Решението за уличното осветлување - правилно или не?

• Креатор на темата Креатор на темата krepiev
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи како се гледа на работите. Сега, дека симболични 37 денари месечно ќе ни го олеснат буџетот може е претерување. Осветлувањето не се плаќа само од себе, контејнерите кои ги празни комуналец исто така не се празнат сами од себе, сето тоа има цена на чинење, која се покрива од комунални такси (кои секаде ги плаќаат граѓаните). Ако досегашната комунална такса не е доволна за градот да ги покрие тие трошоци, нормално дека ќе се зголеми. Ако не, тогаш нека не изеде помрачина.

Прво ова твое „симболично“ покачување е од само 70% али знаеш тоа се бројки па зависи како гледаме. Но еден факт е непобитен а тоа е дека во скопје не е инсталирано 70% повеќе уличн осветлување од пред 2 години кога овие средства беа доволи за градот да го покрие тој трошок.
Друга работа е што тие пари се веќе собрани (во изминатите две години) но поради неправилната распределба завршија само во општинските каси а не и во касата на градот. Има и теорија дека им се префлени и онолку средства колку што им требале а другите останале во буџетот, но едно е точно дека некој ненаменски го потрошил нашиот денари и сега сака пак ние да го покриеме тој трошок. и трета работа ова зголемување ке донесе приход (плус од десегашниот) од скоро 200.000 евра месечно или над 2милиони евра годишно. Ќе се сложиш не е мала сума на пари која и по отплата на долгот повторно ќе се влева во буџетот.
И не сум поборник на неплаќање сметки, дури и радиодифузија имам платено со последната добиена сметка, откако не пракаат сметки не им плакам, така да и комуналец и водовод и ... и понатака ќе плакам и викам дека се треба да се плати но да плаќам два пати за една иста работа е тоа никаде у свет нема да помине, но изгледа овде се е можно!

П.С. 200.000 евра се само од жителите на градот Скопје, не знам дали оваа одлука важи и за сите граѓани на РМ ако е така тогаш оваа сума е драстицно поголема (отприлика 700.000)

И?
Што е решението тогаш друже ако досегашната такса не стига да ги покрие трошоците и ако не ни се даваат уште 37 денари?
Нека биде мрак :)

Нека стаат уште еден голем крст. У центар. Да свети. За народот. За луѓето!!! Цена - 36.5 денари per tax payer. Win-win.

Daj boze eve od mene imate 350 den per tax payer za uste eden krst. Instead, mene mi instaliraa djamija kojasto mi vristi pa uste i sveti u sred Karpos megju 50 000 hristijani i 100-ina muslimani, ama taman rabota deka sum revoltiran, isprovociran ili gneven na nasiot sakan komunisticki gradonacalnik. Istiot toj finansirase i renoviranje i kompletna restavracija na djamijata do Manastirot Pantelejmon... a Karpos nema nitu edna crkva..

Прво ова твое „симболично“ покачување е од само 70% али знаеш тоа се бројки па зависи како гледаме. Но еден факт е непобитен а тоа е дека во скопје не е инсталирано 70% повеќе уличн осветлување од пред 2 години кога овие средства беа доволи за градот да го покрие тој трошок.
Друга работа е што тие пари се веќе собрани (во изминатите две години) но поради неправилната распределба завршија само во општинските каси а не и во касата на градот. Има и теорија дека им се префлени и онолку средства колку што им требале а другите останале во буџетот, но едно е точно дека некој ненаменски го потрошил нашиот денари и сега сака пак ние да го покриеме тој трошок.

Pa zavisi od koj aspet gledame na toa prijatele. Da vo mojot del od Karpos i nema mnogu vidlivi momenti deka e zgolemeno osvetluvanjeto so isklucok na djamijata koja sto iako blesti ama toa e zelena boja pa ne ja racuname, duri i na kej del od nekoi 200 metri nema voopsto osvetluvanje, no zatoa da vidime kako e situacijata vo novopridadenite opstina na Skopje. Kolkava teritorija e tamu? Za djbe li site vristat dali nie se obiduvame da gi urbanizirame tie opstini ili so nivnoto dodavanje ke go ruralizirame skopje?? I ne e samo ulicno osvetluvanje ogromni sredstva po ona sto go gledam se odlivaat tamu i po drugi osnovi... ili zemete gi trsokovite na JSP sto im padnaa od nebo so tie novi opstini itn itn

Isto taka apsolutno se slozuvam i so nenamenskoto trosenje na parite od opstinite.. vristat za eden kup novi obvrski a ne se spremni da ispolnat ni 10% od segasnite, ili tragedijata so troskovite za greenje na ucilistata ili ...

Jas voopste ne se bunam za tie dopolnitelni 30-40 denari i so zadovolstvo ke gi platam dokolku dobijam soodvetna usluga ili pak ako znam deka istite odat vo prilog na pododobruvanjeto na "megjunacionalnite" odnosi :(, no ovie raboti mora da ni bidat na site jasni i jasno da si gi iskazeme, i istoto nasite nadlezni da go cujat i da bidat svesni deka nitu sme glupi nitu pak slepi. A lokalnite izbori se na pragot ...

Чекај малку кој вика дека не стигала!!!
Проблемот е во законот во кој не е наведена ставка дека дел од тие пари треба да одат во градската каса туку само во општинските, а тие не го плаќаат осветлувањето на градските улици (партизанска, Водњанска, Јане Сандански ...)
Можеби мислиш дека ете струјата скока па мора и тоа, епа ќе ти кажам дека во сметката се одвојува по KW па така како се зголемува цената на KW така ти одвојуваш повеќе пари. Сегашната одлука уствари е за зголемување на KW кој ќе се плаќаат од страна на граѓаните.

Pa zavisi od koj aspet gledame na toa prijatele. Da vo mojot del od Karpos i nema mnogu vidlivi momenti deka e zgolemeno osvetluvanjeto so isklucok na djamijata koja sto iako blesti ama toa e zelena boja pa ne ja racuname, duri i na kej del od nekoi 200 metri nema voopsto osvetluvanje, no zatoa da vidime kako e situacijata vo novopridadenite opstina na Skopje. Kolkava teritorija e tamu? Za djbe li site vristat dali nie se obiduvame da gi urbanizirame tie opstini ili so nivnoto dodavanje ke go ruralizirame skopje?? I ne e samo ulicno osvetluvanje ogromni sredstva po ona sto go gledam se odlivaat tamu i po drugi osnovi... ili zemete gi trsokovite na JSP sto im padnaa od nebo so tie novi opstini itn itn

Да се приспоија нови делови но и тие плаќаат за осветлување. И си плаќале и порано.
За урабнизација е друга тема бидејки средствата се од други извори, исто како и со ЈСП и другите трошоци

Momentot bese dali ima novi teritorii i dali imalo plus oprema za osvetluvanje pa gi posocuvam novite opstini vo koi pokraj osvetluvanje se vlozuva i po drugi osnovi,stanuva zbor za odliv na ogromni finansiski sredstva , koi sto nam ni skratuvaat od podobruvanjeto a sekojdnevniot zivot poradi plitka politika i matematika od prethodnata garnitura!!! .. normalno otkako ke postavat novi i poveke sijalici tie poveke trosat :P a sto se odnesuva do nivnite gragjanski dolznosti...se ubija od plakanje :) celi redici za da platat komunalna taksa vo Saraj i Aracinovo nesto vo Kondovo poslabo ama generalno planiranite sredstva za budjetot od tie opstini serealiziraat so 90% :))))) :))))

Незнам зашто мешаш градски и општински овластувања. Кажи ми една улица од тие општини која потпаѓа во градска надлежност! Нема и затоа ни денар од парите што ние од другите општини ги издвојуваме а треба да одат во градот нема да се прелеат во тие општини.
Другите издатоци околу урбанизацијата се плаќаат од комуналните такси за изградба на објектот и ако они сакаат да живеат во дивоградби тогаш општината нема да има пари за основните инфраструктурни залагања. Освен ако власта не си донесе одлука за развој на таа општина бидејќи градоначалникот е од ДПА или по бадентер.

П.С. И да потсетам дека зголемувањето е заради враќање на долгот како што изјави Славевски (барем за Скопје).

huuuhh??? siguren li si vo toa sto go pisuvas???

ne im gi znam iminjata ama definitivno glavnata ulica niz saqraj osvetluvanjeto go plakja gradot..

i da ne zaboravame kako nastana problemot.. gradot e posocen ama parite gi dobija i ne gi platija opstinite !!!

huuuhh??? siguren li si vo toa sto go pisuvas???

ne im gi znam iminjata ama definitivno glavnata ulica niz saqraj osvetluvanjeto go plakja gradot..
сега пребарав и за општина Сарај има 15% градско осветлување (за разлика од центар на која отпага 60%) е сега нема колку е тоа во процент од целосното градско осветлување но е доста помала бројка се сложуваш. А друга бојка што ја најдов е дека наплатата на ел. енергија за Ск изнесува 85% значи и нема многу неплаќачи.

i da ne zaboravame kako nastana problemot.. gradot e posocen ama parite gi dobija i ne gi platija opstinite !!!

Иако и покрај интервенциите од страна на Градот кога се увиде проблемот не се најде никој да го поднесе амадманот на законот се додека не се случија исклучувањата.

Se slozuvam,
i se nadevam deka slicni diskusii imaat i na povisoko nivo pa ke se najde nekoj da podnese amandmance i na ovaa tema sto direktno gi zasega gragjanite

Данокот на личен доход како и придонесите треба да се намалат или укинат и секој човек да си плаќа колку користи разни услуги од државата.
Конкретно за случајов, секој да плаќа за осветлувањето, изградбата на улици, во неговата населба.
Секој да си плаќа за свое здравје, секој да има можност за одлука во кој пензиски фонд ќе инвестира и дали ќе инвестира.
Треба да се намали моќта на државата и зависноста на луѓето од неа.
Малку сопствена одговорност и поголема иницијатива на општините.
И наша иницијатива, да им кажеме што не ни се допаѓа.

Малку сопствена одговорност и поголема иницијатива на општините.
И наша иницијатива, да им кажеме што не ни се допаѓа.

Епа тоа е целта на децентрализацијата, само што на општиниве наши им треба уште време да се адаптираат кон сите тие нови обврски што ги имаат, па им фали самоиницијатива. Па сега со ова со осветлуивавањето го утнале ама се правата на номо и не признаваат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom