Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Урдата е поквалитетен извор. Особено важен дел од исхраната при бодибилдинг е токму урдата а скоро сите забораваат на тоа.
Исто така , едамер/гауда кашкавал при процес на чистење поради убивање на масни клетки .
у право си, има онаа сува урда што е многу висок процент на протеин има на 100гр. знам ја јадам и ми се лепи на заби како Whey прашак :)

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Има ли некои негативности употребата на креатин ??

KESKOO

Форум зависник
Член од
13 март 2010
Мислења
178
Поени од реакции
3
Едно прашање до Георг ако го земиш протеинот Whey Mass немора да вежбаш?

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Ако имаш вежбано барем 6 месеци квалитетно без суплементација, телото ти е спремно за користење. Негативни ефекти нема ако го користиш како што треба (по упатството), само ќе треба да го зголемиш внесот на вода во текот на денот да ти е барем 4-5 литри. Не сум доктор, ама лаички кажано отприлика вака звучи. Секако, ако планираш да го земаш подолг период прави го тоа во циклуси со одмори помеѓу нив од барем 1-2 недели. :smir:

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Едно прашање до Георг ако го земиш протеинот Whey Mass немора да вежбаш?
Ако пред тоа имаш вежбано со тежини, и одмараш на неопределен период океј е, но не во големи количини, но пожелно е по некое време да почнеш (пак) да вежбаш. Сепак, зависи од тебе и целта која ја имаш замислено :)

Ако имаш вежбано барем 6 месеци квалитетно без суплементација, телото ти е спремно за користење. Негативни ефекти нема ако го користиш како што треба (по упатството), само ќе треба да го зголемиш внесот на вода во текот на денот да ти е барем 4-5 литри. Не сум доктор, ама лаички кажано отприлика вака звучи. Секако, ако планираш да го земаш подолг период прави го тоа во циклуси со одмори помеѓу нив од барем 1-2 недели. :smir:
Јас би се надоврзал со adWARE и би те советувал по употребата со креатинот да направиш пауза од 1 месец, со што телото би се вратило во нормала и нема да имаш никакви последици.

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
здраво на сите,имам едно прашање до поискусните,веке 4 дена одам во теретана и ги вежбам сите справи и вежби по малце за да ми се навикне телото и мускулите.Од понеделник сакам да ја фатам сериозно,може ли некој да ми предложи која со која мускулна група да вежбам,кои вежби и колку дена и одмор измеѓу ? на исхрана внимавам колку можам.
ПС Знам дека на гугл има одговор на прашањево но има еден милион комбинации и се збунив кога отворив :D ако не му е на некој тешко не објасни или нека стави некој корисен линк.Фала однапред

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
здраво на сите,имам едно прашање до поискусните,веке 4 дена одам во теретана и ги вежбам сите справи и вежби по малце за да ми се навикне телото и мускулите.Од понеделник сакам да ја фатам сериозно,може ли некој да ми предложи која со која мускулна група да вежбам,кои вежби и колку дена и одмор измеѓу ? на исхрана внимавам колку можам.
ПС Знам дека на гугл има одговор на прашањево но има еден милион комбинации и се збунив кога отворив :D ако не му е на некој тешко не објасни или нека стави некој корисен линк.Фала однапред
еден месец треба сите справи за да се навикнеш а не 4 дена :) освен сеа ако претходно не си вежбал нешто посериозно и зависно од годиштето....

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
еден месец треба сите справи за да се навикнеш а не 4 дена :) освен сеа ако претходно не си вежбал нешто посериозно и зависно од годиштето....
па јас имам слушнато првата недела да се вежба од сите по малце колку да се навикнеш,месец ми изгледа многу .....
нема мн справи кај што вежбам,бенч со трите нивоа,пек дек,кабли,една за рамо и 3 за нозе.7 справи све на све,без теговите.Any ideas ? :D

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
па јас имам слушнато првата недела да се вежба од сите по малце колку да се навикнеш,месец ми изгледа многу .....
што има ти да се навикнуваш на справите, за тоа ти треба едно објаснување и една правилно изведена серија , сите ние сме доволно интелигентни за да сватиме како се изведува одредена вежба на одредена справа,,., е сеа мускулите, тоа е друга приказна!! на мускулот му треба 3 месеци за да се навикне па да расте, ако си тинејџер почетник мислам дека поголема добивка ке имаш ако НЕ правиш одма split рутини.... и не се надевај дека преку ноќ ке ти пораснат мускулите, кога ке поминат неколку месеци активно вежбанје и добра исхрана тогаш ке видиш резултати и тоа добри ! :)

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
што има ти да се навикнуваш на справите, за тоа ти треба едно објаснување и една правилно изведена серија , сите ние сме доволно интелигентни за да сватиме како се изведува одредена вежба на одредена справа,,., е сеа мускулите, тоа е друга приказна!! на мускулот му треба 3 месеци за да се навикне па да расте, ако си тинејџер почетник мислам дека поголема добивка ке имаш ако НЕ правиш одма split рутини.... и не се надевај дека преку ноќ ке ти пораснат мускулите, кога ке поминат неколку месеци активно вежбанје и добра исхрана тогаш ке видиш резултати и тоа добри ! :)
под сплит мислиш да не се комбинираат две групи во ист ден ? што да практикувам ?

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
ајде луѓе да ве умарам уште малце со мојата диета...значи почнав сам своја диета и јадам на секој 2-3 саати т.е имам да речеме по 6-8 оброци на ден...јајца,салата,стек,батак,џигер,макарони,сутлиач и овошје(банани,јаболки и портокали)

овошјето претежно насабајле, а макароните или орзиот пред теретана... арно ама еве веќе 4ти ден ја држам и неам мрднато...значи утрото у пон бев 93,6 и денес сабајле бев 93,6...инаку секој ден праам кардио 20мин трчам 10 точак па тренинг па пак 20 со 10...

инаку пијам 3-4литри вода на ден... и неам тргнато сол и зејтин...т.е у салата си ставам онака малку зејтин(обичен) и сол си има и на месото и на макароните... ЧАРЕ?

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
под сплит мислиш да не се комбинираат две групи во ист ден ? што да практикувам ?
јас мислам дека треба да продолжиш да го вежбаш цело тело на тренинг односно да не комбинираш мускулни групи... сепак ова е мое мислење почекај и од другите , исто така колку години имаш, имаш ли нешто претходно вежбано??

моето лично искуство беше следново, првпат почнав во теретана со почеток на 4 година средно и веднаш почнав со делење по две мускулни партии на еден трениг , но јас претходно со години редоно тренирам боречка вештина , нон стоп спаринзи, склекови, дигања на вратило ( одамна имам вратило дома ) , вежбање со Kettlebells и си имав развиено тело од претходно, така да за мене сплит рутни беа супер башка и со килажи големи за почетници , ко на пример прво рамо вежбање со 7.5 кг од страните за разлика од другарите коа прв пат почнуваа и вежбаа со шипка само...

и што е најважно не треба да се срамиш да вежбаш со мали тежини и да ги вежбаш сите справи, целта е да постигнеш најдобри резултати по најдобриот пат и ич да не ти е гајле што мислат другите :smir:

--- надополнето ---

ајде луѓе да ве умарам уште малце со мојата диета...значи почнав сам своја диета и јадам на секој 2-3 саати т.е имам да речеме по 6-8 оброци на ден...јајца,салата,стек,батак,џигер,макарони,сутлиач и овошје(банани,јаболки и портокали)

овошјето претежно насабајле, а макароните или орзиот пред теретана... арно ама еве веќе 4ти ден ја држам и неам мрднато...значи утрото у пон бев 93,6 и денес сабајле бев 93,6...инаку секој ден праам кардио 20мин трчам 10 точак па тренинг па пак 20 со 10...

инаку пијам 3-4литри вода на ден... и неам тргнато сол и зејтин...т.е у салата си ставам онака малку зејтин(обичен) и сол си има и на месото и на макароните... ЧАРЕ?
ко првен не се оптеретувај толку психички :)

сеа науката за слабеењето е дека ако изедеш помалку калории одколку што ке потрошиш тој ден = ке ослабнеш !
ако ич не си мрднал од тежината , намали уште на јаглехидратите , зголеми протеини ... овошје не претуравај, се јаде само една шака насабајле,,, обично кога се чистат билдерите пред натпревар јадат еднолична храна богата со протенини , месо , туна итн итн.. и тука има голем недостаток на витами така да ако почнуваш појака диета бидејки глеам многу сакаш да ослабнеш обавезно земи мулти витами и по можност протеин и глутамин...

значи намали на јаглехидратите и калориите , а што се однесува до кардиото мислам дека најдобро кардио за топење сало е HIIT ! (тоест сигурен сум) , така да ако си физички спремен мавај шпринови во интервали со одмор и никако кардио пред и после тренинг премногу е...

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
јас мислам дека треба да продолжиш да го вежбаш цело тело на тренинг односно да не комбинираш мускулни групи... сепак ова е мое мислење почекај и од другите , исто така колку години имаш, имаш ли нешто претходно вежбано??

моето лично искуство беше следново, првпат почнав во теретана со почеток на 4 година средно и веднаш почнав со делење по две мускулни партии на еден трениг , но јас претходно со години редоно тренирам боречка вештина , нон стоп спаринзи, склекови, дигања на вратило ( одамна имам вратило дома ) , вежбање со Kettlebells и си имав развиено тело од претходно, така да за мене сплит рутни беа супер башка и со килажи големи за почетници , ко на пример прво рамо вежбање со 7.5 кг од страните за разлика од другарите коа прв пат почнуваа и вежбаа со шипка само...

и што е најважно не треба да се срамиш да вежбаш со мали тежини и да ги вежбаш сите справи, целта е да постигнеш најдобри резултати по најдобриот пат и ич да не ти е гајле што мислат другите :smir:
за 7 месеци пунам 18,претходно имам вежбано во домашни услови склекови стомачни и по некој тег имав шипка 16кг вежбав со неа,и секој втор ден правев кардио трчање,мислам дека сега е таман да почнам со тежини само не знам како да ги сврзам.

This workout plan is 26 weeks in length and consists of 3 separate 8-week training cycles.Once you have completed a full 8-week cycle you should take one week off from the gym in order to fully recuperate before beginning the next cycle.

• Each cycle requires you to perform 3 workouts per week and lists the different workouts as “Day 1”, “Day 2” and “Day 3”. You can choose to train on whichever days of the week you prefer as long as you space them according to the following pattern: Day 1: Workout #1 Day 2: Rest Day 3: Workout #2 Day 4: Rest Day 5: Workout #3 Day 6: Rest Day 7: Rest

Day 1 - Legs/Abs
Exercise
Sets
Reps
Barbell Squats
2
5 - 7
Leg Press
1
5 - 7
Stiff-Legged Deadlifts
2
5 - 7
Lying Leg Curls
1
5 - 7
Standing Machine Calf Raises
2
10 - 12
Seated Machine Calf Raises
1
5 - 7
Rope Crunches
2
10 - 12
Swiss Ball Crunches
1
10 - 12

Day 2 – Chest/Shoulders/Triceps
Exercise
Sets
Reps
Flat Barbell Bench Press
2
5 - 7
Incline Dumbbell Press
2
5 - 7
Wide-Grip Dips
2
5 - 7
Seated Overhead Dumbbell Press
2
5 - 7
Standing Side Laterals
1
10 - 12
Cable Pushdowns
2
5 - 7
EZ-Bar Skull Crushers
1
5 - 7

Day 3 – Back/Biceps/Forearms
Exercise
Sets
Reps
Deadlifts
2
5 - 7
Overhand Chin-Ups
2
5 - 7
Bent Over Barbell Rows
2
5 - 7
Barbell Shrugs
2
10 - 12
Barbell Curls
2
5 - 7
Seated Dumbbell Curls
1
5 - 7
Barbell Wrist Curls
1
10 - 12
ова е само првиот цикл има 3.на другите различни се вежбите
што мислите ефикасна ке биде или ? се вежба 3 дена во неделата,ја имам целата но во пдф формат ако ја сака некој може да му ја пратам се вика The truth about gaining muscle и има исто и табела со исхрана

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
изгледа добра , мислам дека треба да си ја почнеш од понеделник! :)

и прати ми линк за синување во пп , чисто ме интересира да ја разгледам кога ке можам....

Kajgana Shop

На врв Bottom