под сплит мислиш да не се комбинираат две групи во ист ден ? што да практикувам ?
јас мислам дека треба да продолжиш да го вежбаш цело тело на тренинг односно да не комбинираш мускулни групи... сепак ова е мое мислење почекај и од другите , исто така колку години имаш, имаш ли нешто претходно вежбано??
моето лично искуство беше следново, првпат почнав во теретана со почеток на 4 година средно и веднаш почнав со делење по две мускулни партии на еден трениг , но јас претходно со години редоно тренирам боречка вештина , нон стоп спаринзи, склекови, дигања на вратило ( одамна имам вратило дома ) , вежбање со Kettlebells и си имав развиено тело од претходно, така да за мене сплит рутни беа супер башка и со килажи големи за почетници , ко на пример прво рамо вежбање со 7.5 кг од страните за разлика од другарите коа прв пат почнуваа и вежбаа со шипка само...
и што е најважно не треба да се срамиш да вежбаш со мали тежини и да ги вежбаш сите справи, целта е да постигнеш најдобри резултати по најдобриот пат и ич да не ти е гајле што мислат другите :smir:
--- надополнето ---
ајде луѓе да ве умарам уште малце со мојата диета...значи почнав сам своја диета и јадам на секој 2-3 саати т.е имам да речеме по 6-8 оброци на ден...јајца,салата,стек,батак,џигер,макарони,сутлиач и овошје(банани,јаболки и портокали)
овошјето претежно насабајле, а макароните или орзиот пред теретана... арно ама еве веќе 4ти ден ја држам и неам мрднато...значи утрото у пон бев 93,6 и денес сабајле бев 93,6...инаку секој ден праам кардио 20мин трчам 10 точак па тренинг па пак 20 со 10...
инаку пијам 3-4литри вода на ден... и неам тргнато сол и зејтин...т.е у салата си ставам онака малку зејтин(обичен) и сол си има и на месото и на макароните... ЧАРЕ?
ко првен не се оптеретувај толку психички
сеа науката за слабеењето е дека ако изедеш помалку калории одколку што ке потрошиш тој ден = ке ослабнеш !
ако ич не си мрднал од тежината , намали уште на јаглехидратите , зголеми протеини ... овошје не претуравај, се јаде само една шака насабајле,,, обично кога се чистат билдерите пред натпревар јадат еднолична храна богата со протенини , месо , туна итн итн.. и тука има голем недостаток на витами така да ако почнуваш појака диета бидејки глеам многу сакаш да ослабнеш обавезно земи мулти витами и по можност протеин и глутамин...
значи намали на јаглехидратите и калориите , а што се однесува до кардиото мислам дека најдобро кардио за топење сало е HIIT ! (тоест сигурен сум) , така да ако си физички спремен мавај шпринови во интервали со одмор и никако кардио пред и после тренинг премногу е...