Македонија го повлече барањето за чествување во „Прохор Пчински“

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Македонија го повлече барањето до Србија да дозволи државна делегација да го посети манастирот „Прохор Пчински“ по повод чествување на Националниот празник Илинден.

Ова денеска за Макфакс го изјави портпаролот на Министерството за надворешни работи (МНР) на Македонија Шпреса Јусуфи.

Таа посочи дека одлуката била разгледувана синоќа и се темели на проценката дека “и покрај добрата волја на српското МНР, во некои сегменти нема расположение за таква активност“.

„Се дури не се создадат добри предуслови, Македонија нема да бара да и биде овозможено да го чествува 2 август во „Прохор Пчински“, додаде портпаролот на македонското МНР.

Македонија последен пат го чествуваше Националниот празник Илинден во манастирот „Прохор Пчински“ пред две години.

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Mожно ли е оваа влада(не дека претходната беше подобра) толку д ане се интересираат некако да го решат ова прашање? Демек со ова едноставно го решија спорот? Историска локација, од огромно значење за македонската историја а ние така на поклон му ја препуштаме. БРАВО!!!

едит:
Туку што се замарам јас, ништо неможам да сменам. Ги сфаќам ''Господата'', што бараат на овие горештини да одат таму, кога можат да си го прослават во Охрид со пастрмче, ракивче...уживанција!(нека му служи на чест)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јове, не и се лути на владата...погледни малку накај србите...И порано немаа причина да не пуштаат наша делегација во манастирот па пак правеа проблеми затоа што не ја признаваат нашата црква. А сега, откако ја поддрживме независноста на нивната покраина, ќе прават поголеми проблеми, но тука може ние да ги земеме работите во контрола, да престанат да се курчат србите, не се во таква положба!

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Јове, не и се лути на владата...погледни малку накај србите...И порано немаа причина да не пуштаат наша делегација во манастирот па пак правеа проблеми затоа што не ја признаваат нашата црква. А сега, откако ја поддрживме независноста на нивната покраина, ќе прават поголеми проблеми, но тука може ние да ги земеме работите во контрола, да престанат да се курчат србите, не се во таква положба!
Kje bide toa nekoj den nashe, poleka be samo :) kaj se brzate ...belgradski pashaluk samo kje ostane, pa Majka Srbija kje stane samo belgradska prostitutka :) a kje se ide na prohor pcinski na pastrmka namesto vo ohrid.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Kje bide toa nekoj den nashe, poleka be samo :) kaj se brzate ...belgradski pashaluk samo kje ostane, pa Majka Srbija kje stane samo belgradska prostitutka :) a kje se ide na prohor pcinski na pastrmka namesto vo ohrid.
rymz....kako vikase tatko mi : jas go ucam, a toj prdi...aj ne zabeguvaj po Novo Ilirski...,ne Srbite da ne se kurvi Indijanski, ne da ne zaebavaat kako site okolu , (pa duri i naslednicive na Ilirive se osilija..:) )....i tosno e:..... sto e nase nikoj ne moze da ni go zeme , ako go zemal : NE E NASE.......i ne treba i nie da si ja gresime dusata ko onie koi ja nemaat veke...pradadena im e ...taka da sto e Majka Srbija , ako tie ne si znaat...... ne e kulturno nie da im kazuvame...majka e sepak majka....civa da e.....

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
taka i trebashe da, ne gi moljakame sekoja godina si go izgradivme pelince sto sakame sega i samite ne znaeme.
neli sekoja godina velat od drzavniot vr deka cestvuvanje nema da ima vece,shto sea pak i sam nezanm,sekoja godina e taka.
BOZE POMOGNINI

Член од
26 јули 2007
Мислења
230
Поени од реакции
0
Македонија го повлече барањето до Србија да дозволи државна делегација да го посети манастирот „Прохор Пчински“ по повод чествување на Националниот празник Илинден.

Ова денеска за Макфакс го изјави портпаролот на Министерството за надворешни работи (МНР) на Македонија Шпреса Јусуфи.

Таа посочи дека одлуката била разгледувана синоќа и се темели на проценката дека “и покрај добрата волја на српското МНР, во некои сегменти нема расположение за таква активност“.

„Се дури не се создадат добри предуслови, Македонија нема да бара да и биде овозможено да го чествува 2 август во „Прохор Пчински“, додаде портпаролот на македонското МНР.

Македонија последен пат го чествуваше Националниот празник Илинден во манастирот „Прохор Пчински“ пред две години.
Еден од попаметните потези на оваа Влада коишто треба да се почитуваат. Зарем е толку битно каде ќе се прославува? Многу побитно е да се прослави достоинствено и да не им се дозволува на српските попови да ја злоупотребуваат секоја посета за промоција на својот негирачки став кон Македонците.

И, што се однесува до реакциите на СДСМ по однос на ова прашање. Мислам дека наместо да и' се "лутат" на оваа Влада за некакво си "попуштање" (да не речам предавство), тие, господата СДСМ-овци треба да се навратат во поблиското минато и да видат кој другар комунист (нивен сопартиец) го продаде Прохор Пчински на Србите.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
jas za pelince slusnav sega neodamna pa neznam kakvo istorisko mestoe i sto tocno tamuse slucuvalo.negledam pricina zasto edna manifestacija od nacionalen interes za makedonija dase dostoinstveno slavi tokmu na krusevo sto za mene edno i edinstveno mesto kade sto navistina moze da se soberat site makedonci bez razlika na koja partija pripagjaa.zasto tolkava fama okolu prohor pcinski ,jas nevelam deka nam ne ni znaci ama mislam deka nema potreba da gi moljakame srbite ,znaete kako ide toa pamti pa vrati makedonija netreba da dozvoli srpski delegacii da prisustvuvaat , ili da si go toa uredat so reciprocitet.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Prohor Pcinski e BITEN zatoa sto tamu e sozdadena na zasedanieto na ASNOM Modernata Makedonska Drzava, onaa koja e i kopotpisnik so ime i prezime na Deklaraciijata za sozdavanje na Obedinetite nacii...neznam dali tamu paraf imaat na primer Japonija,Germanija...Bugarija..vo toa vreme??? Znaci onaa Makedonija za koja sega ni velat deka ne postoi ili ja prekrstija vo FYROM...
Pelince ti e zamena za crno kafe....od vremeto na nemastiite posle WW2..mislam deka ja vikale DIFKA i sluzi,toa Pelince, da ima kade BC da otide za 2 Avgust i plus nekoj bez tender se oparil....
Inaku toa sto sekogas me bunelo,e zosto ASNOM ne se sobral vo Krusevo...nemalo sala za takvo nesto ili imalo nekoj plan diskretno zamaskiran :):)!!!???????
Bilo kako bilo od PROHOR PCINSKI NEMA OTKAZUVANJE ....nikoj nema pravo da ja prodava Makedonija....ni SDSM , ni B.C, ni Milosovski...... ni bilo koe VMRO...

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Грешката е направена 1945 кога другарот Лазар Колишевски(најголем гробар на Македонскиот народ) го поклони манастирот на Србија

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Вака, има неколку моменти каде македонска делегација МОРА да појде во друга земја за да учествува на прослава/поклонение, важно за Македонската историја.
  • Чествувањето на Светите браќа Кирил и Методиј во Рим, Италија ( читај Ватикан) - која е премногу цивилизирана за да направи некој проблем, дури и во највисоки државни почести ги прима нашите претставници кои одат на гробот на Кирил и Методиј
  • Посета на гробот на Сандански - Рожденски манастир (Бугарија). Секоја година иста приказна. Бугарското министерство за внатрешни работи, поради можност за нарушување на безбедноста, прво фрла една-две изјави каде ЗАБРАНУВА од Македонија да иди делегација, па после во последен момент... ајде може да дојдете... НА нарви важно ќе ни појдат а целта ќе си ја исполнат = да провоцираат. Ист случај со Крестенско востание,
  • За Грција, не сакам ни да мислам, одамна не смее ни Македонија да се спомне, а камо ли, да се одбежуваат некои настани како [FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Негушкото востание...[/FONT]
  • [FONT=Verdana, Arial, Helvetica]И последно АСНОМ 2 август 1944 година во манастирот Св. Прохор Пчински. Пелинце е... ништо! Докажување на неможноста да се справиме со проблемите со соседите, докажување на детската, наивната политика која ја водиме 17 години. И, на крај ќе кажат не било битно да се појде во манастирот Св. Прохор Пчински. После нема да е битно да се прославува ни во Пиринска Македонија, ни во Егејска, па ни во Рим нема да мора да се оди... нема да е битна нашата историја... па ајде да им дозволиме на соседите на ни ги напишат нашите учебници по историја... можеби најдобро е така... или уште еднаш соседите ќе се испотепаат чија верзија на историјата да ја учиме Македонците...[/FONT]

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Idiotska rabota i uste poidiotski frazi...demek dobrata volja na nivnata vlada, ama ete SPC ne odgovara pa ne znaeme.. maksimalno pnizuvanje ni rireduvaat sekoja godina i toa tolku javno i tolku "apla" .. aj da ne gi prozivam sega nekoi tipcinja od forumov za nivnite severni braka :)

Barem reakcijata/izjavata na Gruevski bese na mesto. Sepak konramerka ili kontra odgovor mora da ima !!!!
Setete se sto bidna vo Ukraina za edna dislokacija na edna bista..

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Тимотеј: Достоинствен одговор на Владата

Повлекувањето на барањето да и се дозволи на македонска делегација да го чествува 2. август во манастирот Прохор Пчински во Србија е одлука на Владата, но тоа е достоинствен одговор.

Ова, како што јави дописникот на Макфакс, денеска во Охрид го изјави митрополитот дебарско- кичевски Тимотеј.

„Многу е побитно како духовно ќе го одбележиме празникот, како ќе им оддадеме почит на нашите минати генерации кои ги дадоа животите за слободата на македонската држава и народ, а не дали ќе бидеме во Прохор Пчински, на Мечкин Камен или на некое друго место“, смета владиката Тимотеј.

Важно е, додаде тој, „ние настанот, да го одбележуваме со достоинствен пиетет, како што доликува кон оние кои ги положија своите животи“.

Митрополитот дебарско – кичевски денеска ја освети црквата „Свети Илија Пророк“ во селото Лескоец, крај Охрид, која што започна да се гради пред 11 години.

Иницијатор за изградба на храм посветен на светиот пророк е Олгица Пацеска, жител на селото Лескоец. Во чинот на осветување учествуваше и мотрополитот брегалнички Иларион.

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Паметно што се откажаа.да бе секоја година ке му го лижиме газот на србите.

Kajgana Shop

На врв Bottom