Што мислите за новиот закон за сообраќај?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Озбилно ова?
Инаку, си треба искуство за посилна кола...Во Италија едно време беше почетникот до 45 kW да смее да вози.
Е сега, почитувани тазе возачи, ќе се буните околу ова, ама за едно 7-8 години, ќе викате дека баш така треба да биде, уште умот ви лета, мислите дека се што лета се јаде, светот е ваш, ама не е баш така...

Na ova tema pisuvav pred 2 godini na istiot forum, pa ne bi se povtoruval sega. Potpolno se soglasuvam so zakonot za "novite" vozaci, jebi ga, toa e realnost. Ne moze nekoj shapshal so izvozeni 500km da se trka po ulicite so mokni masini, i pritoa da ja zagrozuva mojata bezbednost na patot ... Jest da i od "poiskusnite" vozaci ima takvi koi se mnogu opasni po drugite, no sepak vaka barem edna grupa si ogranicil.
Dosta cesto vozam (skoro sekoj vikend niz RM i posiroko), dosta dolgu vozam i ogromna kilometraza imam nabieno vozejki tuka i vo stranstvo, ama drustvo, ona sto go ima po nasite patista e navistina strasno i krajno zagrizuvacko. Zagrozen si na sekoj metar od patistata od raznorazni ajvani, samonareceni "fraeri" i ostali, koi nitu ogranicuvanja na brzina pocituvaat, nitu prednost na patot, nitu pak stojat na crveno svetlo na semafor (i bebinjata znaat sto toa znaci), itn itn itn ....
I tolku, nemam poveke vreme da diskutiram na ovaa tema.

CD42BE8660EC354A92CFB4655F84FE54.jpg

...se slagam generalno za doneseniot nov zakon za bezbednost vo soobrakajot, sekako mora da se usoglasi so onoj na EU, zatoa e i donesen(a ne deka i stariov nechineshe), megutoa toa sto sakam da kazam na temava e deka se sluchuva eden spored mene mnogu opasen paradoks vo RM, za sto se raboti:

...kaj nas kako sto stojat rabotite se dava naglasok na pishuvanje na kazni za pogreshno parkirani vozila, normalno poradi nedostatok na parking prostor i nashiot mentalitet ili se(polni budzetot) so pregolemi davachki za registracija i oiguruvanje na motornite vozila koi se neverojatno neproporcionalni so nashiot standard, sum za kazni i toa kako, megutoa ne sum za preteruvanje, da recheme poveke sum za kazneni poeni so koi bi se odzemala vozachkata na odredeno vreme, ama ne sum nikako za visoki parichni kazni...i toa na kraj sto sakav da go kazam a mislam deka nikoj i ne e svesen odkade ustvari doaga najgolemata opasnost kaj nas vo RM za bezbednsta vo soobrakajot...luge...kup narkosi i alkosi vozat bez problem...na takvi individui ednostavno ne treba da im se dozvoli upravuvanje so bilo kakvo motorno vozilo...malce poveke akcent vo praktikata na ovoj opasen problem...

Има некои новини и спроведувања околу новиот закон? Ајде известете.

Има некои новини и спроведувања околу новиот закон? Ајде известете.

Се пишуваат казни според новиот закон, нема сеуште формирано прекршочни одделенија при МВР, според новиот закон, нема нов формат на возачките дозволи за да се запишат казнените бодови...
Збрка...

Тоа точно дека нема каде да ги запишат бодовите, ама нема каде со пенкало. Новите возачки би требало да имаат чип при што се стават во мало апаратче кое во чипот ги впишува бодовите и прекршокот и плус праќа во централа информација на чива возачка има додадено бодови и каков прекршок.
Така да има можност за запишување на бодовите , само по дигитален пат.

А важи сега тоа за од 23-05 за тазе возачи,и колку време се рачуна тазе возач?

epten glup zakon..... a o va so velosipedite i motorive :tapp: boze sacuvaj
samo se slagam za toa so alkoholot so drugo nisto....
ako sum nemala dve godisno iskustvo so vozenje, da ne vozam posle 22 ili posle 00 ne znam...osven vo pridruzba so nekoj poiskusen vozac....ma ajde molimte...pa toj ne ipravuva so voziloto jas upravuvam. i sto fajde od toa....nisto! dokolki bi doslo do sobrakajna nezgoda (tu tu tu skraja da e) pa jas bi bila kriva togas ili toj so koj sum se "cuknala" :)
a sto moze da napavi toj "poiskusniot" do mene? nisto!! ama bas nisto!!

Мислам дека ќе биде најприкладно прашањево тука...
Во Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, Член 46 изгледа вака:

Возачот кој со возило влегол во крстосница на која сообраќајот е регулиран со уреди за давање на светлосни сообраќајни знаци, може да ја напушти крстосницата без да чека сообраќајот да биде со светлосен знак отворен во правецот во кој е со намера да го продолжи движењето, под усов да ги пропушти сите учесници во сообраќајот што се движат во правецот во кој е отворен сообраќајот.

Дали ова значи дека, ако дојдам до празна крстосница, можам да поминам на црвено светло и да им праам :helou: на џандарите после крсотсницата? :)

Мислам дека ќе биде најприкладно прашањево тука...
Во Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, Член 46 изгледа вака:

Дали ова значи дека, ако дојдам до празна крстосница, можам да поминам на црвено светло и да им праам :helou: на џандарите после крсотсницата? :)
Spored mene, ova se misli na slucaite koga si vise navlezen vo samata raskrsnica, pa da receme u meguvreme ti se zapalilo crveno svetlo, i si ostanal vo raskrsnica pa zatoa ce mozes da prodolzis so dvizenje koga ce ti se oslobodi pat. E sega ova e valjda pisano za nekoi slucai koga bez tvoja vina ce ostanes vo zona na raskrsnica, zosto spored zakon ako procenis deka ako vlezes vo raskrsnica na zeleno svetlo moze da ne ja napustis raskrsnicata navreme treba da ne vleguvas vo raskrsnicata, inaku ima kazna za toa. Ova e po stariot i po noviot zakon, ne e nisto novo, samo storetko koj znae deka e ova kaznivo. Eve ce vo kazam najcest primer : Vozite niz guzvive u Skopje i naiduvate na semafor, vi se pali zeleno svetlo i kolonata trga ama poradi guzva vozilata zapiraat na sred raskrsnica, i sega koga vise nasive vozaci gledaat deka nema sansi da se pomine pak se butaat u raskrsnica, i posle im se pali crveno svetlo i si ostanuvaat u raskrsnica. Pa posle se pali zeleno od sprotivna strana i ete ti guzva. E tuka po zakon ce si jadete kazna, jas sum pisal nekolku takvi, ama sum ocenil deka dzabe pisuvam posto lugevo se ovci ( poveceto ) i ne svaca kaj pogresil a ne pak da mu pisam kazna :tapp:

I to je to

ne mi se veruva.......
imam vozacka veke nekoi 12 godini i pominato poveke od 300.000 km
taman mislev nekoj motor da kupam...max 600 ccm....ne za kurcenje tuku zatoa sto od sekogas sum imal keif....i sega sto?????nema da mozam letno vreme da ja ostavam kolata vo garaza i motorot da mi bide osnovno sredstvo za prevoz i denje i noke....doma do 22 casot ili butaj go motorot....
svasta....

se e im e za nikade.toa sto treba da go kaznuvaat ne go kaznuvaat.sega pak so im teknalo.abe ovoj grujo i ovaa vlada bile epten ludi.aj za alkoxol ok e zakonot.ama za ovaa nokno vreme posle deset illi da vozam pod prridruzba malo morgen ke bide.znaci jas ako sakam nekade da patuvam sam ne mozam.mopra oste nekoj da ima so mene.abe aJDE LUDI SE I GRUJO I VLADATA.

ne mi se veruva.......
imam vozacka veke nekoi 12 godini i pominato poveke od 300.000 km
taman mislev nekoj motor da kupam...max 600 ccm....ne za kurcenje tuku zatoa sto od sekogas sum imal keif....i sega sto?????nema da mozam letno vreme da ja ostavam kolata vo garaza i motorot da mi bide osnovno sredstvo za prevoz i denje i noke....doma do 22 casot ili butaj go motorot....
svasta....
Моторите до 22, само за неискусни, т.е. ако имаш А-категорија повеќе од 3 години, и тивок мотор (да не ги будиш сите покрај улицата на полноќ) може да возиш кога сакаш. А тоа што имаш Б категорија, џабе ти е. Помага (сега за сега) ако сакаш да полагаш за А. Нема да полагаш тестови, туку само вожња (ама и тоа ке го сменат).

...zosto spored zakon ako procenis deka ako vlezes vo raskrsnica na zeleno svetlo moze da ne ja napustis raskrsnicata navreme treba da ne vleguvas vo raskrsnicata, inaku ima kazna za toa.

И ја тргнав натака, но... останува дека ако си на сред раскрсница, и ти се затвори семафор... ти веќе си го прекршил законот... Плус, вика не мора да се чека да се отвори семафорот... ако си на сред раскрсница, сакал - нејќел, не можеш да видиш дали и кога ќе се отвори, нели? :toe:

E dobro de, znaci rabotata e u slucai koga ce ostanes u raskrsnica bez tvoja vina, pr. nekoj pred tebe mu zapre kolata u raskrsnica, i ne mozes da prodolzis, za u takvi slucai mislam deka se misli

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom