Сонови, толкување на сонови

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
тогаш ги мрази мачките, мора да има некое силно чувство кое е врзано со мачките, а тоа е или љубов кон нив или омраза.

--- надополнето --

тоа е речиси невозможно, јас еднаш сонував дека Lindsay Lohan ке добие рак. Не ме прашувај зошто но пред тоа ја гледав неа на телевизија како се шеткаше со цигара во раката. И замисли си пред некое време кажаа дека Lindsay има шанса да добие рак порадо честите фарбања на косата. Но јас го сонував тоа со добро објаснување ја видов како пуши цигара и самата моја потсвест цигарето го поврзува со рак на белите дробови. Сепак е прецизно но се базира на настан кој сум го искусил во минатото. =)
а што ако сонуваш настан кој не си го искусил воопшто, горе на еден му дадов линк од книгата на Фројд Толкување на соништата од 14 или 15 стр почнуваат примерите за некои луѓе кои сонуале некои рабоит кои претходно не ги ни виделе и после долго време со нив се среќаваат ај прочитај.

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
а што ако сонуваш настан кој не си го искусил воопшто горе на еден му дадов линк од книгата на Фројд Толкување на соништата од 14 или 15 стр почнуваат примерите за некои луѓе кои сонуале некои рабоит кои претходно не ги ни виделе и после долго време со нив се среќаваат ај прочитај.
Значи немам 15 страни прочитано за толкување на сонови ама имам 150 прочитано за психологија на егото. Тие мислат дека не го искусиле ама на некој начин го искусиле биди сигурна, нашиот мозок не создава слики сам од себе додека не ја види претходно, ова сфати го на еден едноставен начин и земи го на пример компјутерот и неговата меморија доколку во него имаш слики кои што си ги меморирала после 10 години во меморијата ке стојат истите но нема некоја да видиш што не си ја ставила таму. Мозокот е само склад за мемории и една биолошка машина за размислување, но сите негови производи доваѓаат од нашите познавања и слики од светот и околината.

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
патем појасни какви желби. Подобро толкување даде Skylark од тебе, а мене погоре ми велиш дека мојот сон не е поврзано со никаква желба! :pos2:
Тебе очигледно ништо не ти е јасно. Твојот сон не го протолкував врз основа на твоето банално симболизирање Можеш да читаш малку повеќе.. Според фројд: ''..соновите во популарната култура не содржат симболи, туку директен и реалистичен опис на стравовите и желбите на сонувачот...'' твојот сон е резултат на твојата бујна фантазија можеби имаш фетиш за предигри за време на изгрејсонце. (тоа е твоја работа) Ако немаш елементарна логика ќе ти објаснам. Таа желба може да значи дека девојката сака да има 3 ''прекрасни'' бели мачиња. Значи понекогаш работите можат да бидат попрости од тоа што ти се обдуваш да го разглабуваш. Не мора секогаш да ги комплицираш работите , тоа нема да те направи попаметна. Најидиотската работа што можеше да ја напишеш е дека кучето значи верност, ало ова е психологија а не гледање на кафе! Или дечкото што сонувал дека ја мувал братучедкa му Твоето "стручно'' толкување беше ... цитирам: ''
Вистина чудно поготово ова со братучетка ти , но сонот твој како да нема некое посебно значење освен тоа што си опседнат со комшивката а може потсвесно се плашиш од неа...
Тотална будалаштина. Дали ти некогаш имаш слушнато за Ид, его и супер – его, поделбата на човечката психа според Фројд?? Изгледа не. Сега ќе ти објаснам Ид – е импулсивен дел на детската психа којшто работи врз ,,принципот на задоволството” и го вреднува само она што сака и не ги гледа последиците. Супер – егото е моралната компонента на психата, којашто ги зема предвид посебните околности во коишто морално – правната работа може да не е правна за дадена ситуација. Рационалното его се обидува да оствари баланс помеѓу непрактичниот хедонизам на ид – то и еднаквоста на непрактичниот морализам на супер – егото.тоа е делот на психата којшто најчесто се одразува директно на дејствувањето на луѓето. Кога тоа е преоптоварено или загрозено од неговите задачи може да употреби одбрамбени механизми како негирање, потиснување и преместување. Неговиот ИД (потиснатите желби , потсвеста итн) се активирал во сонот просто кажано дечкото си ја мерачи братучедка му. Но тука се појавило неговото супер его односно во сонот карањето и пцуењето на комшиите еден вид на доминација на супер егото кое морално не го оправдува тој чин.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Значи немам 15 страни прочитано за толкување на сонови ама имам 150 прочитано за психологија на егото. Тие мислат дека не го искусиле ама на некој начин го искусиле биди сигурна, нашиот мозок не создава слики сам од себе додека не ја види претходно, ова сфати го на еден едноставен начин и земи го на пример компјутерот и неговата меморија доколку во него имаш слики кои што си ги меморирала после 10 години во меморијата ке стојат истите но нема некоја да видиш што не си ја ставила таму. Мозокот е само склад за мемории и една биолошка машина за размислување, но сите негови производи доваѓаат од нашите познавања и слики од светот и околината.

Amerikanac Elis Hju je sanjao model sivace masine koju je kasnije konstruisao.​
Zatim, nobelovac Nils Bor, je u snu otkrio kljuc - resenje tajne atomskog jezgra.​
Engleski pesnik, Semjuel Kolridz, je u snu video sve stihove svoje poeme "Kublaj Kan".​
Poznati igrac golfa, Dzek Niklaus, je sanjao novu tehniku udaranja loptice za golf i ta tehnika ga je dovela na sam vrh ovog popularnog sporta.​
ме интересира твое објаснување за ова. како е ова возможно.

Poznati engeski istrazivac snova dr Kit Harn, smatra da su mnogi od nas sposobni da "pogledaju u buducnost" i da se na osnovu tako dobijene informacije "zastite od neke nevolje". On naglasava da su mnogi ljudi veruju svojim snovima, a najvise onima koji se odnose na putovanja prevoznim sredstvima. Poznata je cinjenica da je desetak ljudi otkazalo putovanje brodom "Titanik", zato sto su sanjali nesrecu na tom brodu.
и на ова,

поентата ми е следна јас еднаш истото го кажав... соновите се продукт на нашата психа односно она што сме го доживеале претходно и сл. но и не секогаш, навистина некогаш сонот ни ја кажува иднината, психата психолозите ја толкуваат како Банка на податоци од минатото, сегашноста и иднината, па тогаш зашто не би можел еден сон да предвиди нешто?

--- надополнето ---

Тебе очигледно ништо не ти е јасно. Твојот сон не го протолкував врз основа на твоето банално симболизирање Можеш да читаш малку повеќе.. Според фројд: ''..соновите во популарната култура не содржат симболи, туку директен и реалистичен опис на стравовите и желбите на сонувачот...'' твојот сон е резултат на твојата бујна фантазија можеби имаш фетиш за предигри за време на изгрејсонце. (тоа е твоја работа) Ако немаш елементарна логика ќе ти објаснам. Таа желба може да значи дека девојката сака да има 3 ''прекрасни'' бели мачиња. Значи понекогаш работите можат да бидат попрости од тоа што ти се обдуваш да го разглабуваш. Не мора секогаш да ги комплицираш работите , тоа нема да те направи попаметна. Најидиотската работа што можеше да ја напишеш е дека кучето значи верност, ало ова е психологија а не гледање на кафе! Или дечкото што сонувал дека ја мувал братучедкa му Твоето "стручно'' толкување беше ... цитирам: ''
Вистина чудно поготово ова со братучетка ти , но сонот твој како да нема некое посебно значење освен тоа што си опседнат со комшивката а може потсвесно се плашиш од неа...
Тотална будалаштина. Дали ти некогаш имаш слушнато за Ид, его и супер – его, поделбата на човечката психа според Фројд?? Изгледа не. Сега ќе ти објаснам Ид – е импулсивен дел на детската психа којшто работи врз ,,принципот на задоволството” и го вреднува само она што сака и не ги гледа последиците. Супер – егото е моралната компонента на психата, којашто ги зема предвид посебните околности во коишто морално – правната работа може да не е правна за дадена ситуација. Рационалното его се обидува да оствари баланс помеѓу непрактичниот хедонизам на ид – то и еднаквоста на непрактичниот морализам на супер – егото.тоа е делот на психата којшто најчесто се одразува директно на дејствувањето на луѓето. Кога тоа е преоптоварено или загрозено од неговите задачи може да употреби одбрамбени механизми како негирање, потиснување и преместување. Неговиот ИД (потиснатите желби , потсвеста итн) се активирал во сонот просто кажано дечкото си ја мерачи братучедка му. Но тука се појавило неговото супер его односно во сонот карањето и пцуењето на комшиите еден вид на доминација на супер егото кое морално не го оправдува тој чин.
да ова го имама прочитано многу пати а сонот кој го толкував на дечкото молим те подоле погледни што тој одговори многу же се изненадиш!, а самиот ти кажа може сонот да биде како резултат на некои стравови повторно одиш сам против себе, а друго тоа со братучетка му ти убаво прочитај зашто сум го кажала тоа тој со братучетка му оди во реалниот живот, односно ако не разбираш таа му е двојка па затоа ми било чудно. а да кучето се третира како преијател или верност кај мнгоумина психолози сретнав дека кучето го толкуваат така, а ти што само врз една теза се базираш е твој проблем.

--- надополнето ---

имено ова е Толкување од Фројд ( кога толку многу го обожаваш ) за куче повели прочитај ако имаш проблем со англискиот ќе ти преведам
Dog
To see a dog in your dream, symbolizes intuition, loyalty, generosity, protection, and fidelity. The dream suggests that your strong values and good intentions will enable you to go forward in the world and bring you success. The dream dog may also represent someone in your life who exhibits these qualities. Alternatively, to see a dog in your dream, indicates a skill that you may have ignored or forgotten. If the dog is vicious and/or growling, then it indicates some inner conflict within yourself. It may also indicate betrayal and untrustworthiness. If the dog is dead or dying, then it means a loss of a good friend or a deterioration of your instincts.
To dream that a dog bites you on the leg, suggests that you have lost your ability to balance aspects of your life. You may be hesitant in approaching a new situation or have no desire to move forward with your goals. Alternatively, it symbolizes disloyalty.
To see a happily barking dog in your dream, symbolizes pleasures and social activity. You are being accepted into some circle. If the dog is barking ferociously, then it represents your habit of making demands on people and controlling situations around you. Are you "barking" too many orders? Alternatively, it could also indicate unfriendly companions.

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32

ме интересира твое објаснување за ова. како е ова возможно.

и на ова,

поентата ми е следна јас еднаш истото го кажав... соновите се продукт на нашата психа односно она што сме го доживеале претходно и сл. но и не секогаш, навистина некогаш сонот ни ја кажува иднината, психата психолозите ја толкуваат како Банка на податоци од минатото, сегашноста и иднината, па тогаш зашто не би можел еден сон да предвиди нешто?

--- надополнето ---

да ова го имама прочитано многу пати а сонот кој го толкував на дечкото молим те подоле погледни што тој одговори. а самиот ти кажа може сонот да биде како резултат на некои стравови а друго тоа со братучетка му ти убаво прочитај зашто сум го кажала тоа тој со братучетка му оди во реалниот живот, односно ако ти не разбираш таа му е двојка па затоа ми било чудно. а да кучето се третира како преијател или верност кај мнгоумина психолози сретнав дека кучето го третираат како такво а ти што само врз една теза се базираш е твој проблем.
Тоа се случува кај луѓе наречени скенери. Тоа се луѓе кои ја гледаат така наречена иднина во соништата но тоа е само илузија бидејки имаме два вида на сонови, а тоа се сонови кои кристално јасно ги паметиме и се секаваме на нив и сонови со замена или најчесто ние преферираме да ги викаме сонови кои сме ги сонувале а немаме појма што сме сонувале. Еве едно мало објаснување, јас сонував но не паметам ни дел од сонот, утредента измислам машина за енергија со самоодржувачко јадро. Мозокот реагира во овој момент бидејки прв пат ни доаѓа оваа идеја кеш меморијата се активира и се сместува во сонот без меморија и така добиваме слика дека тоа што сме го измислиле и ни е ново за нас се преместува во најблискиот наш сон.

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
Едноставно не ме сфаќаш. Не идам сам против себе, мојот единствен став е дека се се сведува на СТРАВОВИТЕ И ЖЕЛБИТЕ! Фала што ни ја потврди твојата ''компетентност''. Гледаш ти си сватила дека постои нешто меѓу нив од кога тој самиот ти кажал, јас не прочитав но според реалистичниот опис на Фројд кој е најрелевантен одма сфатив, нема тука што да се чудиш, инцестот се случува ... Пак ќе нагласам јас не сум доволно стручен за да толкувам но твоево речиси и да нема логика.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Едноставно не ме сфаќаш. Не идам сам против себе, мојот единствен став е дека се се сведува на СТРАВОВИТЕ И ЖЕЛБИТЕ! Фала што ни ја потврди твојата ''компетентност''. Гледаш ти си сватила дека постои нешто меѓу нив од кога тој самиот ти кажал, јас не прочитав но според реалистичниот опис на Фројд кој е најрелевантен одма сфатив, нема тука што да се чудиш, инцестот се случува ... Пак ќе нагласам јас не сум доволно стручен за да толкувам но твоево речиси и да нема логика.
добро што нема логика ајде посочи.

ти очигледно добро не си прочитал тој уствари ја сонувал комшивката која правела магии и моето толкување беше во врска со неа и како јас протолкував ајде кажи? а тој за братучетката појасни дека се дечко и двојка во реалниот живот! воопшто не си читал добро ми вадиш од контекст некои работи и моите постови не си ги сватил добро. всушност сите мои толкувања не се далеку од твоите сваќања и тези според Фројд и ред други само твојот проблем е што не си доволно способен да ме разбереш.

друго темава не е на луѓето да има кажеме са супер его его и ид туку да им помогнеш да го протолкуваш нивниот сон како знаеш и умееш.

--- надополнето ---

значи ако се сведува на стравови и желби сепак моето толкување на сонот со комшивката дека тој потсвесно се плаши од неа има логика нели?( ете уште еден доказ дека си контрадикторен и не ги сваќаш моите толкувања) а кучето според тебе и твоето сваќање на Фројд како би го објаснил?

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
добро што нема логика ајде посочи.

ти очигледно добро не си прочитал тој уствари ја сонувал комшивката која правела магии и моето толкување беше во врска со неа и како јас протолкував ајде кажи? а тој за братучетката појасни дека се дечко и двојка во реалниот живот! воопшто не си читал добро ми вадиш од контекст некои работи и моите постови не си ги сватил добро. всушност сите мои толкувања не се далеку од твоите сваќања и тези според Фројд и ред други само твојот проблем е што не си доволно способен да ме разбереш.

друго темава не е на луѓето да има кажеме са супер его его и ид туку да им помогнеш да го протолкуваш нивниот сон како знаеш и умееш.
Потполно те разбирам, но немам време да ги читам сите твои толкувањa. Проблемот е што ти делумно се согласуваш со моите тези, а тогаш коа не можеш да им ги објасниш од психолошки аспект, но сакаш да изгледа дека можеш да им протолкуваш пишуваш бабини деветини од типот дека ''Ако кучето било весело и пријателски настроено без разлика што те напдна е убаво тогаш некоја важна личност се радува на средбата со тебе'' сега и пророштва следуваат? Глупости .. или за пајаци и пајажина : '' среќа, материјална добивка а некаде ги поврзуваат пајажините пак со сплетки и замки. Но сепак пајаците се симбол на среќа.'' Симбол, симбол , симбол.. кој тоа ги поврзува? Големите психолози?НЕ :) Се додека говориш за симболи како баба од девнаести век за пајаците и кучињата и се останато далеку ќе бидеш од вистината. :)

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Потполно те разбирам, но немам време да ги читам сите твои толкувањa. Проблемот е што ти делумно се согласуваш со моите тези, а тогаш коа не можеш да им ги објасниш од психолошки аспект, но сакаш да изгледа дека можеш да им протолкуваш пишуваш бабини деветини од типот дека ''Ако кучето било весело и пријателски настроено без разлика што те напдна е убаво тогаш некоја важна личност се радува на средбата со тебе'' сега и пророштва следуваат? Глупости .. или за пајаци и пајажина : '' среќа, НЕ :) Се додека говориш за симболи како баба од девнаести век за пајаците и кучињата и се останато далеку ќе бидеш од вистината. :)

очигледно ова не си го прочитал а е од големи психолози:)
Dog
To see a dog in your dream, symbolizes intuition, loyalty, generosity, protection, and fidelity. The dream suggests that your strong values and good intentions will enable you to go forward in the world and bring you success. The dream dog may also represent someone in your life who exhibits these qualities. Alternatively, to see a dog in your dream, indicates a skill that you may have ignored or forgotten. If the dog is vicious and/or growling, then it indicates some inner conflict within yourself. It may also indicate betrayal and untrustworthiness. If the dog is dead or dying, then it means a loss of a good friend or a deterioration of your instincts.
To dream that a dog bites you on the leg, suggests that you have lost your ability to balance aspects of your life. You may be hesitant in approaching a new situation or have no desire to move forward with your goals. Alternatively, it symbolizes disloyalty.
To see a happily barking dog in your dream, symbolizes pleasures and social activity. You are being accepted into some circle. If the dog is barking ferociously, then it represents your habit of making demands on people and controlling situations around you. Are you "barking" too many orders? Alternatively, it could also indicate unfriendly companions.

да и за пајаковата мрежа и пајаците имам сретнато такви толкувања од големи психолози а ти пукни од мака!

--- надополнето ---

Потполно те разбирам, но немам време да ги читам сите твои толкувањa. Проблемот е што ти делумно се согласуваш со моите тези, а тогаш коа не можеш да им ги објасниш од психолошки аспект, но сакаш да изгледа дека можеш да им протолкуваш пишуваш бабини деветини од типот дека ''Ако кучето било весело и пријателски настроено без разлика што те напдна е убаво тогаш некоја важна личност се радува на средбата со тебе'' сега и пророштва следуваат? Глупости .. или за пајаци и пајажина : '' среќа, материјална добивка а некаде ги поврзуваат пајажините пак со сплетки и замки. Но сепак пајаците се симбол на среќа.'' Симбол, симбол , симбол.. кој тоа ги поврзува? Големите психолози?НЕ :) Се додека говориш за симболи како баба од девнаести век за пајаците и кучињата и се останато далеку ќе бидеш од вистината. :)
за симболи зборат токму психолозите кој инаку!?

Snovi govore simboličkim jezikom. Tipični simboli su npr. tijelo kao kuća; za maskulinost: visoki tornjevi, pipe, klarinet, noževi, ubojito oružje, trčeči konji; femininost: zvijezde, tjesnaci, dvorišta...
ова е од зигмунд фројд

Snovi – kraljevski put u nesvjesno. Prelazak iz nesvjesnog u svjesno je jako težak i to nam ne dopušta naša svijest, cenzura. Tada bi naš JA bio ugrožen. Kad mi spavamo, spava i naša cenzura i tada dolazi do prelaska. Međutim, snovi izlaze u simbolima zbog tzv. straha da se cenzura ne probudi. Tako Freud razlikuje dva sadržaja sna: latentni (onaj koji sadrži simbole koje onda treba protumačiti) i manifestni (onaj koji daje pravo značenje)

патем никаде не кажав дека сум стручна и компетентна!!! ти си тој што така се постави од сам старт а очигледно не знае ништо.

--- надополнето ---

а каде ти е тука ЕГО ИДЕАЛ очигледно не си го дочитал!

Ego-ideal – razvija se pod utjecajem nagrada i pohvala. Ego-ideal u pojedincu izaziva osjećaj ponosa i vlastite vrijednosti

и Совеста,
Savjest – razvija se pod utjecajem kazni, zabrana ili iz straha. Savjest izaziva osjećaj krivnje i grijeha.

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
очигледно ова не си го прочитал а е од големи психолози:)
Dog

да и за пајаковата мрежа и пајаците имам сретнато такви толкувања од големи психолози а ти пукни од мака!

--- надополнето ---

за симболи зборат токму психолозите кој инаку!?

ова е од зигмунд фројд
Ја нема да пукнам од мака и да сакаш :) симболот е индивидуална работа уште прееска ти кажав ако јас мачките ги мразам затоа што мене ме асоцираат на дволичност и подмуклост тогаш можам да сонувам некој човек што е таков како држи мачка во рацете. Но сепак тоа е РЕАЛИСТИЧЕН заоснован на индивидуата и неговите перцепции и сфаќања не на твоите. Не знам дали тоа стварно е фројд но и да е сигурно си го извадила од контекст затоа што ја прееска ти цитирав од модерната психологија (Фројд ) дека Според фројд: ''..соновите во популарната култура не содржат симболи, туку директен и реалистичен опис на стравовите и желбите на сонувачот...' ти сеуште се потпираш општи симболи. Кучето преставува верност но тоа најчесто е во литературата и уметноста поточно во периодот на симболизмот.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Ја нема да пукнам од мака и да сакаш :) симболот е индивидуална работа уште прееска ти кажав ако јас мачките ги мразам затоа што мене ме асоцираат на дволичност и подмуклост тогаш можам да сонувам некој човек што е таков како држи мачка во рацете.. Не знам дали тоа стварно е фројд но и да е сигурно си го извадила од контекст затоа што ја прееска ти цитирав од модерната психологија (Фројд ) дека Според фројд: ''..соновите во популарната култура не содржат симболи, туку директен и реалистичен опис на стравовите и желбите на сонувачот...' ти сеуште се потпираш општи симболи. Кучето преставува верност но тоа најчесто е во литературата и уметноста поточно во периодот на симболизмот.
епа е од Фројд очигледно нешто тебе не ти е јасно па ти доаѓа како непознато и изменето јас само направив копи пејст :)

Но сепак тоа е РЕАЛИСТИЧЕН заоснован на индивидуата и неговите перцепции и сфаќања не на твоите
а што ти сакаш со ова да ми ја загрозиш слободата на мисла и изразување на форумот, секој тука има право да раскаже сон а тие што раскажуваат најверојатно им треба помош во толкувањето а така секој има слобода да толкува како што сака и колку сака а кој колку ќе верува е негов проблем а исто важи и за тие што нема да им се допадне.

како што ти кажав на почеток ако не ти се допаѓаат моите постови не ги читај а немаш право да ми ја загрозуваш слободата на изразување.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
ти треба да дочиташ его-идеалот е дел од супер егото!

Struktura ličnosti [uredi]

Freud govori o tri strukture koje čine ličnost:

• Id – Id je urođena komponenta ličnosti, nalazi se u nesvjesnom. On sadrži sve ono psihološko kod pojedinca, sve ono naslijeđeno, a to su kao prvo instinkti ili nagoni, automatske reakcije. Sva psihička energija dolazi iz ida. Ego i superego ne bi mogli funkcionirati bez ida. Id je središte svega animalnog, neograničenog, životinjskog. On ne priznaje nikakve zakone, ograničenja, pravila, ne želi biti sputan, ne poznaje nikakve zabrane. Id radi i djeluje po principu ugode kako bi smanjio psihičku napetost. On je iracionalan, narcističan i impulzivan. U njemu je najprisutniji libido (nagon).
  • Ego – Prisutan je kod odraslog čovjeka. Ego je struktura koja funkcionira po principu realnosti. Freud kaže da je ego tu da bi kontrolirao id, da bi ga ograničio, usmjerio… On je onaj koji usmjerava ličnost prema napretku, razlikuje realnost i fikciju. Ima sposobnost trpljenja: trpi napetost, odgađa je. On zna planirati da bi došao do zadovoljenja na realan način. Sposoban je na promjenu. Raspolaže kognitivnim kapacitetima, ali ne funkcionira bez ida.
  • Superego – to je dio ličnosti koji se najkasnije razvija. Nije urođen, nego se razvija socijalizacijom. On je moralni čuvar ličnosti. Na temelju usađenih normi on sudi što je dobro a što loše u postupanju ličnosti, je li to u skladu s normama ili ne. Funkcionira po principu idealnosti i straha. Ego pomaže da superego ne ode previše u idealnost. Freud u superegu razlikuje 2 strukture:
  • Ego-ideal – razvija se pod utjecajem nagrada i pohvala. Ego-ideal u pojedincu izaziva osjećaj ponosa i vlastite vrijednosti
  • Savjest – razvija se pod utjecajem kazni, zabrana ili iz straha. Savjest izaziva osjećaj krivnje i grijeha.
Od tri strukture koje čine ličnost za Freuda je najslabiji ego. Id se uglavnom nalazi u nesvjesnoj razini ličnosti. Ego je raspoređen u sve tri, ali ga najviše ima u predsvjesnoj, dok superega najviše ima u svjesnoj.

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
тужиме ако те загрозувам тоа право со устав ти е загарнтирано. :) Исто како и моето, јас мислам дека не си во право. Тоа ти го докажав со 2-3 твои толкувања.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
тужиме ако те загрозувам тоа право со устав ти е загарнтирано. :) Исто како и моето, јас мислам дека не си во право. Тоа ти го докажав со 2-3 твои толкувања.
ти ништо не си докажал туку во се си контрадикторен и спротивен дури и на тезите на Фројд кој наводно го читаш!

Kajgana Shop

На врв Bottom