Растафарјанство

• Креатор на темата Креатор на темата streets_of_dublin
  • Време на започнување Време на започнување
исто така ми текна на една голема дилема меѓу народот а тоа е ОД ШТО Е УМРЕН БОБ МАРЛИ И ШТО ЈА ПРЕДИЗВИКАЛА НЕГОВАТА СМРТ. Боб марли не е умрен од марихуана (од марихуана тешко може да се умре) :). бидејќи боб бил голем љубител на фудбалот па дури самиот вика ако не се занимавав со музика ќе завршев во некој локален клуб. при неговото минување со часови во студио, тој одвојувал време и редовно одел бна фудбалски утакмици како многу запален навивач( пр. замислете еден англиски навивач од хоолиганс). При еден неред те дуел меѓу навивачите и полицијата каде присуствувал и боб си го прободел десниот палец на зарѓан клинец од едно искршено столче. но бидејќи спорд растафаријанството не смеело да се отстранува дел од телото решил да не прави операција на прстот, кој требало да му го отсечат. времето минувало но раната прераснала во тумор кој се проширил низ целото тело а марихуаната само допринела до побрзо ширење. боб се лекувал во германија скоро 5 години. но спас му немало па така умрел а со него умрела физичката појава но не и духовната која сеуште кружи низ целиот свет со неговите текстови.

PS. PEACE & LOVE:smir:

епа вака, читав неколку од коментариве но ме мрзеше се:). растафаријанството е религија но не христијанска, будистичка, католичка итн. туку чисто МУСЛИМАНСКА.

Пријателче, извини што ќе те разочарам, ама џабе си читал.
Растафари потекнува од Православна Етиописка Црква. Нема никаква допирна точка со Исламот.

исто така ми текна на една голема дилема меѓу народот а тоа е ОД ШТО Е УМРЕН БОБ МАРЛИ И ШТО ЈА ПРЕДИЗВИКАЛА НЕГОВАТА СМРТ. Боб марли не е умрен од марихуана (од марихуана тешко може да се умре) :). бидејќи боб бил голем љубител на фудбалот па дури самиот вика ако не се занимавав со музика ќе завршев во некој локален клуб. при неговото минување со часови во студио, тој одвојувал време и редовно одел бна фудбалски утакмици како многу запален навивач( пр. замислете еден англиски навивач од хоолиганс). При еден неред те дуел меѓу навивачите и полицијата каде присуствувал и боб си го прободел десниот палец на зарѓан клинец од едно искршено столче. но бидејќи спорд растафаријанството не смеело да се отстранува дел од телото решил да не прави операција на прстот, кој требало да му го отсечат. времето минувало но раната прераснала во тумор кој се проширил низ целото тело а марихуаната само допринела до побрзо ширење. боб се лекувал во германија скоро 5 години. но спас му немало па така умрел а со него умрела физичката појава но не и духовната која сеуште кружи низ целиот свет со неговите текстови.

Јас имам прочитано дека починал заради рак на палецот кој го добил кога играл фудбал, а не на трибини.Му понудиле ампутација, ама заради растафаријанството не прифатил.

Пријателче, извини што ќе те разочарам, ама џабе си читал.
Растафари потекнува од Православна Етиописка Црква. Нема никаква допирна точка со Исламот.

можеби, но таа книга што ја читав беше микс од книги за животот на боб марли а беше превод од англиски. можеби е со православно обележје.. денес секој прави своја верзија и пишува. но од руга страна кога ќе го разгледаш правиот начин на живот на раста луѓето се води до исламсака религи како и што пишуваше. но како што боб ја сменил верата ништо чудно и растафаријанството да го прекрстувале. сепак никој незнае што е вистината освен да отидеме и да прашаме некој од следбениците на раста редот хахахахахахах поздрав брат. ма да и таму би ни кажале разни верзии ако ги начекаме земјанебо:pos2: а такви се 24/7. хахах поздрав уште еднаш.

Јас имам прочитано дека починал заради рак на палецот кој го добил кога играл фудбал, а не на трибини.Му понудиле ампутација, ама заради растафаријанството не прифатил.

да тој играл фудбал но играл со зараен палец од зарѓан клинец се додека не почнал да паѓа во несвести и не го однеле во германија на лечење. а богами таму го живеел правиот раста живот, а се хранел само со чаеви и растенија. инаку лекарот на кој му го заборавив името му рекол дека ќе шивее уште едно 6 месеци по долго лекување во греманија па боб изјавил желба за менување на верата и сакал да умре во местото каде го поминал поголемиот дел од животот а каде се наоѓала и неговата огромна куќа.

Напишано од ^Exotic^ Јас имам прочитано дека починал заради рак на палецот кој го добил кога играл фудбал, а не на трибини.Му понудиле ампутација, ама заради растафаријанството не прифатил.

а како може да се добие рак на палец ако играш фудбал. можеби може ако топката содржела никотин па ја лижел по секој даден гол.

инаку друга информација за прстенот на боб марли. можеби сте приметиле на некој слика како носи прстен со огромен камен. тој прстен лично му го дал селасие. а прстенот бил истиот прстен на кралот соломон. па пред да умре боб, тој самиот му го дал на еден од своите (22)сина Демиен. при тоа високите редови на раста движењето деноноќно го следеле боб и неговото големо семејство поради прстенот. па дури и му се заканувале на семејството марли. бидејќи прстенот за раста движењето значел зивот. нешто пресвето за една религија како растафаријанството.

koga sme veke kaj pricinata za smrtta na BOB MARLEY glavnata bil palecot koj trebalo samo da bide amputiran ama on kao rasta ne prifatil bidejki kao rasta ne smeel da odstrani nitu eden del od svoeto telo duri ni rasipan zab ni sisanje ne e dozvoleno zatoa imaat rasti posto vo sprotivno kao dusata nema da mu ide u nivniot raj ili kako li go vikaat.e po nekoe vreme rakot se prosiril i na plukata(zatoa neinformiranite mislat deka umrel od gandza)i koga otisol u germanija mu nemalo spas edino operacija bi mu dala nekoj mesec i zatoa prifatil da ja smeni verata ili potocno da ja vrati hristijanskata(posto taka e roden a rastaman postanal mnogu podocna blagodarenie na svojata zena)i da moze spokojno da se operira i da se vrati doma da si umre.ama na zalost ne uspeva da go izdrzi transportot umira vo germanija.

...што мислите за Растафарјанците и нивниот начин на живот?

b50029-rasta-leaf.jpg

Според луѓето кои припаѓаат на ова движење, Растафарјанството е повеќе од алтернативна религија, тоа е цела култура која бара целосна посветеност.
Движењето е најраспространето во Јамајка, иако Етиопија се смета за мајка на раста културата, а со музиката Боб Марли се раширила и на повеќе места низ светот. Така, денес има и белци кои се растафарјанци и се борат против apartheid...
Дали знаете во што веруваат тие, сте чуле ли за Џа и неговиот пратеник на земјата, Hailie Selassie....?

Еthiopia holly land !!!

Hailie <3

bro.. нема везе дали се белец или црнец... можеш да бидеш ;)

точно
многу малце знаат за неогвата вистинска смрт
намерно е напишана дијагноза со причина - рак
за да не мислат луѓето.. еее види го овој ненормален...
и то...
позз
Кееп ит раста

И не е религија... реалност е....

во главно е движење кое се појавува за свеста на луѓето кои имаат црна боја на кожата... и бунт против системот на Вавилон ... ограничувањата кои ги давале ... ограничувањата на слободата...

во главно е Слободен ум... убав и позитивен живот.. настрана од таа лоша политика која ги води луѓето до омраза и така натаму...

Богот во оваа ,,религија`` е Џа... неговото висоЧество Haile Selassie I кој е реинкарнација на богот Џа во човек....

а доаѓањето на Haile Selassie е пронајдено во библијата... од страна на Marcus Garvey

Абе дрогираши ни ја упропастивте младината ! :costumed2

Se imam druzeno so mnogu luge od kenija , africa , i sea sum po caribite , go poshtuvan rasta dvizenjeto no bob marly ne , negovata muzika da no nego potrazete negovi intervjua posebno oni pokasnite vo negoviot zivot , mnogu lesno moze da svati deka e rasist

Абе дрогираши ни ја упропастивте младината ! :costumed2

хахахахахахах

Ма дај молим те не ме навредувај.. хахаха

..исто така и многу откажувања и поставување на навистина силни принципи :wink:

Ова што го збориш е... погрешна пропаганда! :evil:
Ганџата се користи за религиозните ритуали, но нејзиното користење не е задолжително. Има многу Растафарјанци кои не дуваат а повторно се поврзуваат со Џа....

да, пример ја не дувам али ипак сум врзан за оваа култура/религија/ како и да ја наречете :kesa:

Супер религија, супер движење, малце се косите у аргументите што сте ги постирале тука и искрено каша - попара е темава и некој што нема благе везе за Растафари ќе се збуни кога ќе ја чита, ама нема везе... Инаку целата филозофија, начинот на живеење, идеалите и слично се одлични и прифаќам сè освен тоа што е религија и авторитетот на Jah... Се може и без него, не знам зашто толку се приврзани за него и што тој ќе „каже“...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom