Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Точно, се повеќе работи, банални како оган, ги сметале за божество, но науката напредува и отфрла некои работи. Еве земи научно, простудирај ја теоријата за Big Bang. Ако се враќаш наназад ќе дојдеш до ќорсокак - Ако се настанало од една маса со неверојатно голема густина и маса, кој ја создал неа? Тука е Бог.
(Искрено, несакав пак да се вмешам во ваква беспредметна дискусија, но...)
Теоријата за Big Bang e само теорија. Бидејќи сеуште не е докажана целосно (иако постојат одредени докази), може да се рече дека е на ниво на религија - треба да се верува во тоа.
Од друга страна, во Библијата пишува дека некој чичко со бела брада го створил светот. И луѓето. И сите нивни проблеми. И дека тој може да ги реши истите проблеми. И така натака...
Една од најголемите причини за која што јас одбирам да верувам во првото (Big Bang теоријата) е тоа што несакам да се помирам со тоа дека еден голем чичко е одговорен за се`.
Доколку научниците за одредена работа за која што незнаат како/зошто се случува кажат `Незнаеме.` верниците би рекле `Етеее, тоа е само доказ дека господ постои! Тоа е се негово дело!` а всушност на исто ниво се двете изјави. И двете страни не ја знаат причината зошто/начинот на кој што се случува одредена работа, само што верниците тврдат дека тоа го направил нивниот бог.
Мене ми е тотално дебилно да седам и се` да прифаќам како воља на гореспоменатиот чичко. Попрво цел живот би барал одговори кои никогаш нема да ги најдам отколку за се` главната причина да ми биде господ и да го прифатам тоа како такво. Многу побрзо ќе го достигнам она совршенство (кое Raziel претходно го спомна како еднакво на бог) ако размислувам, се трудам, работам отколку да седам и да си верувам во приказни (да, за мене Библијата е само приказна, како што се сите други религиски книги без разлика дали се работи за грчка, индиска, кинеска или било и каква митологија).

mALEFACTOr

..:[iluzionist]:..
Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
Znaes sto pisuva vo Biblijata: Ne vredi biserite da im se frlaat na svinjite...*
Mozeme do beskraj da se prepirame na opvaa tema.. no nikogas nema da svatis sto zboruvam bidejki go nemas doziveano ona sto jas go imam..( odnosno moeto iskustvo so Bog)**.
Najgolemite ateisti koi probale da go poreknat Bog.. na krajot na svoite istrazuvanja imat iajzveno deka polesno e da se prifati verata vo Bog otkolku da se dokaze sprotivnoto...
I veruvaj Bog ne se krie no ti si premnogu slep, gord i samodovolen za da go vidis.. bidejki ima mnogu sto go gledaat...

Pa aj se gledame vo neboto...
Jas sum sigurna sto me ceka potoa..
A ti kako sto mozam da vidam ne si 100% bidejki i sam ne go poreknuvas hristijanstovoto..
Pa see ya...
Samo za sekoj slucaj procitaj go Otkrovenietno na Jovan Bogoslov... da vidis dali ke go izdrzis seto toa sto te ceka zaradi tvoeto ubeduvanje..
God Bless

*А знаеш што пишува во правилата на форумов? Ова компарацијава со свињава и бисериве не ти беше на место. btw тоа пишува во библијата, а јас не верувам во таа стихозбирка.

**Исто така и мене ме интересира твојата средба со господ.

Некој горе спомна како можеме ние атеистите да бидеме македонци кога не веруваме во Господ. Мислам... по голема глупост и да сакаше намаше да каже.

Ќе кажам по 4 пат. Мене не ми сметаат и не им замерувам на верниците па така немојте ни вие мене. Јас дури носам привезок крст на телефонот, чисто од причина затоа што ми е поклон од девојката и затоа што убаво ми мириса.

Ова е само мое мислење, немојте да ме напаѓате затоа што сум отворил тема <11 причини да бидеш атеист> затоа што црквата наметнува многу повеќе причини да бидеш теист па никој ништо не спомна.

И за крај. Бог постои да. Тоа сум јас. Јас сум бог за мојата душа и моето тело. Јас ја организирам претставата на својот живот. Како и секој од вас.

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Мене ми е тотално дебилно да седам и се` да прифаќам како воља на гореспоменатиот чичко. Попрво цел живот би барал одговори кои никогаш нема да ги најдам отколку за се` главната причина да ми биде господ и да го прифатам тоа како такво.
Едно нешто не ми е јасно. Зошто сите верници ги категоризирате како некои „слепопошци“ кои препуштаат се на волјата на Бог? Мене па тоа ми е дебилно.
Јас сум верник, палам свеќи и за живи и за мртви, но не бакнувам икони, нити пак оставам пари. Мојата верба не се заснова на финансиско цедење од институции како црквата.
Уствари, црквата у целава дискусија е прилично небитна ствар.
Не се сметам за дел од манипулираната маса, нити пак мислам дека вербата може да ми влијае да направам нешто за „колективната“ волја.

Многу побрзо ќе го достигнам она совршенство (кое Raziel претходно го спомна како еднакво на бог) ако размислувам, се трудам, работам отколку да седам и да си верувам во приказни (да, за мене Библијата е само приказна, како што се сите други религиски книги без разлика дали се работи за грчка, индиска, кинеска или било и каква митологија).
Е тука и ти и Разиел сте во тотална заблуда. Обичен човек да достигне боженствена совршеност е неможно. Пробај читни малку филозофија, ќе видиш кои карактеристики ги има таквиот вид на „просветлување“. А во патетичен период од плус минус 70 години единствено што можеш да направиш е да бараш одговори. Ако ги најдеш (на начин прифатлив за тебе) ондак супер, ќе можеш мирно да си умреш.

Не ја сфаќајте вербата толку еднообразно и сувопарно, таа доаѓа во секакви облици и форми.

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Јас верувам во виша сила. Но не верувам во Господ како што некои го замислуваат. Верувам во љубов и болка затоа што и двете работи се осеќаат.
Која е причината за твоето постоење? зошто си се родил? која е твојата цел, функција за живеење? зошто побогу ми го дишеш воздухов?

Некој горе спомна како можеме ние атеистите да бидеме македонци кога не веруваме во Господ. Мислам... по голема глупост и да сакаше намаше да каже.
п.с. религијата не ја определува идеологијата ниту пак расата или националноста, исто како националноста што не ја определува религијата или pak идеологијатa i расата, или пак идеологијата како што не ја определува расата, религијата и националноста.!.

mALEFACTOr

Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
Која е причината за твоето постоење? зошто си се родил? која е твојата цел, функција за живеење? зошто побогу ми го дишеш воздухов?
Секој паметен човек ќе ти одговори дека причината за нашето постоење е да оставиме потомство.

Роден сум затоа што моите така сакале.

Секој има различна цел во животот. Ако толку те интересира, мојата цел е да направам нешто корисно, нешто по кое ќе ме паметат откако умрам или загинам.

Воздухот зашто ти го дишам??? Не заслужува коментар ова прашање.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Едно нешто не ми е јасно. Зошто сите верници ги категоризирате како некои „слепопошци“ кои препуштаат се на волјата на Бог? Мене па тоа ми е дебилно.
Јас сум верник, палам свеќи и за живи и за мртви, но не бакнувам икони, нити пак оставам пари. Мојата верба не се заснова на финансиско цедење од институции како црквата.
Уствари, црквата у целава дискусија е прилично небитна ствар.
Не се сметам за дел од манипулираната маса, нити пак мислам дека вербата може да ми влијае да направам нешто за „колективната“ волја.

Е тука и ти и Разиел сте во тотална заблуда. Обичен човек да достигне боженствена совршеност е неможно. Пробај читни малку филозофија, ќе видиш кои карактеристики ги има таквиот вид на „просветлување“. А во патетичен период од плус минус 70 години единствено што можеш да направиш е да бараш одговори. Ако ги најдеш (на начин прифатлив за тебе) ондак супер, ќе можеш мирно да си умреш.

Не ја сфаќајте вербата толку еднообразно и сувопарно, таа доаѓа во секакви облици и форми.

Сите верници ги категоризирам како „слепопошци“ кои препуштаат се` на вољата на бог затоа што тоа е идејата на религијата, нели?

`Оче наш, што си на небото,
да се вети твоето име.
Да дојде царството твое.
Да биде вољата твоја, како на небото така и на земјата.`

А, за совршенството... Пасивното прифаќање на Библијата како доказ самата за себе и содржината на истата како збир на факти мене ми е еднакво на седење пред исклучен телевизор гледајќи во него. Од друга страна, барајќи ги одговорите сам за себе е аналогија на труд како умствен така и физички. Се надевам разбра зошто мислам дека сам побргу ќе стигнам до совршенството отколку да веурвам во христијанскиот бог. Впрочем, христијанството не дозволува да се достигне божествено совршенство, сите знаеме што му се случи на светлоносецот Луцифер.

Скулгрл

Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Сите верници ги категоризирам како „слепопошци“ кои препуштаат се` на вољата на бог затоа што тоа е идејата на религијата, нели?

`Оче наш, што си на небото,
да се вети твоето име.
Да дојде царството твое.
Да биде вољата твоја, како на небото така и на земјата.`
Ако цел принцип на верба ти успеваш да го сведеш на молитва, тогаш си прилично ограничен.
Реков, не ја сфаќај вербата здраво за готово, ако ја немаш ти, нормално и нема да ја сфатиш. Не ми треба црква, икони и молитви за да верувам во Бог.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Ако цел принцип на верба ти успеваш да го сведеш на молитва, тогаш си прилично ограничен.
Реков, не ја сфаќај вербата здраво за готово, ако ја немаш ти, нормално и нема да ја сфатиш. Не ми треба црква, икони и молитви за да верувам во Бог.
Ако читаше внимателно што напишав погоре, ќе прочиташе:
Теоријата за Big Bang e само теорија. Бидејќи сеуште не е докажана целосно (иако постојат одредени докази), може да се рече дека е на ниво на религија - треба да се верува во тоа.

Така што, јас верувам во таков начин на настанување на светот и сфаќам верба. Принципот на верба е ист, без разлика во што веруваш. Идеата и убедувањата кои ги имаш при верба во различни работи се различни.
А, за молитвата... За да бидеш добар верник, треба секој ден да се молиш, нели? Таа истата молитва (која што проба да ја негираш) кажува дека сакаш да биде вољата господова, на небото и на земјата. Ако ти не го мислиш тоа, значи лажеш! Но, Господ гледа...

Скулгрл

Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Ако читаше внимателно што напишав погоре, ќе прочиташе:

Така што, јас верувам во таков начин на настанување на светот и сфаќам верба. Принципот на верба е ист, без разлика во што веруваш. Идеата и убедувањата кои ги имаш при верба во различни работи се различни.
А, за молитвата... За да бидеш добар верник, треба секој ден да се молиш, нели? Таа истата молитва (која што проба да ја негираш) кажува дека сакаш да биде вољата господова, на небото и на земјата. Ако ти не го мислиш тоа, значи лажеш! Но, Господ гледа...
Прво расчисти си го поимот „добар верник“. Твојава компарација со молитвата е исто како јас да речам „Секој добар атеист треба да ги плука оние со спротивно мислење“. Стереотипи.
Не ми ставај зборови во уста. Не ја негирам молитвата, едноставно не ја практикувам. Не ми треба мене доказ и обичај за да се покажам како „примерен верник“.

Како што можам да забележам, ти вербата ја сфаќаш онака како што ти е сервирана од атеистичка гледна точка. Ако некогаш научиш дека вербата во Бог е многу повеќе отколку следење церемонии, ритуалчиња и читање некаква си литература, ќе сфатиш.:)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Сите атеисти - децата попови да ви станат...Да даде Господ! :helou:

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Bdw, i milion pricini da se stavat, za mene toa ke bidat samo gluposti i budalastini, i nikogas nema da me ottrgnat od verbata za Gospod...
Verbata si e verba, ljubovta - ljubov, nema promena so pricini....Pricinata da se bide ateist e neverbata vo sebe!

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Прво расчисти си го поимот „добар верник“. Твојава компарација со молитвата е исто како јас да речам „Секој добар атеист треба да ги плука оние со спротивно мислење“. Стереотипи.
Не ми ставај зборови во уста. Не ја негирам молитвата, едноставно не ја практикувам. Не ми треба мене доказ и обичај за да се покажам како „примерен верник“.

Како што можам да забележам, ти вербата ја сфаќаш онака како што ти е сервирана од атеистичка гледна точка. Ако некогаш научиш дека вербата во Бог е многу повеќе отколку следење церемонии, ритуалчиња и читање некаква си литература, ќе сфатиш.:)
Ниедно атеистичко начело не гласи `Плукај по оние со спротивно мислење` додека факт е дека молитвата гласи како што гласи. А, оние `ти не сфаќаш` муабети се одамна излитени. Јас можам да кажам дека ти вербата во бог ја сфаќаш само така како што ти е сервирана од религиозна гледна точка. Тоа што јас ја ставив молитвата како пример незначи дека вербата во бог е само церемонии, ритуалчиња и читање литература. Јасно ми е дека треба да веруваш во тоа што е предмет на религијата. Јас одбирам да верувам во себеси и своите можности, наместо да му го префрлам сето тоа на некој друг.

I was an atheist untill I realized I was god.:)

mALEFACTOr

Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
Сите атеисти - децата попови да ви станат...Да даде Господ! :helou:
Нема да имам ништо против ако детето ми стане поп, по 5 пат ќе повторам Јас не се плашам од Господ, немам ништо против религијата и верниците.
Искрено ќе бидам среќен ако детето ми стане поп. Барем ќе знам дека ќе има пари да си купи стан, кола и други луксузи кои што повеќето од поповите можат да си ги приуштат. Се чудам само од кај им толку пари... хммм сигурно Господ е замешан..

Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Raziel напиша:
Размислувај пред да напишеш нешто padawan.И разграничувај Вера и Патриотизам.
Mnogu e povrzano.treba da dozivees za da svatis

Скулгрл

Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Јас можам да кажам дека ти вербата во бог ја сфаќаш само така како што ти е сервирана од религиозна гледна точка.
Не можеш. Не ме познаваш, не знаеш „на каков начин“ верувам. Точка.
Јас одбирам да верувам во себеси и своите можности, наместо да му го префрлам сето тоа на некој друг.
А тоа што јас верувам во Господ по дифолт значи дека немам верба во себеси? Глупости на кило. Верувам во себе, во своите способности, но што е најважно-си ја знам границата на можностите. СЕКОГАШ ќе има нешто што е помоќно од сите нас, личен избор е кој ќе го негира а кој не.
I was an atheist untill I realized I was god.:)
О Буже, Буже, знајш да љечиш хамроиди?:pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom