Ajde ovaa probajte.Petkovsky напиша:a + b = c
Ova moze da se zapise kako:
4a - 3a + 4b - 3b = 4c - 3c
Malku preureduvanje
4a + 4b - 4c = 3a + 3b - 3c
Faktoriranje:
4 * (a+b-c) = 3 * (a+b-c)
podelete so (a+b-c)
4 = 3
Помош!!! или дај решение ептен ме интересиратПробајте на сликата да ги поврзете сите (9) точки со четири прави линии, при тоа не смеете да ја прекинете. Значи, со еден потег, почнувајќи од една точка, со четири линии да ги поврзете сите линии и да завршите во некоја друга точка (или истата, не знам јас тоа)
Јас мислам дека е јасно. Мала помош ќе дадам понатака ако некој изрази желба. Ако некој ја знае, го молам да не ја издава.
Задачата е решлива. Нема никаква финта, се што треба е да ја решите
![]()
a=18 b=15Razlikata na dva pozitivni broja e 3 a razlikata na nivnite reciprocni vrednosti e 1/90. Koi se broevite?
па ај ако не ти е мака дај образложение...мене ме заинтересира задачава ама со математика малце слабо стојам:uvo:a=18 b=15
Ако треба образложение кажи!!
Мое мислење е дека се бесконечно многу. Тоа би биле броевите 200 x 5 x n, каде n е природен број, но може да е и 0.Колку броја има кои помножени со 5, деливи се со 200?
Веројатно мислиш на природни броеј...Се извинувам, прашањето се однесуваше на делители. Фала на исправката.
Еве една едноставна задача за загревање (Диофантовиот епитаф):
На надгробната плоча настарогрчкиот (старомакедонскиот) математичар е запишано:
Патниче, овде се погребани посмртните останки на Диофант. Броевите ќе речат, о чуда колку бил долг неговиот живот. прекрасното детство му одзеде шестина од животот, а кога помина уште дваесетина од животот, неговото лице го покри брада. Откако помна уште една седмина од животот, Диофант стапи во среќен брак. Кога поминаа 5 години од бракот, среќен го направи раѓањето на неговиот син првенец, на кого судбината му подари само половина од годините на прекрасниот и среќен живот на татко му. Во длабока болка старецот го дочека крајот на земниот живот преживувајќи уште 4 години по изгубувањето на синот.
Колку години живеел Диофант???