Академија на ИТ Александрија

• Креатор на темата Креатор на темата Роберт
  • Време на започнување Време на започнување
Може вака да се договориме?

Факултет прво, после надоградба? Ива ако не се лажам, на економски си. Префли се на Е-биз, па во 3та ке учиш веб дизајн, SQL датабази и слични глупости. Па кога ке дипломираш, ке имаш доволно ресурси за да се доградиш негде во странство, и со господ напред таму да останеш.

Среднисти со "курсеви" има со лопата да ги ринеш, ама исто така и дипломци без специјализација.

На крај краева ако толку сакаш нешто да научиш, биди самоука, земи материјали и вежбај си веб дизајн у слобдно време, чепкај си натака навака.

abe se e samouka samo treba da imas dokaz deka go znaes toa .
pola plata za sertifikat nema da ti ode bidejki firmata ti plaka :D

sertifikatite na balkanot nemozat da bidat zamena za diploma toa e fakt no dodeka da stignes do diploma ke ti zavrast golema rabota btw koj za sto e opredelen

nemoze ekonomist da zima sertifikati za java ,cisco, php,mysql :) ekomisite si imat nivni :)

nemoze ekonomist da zima sertifikati za java ,cisco, php,mysql :) ekomisite si imat nivni :)

А зошто па да неможе? Јас сум на Е-биз, мене баш тие сертификати ми требаат. Па ида не бев на тој смер, пак ке сакав да си зеам некој ИТ сертификат. Брат ако сакаш да преживееш, немоеш да бидеш економист и САМО економист, мора да штрбнеш и од нешто друго.

А зошто па да неможе? Јас сум на Е-биз, мене баш тие сертификати ми требаат. Па ида не бев на тој смер, пак ке сакав да си зеам некој ИТ сертификат. Брат ако сакаш да преживееш, немоеш да бидеш економист и САМО економист, мора да штрбнеш и од нешто друго.

E-b kako so znam se uci programiranje i linux i toa 90% programiranje na aplikacii koj rabotat vo mreza ili vo mk ima nekoj drug E-b ( E-b ne li se vodi kako it-struka? )

a dali ima nekoj so sertifikati tuka da objasni rabotata deka se vrabotil so raboti platata ne mora da ja kazuva samo dali e zadovolen

citam i site vikate mislam ne mislam btw tuka vo bg sekoj mesec mora da zimas po nekoj sertifikata za da ti kacuvat platata ako ne zimas setifikati odis out od firma

veke se menat raboti na nikoj ne mu treba matematicar vo firma i filozov od drzaven fakultet

a za sertifikati vo svetot kako sto gledam na rentacoder ako imas zemano nekoj sertifikat 99% ja dobivas rabotata
Da vi kazam zemav microsoft zemav cisco 3to rabotno mesto za 2 god i toaa jas si gi biram sega sum cisco administrator i seuste ke idam nagore platite kako za vo makedonija se slabi ali ne se zalam za 24000 i plus bonusi i plus firmata ke me praka na doucuvanje vo slovenija e relativno dobro i sea procenete sami dali vredi... ne e samo da naucis nego i da se izboris do kraj odnosno ako se fatis da igras na oroto teraj go do kraj nema zastanuvaje vo ovaa dinamicka rabota, inace jas bev so sredno elektro skolo a so se tice sporedba na fakultetite (vo makedonija zboram) i ovie sertifikati veze nemaat nasava diploma od univerzitetite ima znacaenje 200 km(gevgelija kumanovo) i tolku dodeka ovoa e priznaeto od cel svet i tuka nikoj ne ti pomaga za polaganje treba da imas 86% od 50 prasanja tocni toa ti e samo 2 da promasis,ne deka gi potcenuvam fakultetive nego sakam da kazam da stanes denes cisco ili microsoft administrator ne ti pomaga elektro fak zasto tamu se uci od se po nesto i za struja ? dodeka ovoa ti e eden vid specjalizacija za odredena nasoka .....
PS:Me zabolea prstite od kucanje :)

Da vi kazam zemav microsoft zemav cisco 3to rabotno mesto za 2 god .... inace jas bev so sredno elektro skolo a so se tice sporedba na fakultetite (vo makedonija zboram) i ovie sertifikati veze nemaat nasava diploma od univerzitetite ima znacaenje 200 km(gevgelija kumanovo) i tolku dodeka ovoa e priznaeto od cel svet i tuka nikoj ne ti pomaga za polaganje treba da imas 86% od 50 prasanja tocni toa ti e samo 2 da promasis,ne deka gi potcenuvam fakultetive nego sakam da kazam da stanes denes cisco ili microsoft administrator ne ti pomaga elektro fak zasto tamu se uci od se po nesto i za struja ? dodeka ovoa ti e eden vid specjalizacija za odredena nasoka .....

Како прво по твоеизлегува дека џабе одиме во школо, зошто да се мачиме дај дииректно ќе си земеме сертификати и готова работа. Второ самиот викаш дека си со средно и плукаш по факултетите без да си стапнал таму, лично завршив средно машинско но и Машински факултет па ја знам разликата. Трето учењето за сертификати не е насока туку специјализација за користење одредена платформа од одреден софтверски производител. За крај мала шала, која фирма инвестира во човек кој ги менува фирмите како чорапи(да испрати готов кадар на нивни трошок во конкуренцијата?).

Da vi kazam zemav microsoft zemav cisco 3to rabotno mesto za 2 god i toaa jas si gi biram sega sum cisco administrator i seuste ke idam nagore platite kako za vo makedonija se slabi ali ne se zalam za 24000 i plus bonusi i plus firmata ke me praka na doucuvanje vo slovenija e relativno dobro i sea procenete sami dali vredi... ne e samo da naucis nego i da se izboris do kraj odnosno ako se fatis da igras na oroto teraj go do kraj nema zastanuvaje vo ovaa dinamicka rabota, inace jas bev so sredno elektro skolo a so se tice sporedba na fakultetite (vo makedonija zboram) i ovie sertifikati veze nemaat nasava diploma od univerzitetite ima znacaenje 200 km(gevgelija kumanovo) i tolku dodeka ovoa e priznaeto od cel svet i tuka nikoj ne ti pomaga za polaganje treba da imas 86% od 50 prasanja tocni toa ti e samo 2 da promasis,ne deka gi potcenuvam fakultetive nego sakam da kazam da stanes denes cisco ili microsoft administrator ne ti pomaga elektro fak zasto tamu se uci od se po nesto i za struja ? dodeka ovoa ti e eden vid specjalizacija za odredena nasoka .....

Slusaj sub-co koj ne bil ne moze da znae i dzabe e kolku da i objasnuvame nema da svatat dodeka tie klecat po 7 godini minimum i gubam nervi i psiha na masinski jas i ti ke imame po 4-5 godini kariera -jas nemam seuste no ti sum siguren deka so CCNA "sertifikiat" neli so nekoj ne moze da go svati veke zemas 500 evra pocetna plata a znam mnogu moi drugari od masinski sto9 rabotat kako monteri za 100 evra a imat "visoko obrazovanie" ne paga nikoj na nivnite gluposti tie sto se najjaki na forum i vregaat obicno nemaat ni sredno :vozbud: pozdrav

A kako sto gledam tie sto se "golemi" bok i batine po informatika ne mozat da si go "protumacat" sto e toa CCNA ili nedaj boze MCSA ili MCSE pa ako se zainteresirani kolku e cenet toj sertifikat i sto znaci US Military go izmislila internetot pa koj saka moze da se DO-educira po negovoto zavrsuvanje na "visokoto" obrazovanie i zemanjeto na negovata mnogu-ceneta diploma aj da ne se zanesuvate mnogu sekoj neka si ja gleda negovata rabota

Прво земи ја дипломата па после јади бурек. Не исмејувај луге што работат и за 100 евра, нема срамна работа се додека е поштена.

Прво земи ја дипломата па после јади бурек. Не исмејувај луге што работат и за 100 евра, нема срамна работа се додека е поштена.

Slusaj jas ne ismevam nicija rabota ne znam kaj go vide toa no kako sto ti mozes da ismejuvas obrazovanie koj sekoj po svoja volja si go bira mozam i jas ako sakam i ne mozes da napravis ama bas nisto za da mi go zabranis toa:pos2:.A mislam deka ako ne ste informirani ubavo za nesto podobro ne se srami za da probas da ponizuvas nekoja institucija ili licnost.Ako si so "visoko" obrazovanie bi trebalo da znaes deka toa e bon-ton ili opsta kultura ako voopsto ve ucat na takvo nesto tamu.

Slusaj jas ne ismevam nicija rabota ne znam kaj go vide toa no kako sto ti mozes da ismejuvas obrazovanie koj sekoj po svoja volja si go bira mozam i jas ako sakam i ne mozes da napravis ama bas nisto za da mi go zabranis toa:pos2:.A mislam deka ako ne ste informirani ubavo za nesto podobro ne se srami za da probas da ponizuvas nekoja institucija ili licnost.Ako si so "visoko" obrazovanie bi trebalo da znaes deka toa e bon-ton ili opsta kultura ako voopsto ve ucat na takvo nesto tamu.

Кога се обраќаш одлучи се дали ќе користиш второ лице еднина или учтива форма, не ги мешај и двете во еден коментар. А што не учеле таму ништо полесно, запиши се и ќе дознаеш.

,ne deka gi potcenuvam fakultetive nego sakam da kazam da stanes denes cisco ili microsoft administrator ne ti pomaga elektro fak zasto tamu se uci od se po nesto i za struja ? dodeka ovoa ti e eden vid specjalizacija za odredena nasoka .....
jas ti pisav ne deka gi potcenucvam fakiltetite nego ti kazav so toa obrazovanie od elektro ili masinski (znaci samo za ovie dva zboram) da rabotis windows admin ili cisco admin malku potesko zasto tamu ve ucat sosema drugi raboti od toa sto nie go ucime i ti kazav sertifikatite se kako eden vid specijalizacija za toa jas pr:nemam pojma od struja a i zasto toa ne mi treba dodeka vas ke ve ucat i struja i mreza i sve opsto ......I sea ti zakluci dali se losi sertifikatite prznaeni od cel svet ili tvojata diploma od unizverzitet sto da treba da rabotis pr: Bugarija ke se utepas po salteri da ja prevedes i da ti ja priznaat vo bugarija ...E sea so se tice za firmite jas da ti kazam za 5 moi godini rabotev edna rabota i nemav izbor e sega otkako zemav setrtifikat jas si birav kade... na edno bev se usovrsiv otidov na drgo mesto isto taka se usovrsiv a za poslednovo kolku za tvoe info me pobaraa za rabota (sto vo mk e retko) Kade sto treba da me do educiraat
E sea kako sto kaza Mitnik ti si toj sto plukas a ne si probal i ne znaes sto e kako e..i sto dava kom od tipot menjas corapi.... jas samo odgovoriv na edno prasnje dali ima nekoj so sertifkati sto raboti i po nisto ne plukav......
E pa sea ti razmisli si koj kako postapuva na forumov.....

Може вака да се договориме?

Факултет прво, после надоградба? Ива ако не се лажам, на економски си. Префли се на Е-биз, па во 3та ке учиш веб дизајн, SQL датабази и слични глупости. Па кога ке дипломираш, ке имаш доволно ресурси за да се доградиш негде во странство, и со господ напред таму да останеш.

Среднисти со "курсеви" има со лопата да ги ринеш, ама исто така и дипломци без специјализација.

На крај краева ако толку сакаш нешто да научиш, биди самоука, земи материјали и вежбај си веб дизајн у слобдно време, чепкај си натака навака.

Слушајте го Sephiroth, фино ги сконтал работите од почеток :)

Главната разлика меѓу инжинер (инженер?) и техничар е тоа што теничарот знае брзо и професионално да реши проблем од множеството ПОЗНАТИ ПРОБЛЕМИ, односно проблематики со кои претходно се занимавал/ги учел. Инжинерот ќе знае да се замисли, да истражи и да најде реши НОВ ПРОБЛЕМ, односно дотогаш невиден проблем. Разликата е во начинот и доменот на размислување.

Јас имам диплома, сега имам и неколку сертификати, но главните мои вештини (заради кои и ме вработија) сум ги стекнала самоуко - чепни ваму, чепни таму, прашај го гугл, ЧИТАЈ упатства, ЧИТАЈ хелпови, ЧИТАЈ форуми.

Слушајте го Sephiroth, фино ги сконтал работите од почеток :)

Главната разлика меѓу инжинер (инженер?) и техничар е тоа што теничарот знае брзо и професионално да реши проблем од множеството ПОЗНАТИ ПРОБЛЕМИ, односно проблематики со кои претходно се занимавал/ги учел. Инжинерот ќе знае да се замисли, да истражи и да најде реши НОВ ПРОБЛЕМ, односно дотогаш невиден проблем. Разликата е во начинот и доменот на размислување.

Јас имам диплома, сега имам и неколку сертификати, но главните мои вештини (заради кои и ме вработија) сум ги стекнала самоуко - чепни ваму, чепни таму, прашај го гугл, ЧИТАЈ упатства, ЧИТАЈ хелпови, ЧИТАЈ форуми.

Тука си во право, за чорапите се шалев, па тоа и беше нагласено.

Кога се обраќаш одлучи се дали ќе користиш второ лице еднина или учтива форма, не ги мешај и двете во еден коментар. А што не учеле таму ништо полесно, запиши се и ќе дознаеш.

Vidi vaka vone da ne mesame babi i zabi zboris gluposti i nema potreba da gi sporeduvame fakultetite zatoa sto kaj nas e apla obrazovanieto uste rabotime po turski rezim i nema sto da se bunime okolu toa a so tvojata diploma od visoko obrazovanie mozes samo da si go zabrises ..... Mislam nema nikakva logika vo toa da zboris za nesto sto prv pat go slusas za informacija za tvojata "platforma" sto zborese deka nie se obucuvame samo na edna odredena kolku da si znaes deka Alexandria e edinstveniot avtoriziran centar na BALKANOT za Microsoft i vo koja se izucuva OS MCSA MCSE a od godinava i Vista nesto sto doprva treba da dojde i dodeka ti dremes pred studentski prasanja jas ke si rabotam nekade so bogami zavidna plata zatoa sto na primer vo komercijalna banka(ti go davam ova samo kako primer) nema da ti baraat da im vrzes sijalica vo podrum ili da im smenis osigurac tuku ke ti baraat poznavanje i rabota so Cisco-va oprema poim sto na drzavnive fak. ke go slusnat posle 30 god ehheeeeeeee daleko e sunce druze moj...Ti posakuvam uspeh vo karierata i ne zaboravaj sekoj ima pravo na izbor i ti ne si toj sto treba da kaze dali e toa pogresniot ili vistinskiot.Ne izigravaj drzaven sovetnik za privatni prasanja i ne gi stavaj vo zabuna decata sto sakaat stvarno da naucat nesto koj kade saka neka odi pozdrav.:baeh:

P.S

A za toa kako zboram jas i vo koe lice tebe da ne ti e gajle i toa si e moe zosto dodeka ti ucese makedonski jazik i literatura jas morav da ucam angliski zosto imavme edna "knigicki" vo Alexandria od 2700 str. koi trebase da gi NAUCIME za ispit na 17 noemvri vie tolku ne ucite za 4 semestri i eve jas si lapnav sertifikatce od CompTIA pa mi e gajle ti sto plukas po moeto obrazovanie mozam i jas istoto no veruvaj poveke nema da se zamaram so ovaa tema zatoa sto navistina e banalno...aj cao

И што сеа, имаш неколку сертификати од Александрија и го држиш Господ за муда? Да се разбереме, ти друже немаш образование!!! Имаш научено ЗАНАЕТ! Има колосална разлика помеѓу едното и другото!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom