Поздрав до сите на форумов!
Овде Елена Пешевска, еве решив и јас да пишам да не биде преку Анон Македон само.
Јас бев скиентолог 8 години, и излегов од Хабардов Центар за Дијанетика и Скиентологија пред една година.
Доколку било кој од вас има некакви прашања да ми постави, слободно направете го тоа. Многумина од вас имале искуство само со Тестот за анализа на капацитетот = Оксфордски тест, и имате информации од интернет, но за појасна слика повелете прашајте ме.
На форумов има многу факти но и генерални ставови, како и да е ме радува што многу од вас се свесни за опасностите од Скиентолоката организација.
Доколку некој од вас ме знае лично и бил во Хабардовиот центар слободно контактирајте ме, пратете ми имејл или порака овде. Ќе ме израдува многу да стапам во контакт со други луѓе кои се сеуште внатре или се веќе надвор.
До следен пат! :helou:
Елена
Веќе има неколку прашања, па да ги одговорам:
„Здраво Елена,
ме интересира дали по откажувањето имаше притисоци од страна на сајнтолоџистите?
Што те натера да се "зачлениш" таму?
И колку пари им остави за тие 8 години ако не е тајна.“
Притисоци: Прво што се случи кога дознаа дека сум критична кон Скиентологијата е дека пријател скиентолог ми пратки на Фејсбук порака, прашувајќи ме дали навистина сум критична кон скиентологијата и дали ме декларирале како Супресивна личност (непријател на скиентологијата)? Во моментот имав околу 500 скиентолози „пријатели“ на Фејсбук. Во следните неколку дена масовно почнаа да ме откачуваат пријателчињава, затоа што им пуштив неколку линкови за вистината за скиентологијата што ја открив на интернет. Во скиентологијата ако јавно почнеш да зборуваш за негативни работи за скиентологијата, веднаш стануваш непријател број еден и секој скиентолог, дури и ако ти е фамилија мора да те откачи (да се дисконектира) за да не биде истотака деклариран за Супресивна личност.
-второ беше што Дознав од мојата кума (скиентолог) дека Извршниот директо на хабардов Центар ги собира сите активни скеинтолози да ги извести дека сум Супресивна личност и да направат прекин со мене.
Неколку блиски пријатели скиентолози ми пишаа имејл прашувајќи ме дали навистина сум станала критична, и да ми кажат дека треба да се опаметам, да побарам помош од скиентологијата, да направам содветна етичка програма за да се вратам во добри односи со „Црквата“.
Еве како примерок еден од тие имејли:
„Eleni,
Pls, ne mi prakaj toa sto mi prakas na skype, zasto ne go citam nitu pak me interesira da go citam.
Toa sto stavas antiScn raboti na internet, voopsto ne go odobruvam, zasto taka samo pukas po pogresna meta, bez razlika za koj gnev koj go imas vo sebe , i pravis ogromna steta, bez ogled sto verojatno ti smetas deka naprotiv pravis ogromna korist.
MOras da zapamtis deka na sto i na kogo da si kivna, se raboti za poedinec, a ne za cela nauka, i najmalku za LRH.
Seti se na site pridobivki sto si gi imala od auditing i obuka, (se nadevam uste gi imas i ne si gi izgubila) i toa e stabilniot podatok za tebe sto e Scn. Ako ne si imala nikakvi pridobivki togas ic ne praime muabet; nemam sto da zboruvam.
Iskreno se nadevam deka si imala pridobivki, i se nadevam deka ke ti dojde pamet; zasto vo sustina ako ti licno ne sakas da prodolzis so Skn, ne znam zosto gubis vreme kopajki po nekoj "somnitelni" sajtovi, so izjavi "od somnitelni" luge, koi nitu gi poznavas, nitu si gi videla, nitu pak si sigurna deka toa sto go kazuvaat e 100 % vistina. Ednostavno mozes samo da odlucis da ne jprodolziv vo Skn, i prodolzi si so zivotot tamu kaj sto si , vo nasoka na kreacija za idnina. Ne siri enteta vesti, za koi i ti samata ne si sigurna deka se takvi; osven, ke napomenam, ako ne si imala nikakvi pridobivki do sega, mozam da razberam.
Za mene stabilen podatok, e deka Scn funkcionira, deka taa mi go smeni zivotot na podobro i deka poedinci koi na razlicni nacini se obiduvaat da go "poremetat" nejzinoto funkcioniranje, koga togas ke platat. Ne za dzabe, i starite kazale, "gospod gleda i vraka " sto vo slucajov toj gospod e sekoj poedinecno od nas. Duri i koga mi se slucuvale nekoi losi raboti, toa bilo taka zatoa sto jas sum napravila pogresna presmetka odluka i kalkulacija i procenka na licnosti i situacii; i zatoa toa kako iskustvo samo mi pomognalo vo idnina da ne ja pravam istata pogresna presmetka kalkulacija i greska.
Zatoa pls, ako seuste ostanal zdrav razum kaj tebe, prestani, zasto trosis vreme na svoeto duhovno pogubuvanje; ako ne za ovoj zivot, togas za sledniot i za tvojata vecnost.
A, ako imas gnev kon odredeni lica, ne go siri na cela Scn, i ne dozvoluvaj na SP da ja ispolnuvaat svojata cel preku tebe i koristejki go tvojot gnev. Zasto toa sto go pravis e supresivno, mnogu dobro znaes, a iskreno mi e krivo, sto covek koj ima zad sebe dobri godini produkcija vo konstruktivna nasoka, go rusi toa samo za edna sekunda, i na toj nacin dozvoluvas nekoj na strana da se siti za tvoeto rusenje na tvojata celosna sopstvena produkcija kako staf clen.
Pozdrav, i pls, nisto veke ne mi prakaj; mozes da mi pratis poraka samo ako si sfatila nesto vo ovaa nasoka i ako sakas nesto da prezemes za da se vratis vo Skn grupata i da prodolzis kako nekogas da kreiras podobra idnina za nas, nasite deca i nasata vecnost. Zasto vecnosta zavisi od toa sto sega ke go napravime, sega i ovde. So, don't miss that chance, please. Stop to do what you do, and start to work out your condition on it in the nearest org. Really I mean it! Don't spoil your future with this stupidity.
Ako nekogas se predomislis vo vrska so ova i ti treba pomos za vrakanje vo grupata, znaes na kogo mozes da se obratis.
Sega za sega ti kazuvam zbogum, ; i se nadevam deka nesto ke se smeni kaj tebe.“
Што ме натера да се зачленам таму?
- Бев во моите луди години, во застој со факултетот, тазе излезена од мачна љубовна врска, без големо разбирање со моите,.... чувствував дека ништо не ми оди од рака. И нормално тогаш дојдов до книгата Дијанетика која тврди дека со правење на постапката аудитинг ќе се ослободиш од сите негативни чувства и влијанија од минатото... и така отидов во Хабардовиот Центар веднаш, за да си помогнам да излезам од чувството на неуспех. Вистината е дека повеќето од принципите што се во основната почетна литература, држат вода, и не се ништо ново, туку принципи преземени од разни филозофии и религии, all-in-one.
- Стапицата беше што одма секој во центарот те пречекува пријателски и се нуди да те ислуша со сите твои проблеми без да ти суди, да те разбере и нормално да ти потврди дека сите други ти се криви во моментот, се со цел да се чувствуваш дека припаѓаш таму.
И ете во Мај, 2000г, штом ојдов таму и ми го направија оксфордскиот тест, и ми кажаа колку ми е животот тежок и треба да се оправа, ми понудија курс. Бидејќи јас решив да не барам веќе пари од моите , а и немаше да ми дадат за курс, нормално неможев да платам. Па, господинот Стефан Ќостаров, сопственик на центарот и сегашен Извршен директор ми предложи да работам за нив, да волонтирам и дека курсевите би ми биле бесплатни така.
- Ова дава одговор на прашањето колку пари им оставив за тие 8 години служба. Не им оставив пари за курсеви и аудитинг. Ама секогаш кога требаше да купам поклон за некој близок човек јас обавезно купував дијанетичка или скиентолошка книга од Рон Хабард. Па имам платено некои 200 евра најверојатно.
- проблемот е што јас демек почнав да волонтирам, ама ми дадоа скиентолошки договор да потпишам со кој с еобврзувам 2ипол години да работам, со стриктно пола работно време. Јас бидејќи сеуште студирав демек, поминав лесно, инаку другите вработени (стафови) беа со полно работно време. Инаку да разјаснам, на луѓе од надвор им се кажува дека волонтираш а не дека работиш бидејќи, никој од нас во Хабардов центар не беше пријавен, со идеја дека одат многу пари на државата за џабе, и онака на сккиентолози не им треба здравствено осигурување оти тие знаат дека болестите потекнуваат од умот и скиентологијата има начини да се справи со болестите. Тоа е скиентолошката идеја.
- Инаку набрзо после потпишувањето на договорот се случуваше се повеќе и повеќе да останувам подогло за да завршам работа или поради некакви организирани настани, семинари и предавања, па тогашната директорка ме советуваше да потпишам за цело работно време, што значи работа од 10 сабајле до 10 навечер од понеделник до сабота. Еден ден слободен.
- А за плата? Ич да не праам муабет! Додека не преземав да ги водам јас финансиите, немаше воспоставен систем за паричен надомест, се случуваше еднаш во пола година да добиеш по 100 марки на времето... И откако го воспоставив системот, процентот од приходот кој се распределуваше за стафови за плата беше смешно мал, вообичаено не стигаше ни за автобус, а камоли да јадеш, мораше од дома да си спремаш и да зависиш од мама и тато...
следи продолжение....
Слободно поставувајте прашања.
До следен пат!
Елена