тоа што Бог си го замислувате како вие сакате и не клечите пред икони ниту фрлате пари по цркви и манастири.Сте го примиле куршумот во гради и крстот на врат,со тоа вие сте верници,исти како оние низ цел свет.А тоа дека Бог кај некој има брада,а кај некој не,е обичен уметнички импулс во вашите глави и не значи ништо бидејќи вие ја прифаќате пропагандата,а не брадата.Со тоа,сите си личите.Со тоа...сте мали.

Izrazuvanjeto vo nekoi umetnicki "impulsi" na dozivuvanje na Gospoda, te udrilo vo glava, pa se smetas za mnogu pogolem od nas zagrev "malite" vernici!

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Izrazuvanjeto vo nekoi umetnicki "impulsi" na dozivuvanje na Gospoda, te udrilo vo glava, pa se smetas za mnogu pogolem od nas zagrev "malite" vernici!
Колку обожавам кога ми ја докажуваат поентата.Гледајте го контрааргументов,мили истомисленици,и речете и фала на Азура за вашата определба и вашето (не)верување.Оти можеше ова да ви се случи и вас.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Verbata si e verba, ljubovta - ljubov, nema promena so pricini....Pricinata da se bide ateist e neverbata vo sebe!
Атеист кој нема самодоверба обично или е параноик или самоубиец.

Инаку процедурално:
Има еден проблем со анкетата, а тоа едека ко прво неможе да се верува на науката туку може да се верува само во господ, освен тоа никако неможе да се спореди верувањето во господ и науката.
Ако поентата на тој што ја постави анкетата било дека тој што е атеист треба да гласа дека верува во наука направил огромна грешка, бидејќи поимот атеист дефиниционо претставува човек кој општо не верува, неговото значење е дека не верува во религии а не дека верува во наука.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Атеист кој нема самодоверба обично или е параноик или самоубиец.

Инаку процедурално:
Има еден проблем со анкетата, а тоа едека ко прво неможе да се верува на науката туку може да се верува само во господ, освен тоа никако неможе да се спореди верувањето во господ и науката.
Ако поентата на тој што ја постави анкетата било дека тој што е атеист треба да гласа дека верува во наука направил огромна грешка, бидејќи поимот атеист дефиниционо претставува човек кој општо не верува, неговото значење е дека не верува во религии а не дека верува во наука.

Bash taka.....:salut:

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Инаку процедурално:
Најверојатно забуната настана од тоа што јас реков дека теоријата за Big Bang е недокажана па затоа е на ниво на верување, т.е. треба да се верува дека така настанал постоечкиот универзум.

T

trilobite

Гостин

Го мразам тој израз,но патетичен си до солзи...
Кој црн креатор на спознанието, о прашинко на ветерот...оној ШУПАК на аватар што го имаш,за неговата "темна" етикета ли ни прикажуваш?
"Црквата" која он ја диригираше во средниот темен век е заслужна за таквиот епитет кој го носеше низ вековите...мизерен обид да се дочепа до малку слава и внимание кое толку го посакува.
Мали сме и нижтожни тоа е точно,но бескрајно скапоцени за Тој кој со крв не откупи..а чмарот од аватарот може да ги преформулира лажгите во "гносиси" "телеми" и (допиши тука кој сакаш -изам) до бескрај и назад и пак ќе остане ректум на светот...
Забелешка:
На анкетата и недостасува можност"и на двете опции заедно"

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Немојте да ми кажете дека верувате во библијата или било која друга сликовница?
Ако не верувате во тоа а верувате во Господ,тогаш во што верувате?Во некоја си ваша замислена слика?Па тогаш не верувате во Господ што го браните и спомнувате цело време.Дајте му некое друго име...
Религијата има многу крвава историја и е наметната,атеизмот е колку толку слобода и ослонување на факти и реалноста,што не е лесно за некои луѓе.
Според тоа што го напиша Бацилиус,човекот мисли дека религијата ја зголемува самодовербата и спречува самоубиство и параноја,хехе да да ,спречува и масовни убиства...ноот.
Сите сигурни во својата религија,а најдоа да им оправаат колку не се во право на атеисти...дали зошто се чуствуваат загрозени или пак несигурни...бц,бц,бц:pos2:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Најчудната работа ми е што атеистите се помириле со смртта тоа ми е доста чудно.
Мислам дека попрво би бил бомбаш самоубиец отколку атеист, бомбашот самоубиец барем има идеологија во животот, мислам која е поентата да бидам добар во животот да плаќам даноци комуналии да учам факултет да црнчам на работа 35 години без престан да формирам фамилија да се трудам децата да ги изведам на прав пат обезбедам со станови дуќани кога на крај ќе умрам ако не верувам во Бог односно во вечен живот ако животно мото ми е "Живеј го моментот" подобро да не сум се родел воопшто!

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Најчудната работа ми е што атеистите се помириле со смртта тоа ми е доста чудно.
Мислам дека попрво би бил бомбаш самоубиец отколку атеист, бомбашот самоубиец барем има идеологија во животот, мислам која е поентата да бидам добар во животот да плаќам даноци комуналии да учам факултет да црнчам на работа 35 години без престан да формирам фамилија да се трудам децата да ги изведам на прав пат обезбедам со станови дуќани кога на крај ќе умрам ако не верувам во Бог односно во вечен живот ако животно мото ми е "Живеј го моментот" подобро да не сум се родел воопшто!
Не ми треба господ да ужувам во животот.
Не ми треба религија за да ми има смисла животот

Kajgana Shop

На врв Bottom