Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Вака сеа имам едно прашање до поискусните пијачи на whey протеини :).
Значи имам whеy протеин, кој шо содржи 70% протеинт останатиот дел е околу 20% јаглени хидрати и останатото масти ...
Е сеа шо ми е прашањето ... не знам колку пати дневно да зеам , тука пиши само за една доза како се пие, а јас знам 2 начини на пиење на whey.
Првиот, се конзумира протеинот во зависност од то колку си тежок -> 1g на 1lbs, али ова мислам дека е за чист протеин.
Вториот, се пие една доза дневно, одма после тренинг или насабајле на гладно.

Некоја препорака како би било најубо ?
Бтњ ќе го мавам во комбинација со креатин.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
абе, имало некоја теретана у капиштец кај католичка. дали знае некој каде точно се наоѓа, услови, цени и слично? да сподели билокаква информација...

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.448
Поени од реакции
6.127
Едно прашање :Имам 17 год. и одам во теретана 3 месеци и добро се развив во градиве како и лептир а бицепсов иако најмногу го вежбам најслабо се развива.Пошто не се осекјам пропорционално развиен Дали треба да земам нешто хемија и која? или не е препорачливо на моја возраст

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Едно прашање :Имам 17 год. и одам во теретана 3 месеци и добро се развив во градиве како и лептир а бицепсов иако најмногу го вежбам најслабо се развива.Пошто не се осекјам пропорционално развиен Дали треба да земам нешто хемија и која? или не е препорачливо на моја возраст
Пропорционален изглед не се добива така лесно друже, правилно е сите мускули да се вежбаат подеднакво така да не е препорачливо да се форсира бицепс, гради или нешто друго на сметка на нозе, стомачни или слично. Сеа донекаде нормално е тоа некој дел послабо да се развива а некој подобро пошто дури и билдери што подолго вежбаат тешко можат да постигнат идеална пропорција на телото што и всушност е целта на овој спорт добро градено и пропорционално развиено тело. Иначе за "хемија", верувам мислиш на креатин, протеини, топачи и слично, суплементи кои служат за зголемување на мускулната маса, сила, согорување масти и сл. кои се користат како додатоци во исхраната и не се штетни ако се користат правилно и можеш да ги земаш според твоите потреби и можности

?

..........

Гостин
Еј боди билдери....за колку време може да станам јак како Чак Норис ако вежбам а?:helou:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.448
Поени од реакции
6.127
Пропорционален изглед не се добива така лесно друже, правилно е сите мускули да се вежбаат подеднакво така да не е препорачливо да се форсира бицепс, гради или нешто друго на сметка на нозе, стомачни или слично. Сеа донекаде нормално е тоа некој дел послабо да се развива а некој подобро пошто дури и билдери што подолго вежбаат тешко можат да постигнат идеална пропорција на телото што и всушност е целта на овој спорт добро градено и пропорционално развиено тело. Иначе за "хемија", верувам мислиш на креатин, протеини, топачи и слично, суплементи кои служат за зголемување на мускулната маса, сила, согорување масти и сл. кои се користат како додатоци во исхраната и не се штетни ако се користат правилно и можеш да ги земаш според твоите потреби и можности
Сите мускули ги вежбам по 2 во ден-бицепс грб,рамо нозе и трицепс гради.А за"хемијата " најповеќе за согорување на масти мислев па дали би било добро амино да земам ? Пошто имам околу 6 кг вишак

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
Вака сеа имам едно прашање до поискусните пијачи на whey протеини :).
Значи имам whеy протеин, кој шо содржи 70% протеинт останатиот дел е околу 20% јаглени хидрати и останатото масти ...
Е сеа шо ми е прашањето ... не знам колку пати дневно да зеам , тука пиши само за една доза како се пие, а јас знам 2 начини на пиење на whey.
Првиот, се конзумира протеинот во зависност од то колку си тежок -> 1g на 1lbs, али ова мислам дека е за чист протеин.
Вториот, се пие една доза дневно, одма после тренинг или насабајле на гладно.

Некоја препорака како би било најубо ?
Бтњ ќе го мавам во комбинација со креатин.
не си пишал колку време вежбаш колку кила,висина итн.вака сега зависи од финансии,одма (15-20мин.)после тренинг една доза обавезно негде 2:1(јаглен хидрати:протеини)на кило тежина 1гр. хидрати и 0,5гр. протеини(100кг=100гр.хидрати со 50гр.протеини)ова само за овој оброк после тренинг.можеш пред спиење една доза(обично има дозери во кутиите) или сабајле.ако го земаш помеѓу оброци после јадење 2ч.-2ч.30м.после протеинот не се јаде одма 60м.-90м.ако вежбаш подолг период треба да се унесуваат 2.5гр. на тежина,а ако не вежбаш кој знае како можеш и помалку.ова ти е во кратко.
:bilokojzbr:

Еден живот малку ти е.. И два живота да вежбаш пак неможеш како Џак :nesum:
зависи дали ќе јадеш орис(сите нинџи јаделе) и колку ќе јадеш,или ќе вежбаш со борис

:bilokojzbr:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Сите мускули ги вежбам по 2 во ден-бицепс грб,рамо нозе и трицепс гради.А за"хемијата " најповеќе за согорување на масти мислев па дали би било добро амино да земам ? Пошто имам околу 6 кг вишак
хемија бе... свашта.
Аминото баш за слабеење.... хммм
земи некој fat burner и исхраната... ја имаш скоро на секоја втора страна во темава. Но мислам дека сега не ти е период за слабеење... слабеење од март па натака

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Немам пробано но од тоа што имам слушано од поискусните билдери и читано по интернет, мислам дека амино е баш она што ти треба. само земи си течно амино по бргу се разложувало, а со тоа помага во согорувањето на масти. Јас сакам да земам амино, па да ги прашам поискусните билдери дали аминото ќе ти даде дополнителна сила при вежбањето?? или пак ќе треба да го земам во комбинација со креатин или нешто слично..

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Абе не зезај, амино за слабеење...
Па така ми имаат кажувано, јас уште не сум пробал ама и јас планирам да пробам. И јас сакам да се издефинирам и да смалам 4-5 кг (не 10-15кг.) затоа мислам дека аминото нај ќе ни одговара.. Ако имате некој поголемо искуство со амино кажувајте..

O

Orion.

Гостин
За слабеење - намали јагленхидрати во исхраната и прави кардио вежби секој ден или од сабајле на гладно срце, или пред или после тренинг со тегови:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom