Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Ех колку луѓе знам така што купиле дома бенч или тегови и викаа ќе вежбаат па нигде ги нема, се мрза ги фаќа па досадно им било и идат по теретани.. остајте што е дома ама атмосферата и желбата за вежбање не е иста, си дошол у теретана и знаеш за што си дојден и нема милион ствари да ти одзимаат внимание.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ех колку луѓе знам така што купиле дома бенч или тегови и викаа ќе вежбаат па нигде ги нема, се мрза ги фаќа па досадно им било и идат по теретани.. остајте што е дома ама атмосферата и желбата за вежбање не е иста, си дошол у теретана и знаеш за што си дојден и нема милион ствари да ти одзимаат внимание.
Нормално дека нема да вежбаш ако купиш бенч и тегови и ги ставиш во соба кај тебе кај што немаш место да се завртиш.

А ако имаш простор да си уредиш цела вежбална како овие на сликиве, незнам дали би идел до теретана. Најдиси партнер или брат/брачед и дигајте со години кога сакаш и на која справа сакаш без чекање редици, непријатен мирис, нечисти справи, скапи чланарини, па врнело далеку ти била теретаната итн..

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Нормално дека нема да вежбаш ако купиш бенч и тегови и ги ставиш во соба кај тебе кај што немаш место да се завртиш.

А ако имаш простор да си уредиш цела вежбална како овие на сликиве, незнам дали би идел до теретана. Најдиси партнер или брат/брачед и дигајте со години кога сакаш и на која справа сакаш без чекање редици, непријатен мирис, нечисти справи, скапи чланарини, па врнело далеку ти била теретаната итн..
Во право си, но тоа само доколку си обезбедиш справи кој би ти биле доволно за сите вежби, но во случајов горе беше само бенч така да не верувам дека ќе помогне многу.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Во право си, но тоа само доколку си обезбедиш справи кој би ти биле доволно за сите вежби, но во случајов горе беше само бенч така да не верувам дека ќе помогне многу.

На бенчот можеш да вежбаш и трицепс,има и за бицепс, на другиот „бенч“ можеш рамо, можеш со теговите се да вежбаш,само можеби фалат вежби за грб, иначе топ си е....

Уствари има и за грб,ама фалат справи пак

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
На бенчот можеш да вежбаш и трицепс,има и за бицепс, на другиот „бенч“ можеш рамо, можеш со теговите се да вежбаш,само можеби фалат вежби за грб, иначе топ си е....

Уствари има и за грб,ама фалат справи пак
Фалат еден куп справи на кој можеш вежби за дефиниција да правиш, и за нозе фали.

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Driv3R

Ako ti praj shipka za bench racunaj deka ipak ke moras da kupis tegovi ( koi i ne se bog znae kolku skapi, barem spored mene-spored cenite vo Emilijano, Get ready i dr. mesta). I koa ke vidis samo na shipka ke zastedis 1500 den. A za 1500 den moes da si imas profi shipka i da ne go machis prijatelot na tatko ti.
Koga veke se razborevte za domashni teretani eve da dodadam i jas nesto :baeh:
So shipka i teg moze mnogu raboti da se izvezbat. Ne gledajki ja shipkata kako samo za bench, osven gradi, ramo, triceps, biceps, moze da se pravi i vezbi za noze kako deadlift, ischekor i chuchanj. Spored mene najbitnite 3 vezbi za noze. A isto taka moze i da se vezbaat listovi (shipkata na vrat, kachi se na skala na pola noga i gore dolu). Znachi dobivas i vezbi za noze i zadnik.
Tocno e deka doma nemas atmosfera, nekogas koa ke vidis kako e guzva vo teretana, prasina eden kup (nalet od vezbanje) si velis -doma podobro. No pak i doma 2-3 pati i ke ti se smachi sam da vezbas. Najdi si kvalitetna teretana, so spravi koi ti se potrebni i furaj.:smir:

^MooN_RideR^

Blue in HearT
Член од
20 април 2006
Мислења
853
Поени од реакции
48
Дали знае некој како се пие Л - карентин?Мислам количина и време?И дали може да пиим алкохол преку викенд :kesa:?

Еве и слика:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
алкохолот немораш само преку викенд, можеш да го мешаш со карнитинот :) шала...
мислам дека нема да постигнеш голем ефект ако не пазиш на исхрана и ако не го тргнеш алкохолот. Иако е течност, алкохолот е калоричен, пивото на пример на 100ml има 40 калории, ти во една вечер сигурно пиеш 2 - 3 пива ако не и више, па прерачунај колку калории се тоа, претпоставувам со карнитинот сакаш да ослабеш, да се исчистиш ?
не е само земи додатоци и се ке биде како што треба... да беше така лесно, сите ќе беа згодни и мускулести, а никој немаше да вежба и да пази на исхрана...

^MooN_RideR^

Blue in HearT
Член од
20 април 2006
Мислења
853
Поени од реакции
48
алкохолот немораш само преку викенд, можеш да го мешаш со карнитинот :) шала...
мислам дека нема да постигнеш голем ефект ако не пазиш на исхрана и ако не го тргнеш алкохолот. Иако е течност, алкохолот е калоричен, пивото на пример на 100ml има 40 калории, ти во една вечер сигурно пиеш 2 - 3 пива ако не и више, па прерачунај колку калории се тоа, претпоставувам со карнитинот сакаш да ослабеш, да се исчистиш ?
не е само земи додатоци и се ке биде како што треба... да беше така лесно, сите ќе беа згодни и мускулести, а никој немаше да вежба и да пази на исхрана...
Знам де ама мене ме интересираше нешто друго.Оти некој ми викат 2 лажички 15мин пред тренинг и 2 поле тренинг а на шишето пише 2лажички на ден и затоа сакам некој со искуство да ми каже?

Член од
10 февруари 2010
Мислења
868
Поени од реакции
343
Колку шеќер е доволно на ден да се внесува, зборувајки во контекст на добрата исхрана?

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
L carnitinot frli go ako ne vnimavas na ishrana. Sakam da kazam, djabe ti e bez dieta i bez vezbanje.

Amateur zavisi dali si na masa ili se cistis i zavisi za kakov seker prasuvas. Ima golema razlika megju seker od Milka i Dorina i seker od ovosje i jogurt :wink:

^MooN_RideR^

Blue in HearT
Член од
20 април 2006
Мислења
853
Поени од реакции
48
Ох брее сите запнале за исхарана и вежбање тоа ми е јасно на мене туку ме интересира како се конзумира?ВРЕМЕ и КОЛИЧИНА?Оти едно пише на шишето да друго ми кажуваат некој што го пиеле.

Член од
10 февруари 2010
Мислења
868
Поени од реакции
343
Amateur zavisi dali si na masa ili se cistis i zavisi za kakov seker prasuvas. Ima golema razlika megju seker od Milka i Dorina i seker od ovosje i jogurt :wink:
Не сум дебел воопшто.
Слаб сум ама имам стомаче. Изгледа како да сум труден 5ти месец или 6ти - појма немам. Никаде немам одповеќе. Ама стомакот некако ми се појавува после 12 часот. На сабајле не ми е толку голем колку што ми е голем некаде накај 16 часот.

Ми велат дека заради височината (186) се познавал и стомакот.

Прво сакам да ми го снема стомакот (ако е можно) и уз пат да се дефинирам оти сега ни мускул имам ни ништо. Внимавам на исхрана, чоколадо ретко јадам еднаш месечно ама и ако јадам нема шанси сам да го изедам целото, хамбургери никако, може некогаш да земам чикенбургер, секое сабајле житарици со јужно овошје и гледам многу почесто да јадам риба и немрсни работи (ладни сендвичи без салами кулени и слично). Јадам сиренце и си пијам јогуртче.
Пред да одам на вежбање земам една банана и пијам една чаша густи сок. Газирано веќе неколку месеци не пијам.

Ама пошто сум ептен почетник (3 недели еве кадешто почнав) сеуште до крај не ми се јасни некои работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom