Грамофони и грамофонски плочи

• Креатор на темата Креатор на темата The Macedon
  • Време на започнување Време на започнување
slika-Stari-radio-Nikola-Tesla-268377x400.jpg

Вакво има дома кај баба ми :)

Инаку, дома имам еден грамофон, ама никој не го користи за жал.Татко ми на времето бил еден од најголемите собирачи на плочи, имал стварно премногу.Ама ги разадавал по другари, се разменувале и голем дел не ни му ги вратиле.Има уште 100-ина плочи дома останато мислам, и тој грамофонот мислам дека сеуште е функционален.

Имам во село радио Никола Тесла со грамофон :)

Вакво е

slika-Stari-radio-Nikola-Tesla-268377x400.jpg

и сеуште е во исправна состојба. Друг грамафон исправен немам а имам плочи од татко ми на времето што слушал, бјело дугме, никола бадев, дивлје јагоде...
Ај ти се молам не ме провоцирај па и јас да го барам тоа радио со грамафонот! Ех кои времиња беа тие...
Последниот модел на грамафон што сум го употребувал беше TECHNICS SL1200 и на него пуштав диско хитови од осумдесетите ама тогаш бев МЛАД И УБАВ а денес сум само И! :pos: :pos: :pos: :pos:

Еј, некој да не знае мајстори за грамофони? :)

Имам искра, со 2 звучника од по 100 вати, ама каблите се упропастени, изјадени целите...

Грамофонот и звучниците се во перфектна состојба, само кабли ми фалат. :)
Кај нас во прилеп има многу мајстори. Иначе за каблите не е некоја филозофија.види која жица оди од кој дел од конекторо преврзи ги и готово.
Инаку баш денеска забележаф шо марка ми е Грамофонот(радио, касетофон) искрено ме зачуди Американско произвотство а имево Panda Power :D

Со што да ги читам плочите пред да ги пуштам да свират?

Нели, секако собираат прашина и сл. па си помислив да не е само со суво марамче, него дали може со нешто друго?

Нели, секако собираат прашина и сл. па си помислив да не е само со суво марамче, него дали може со нешто друго?

Микро-фибер крпче, порано имаше пластични чистачи во форма на полутопка, на нив имаше навлечен микро-фибер материјал...

Ја пушташ плочата да врти и се движиш со чистачот од центарот према периферијата на плочата, само колку да "клиза" на плочата, немој да запињаш ќе ја сјебеш...:smir:

Кога ќе поминеш два пари, би требало плочата да е релативно чиста.
Ќе видиш прашина на чистачот.
Толку.

Кај нас во прилеп има многу мајстори. Иначе за каблите не е некоја филозофија.види која жица оди од кој дел од конекторо преврзи ги и готово.
Инаку баш денеска забележаф шо марка ми е Грамофонот(радио, касетофон) искрено ме зачуди Американско произвотство а имево Panda Power :D

Абе каблите се изгниени, ми се распаднаа во рацете кога ги извадив. :)))

Дали некогаш сте слушале музика на грамофон? Имате ли грамофонски плочи? Јас имам некои албуми ама грамофонот неможам да го приклучам има некој стари конектори кои нигде не одговараат а пробав на појачало некоја идеа ?

многу лесно се менуваат конекторите со пинови.. ама ти треба појачало со Phono влез пошо малку е поинаков сигналот .. ја уклучуев грамафон пред некое време на појачало на обичен влез крчеше корнеше.. го стаив на едно радио шо го иам у фоно влез пееше ко нов.. ептен е филинг штета шо не беше мој...

Pozdrav.....mozebi kasno gi gledam komentarive/diskusiive no...da probam :)))
Da ne imas ploci sto ne ti trebaat...i bi gi prodal/razmenil......:))))
Me interesiraat socuvani (odlicno) LP-ija i singlici....se samo ne klasika i narodnjaci....

Pozdrav,

Tose

--- надополнето ---

prijatele....moze nekoj kontakt od dtrugar ti? moze ke saka nesto da prodade/smeni :))))

Иам цела дискографија од Beatles, неколку албуми од Whitesnake, Pink Floyd, Deep Purple, Doors, Status Quo, Motorhead, Boney M иии Тома Здравкович :) него ми е саглам турена иглата а не можам да најдам да сменам... а не знам кој праша за цена, нов можит да се набавит од US Blaster за околу 3000 денари +-

Грамафон? Не е грамофон...?
Grammar_Nazi_Logo_Dude_for_real_Girls_are_like_Phones-s180x180-125049-535.jpg

Стар пост цитирам, али нема везе, значи зимаш дрвофикс и ја мачакш целата плоча, и оставаш да се исуши, после тоа само, вадиш лепакот тоест како кора ќе се направи и целата прашина ќе биде налепена на него, како нова е плочата после :smir:

Иначе, забораив, вчера го земав на татко ми грамофонот Technics SL-B3 80тите е купен, уште е коска. Пакет аранжман, мх мх кој филинг...

Не ја видов темава, ај ќе го постирам и овде прашањето:
Дали некој се разбира во кертриџи од грамофони? Имам еден, ама иглата е одделена од кертиџот и незнам како се поврзува, а можно е и да е оштетена па да треба нова да се купува. Ај ако се разбира некој нека ми пиши за совет.

Picture 375.jpgPicture 376.jpgPicture 377.jpgPicture 378.jpgPicture 379.jpgPicture 380.jpgPicture 381.jpgPicture 382.jpgPicture 383.jpg
--- надополнето: 17 декември 2012 во 20:32 ---
мојата омилена група од 70-ите години

Дечки каде се продаваат грамофони и како се движат цените?

Ептен имам ќејф за вакво нешто:

2cc8de9b0b81aae91c0d336f4d07e554.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom