Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Deadfilf e super vezba za polovinata , dobro ja zajaknuva ako se pravi pravilno i redovno ;)
Inaku denes ponedelnicki imav na raspored pektoralni ( gradi ) i abdominalni ( stomacni ). Ovie vezbi gi pravev :

Za pektoralnite :

1. Incline bench press 3 serii ; prva serija 10 povtoruvanja so 50 kg ; vtora serija 8 povtoruvanja so 70 kg ; treta serija 6 povtoruvanja so 80 kg ( pred da pocnam da ja pravam ovaa vezba se zagrevam so edna serija , 10 povtoruvanja 30 kg. )

2. Dips 10,8,6

3. Push ups 10,8,6 na zemja ; 10,8,6 so nozete na klupa

4. Decline bench dumbell butterfly so edno racni tegovi ; prva seija 10 povtoruvanja 10 kg ; vtora serija 8 povtoruvanja so 15 kg , treta serija 6 povtoruvanja so 20kg

Toa e se za gradi.

Abdominalni :

1. Gorilla chip ups - 10 , 8 , 6 so sopstvena tezina , spored mene edna od najdobrite vezbi za oformuvanje na gorniot del od abdominalnite

2. Leg raise 10 , 10 , 10 so sopstvena tezina . Odlicna vezba za oformuvanje na dolniot del od abdominalnite.

3. Press sit ups prva serija 10 povtoruvanja samo so sipka ; vtora serija 8 povtoruvanja so 15 kg ; treta serija 6 povtoruvanja so 20 kg

4. Seated leg tucks 10 , 10 , 10

Toa mi bea vezbite za denes . Slednata nedela ne gi pravam istite tuku gi rotiram so novi 4 vezbi za pektoralni i istite 4 za abdominalni ( istite 4 abdominalni vezbi gi pravam posto vo cetvrtok isto taka imam stomacni na raspored i pravam razlicni 4 vezbi od onie vo ponedelnik ).

Za utre imam : nozi ( kvadriceps ,nozen triceps , gluteus )

--- надополнето ---

Za nozi imame 4 glavni grupi na muskuli ( gluteus , quadriceps , biceps & triceps )

Za gluteus utre ke gi pravam ovie vezbi :

1. Butt lift 10,10,10,10 sopstvena tezina

2. Flutter kicks 10,10,10,10 sopstvena tezina

3. Glute kickback 10,10,10,10 sopstvena tezina

Inaku gluteusot e muskul koj se naoga na zadnikot i go oformuva zadnikot.

Quadriceps :

1. Barbell squad tezina sami si odreduvate 10 , 8 , 6

2. Hack squad sami si opredeluvate tezina 10, 8 , 6

3. Freehand jump squad 10,10,10 sopstvena tezina

Hamstring ili nozen triceps

1. Seated leg curl 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme.

2. Lying leg curls 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme.

Calves ili nozni listovi ili nozni bicepsi

1. Standing calf raises 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme.

2. Rocking standing calf raise 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme. Samo vnimatelno posto ovaa vezba moze lesno da predizvika povreda na listovite.

I tolku za nozi :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Deadfilf e super vezba za polovinata , dobro ja zajaknuva ako se pravi pravilno i redovno ;)
Inaku denes ponedelnicki imav na raspored pektoralni ( gradi ) i abdominalni ( stomacni ). Ovie vezbi gi pravev :
Да не те цитирам цел, топ ти се вежбиве. Кога бев на маса нешто слично на твојов тренинг имав ама сега неможам да издржам толку големи тренинзи пошто речиси после секој тренинг имам кардио од 30 мин а и исхраната ми е со ротоација на ЈХ.

Пошто форсирам гради 2 пати неделно, експериментирам со многу вежби и резултатите ми се најголеми на нив, дел од нив: рамна клупа со едно рачни или дворачен тег, коса исто со еднорачен или дворачен тег, контра коса клупа, развлекување на рамна/коса/контра коса клупа, разбој со и без тежина, на рамна клупа има една вежба around the worlds се вика и таа ја правам, летање со завртување, склекови на рамно и со нозе на клупа. Ова се само дел од вежби што сум ги пробал на тренинг, сега се трудам и за останатите мускули да комбинирам различни вежби, резултатите се мн поголеми а и тренингот е поинтересен

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Да не те цитирам цел, топ ти се вежбиве. Кога бев на маса нешто слично на твојов тренинг имав ама сега неможам да издржам толку големи тренинзи пошто речиси после секој тренинг имам кардио од 30 мин а и исхраната ми е со ротоација на ЈХ.

Пошто форсирам гради 2 пати неделно, експериментирам со многу вежби и резултатите ми се најголеми на нив, дел од нив: рамна клупа со едно рачни или дворачен тег, коса исто со еднорачен или дворачен тег, контра коса клупа, развлекување на рамна/коса/контра коса клупа, разбој со и без тежина, на рамна клупа има една вежба around the worlds се вика и таа ја правам, летање со завртување, склекови на рамно и со нозе на клупа. Ова се само дел од вежби што сум ги пробал на тренинг, сега се трудам и за останатите мускули да комбинирам различни вежби, резултатите се мн поголеми а и тренингот е поинтересен
Brat i jas posle ovie vezbi odam na trcanje , 10 kruga okolu stadion = 4 km . Dovolno mi se :) Taka pravam sekoj vtor den i za sega super se osekam. Za gradi imas edno 40-setina vezbi , za sekoj muskul od pektoralniot region , ovie sto gi spomena se najefikasni ;)

Najdobri rezultati vidov koga pocnav da gi rotiram vezbite i vezbam edna muskulna grupa nedelno , poveke vreme za odmor i regeneracija na toj muskul.

Mada vezbi za definicija i masa nema .. prekticki za definicija ti treba odlikuvan , golem ( ne ogromen ) muskul , a za da napravis toa treba da vezbas za masa . Od moe iskustvo vezbite se delat na vazbi za sila ( izdrzlivost ) i masa ( tuka spaga i definicijata ).

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
treba da pise nekoj koj svarno e ravien a ne nekoj amateri so koga ce ja stegnat rakate ne se prave zelka,
sega ce odam da se nadigam pa so saka neka bide ce manam nekoj stotka na bendz

--- надополнето ---

Za pektoralnite :

1. Incline bench press 3 serii ; prva serija 10 povtoruvanja so 50 kg ; vtora serija 8 povtoruvanja so 70 kg ; treta serija 6 povtoruvanja so 80 kg ( pred da pocnam da ja pravam ovaa vezba se zagrevam so edna serija , 10 povtoruvanja 30 kg. )

2. Dips 10,8,6

3. Push ups 10,8,6 na zemja ; 10,8,6 so nozete na klupa

4. Decline bench dumbell butterfly so edno racni tegovi ; prva seija 10 povtoruvanja 10 kg ; vtora serija 8 povtoruvanja so 15 kg , treta serija 6 povtoruvanja so 20kg

Toa e se za gradi.

Abdominalni :

1. Gorilla chip ups - 10 , 8 , 6 so sopstvena tezina , spored mene edna od najdobrite vezbi za oformuvanje na gorniot del od abdominalnite

2. Leg raise 10 , 10 , 10 so sopstvena tezina . Odlicna vezba za oformuvanje na dolniot del od abdominalnite.

3. Press sit ups prva serija 10 povtoruvanja samo so sipka ; vtora serija 8 povtoruvanja so 15 kg ; treta serija 6 povtoruvanja so 20 kg

4. Seated leg tucks 10 , 10 , 10

Toa mi bea vezbite za denes . Slednata nedela ne gi pravam istite tuku gi rotiram so novi 4 vezbi za pektoralni i istite 4 za abdominalni ( istite 4 abdominalni vezbi gi pravam posto vo cetvrtok isto taka imam stomacni na raspored i pravam razlicni 4 vezbi od onie vo ponedelnik ).

Za utre imam : nozi ( kvadriceps ,nozen triceps , gluteus )

--- надополнето ---

Za nozi imame 4 glavni grupi na muskuli ( gluteus , quadriceps , biceps & triceps )

Za gluteus utre ke gi pravam ovie vezbi :

1. Butt lift 10,10,10,10 sopstvena tezina

2. Flutter kicks 10,10,10,10 sopstvena tezina

3. Glute kickback 10,10,10,10 sopstvena tezina

Inaku gluteusot e muskul koj se naoga na zadnikot i go oformuva zadnikot.

Quadriceps :

1. Barbell squad tezina sami si odreduvate 10 , 8 , 6

2. Hack squad sami si opredeluvate tezina 10, 8 , 6

3. Freehand jump squad 10,10,10 sopstvena tezina

Hamstring ili nozen triceps

1. Seated leg curl 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme.

2. Lying leg curls 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme.

Calves ili nozni listovi ili nozni bicepsi

1. Standing calf raises 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme.

2. Rocking standing calf raise 10, 8 , 6 site serii so razlicna tezina , pocnuvame so predhodno odredena najmala tezina , zavrsuvame so max tezina koja mozeme da ja podigneme. Samo vnimatelno posto ovaa vezba moze lesno da predizvika povreda na listovite.

I tolku za nozi :)
super se obbjasni samo da te prpasam drugar pocna li da se poznavat fioki na stomakot, ima li rezultati oti na slikite si amater.
bez da se naveris

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
treba da pise nekoj koj svarno e ravien a ne nekoj amateri so koga ce ja stegnat rakate ne se prave zelka,
sega ce odam da se nadigam pa so saka neka bide ce manam nekoj stotka na bendz

--- надополнето ---

super se obbjasni samo da te prpasam drugar pocna li da se poznavat fioki na stomakot, ima li rezultati oti na slikite si amater.
bez da se naveris

Drugarce , nekolku pati te ignoriram , ama aj .. Jades gomna ko da si nekoj Bog , a u stvari imas fejk sliki na profili , deluvas ko retardirano .. Dojdi nakaj Stip , ke vezbame , pa da videme dali ti mene lekcii ke mi drziz , ok ?

Ti da bese pro , ke objasnese nekoja vezba neli , ete primer pisi za sekoja muskulna grupa vebzi , ishrana , plan za vezbanje itn , moze ? Da vidime takvite "PRO" bilderi ko tebe kako vezbaat ..:smir:

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Drugarce , nekolku pati te ignoriram , ama aj .. Jades gomna ko da si nekoj Bog , a u stvari imas fejk sliki na profili , deluvas ko retardirano .. Dojdi nakaj Stip , ke vezbame , pa da videme dali ti mene lekcii ke mi drziz , ok ?

Ti da bese pro , ke objasnese nekoja vezba neli , ete primer pisi za sekoja muskulna grupa vebzi , ishrana , plan za vezbanje itn , moze ? Da vidime takvite "PRO" bilderi ko tebe kako vezbaat ..:smir:
Богови како него вежбаат со следниве вежби

1 вежба
2 вежба
3 вежба
4 вежба

После овие вежби да видиш како се подобрува мускулниот систем на рацете, поготово десната;)

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970

kako prvo jas ne sum profesionalen bilder nitu pak sum razvien (sega ti velam bidejki ima svarno mnogu razvieni,jas pokraj brat mi voopsto i ne se soblekuvam oti on e svarno bilder a i lice ) jaspoveke licam na atletski tip ili sportski kako sto vikaat.ti tuka drzis lekcii a ne ti se poznava nisto prasanje e dali i voopsto vezbas.
i ne me plasi oti poveke ce digam od tebe kako sto mi izgledas.
sekoja den trcam po 4 km i + igraam moze 2 saati fudbal sega ne sum merel kolku mzoe da bide to
mnogu e bitno i da trcis pokraj toa sto vezbas.
do FILIPRONALDO
filipco tia se za navecer vezbi i veruvaj mi ima rezultati od seks,a za drkadzii kako tebe gi ima mnogu se zabelezuvaat desnata mu e porazviena od levata
p.s site strani si gi naucil maloletniku hahhaa

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
atentator .. so drapas muda .. jasno li ti e zaso te ignoriram .. posto nemas poima od toa sto go zboris .. nemas niednas vlezeno u teretana , ja se kladam deka osven zborot bench ne znaes drug .. imas pod 18 god , se gleda toa od daleko po postovite , imas kompleksi i toa se gleda,veruvaj ..

"B" od bodybuilding ne razbiras , si dosol ti mene da mi kazuvas deka nemam razvieno telo , deka nemam poima od ovoj sport , a ne me ni znaes ..

Javno te vikam , dojdi u Stip ke vezbas so mene , da vidime kako ke izdrsis , ok ? Mislam ne ti e daleku , od Strumica ( ili nekoe strumicko selo si ) , neli ?

--- надополнето ---

kako prvo jas ne sum profesionalen bilder nitu pak sum razvien (sega ti velam bidejki ima svarno mnogu razvieni,jas pokraj brat mi voopsto i ne se soblekuvam oti on e svarno bilder a i lice ) jaspoveke licam na atletski tip ili sportski kako sto vikaat.ti tuka drzis lekcii a ne ti se poznava nisto prasanje e dali i voopsto vezbas.
i ne me plasi oti poveke ce digam od tebe kako sto mi izgledas.
sekoja den trcam po 4 km i + igraam moze 2 saati fudbal sega ne sum merel kolku mzoe da bide to
mnogu e bitno i da trcis pokraj toa sto vezbas.
do FILIPRONALDO
filipco tia se za navecer vezbi i veruvaj mi ima rezultati od seks,a za drkadzii kako tebe gi ima mnogu se zabelezuvaat desnata mu e porazviena od levata
p.s site strani si gi naucil maloletniku hahhaa
uste nesto .. bas zabelezav vo poslednite 2 nedeli , stanam od spienje ti si na kajgana ,se vrakam rabota ti si na kajgana , se vrakam od trening ti si na kajgana , pred spienje ti si na kajgana ..

Pa majke mu koga najde vreme da igras sekoj futbal po 2 saata i minumim 1i30m za trcanje po 4 km sekojdnevno , alal da ti e o organizam i matebolizam imas ..

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
atentator .. so drapas muda .. jasno li ti e zaso te ignoriram .. posto nemas poima od toa sto go zboris .. nemas niednas vlezeno u teretana , ja se kladam deka osven zborot bench ne znaes drug .. imas pod 18 god , se gleda toa od daleko po postovite , imas kompleksi i toa se gleda,veruvaj ..

"B" od bodybuilding ne razbiras , si dosol ti mene da mi kazuvas deka nemam razvieno telo , deka nemam poima od ovoj sport , a ne me ni znaes ..

Javno te vikam , dojdi u Stip ke vezbas so mene , da vidime kako ke izdrsis , ok ? Mislam ne ti e daleku , od Strumica ( ili nekoe strumicko selo si ) , neli ?

--- надополнето ---

uste nesto .. bas zabelezav vo poslednite 2 nedeli , stanam od spienje ti si na kajgana ,se vrakam rabota ti si na kajgana , se vrakam od trening ti si na kajgana , pred spienje ti si na kajgana ..

Pa majke mu koga najde vreme da igras sekoj futbal po 2 saata i minumim 1i30m za trcanje po 4 km sekojdnevno , alal da ti e o organizam i matebolizam imas ..
hahahahahahaha imam 18 godini i se mi se poznava od stomacni gradi biceps triceps.vo poslednite 5-6 dena moze sum povke preku den na kajgana t.e koga sum na komjuter
p.s dali me imas mene videno pose 22 h da sedam tuka se stemnuva be brat me ceka carsijata + bese mnogu zesko preku den izminatite 5-6 dena so znaci deka preku den ne se trce se trce navecer.
jas sum od skopje,centar

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
hahahahahahaha imam 18 godini i se mi se poznava od stomacni gradi biceps triceps.vo poslednite 5-6 dena moze sum povke preku den na kajgana t.e koga sum na komjuter
p.s dali me imas mene videno pose 22 h da sedam tuka se stemnuva be brat me ceka carsijata + bese mnogu zesko preku den izminatite 5-6 dena so znaci deka preku den ne se trce se trce navecer.
jas sum od skopje,centar
Aj ako ne ti e tesko , togas staj 5-6 sliki do tebe so faca , da ti se divime na gradbata , moze ?
I pisi na kratko so kako vezbas , sto jades preku den , pred trening , posle trening , moze ?:smir:

p.s mislam deka ke mi stanes IDOL uste malce :pipi:

p.s2 E bas poslednite 5-6 dena vrnese ..

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Aj ja prv ke stavam od mene sliki :

28522102404543138989100.jpg

spa1134.jpg

Vezbam 3 i pol godini , sekoj dnevno bez nikakvi dodatoci za ishrana , samo so obicna ishrana teram i gledam da drzam disciplina okolu toa sto go jadam. Ovie 3ipol godini od vreka so salo ( koa pocnav bev 110 kg ) stignav do 77 kg sega . Od ova zimo gonam definicija , do pred Nova Godina gonev masa i bev 94 kg .

Imam uste masti okolu stomacnite zatoa ne se tolku izrazeni. Ako e toa sto te interesirase.

Член од
15 септември 2008
Мислења
29
Поени од реакции
3
Od 110 na 77,, respect :kesa:

Ja namaliv od pred nova godina do sega od 94 na 84. Ama nikako nemozam da pocnam da se digam na vratilo. Da ne znae nekoj kako da pocnam i koj del od race da jacam?:toe:

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Od 110 na 77,, respect :kesa:

Ja namaliv od pred nova godina do sega od 94 na 84. Ama nikako nemozam da pocnam da se digam na vratilo. Da ne znae nekoj kako da pocnam i koj del od race da jacam?:toe:
Za vratilo ti treba podlaktica , biceps i grbni muskuli .. probuvaj po malce makar i 1-2 povtoruvanja , samoto telo da se navikne .. posle odreden period ke ima rezultat.

Ili mozes da se digas , a nekoj da ti gi pogida nozete ( gi drzis svitkani kaj kolenata , paralelni so podot ) , taka e polesno bidejki se namaluva tezinata so ja digas ;)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
На вратило правев 5пати по 15 дигања потоа морав да додавам тегови околу зглобовите од по2,5 кг за да ми биде потешко, единствено не ми се допаѓа што премногу ја развива подлактицата и и трапезот на грбот.

Која вежба е добра за бицеспс без премногу да удира на подлактот?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
На вратило правев 5пати по 15 дигања потоа морав да додавам тегови околу зглобовите од по2,5 кг за да ми биде потешко, единствено не ми се допаѓа што премногу ја развива подлактицата и и трапезот на грбот.

Која вежба е добра за бицеспс без премногу да удира на подлактот?
Sekoja vezba e dobra za bicepsot , ako ja pravis korektno .
Ali u sekoj slucaj podlakticata se koristi za skoro sekoj trening povrzan so diganje ili vlecenje, no minimalno e toa .

Obajni kako ja pravis vezbata za biceps , i kako premnogu ti udira na podlaktica .

Kajgana Shop

На врв Bottom