Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
не пушам,не пијам,е хамбургери јадам... ја мислев креатинот е онаква хемиска супстанца нешо ова она и брзо ке се напумпаш...али ако престанеш во вежбање лошо било...
ne be pa ti,toa se samo izmislici na tie luge koi se mrzlivi,pa si naogaat razni opravduvanja,a inaku i koka kolata e postetna od kreatinot.

People ме интересира како ви дејствуваат протеините, гејнерите, креатините, амино киселините, дајте ставете една фотка од вас каде што ќе се гледа какви сте биле пред да почнете со сериозен тренинг и отпосле.
jas dzabe da stavam slika,vezbam poveke od 14 godini,taka sto ne mozes da primetis nekakva razlika(iskreno ne mozam ni jas),suplementite pomagaat,ama ne se magicni pa da pravat nekoja ogromna razlika,inaku bilderite od tipot na Tose Zafirov pijat po okolu 200gr.protein dnevno samo za da se odrzuvaat,taka da...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Едно прашање во врска со одморот, спиењето. Со еден сопственик на теретана (бивш билдер) зборевме за одмор на мускулите во смисол дека на микроскопско ниво мускулот се кине при напрегање дигање тегови...и пополнува со протеини-исхрана. Ова е грубо и шематски кажано. Според него сонот-нормалното спиење е многу битен за одмор, заздравување и пополнување на мускулите, односно пораст на мускулната маса.
Заради тоа и после напрегање на одредена мускулна група вели е потребно неколку денови да не се напрега и да не се вежба со истата мускулна група.

Што мислите за ова, дали ги имате истите или слични информации во врска со одморањето на мускулите.

И дали имате онака информативно пресметано колку дигате на пример на рамен бенч за гради, колку тони вкупно со различни тежини и повторувања.

После би ве прашал (оние поискусните, еве aleks67 низ 14 години искуство дали има пробано, пошто тој систем е малку зезнат) за пирамидално вежбање. Но тоа во друг пост :)

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Едно прашање во врска со одморот, спиењето. Со еден сопственик на теретана (бивш билдер) зборевме за одмор на мускулите во смисол дека на микроскопско ниво мускулот се кине при напрегање дигање тегови...и пополнува со протеини-исхрана. Ова е грубо и шематски кажано. Според него сонот-нормалното спиење е многу битен за одмор, заздравување и пополнување на мускулите, односно пораст на мускулната маса.
Заради тоа и после напрегање на одредена мускулна група вели е потребно неколку денови да не се напрега и да не се вежба со истата мускулна група.

Што мислите за ова, дали ги имате истите или слични информации во врска со одморањето на мускулите.

И дали имате онака информативно пресметано колку дигате на пример на рамен бенч за гради, колку тони вкупно со различни тежини и повторувања.

После би ве прашал (оние поискусните, еве aleks67 низ 14 години искуство дали има пробано, пошто тој систем е малку зезнат) за пирамидално вежбање. Но тоа во друг пост :)
na muskulot mu se potrebni 72 cas za da se obnovi,so drugi zborovi ista muskulna grupa moze da se vezba najmalku preku dva dena,a inaku odmorot e mnogu biten,treba zdrav son od najmalku 8 casa.a posle trening i posle vnesot na potrebnata hrana treba da se miruva barem 2 casa.

inaku da, redovno vezbam so piramidalni setovi,ama ponekogas vnesuvam i super serii,triserii ,i sl,...a za gigantski super set se uste ne sum probal :)
za najdobar efekt potrebno e da mozes da osetis koj vid na trening i koja varijacija od istiot da ja primenis,se razbira i da gi odberes vistinskite vezbi,vistinskiot redosled na istite,i vistisnkiot broj na serii i povtoruvanja za da se dobie maksimalen efekt.

a za tezinite bas ne gi presmetuvam i ne me ni intersira nesto psebno koja tezina ja digam,poveke se koncntriram na pravilnto i efektivno vezbanje i dobivanjeto na maksimlen ucinok od istiot.
vcera na primer vezbav gradi i primenuvav piramidalen super set(so kratenje),digav 120kg na ramna klupa,pa bez pauza namaliv na 90kg,pa posle i na 70kg ,i na kraj i na 50kg.ama toa bese vcera ,naredniot pat mozno e da stavam i poveke ,a mozno e e da digam i pomalku,se zavisi od momentot i toa sto sakam da go postignam,za da digas golemi tezini treba da si i psihicki spremen,a ne samo fizicki.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
inaku da, redovno vezbam so piramidalni setovi,ama ponekogas vnesuvam i super serii,triserii ,i sl,...a za gigantski super set se uste ne sum probal :)
Овие суперсерии се виша математика, најверојатно после повеќе работа и искуство.
А и пирамидалното е многу терсене да се погоди. Пробав еднаш ама е специфично (и тоа тој газдата ми помогна, ја самиот не можев да одредам). Точно треба да се знае (ни повеќе ни помалку) одредена тежина за кревање 15 пати, а точно одредена тежина за кревање 12 пати...наназад, па напред. А после тоа ни лажица не се подигнува, доста го го погодува мускулот.
Барем за мене е тешко да одредам оптимална тежина за 15, 12, 10, 8, 6 и наназад (мислам дека така се креваа).

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Овие суперсерии се виша математика, најверојатно после повеќе работа и искуство.
А и пирамидалното е многу терсене да се погоди. Пробав еднаш ама е специфично (и тоа тој газдата ми помогна, ја самиот не можев да одредам). Точно треба да се знае (ни повеќе ни помалку) одредена тежина за кревање 15 пати, а точно одредена тежина за кревање 12 пати...наназад, па напред. А после тоа ни лажица не се подигнува, доста го го погодува мускулот.
Барем за мене е тешко да одредам оптимална тежина за 15, 12, 10, 8, 6 и наназад (мислам дека така се креваа)
.
ne,ne vazi toa za sekogo,zavisi od teloto,metabolizmot,genetikata.t.e.od fiziskite predispozicii i mnogu zavisi od efektot koj sakas da go postignes,na primer nekoj del na teloto se vezba so pomalku povtoruvanja nekoj so poveke zavisi sto mu e potrebno na teloto vo odreden moment za da se postigne posakuvanata forma.
ne postoi edinstven paket od vezbi ,serii i povtoruvanja za sekoj covek,se e individualno.sekoe telo e razlisno i zatoa za sekoe telo treba razlicen pristap,zatoa i ima LICNI TRENERI koi se koncentriraat na odreden klient,i odreduvaat sto na nego mu e potrebno,tuka igraat uloga mnooogu faktori.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
ne postoi edinstven paket od vezbi ,serii i povtoruvanja za sekoj covek,se e individualno.
Затоа значи е и тешкотијата да се практицира ова, затоа сум заглавувал со потребите за мене-сум читал од интернет, али тоа применето во пракса...поинаку иде.
zatoa i ima LICNI TRENERI koi se koncentriraat na odreden klient,i odreduvaat sto na nego mu e potrebno,tuka igraat uloga mnooogu faktori.
Тоа е одлична работа, само е малку солено. Инаку ефектите се (барем од она што го гледав) повеќе од одлични. Човекот извесно време тренираше (како личен тренер) еден ракометар, за кратко време го направи супермен, не само во ставата (тој и така беше спортист) туку во издржливоста на нозете, замав на раце, рамо...али комплетен третман-исхраната, додатоците, вежбањето, повторувањата, тежините, како и потенцирање на одредени мускулни групи соодветни за него.

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Затоа значи е и тешкотијата да се практицира ова, затоа сум заглавувал со потребите за мене-сум читал од интернет, али тоа применето во пракса...поинаку иде.
Тоа е одлична работа, само е малку солено. Инаку ефектите се (барем од она што го гледав) повеќе од одлични. Човекот извесно време тренираше (како личен тренер) еден ракометар, за кратко време го направи супермен, не само во ставата (тој и така беше спортист) туку во издржливоста на нозете, замав на раце, рамо...али комплетен третман-исхраната, додатоците, вежбањето, повторувањата, тежините, како и потенцирање на одредени мускулни групи соодветни за него.
ete gledas,bas taka e toa.
inaku na internet ima eden kup informacii(i dezinformacii),e sega da gi odvois ednite od drigite i da uspees da gi najdes odberes i upotrebis najdobrite i najsoodvetnite e najkompliciraniot del.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
ete gledas,bas taka e toa.
inaku na internet ima eden kup informacii(i dezinformacii),e sega da gi odvois ednite od drigite i da uspees da gi najdes odberes i upotrebis najdobrite i najsoodvetnite e najkompliciraniot del.
Кога веќе те избомбардирав со прашања, уште ова.:smir: За бадеми, лешници...јаткастите. Дали се штетни во смисол на маснотии? Оти според многу часописи содржат елементи кои се многу битни за организмот (па и витамин К за остеопороза), магнезиум, селен... елементи битни при вежбање како и витамините и протеините. Или е подобро на пример магнезиум да се земе од банана, селенот од риба, апчиња и слично.

Дали се користат во обликување на телото или се штетни, досега немам слушнато за овие овошја/плодови.

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Кога веќе те избомбардирав со прашања, уште ова.:smir: За бадеми, лешници...јаткастите. Дали се штетни во смисол на маснотии? Оти според многу часописи содржат елементи кои се многу битни за организмот (па и витамин К за остеопороза), магнезиум, селен... елементи битни при вежбање како и витамините и протеините. Или е подобро на пример магнезиум да се земе од банана, селенот од риба, апчиња и слично.

Дали се користат во обликување на телото или се штетни, досега немам слушнато за овие овошја/плодови.
se koristat,samo sto treba da ja prilagodi nivnata kaloriska vrednost na tvojata dieta,ke namalis od drugo nesto(jaglehidratite) a ke gi vneses niv,isto vo kombinacij,ednas edno drug pat drugo.ova poveke e i matematika.
na pr.
-1 gram protein = na 4 kcal
-1 gram jaglehidrati = na 4 kcal
-1 gram masti = na 9 kcal

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Многу корисни информации, фала.

Член од
2 април 2009
Мислења
213
Поени од реакции
18
Vcera kupiv proteini od vidot Protein Power na American Muscle. Prv pat zemam proteini i ako moze nekoj da mi kaze dali ovoj vid na proteini e dobar ili da baram druga firma i drug produkt?

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Па кога веќе си го купил, што прашуваш не знам. Сега сам ќе ги видиш ефектите и ќе ги споделиш со нас

F

FilipMacedon

Гостин
Јас прв пат почнав редовно да вежбам од мојата 15 год,и некаде две години континуирано вежбав.Оформив добро тело,но беља работа го напуштив овој спорт(за кој искрено денес жалам),а навиката за конзумирање на голема храна ми остана,и денес сум 185 висок,а имам 90 кг.
Подготвувам некои планови за кам бек,и се мислам дали да земам топачи на масти(во кој досега не сум ги употребувал ништо од тоа)или пак едноставно да се вратам на "машините".Ваши совети,мислења?

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Јас прв пат почнав редовно да вежбам од мојата 15 год,и некаде две години континуирано вежбав.Оформив добро тело,но беља работа го напуштив овој спорт(за кој искрено денес жалам),а навиката за конзумирање на голема храна ми остана,и денес сум 185 висок,а имам 90 кг.
Подготвувам некои планови за кам бек,и се мислам дали да земам топачи на масти(во кој досега не сум ги употребувал ништо од тоа)или пак едноставно да се вратам на "машините".Ваши совети,мислења?
Друже и мојата приказна е нешто како твојата. Јас се одлучив да земем амино, уште нз какви ама тоа ќе земам сигрно. За топачите како што читав по интернет па и немаат којзнае какво дејство, па затоа само амино планирам, би ти го препорачал тоа и на тебе.

Останатите сакам да ве прашам дали има врска ако земам постари амино киселини, кои се купени пред година дена, но на шишенцето пишува рок на употреба до 2010 ???

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.825
Останатите сакам да ве прашам дали има врска ако земам постари амино киселини, кои се купени пред година дена, но на шишенцето пишува рок на употреба до 2010 ???
Ако не се отворени мислам дека не б и требало да има проблеми.....и ако се чувани како што треба нормално.

Kajgana Shop

На врв Bottom