Што мислите за новиот закон за сообраќај?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
ja si go poddrzuvam zakoncevo bez razlika na glupostite vo nego. Doduse ova so zabranive ne me faka, ama ako.
Edinstveno ne mi se svigja toa sto kaj nas ke donesat nekoj zakon i nikoj nema da go sproveduva. Pa covece vozam 5 godini a samo ednas me doprela policija? Malku pocesto da kontroliraat i bez razlika na vrski, braka , cickovci i vujkovci vo policija da kaznuvaat bez pardon pa da se opameti narodov. Vo drzavava poveke ginat od soobrakajki odkolku od prirodna smrt.:toe:

Еј ај едно прашање! оти ме мрзи 10 страни наназад да барам, а сигурно е спомнато.
со мотор до 22 часот, а со кола до 00 часот така?

Еј да... Баш и мене ме интересира... Да не е од 23.00-5.00 со кола и мотор за неискусни шофери??? Ова моево е нагаѓање немора да е така. Се чека мислење од некој поупатен.

za pocetnici e od 23:00 do 05:00 casot, da odgovoram na pitanjeto

Inaku noviov zakon go pocnav da go citam pred nekoj den i ima mnogu izmeni vo pogled na nekoi positni raboti, znaci treba detalno da se prouci.

Primer, so noviot zakon zapiranjeto trae do 3 minuti, namesto 15 kako sto bese porano, ima neoi novi podelbi na vozila, novi zoni na vozenje ( neznam kavi ce bidat tie - zona sumraka :) ) itn. Mnogu se, ama ce gledam postepeno da vi gi soopstuvam tuka pobitnite raboti.

Pocetnicite gledam imaat i ogranicuvanja na brzinata, vo grad pisale 60, na pat za motrni vozila do 80, a na avtopat do 100. Kaznata e stavena fiksno 400 evra. Dali taka ce bide neznam, zosto sudiite imaat nekoe si neprikosnoveno pravo da kaznuvaat kolku sto sakaat, znacipak ce moze nekoj da si go izvadi gazot, samo taka e segde a ne samo kaj nas, da ne misli nekoj deka i na zapad nema vrski, ima ama samo za golemite ribi

Dzish напиша:
Да не е од 23.00-5.00 со кола и мотор за неискусни шофери??? Ова моево е нагаѓање немора да е така.
Не е нагаѓање, така е во законот. За последен пат, член 240:

Член 240
(1) Возач – почетник кој поседува возачка дозвола од категориите ,,А”, ,,Б” и ,,Ц”, односно од поткатегориите ,,А1” и ,,Ц1”, не смее да управува со возило со брзина поголема од 60 километри на час на јавен пат, односно со брзина поголема од 80 километри/час на пат наменет исклучиво за сообраќај на моторни возила, односно со брзина поголема од 100 километри/час на автопат, а со велосипед со мотор повеќе од 40 километри/час, ниту смее со возилото да влече приклучно возило или да врши организиран превоз на деца, во рок од две години од денот на издавање на возачката дозвола.

(2) Возачот од ставот 1 на овој член, не смее да управува возило во патниот сообраќај во времето од 23 часот до 05 часот, освен ако со него во возилото се наоѓа лице –возач постаро од 25 години, на кое не му е изрекувана прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило.

(3) Возачот од ставот 1 на овој член, кој поседува возачка дозвола од ,,А” категорија, не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 25 киловати.

(4) Возачот од ставот 1 на овој член, кој поседува возачка дозвола од ,,Б” категорија, не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 75 киловати.

(5) Глоба во износ од 400 евра во денарска противвредност, ќе му се изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите од 1 до 4 на овој член.

abe ako te fatat tebe i ako kolata ne ti e registrirana na tvoe ime nema na tebe da ti dadat kazneni bodovi ke mu dadat na sopstvenikot na voziloto zatoa zemete tugi koli:P

StevoMC напиша:
abe ako te fatat tebe i ako kolata ne ti e registrirana na tvoe ime nema na tebe da ti dadat kazneni bodovi ke mu dadat na sopstvenikot na voziloto zatoa zemete tugi koli:P
Грешка!
Зошто си возел нерегистрирана кола? На возачот му одат бодовите, на неговото конто!

MOze bil u zabluda odnosno ne mozel da znae dal e neregistrirano voziloto :salut:

Струмикс напиша:
Грешка!
Зошто си возел нерегистрирана кола? На возачот му одат бодовите, на неговото конто!

Pa dobro be sweden, ti vozac si ili terac, ti treba ako zemes tuga kola da si proveris dali so tebe imas vozacka i soobracajna, a u soobracajnata si pisuva do koga e registrirana, a ne samo pali vozi.

Si go jade vozacot kako popce ako go fatat razbiras :0

za toa so motorite se slozuvam do negde ama da moram da vozam vo pridruzba so covek sto ima dozvola poveke od 2 god..... epa ajde togas i majka mi ke ja zemam so mene u grad (apsurd neli?)

E toa za motorit glupost e jas bozem nemozam da pravam gluposti pred 11 caot tuka ke cekam posle 11 nema vrska. Nemale so da pravat i si pisuvale gluposti u zakonov ali aj. Inaku od koga vazi zakonov, mislam vazecki e vise ili ???. Inaku u veles uste ne e pocnat a ko so gleam nema ni da pocne zakonov

Законов има многу глупости и нелогичности.. Како прво за да се донесе ваков закон треба да има и дури промени.. да се полага уште на 16 години, и овој закон колку толку би имал некоја логика.. сЌе речеме.. ајде на 16-18 години се уште се деца.. им треба некој искусен со нив. Но што сега.. идам во кафичи и со чупето сакам да одам со колата некаде.. нормално после 23 саат.. или посале кафичи ја носам дома.. или тоа ТРЕБА ПРЕД 23 ДА ГО СТОРАМ?
Не знам но мислам нема логика законов..
А со тоа со алкохолот го оправдувам.. за неискусни возачи не смее да има ниту 0,1 промили во крвта.. тоа е ок..
И тоа со автомобили со мотор над 75 KW.. и тоа се чисти глупости! Сега ако моите имаат таков автомобил и не можат да си дозволат да му купат мене друг, со помала сила на моторот јас значи не треба да возам? или само со нивно присуство.. или пак да го продадат автомобилот и да купат друг со помала моќност на моторот.. ГЛУПОСТИ!

noviov zakon ne da e tapa!!! potap zakon zdravje. sto e be toa posle dvanaeset treba do mene u kola da ima poiskusen vozac! ili ova za motorciklive! posle deset ne treba da se vozi! ako ima vakov zakon u evropa ja glava secam!!!!!!!

pa noviot zakon kako i site drugi nema da funkcionira.a inace ne mi smeta zs ja ne vozam.:buum:

Volkswagen напиша:
Што се подразбира под искусен возач?

Ако лицето зело на 18 години возачка дозвола, мора да има 3 годишно искуство со управување на моторно возило, значи 21 година (нешто слично како за да можете да полагате...мислам Е категорија така беше?), ако пак лицето добило возачка дозвола на 22 години, мора да има минимум 2 годишно искуство. Тоа значи ако на 22 години сте зеле возачка дозвола мора до 24 години да возите возило под 75KW. Плус, после 10ч навечер мора(овие што спаѓаат во неискусните возачи) да возат со искусен возач. И нешто што јас многу го оправдувам (ова горното потполно НЕ го оправдувам) не смее неискусен возач да има НИТУ 0,5 промили алкохол во крвта...значи ниту капка, исто како

Две(2) години искуство откога ке ја земеш возачката или како??
Со волан сум во рака од 7 одд. ама пусти страв од давање крв за лекарско неможам да полагам.Само тоа е единствена пречка.Скопје ги имам премерено и на должина и на ширина така да мислам дека ИМАМ
некое искуство дека се имам вадено од некој незгодни ситуации.гужви,вракање наназад 100-тина метри, и некој такви работи.
bdw-Глупост е законов.:nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom