Проблемите се подлабоки, не може површно да гледаме.
Прво, Ацид ми се чини ја спореди Словенија со Македонија во жители, но дај спореди со БДП-то и просечната плата.
Кај нив има финансиски услови за да се изградат добри тренинг центри, здрави клубови и играчите да живеат од фудбалот. Кај нив има и спонзори, има економија, фудбалот е тесно поврзан со економската ситуација во земјата и бројот на жителите, како и тоа дали една земја(или нејзините граѓани) е сериозно заинтересирана за фудбалот.
Јас тренирав во клуб кој што ете, бил освојувач и на домашниот куп, кој што на Вардар му даде 10тина играчи за да го направи најголемиот успех за македонскиот клупски фудбал(3 квал. коло), за по 2-3 години целиот тој клуб да дојде пред пропаст, да тренираме на еден терен(или покрај терен) првиот тим, младинците, кадетите, и најмалите категории. Да немаме фудбали, да немаме солидни соблекувални итн...
За се ова е потребно инвестиција, а како да инвестираме кога како прво газдите на клубовите се лопови, како второ нема спонзори кои што ќе финансираат, како трето што вика ИОСОНО: Говеда сме.
Најпрво ова да се среди, после ќе видиме квалитет од играчите, и не ги обвинувајте за лошиот натпревар, јас само првото го изгледав со сила, кога го видов теренот знаев дека нема услови за фудбал, едноставно измачување е да играш на таков терен, па уште и пријателска....
Има уште доста да се збори за мак фудбалот, но кое фајде...