Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Само да го кажам уште оваа за Оливер.Тој почнал да вежба на 14 години,сега е висок 179цм.Дали тој е имал некој проблем со растот?НЕ!

Затоа на тие што ви прават проблеми дома поради годините само покажете го Аџијата :smir:.Бидејќи знам како е да ти забрануваат нешто од дома што го сакаш ради глупости.
ПОЗДРАВ.
Причина поради која што вежбам дома...(забрането теретана)
Колку пати им докажувам дека тоа е генетски и нема поврзаност со вежбањето, но тие нивни стереотипи и застарени сваќања го прават своето:nesum:.(инаку имам 170 висина,60 тежина,17 год)
А не ми се јасни и некои млади кои го велат тоа,а тоа име е изговор за нивната мрза:jaj: па стварно не ми се јасни некои кои викаат дека вежбањето е штетно,зарем подобро е постојано да лежиш,да гледаш Тв,да работиш на компјутер и да не спортуваш ништо.
Поговорката не е за џабе „Во здраво тело,здрав дух“.
Јас на пример ако не извежбам, се нервирам и имам вишок на енергија која мора да избие од некаде,така да јас вишокот енергија ја користам во вежбање,трчење,фудбал, а тие што се против вежбањето нека ја трошат пред компјутер или јадејќи хамбургери,кока-кола,чипс...:tapp:.

П.С. кажете ми колкави тежини за бицепс користите и по колку повторувања правите во серија...јас кревам моментално 10 кг по 8 повторувања во четери серии.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Со еднорачни тегови ли 10кг?

Член од
18 јули 2008
Мислења
479
Поени од реакции
140
Да,висината нема веза со вежбањето само доколку ги правите вежбите исправно...
Јас си ја повредив кичмата од едни вежби што ги правев неправилно па сега незнам дали ми е прекинат растот..иначе 173 цм сум

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Во тинејџерството може да се успори растот само ако се прават чучњеви,и мртви дигања.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Со еднорачни тегови ли 10кг?
Да еднорачен, мислам не е тег како што кажав, вежбам дома и експериментирам со туба полна со вода.
Можеби има и повеќе од 10,не сум сигурен го мерев со...(како се викаше она што се растега...:icon_roll за мерење на вреќи со компир:pos:) не е и важно, но сигурно има 10кг и кревам на левата 8 повторувања во 4 серии и на десната исто.
Доволно ли е или да зголемувам?

На десната имам уште фора (можам да кренам и до 10 повторувања) но левата е проблем( до 8 и има препрека, се здрвува мскулот):nesum:

Едит:Дланката треба ли да се витка навнатре кога ја кревам раката?

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Да еднорачен, мислам не е тег како што кажав, вежбам дома и експериментирам со туба полна со вода.
Можеби има и повеќе од 10,не сум сигурен го мерев со...(како се викаше она што се растега...:icon_roll за мерење на вреќи со компир:pos:) не е и важно, но сигурно има 10кг и кревам на левата 8 повторувања во 4 серии и на десната исто.
Доволно ли е или да зголемувам?

На десната имам уште фора (можам да кренам и до 10 повторувања) но левата е проблем( до 8 и има препрека, се здрвува мскулот):nesum:

Едит:Дланката треба ли да се витка навнатре кога ја кревам раката?
Мускулот не разликува дали е старо железо вода или КЕТЛЕР плочки. :smir:
Е сега повеќе вежбај ја левата бидејќи таа ти е послаба.Вежбај со исти тежини на двете раце за да ги изедначиш.Знаеш ли кога ќе треба да промениш тежина?Кога нема да осеќаш напор,болка....Сепак кога дигаш треба да осетиш малце напор болка...за да има ефект т.е. тогаш работат мускулите.

Поздрав.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Тајсон друже,а таа вежбата за гради легнат на пола клупа и од позади тебе да креваш тег(еднорачен) до над фаца,заборавив како се вика таа вежба,да ја вежбам сега одма или да почекам додека ми се навикнат мускулите на поголем напор или.......??
Инаку на гради вежбам се,секоја вежба без проблем и правам по 4 серии секоја вежба,во серија од 12 до 15 повторувања.

JerryMK

Sexy Girls in your town for night
Член од
5 мај 2009
Мислења
259
Поени од реакции
12
15 god, visok 170cm, 57kg
otidov samo eden pat vo teretana vezbav so 22 kg na gradi i 20 kg na grb potoa si ja skrsiv rakata i sea sum vo plan povtorno da odam

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
15 god, visok 170cm, 57kg
otidov samo eden pat vo teretana vezbav so 22 kg na gradi i 20 kg na grb potoa si ja skrsiv rakata i sea sum vo plan povtorno da odam
Добра одлука ти е тоа што ќе почнеш да вежбаш,но како прво и основен совет за почетник.
-Не почнувај со екстремни килажи бидејќи ќе си ги воспалиш мускулите, а тоа и не е баш пријатно :nenene:, гледај да одиш наспан и одморен и имај си некоја редовна програма на која ќе се придржуваш.Големо влијание обрати на исхраната бидејќи ако немаш слушнато, таа е заслушна за 80% од тоа како ќе напредуваш!
А понатаки ќе ти даваме други совети ако треба слободно прашувај:smir:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Тајсон друже,а таа вежбата за гради легнат на пола клупа и од позади тебе да креваш тег(еднорачен) до над фаца,заборавив како се вика таа вежба,да ја вежбам сега одма или да почекам додека ми се навикнат мускулите на поголем напор или.......??
Инаку на гради вежбам се,секоја вежба без проблем и правам по 4 серии секоја вежба,во серија од 12 до 15 повторувања.
Вежбај,тоа ти е подобро отколку коса контра клупа.Оваа вежба ти е за долните гради,и стварно е добра според мене и подобра од контра косата клупа.Мускулите мора да ти се воспалат еднач,бидејќи исто ти е дали на коса клупа или оваа вежба ќе ја правиш на мускулната партија напорот е ист.Е сега за сериите еве што ќе ти препорачам.
Првата серија нека ти биде за загревање 15 пати со полесна тежина значи ако дигаш 40 кила дигај 25,потоа стави 30-35 и втората и третата серија нека ти бидат исти тежини,и последната серија нека ти биде макс. :smir:

Поздрав.

JerryMK

Sexy Girls in your town for night
Член од
5 мај 2009
Мислења
259
Поени од реакции
12
stignav do 32 kg vo posledna seria ne mi bese tesko
ako moze nekoja programa na izhrana do koja bi trebalo da se pridrzuvam
odnapred fala

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
дали некој го практикува методот на 6 пати јадење на ден?
и ако , нека пише што е најдобро да се состојат овие 6 оброци...

мислам да почнам и јас ова да го практикувам па затоа ако може некој нека помогне!!:D

позз:smir:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
дали некој го практикува методот на 6 пати јадење на ден?
и ако , нека пише што е најдобро да се состојат овие 6 оброци...

мислам да почнам и јас ова да го практикувам па затоа ако може некој нека помогне!!:D

позз:smir:
колку си тежок?

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
колку си тежок?
80кг 188см

иам испиено 1кг веј протеини сеа почнувам со уште едно кило...
од следна недела планирам ригорозно да почнам со здрава исхрана!
(и до сеа пазев на исхраната колку толку)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
80кг 188см

иам испиено 1кг веј протеини сеа почнувам со уште едно кило...
од следна недела планирам ригорозно да почнам со здрава исхрана!
(и до сеа пазев на исхраната колку толку)

Hmm не е тоа нормална тежина за таа висина ?

Kajgana Shop

На врв Bottom