Tочно, ама кога беше никелот на 50.000 долари, и кога земаа руда дури од Австралија, кога им цветаше бизнисот, кога и мало дете од 5 години можеше да го менаџира, зашто тогаш не плаќаа придонеси нормална тарифа на струја. Тој договор за слободна економска зона бил валиден незнам до кога, само заради тешкиот процес на отпочнување на производството, кога им тргна и кога стана најјаката фабрика во македонија одкога им е истчен договорот за олеснителни околности, кога се наполнија со огромен профит, зашто сега државата да ги бенефицира? Пазарот е тој што диктира и ти треба да се прилагодиш на пазарот, а прилагодување на пазарот со превработеост и пред се преплатеност по 1.000 евра за шеф на канцеларија, не е баш лесно. Доколку државата интервенира тука, ке излезат сите фирми, ке излезат сите фирми, зашто Фени да има пониска струја, данок на добивка и останати трошоци од МакСтил, БалканСтил, Пивара...сите тие се големи извозници и ти тие се погодени (освен пивара) од падот на металите на берзата.
За жал, голем % од пропаднатите фабрики, пропаѓаат поради лошо менаџирање, а впрочем тоа и се случува со Фени сега. Фени може да работи профитабилно доколку никелот е 7.500 долари, но при оптиманлни други услови, како оптимална вработеност. Еве да додадеме +500 за бензинот и +500 за струјата, значи 8.500 долари, што значи дури и при ова ниво од 9.700 Фени би работело рентабилно, но проблемот е лошото менаџирање и сега државата треба да им ги поправа грешките. Дали е потребен државен интервенционизам во тој сектор, кога банкарскиот сектор е пред колапс и каде што се очекува таму да се интервенира?
За Самарџиев...се повреди уште во Кавадарци кога играше, кога беше слаб и брз. За Хил, јас не го фалам, дечкото имаше потенцијал, ама тука не изгира ништо, и мене тоа ми беше муабетот, дека тоа што играл таму некогаш, не значи дека тука е ѕвер. Реално, лани Мираковски покажа 500 пати повеќе од Талик, и за тоа нема сомнение. Е тоа ми беше мене зборот, а за Талик како играл бред 3-4 години многу многу не ме интересира, само знам дека имал неуспешни сезони тука во Европа и дека освоил НЦАА со неколку НБА играчи во иста екипа.