Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
нема потреба да си ги фрлаш парите на амино киселини, за да ставиш маса доволно ти е протеин и креатин. зачувај си ги парите од аминото за деновите кога ќе ти биде потребно амино на пример кога ќе се чистиш :)

На прашањето со млекото не ти одговорив поради тоа што не мислев да навлегувам во дискусија колку си информиран или не,ама за ова морав пак да те цитирам,кажи ми ја разликата помеѓу АМИНО и ПРОТЕИН(земено по нутрициски состав во суплементите и како дефиниција),и за овоа последново шо го пиша Амино-киселините да ги чувал за чистење..незнам дали да плачам или да се смеам..искрено да ти кажам.Немам ништо против тебе ама Half knowledge is worse than ignorance.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
pa mislam deka dosta e naviknuvanje na tegovi ( eve uste malce 2 meseci ) i sega ne cuvstvuvam premorenost na muskulite i bolka posle trening kako na pocetokot , za protein ne mislam da zimam zatoa sto toj ima uloga da zgolemis masa , a jas imam masa sega samo treba da zemam da pravam definicija ,a zatoa mislam deka bi mi pomognal kreatinot ?
максимална грешка. креатинот не ти прави дефиниција, креатинот ти ги става мускулите во анаболизам и ги отекува и собира вода во нив, ти дава сила и побрза регенерација на мускулите, но во никој случај нема да го добиеш тоа сакаш со креатин

--- надополнето ---
одговор до Стефан

епа прочитај прво ти па после да отвориме дискусија околу тоа, амино киселините ти се разграден протеин, професионални билдери кој се спремаат за натпревари не користат амино киселини поради тоа што се скапи, а преку протеин ќе го внесе истото дури и во поголеми количини. точно е дека амино киселините одма се апсорбираат и не треба организамот да се замара со нив, едноставно не му требаат сепак е почетник и немора да си ги фрла парите за амино киселини. иначе го спомнав тоа за чистење бидејќи при чистење ако не се внесува доволно протеин ќе почне да се разградува мускулот, а он може да си земе тогаш амино за да си ги храни поубаво мускулите иако мислам дека и тогаш не му требаат, ако има пари за давање слободно нека користи цело време амино и протеин, јас кажувам од моја гледна точка немам толку пари да би користел цело време и двете работи.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
[/COLOR]епа прочитај прво ти па после да отвориме дискусија околу тоа, амино киселините ти се разграден протеин, професионални билдери кој се спремаат за натпревари не користат амино киселини поради тоа што се скапи, а преку протеин ќе го внесе истото дури и во поголеми количини. точно е дека амино киселините одма се апсорбираат и не треба организамот да се замара со нив, едноставно не му требаат сепак е почетник и немора да си ги фрла парите за амино киселини. иначе го спомнав тоа за чистење бидејќи при чистење ако не се внесува доволно протеин ќе почне да се разградува мускулот, а он може да си земе тогаш амино за да си ги храни поубаво мускулите иако мислам дека и тогаш не му требаат, ако има пари за давање слободно нека користи цело време амино и протеин, јас кажувам од моја гледна точка немам толку пари да би користел цело време и двете работи.

Види сега,дали професионалците користат амино или протеин не ми беше зборот нека си кажат они ако има на форумов.Ова дека преку протеин ќе внесе поголеми количини не ти го разбирам што сакаше да кажеш,а тоа дека за време на чистење му требаат протеини...па секако дека му требаат,на телото му требаат протеини и да вежбаш и да не вежбаш,само се менува количината во зависност од тоа дали си активен и што сакаш да постигнеш.Тоа ти е исто како прашањето кога да јадам или да пијам протеини,па на телото му требаат протеини во текот на целиот ден,не му требаат само после тренинг или на сабајле..телото неможе да складира протеини за да ги искористува после,затоа е важно да се внесуваат во организмот во интервали од 3 саати во помали оброци.Ама за тоа во некоја друга прилика.Не ме сваќај дека имам нешто против тебе или те напаѓам на темава,само разјаснуваме работи. :) :salut:

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
дали е голем ризикот од заболување од некоја болест при пиење на живи јајца ? и дали тој ризик се намалува ако јајцето се миксира прво па потоа се испие ? и што би препорачале вие , да се пијат живи јајца или не ?:jaj:

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
дали е голем ризикот од заболување од некоја болест при пиење на живи јајца ? и дали тој ризик се намалува ако јајцето се миксира прво па потоа се испие ? и што би препорачале вие , да се пијат живи јајца или не ?:jaj:
Можеш да добиеш болест како и да го пиеш,тие бактерии се уништуваат само со варење на јајцето,иначе незнам колку знаеш ама телото само 50% протеин абсорвира од цело јајце ако е живо/матено,100% протеинот се искористува ако е варено.Препорака не пиј живи јајца,вари ги.

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
Можеш да добиеш болест како и да го пиеш,тие бактерии се уништуваат само со варење на јајцето,иначе незнам колку знаеш ама телото само 50% протеин абсорвира од цело јајце ако е живо/матено,100% протеинот се искористува ако е варено.Препорака не пиј живи јајца,вари ги.

Значи би можел да јадам секој ден варени јајца ?? во кој дел од денот е најдобро да ги внесувам ?

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
цели насабајле и после тренинг, само белки пред спиење.

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
јас сум 65кг, висок сум 180 и вежбам секој ден, правам склекови, стомачни, и вежбам трицепс, забележав мала промена у мускулната маса ама тешко кажувам килажа, а јадам многу. Некој совет?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
јас сум 65кг, висок сум 180 и вежбам секој ден, правам склекови, стомачни, и вежбам трицепс, забележав мала промена у мускулната маса ама тешко кажувам килажа, а јадам многу. Некој совет?
А од што ти се состои исхраната?
Колку протеини внесуваш дневно? Или не водиш евиденција?

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
А од што ти се состои исхраната?
Колку протеини внесуваш дневно? Или не водиш евиденција?
па незнам одприлика колку, ама јадам живи јајца, јадам пилечко месо, млеко... тоа знам барем дека е протеин.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
@Soothsayer

Пази што јадеш,и јади почесто ама во помали количини,затоа што со вежбањето метаболизмот ти се забрзува а со тоа и твојата желба за храна.Затоа практикувај да јадеш богати оброци во помали количини 5 до 6 пати на ден со 3 часа разлика помеѓу оброците.

@darioo

Јајцата можеш да ги јадеш кога сакаш во денот,ама препорачливо е да ги јадеш после тренинг затоа што во амино-киселинскиот состав ги содржат сите есенцијални амино-киселини кои му се потребни на телото.Само не практикувај да јадеш цели јајца пред спиење како што ти пиша DANTE и исто така не јади повеќе од 3 до 4 јајца во еден оброк затоа што премногу масти и холестерол ќе ти се собере од жолчката.Јас практикувам 2 цели јајца и 5 белки од јајца..тоа ти се 32гр.чист протин со 4гр масти и 0гр. јаглехидрати.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
па незнам одприлика колку, ама јадам живи јајца, јадам пилечко месо, млеко... тоа знам барем дека е протеин.
Во главно треба да внесуваш 2 гр протеини, 3 гр јаглерохидрати, 1 гр масти на 1 кило од телесна тежина.

Значи според твојава килажа 130 гр протеини, 195 гр ЈГ, и 65 гр масти. :)
Но да водиш распоред е тешко, така да глеј одприлика толкав да ти биде дневниот внес (поголем не е на одмет)

Само јади, продолжи да вежбаш и додади некои нови вежби (има на YouTube за домашно вежбање) и ќе видиш резултати.

Имај трпение :wink:

Околу живите јајца подобро се варени.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
@Soothsayer

Со вежбањето метаболизмот ти се забрзува а со тоа и твојата желба за храна.Затоа практикувај да јадеш богати оброци со протеини и јаглехидрати но во помали количини ,5 до 6 пати на ден со 3 часа разлика помеѓу оброците.

@darioo

Јајцата можеш да ги јадеш кога сакаш во денот,ама препорачливо е да ги јадеш после тренинг затоа што во амино-киселинскиот состав ги содржат сите есенцијални амино-киселини кои му се потребни на телото.Само не практикувај да јадеш цели јајца пред спиење како што ти пиша DANTE и исто така не јади повеќе од 3 до 4 јајца во еден оброк затоа што премногу масти и холестерол ќе ти се собере од жолчката.Јас практикувам 2 цели јајца и 5 белки од јајца..тоа ти се 32гр.чист протин со 4гр масти и 0гр. јаглехидрати.

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Може да ми препорачате некој добар протеин за добивање на мускулна маса...Претходната страна кажав дека пиев протеин . Би сакал да земам сега уште еден, но се мислам дали да го земам истиот или има некој друг подобар за таа цена, отприлика 1500 денари за 1 кг.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Може да ми препорачате некој добар протеин за добивање на мускулна маса...Претходната страна кажав дека пиев протеин . Би сакал да земам сега уште еден, но се мислам дали да го земам истиот или има некој друг подобар за таа цена, отприлика 1500 денари за 1 кг.
Дали си задоволен од тој производ? Инаку јас би ти го препорачал IsoFlex протеинот, поскап е но вреди.

Kajgana Shop

На врв Bottom