Palair Macedonian

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
880
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Инспириран од една фотка од галеријата на мр.викет, ми текна на авиопревозников кој правеше бум во раните деведесетти после распадот на Југославија...Симболиката на самиот авиопревозник е грбот на Република Македонија кој никогаш не го усвоија...Еве некои слики:

f_gduy.jpg

f_giai.jpg

Alleen1.jpg

0807385.jpg

1590.jpg

palair1.jpg

Stichting1.jpg

Инаку, јас летав со црвениот Фокер 100 релација Скопје-Истанбул-Скопје...тоа беше последниот успешен лет пошто следниот се урна на полетување во Скопје....

и јас на времето имав одено до франција со фокерот,мада ти повеќе среќа (во несреќа :) си имал од мене :) и навистина,баш беше некако луксузна таа компанија.барем така ми се чинеше тогаш ко копиљ :) црвен авион,ваму таму....:) ден денешен тој што беше едниот од директорите (еден од Демократска Алтернатива ми се чини) Александар........Димитров мислам или така нешто носи значка со авион од Palair на сакото

Ејј, дааа... сеуште не сум летал со авион, ама живеам блиску до аеродромот, па секогаш ми беше интересен Пал-Ер авионот, за жал една зима, решиле да полетаат со замрзнати крилја. И се сруши...
Во мојот крај кружеа "spooky tales" за некоја невеста дух.

Tonchie напиша:
..., за жал една зима, решиле да полетаат со замрзнати крилја. И се сруши...

Со нешто друго погрешно ќе да се решиле да полетаат.

Трагедија хауевр.

Интересна компанија , првите згодни стуарди и стуардеси ги имаја и секогаш фазла карти од места шиткаја , ако стигнеше касно за чек ин , доџи јуче беше работата.

Чекајте бе.Не се руши еден ваков авион во близина на Охрид 90-и некоја година????

Систематски го уништија... ај ако имам некој милион ќе го ревитализирам. :D
Многу убави авиони... (за црвените зборувам).

Чекајте бе.Не се руши еден ваков авион во близина на Охрид 90-и некоја година????
Тој бил на Авиоимпекс. Еве еден податок

На 20 Ноември 1993 Yakovlev 42D опериран од Avioimpex со регистрации RA-42390 се сруши близу Охрид и погинаа 107 патници и 8 членови на екипажот. Авионот доаѓал од Женева и требал да слета во Скопје. Поради магла бил пренасочен кон Охрид и поради (најверојатно) лоша и неразбирлива комуникација со контролата на летање се удри во планината Тројани на 4900 стапки (2600 над аеродромот).

Палер-Македонија...фирмата на веќе подзаборавениот Вања Битуљану..?
Инстант фирма која само го искористи моментот на војните во бивша ЈУ кога патните правци беа многу ризични...со нормализирање на состојбите по патиштата и таа и сите слични фирми ги снема.
Инаку, картите се продаваа од торба без никаква евиденција па често се случуваше да за едно место се продадени и по две и три карти.

чекај сеа не ми е јасноо едно нешто... црвениот фокер се урна при полетувањето??? ех коа ќе ми текне како мал колку се имам радувано кое ќе поминеше над куќа кај мене :pos: :pos:

Палер-Македонија...фирмата на веќе подзаборавениот Вања Битуљану..?
Инстант фирма која само го искористи моментот на војните во бивша ЈУ кога патните правци беа многу ризични...со нормализирање на состојбите по патиштата и таа и сите слични фирми ги снема.
Инаку, картите се продаваа од торба без никаква евиденција па често се случуваше да за едно место се продадени и по две и три карти.

мoже е Вањја невидена битанга..... :) ама тоа Палер Македонија шемата: се црвено со златниот лав на опашката и Palair Macedonia преку цел труп е една од најубавите...најелегантна шема во свет , а за НАЈМАКЕДОНСКА и НАЈПАТРИОТСКА да не збориме.....
...прочитајте само коментари за шемата на Airlinеrs.net сајтот... :)

Stichting1.jpg
...
vidi vidi ..kako samo nas narod evropski izgledal togas...onaka vlazen od socijalizam.... :)
sega ko pokisnati tetrebi......

f_giai.jpg

овај кога ке го видев да лета го викав кечапот(нели црвен е) тогаш едвај имав 3 години

Белиот фокер се урна, не црвениот.

А колку авиони имаше компанијата.

Back
На врв Bottom