A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... каква е латенцијата при играње ... имам искуство со t-home, one, neotel и дефинитивно мора да кажам дека искуството при играње е сосема различно посебно neotel/t-home :P не сакам да се залетам за cabletel и да морам да плаќам уште една линија само за да играм :P ќе ве замолам тие кои што играте online, посебно кај оние кои играат стратегии кои бараат големо микро (доколку има такви овде) да кажат како е игривоста т.е. кои латенции може да ги очекувам од cabletel. Промоцијава им истекува до 14ти, сакам да донесам разумна одлука. Секако покрај играњето имам потреба од малку поголем traffic со neotel во просек сум 60-140GB месечно (имам неколку месеци во кои имам направено поголем traffic т.е. ~200gb, лошата страна на t-home). Би ве замолил да ги споделите искуствата за да донесам правилна одлука.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Вака, кога е интернетот ок, т.е. не е проблематичен период како пред 2/3 дена нема дилеј и нема проблеми (лизга) но кога имаат некој глобален проблем лошо е. Генерално 80% од времето нема да имаш проблеми и ќе можеш да играш онлајн без проблем. Пинговите се одлични према корисници од Еу, поготово Србија, Бугарија, Хрватска, Германија, Холандија, Чешка, Шведска, Франција (Русија, варира) и слично. Со набројаниве немам воопшто лаг перфектно иде! пинговите варираат од 30 до 90 најмногу со корисници од еу.

S

Sheldon Cooper

Гостин
интернетот на кејблтел преку што се пренесува до дома, бакар или оптика?

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.047
Поени од реакции
6.074
Да не знае некој,кој пакет од CableTel има најголема брзина upload? Пошо на страната ништо не пишува за upload само download брзина има...
Gold 10/200 има 1mbps Upload, иако на спидтест го мери до 0.75

Сигурно е толку пошо кога симнуем со торент се дешава уплоад да отиде до 115кб.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Gold 10/200 има 1mbps Upload, иако на спидтест го мери до 0.75

Сигурно е толку пошо кога симнуем со торент се дешава уплоад да отиде до 115кб.
Грешка си, кај мене и кај 3 од населба Gold10/200 = 0.4mb, e сега како доаѓаш до110 кбс аплоад незнам?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Пак тиња нетов (после 19:00), два дена се среди и пак е многу спор, ми рекоа до среда ќе бил ваков кога ќе го сределе, ај да видиме, при крај сум со трпение...од 10мбс на 1/2мбс ми падна брзината..

Sipy

Dr.Sheldon Cooper
Член од
9 јануари 2011
Мислења
170
Поени од реакции
31
Мислам дека е време CableTel да зголемат upload на сите пакети...срамота е 8 mb/s Download ,а Upload 512 kb/s :toe:

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@ Psyside ... дали кога паѓа брзината се зголемува delay-от ... доколку е константен не е страшно доколку е 1Mbit наместо 8, дали се зголемува латенцијата или е константна т.е. само брзината да варира или ?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Колку време чекавте од склучување на договор до започнување на користење на услугите на Кејблтел?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
@ Psyside ... дали кога паѓа брзината се зголемува delay-от ... доколку е константен не е страшно доколку е 1Mbit наместо 8, дали се зголемува латенцијата или е константна т.е. само брзината да варира или ?
Кога е ептен лош интернетот (ретко) има и дилеј кога е само брзината падната, нема дилеј меѓутоа неможеш да хостираш, него само да играш.

Колку време чекавте од склучување на договор до започнување на користење на услугите на Кејблтел?
3/4 дена.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.237
Поени од реакции
8.340
Пак тиња нетов (после 19:00), два дена се среди и пак е многу спор, ми рекоа до среда ќе бил ваков кога ќе го сределе, ај да видиме, при крај сум со трпение...од 10мбс на 1/2мбс ми падна брзината..
Колку време го имаш интермеци? која населба си? ај нека биде тиња нетот, но дали и го нема?

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Мислам дека е време CableTel да зголемат upload на сите пакети...срамота е 8 mb/s Download ,а Upload 512 kb/s :toe:
Брзината на upload сообраќајот е помала кај DOCSIS клиентите. Јас сум поврзан на ЛАН и имам симетрични брзини т.е. 8/8. Доколку навистина ти треба поголем upload прашај ги дали во твојата населба имаат можност да те поврзат на ЛАН.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Да не знае некој,кој пакет од CableTel има најголема брзина upload? Пошо на страната ништо не пишува за upload само download брзина има...
Мојот пакет 8/200, тој шо идеше со тв и телефон за нова година, аплоадира со:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Брзината на upload сообраќајот е помала кај DOCSIS клиентите. Јас сум поврзан на ЛАН и имам симетрични брзини т.е. 8/8. Доколку навистина ти треба поголем upload прашај ги дали во твојата населба имаат можност да те поврзат на ЛАН.
Таа брзина ти е само со Скопје, теорија нема 8мб аплоад да имаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom