Академија на ИТ Александрија

• Креатор на темата Креатор на темата Роберт
  • Време на започнување Време на започнување
Алек,

Ниту сум се замерил, ниту па лично се познавам...али многу ми е жал што морам да постирам мое мислење базирано на реална ситуација. Јебеш му матер, човек кој не ги фали, мора да е скаран со нив? Брилијантна логика. За сертификат :)

Наречи го како сакаш, пракса, обука, кога ќе отидат таму, со тие фенси сертификатите, и кога ќе се сретнат со вистинска работа...кврц. Јово на ново.

И да, имаат обука (која ја нарекуваат пракса). И без таа пракса се како недошколувани. А со таа пракса по фирмите, и без предавањата и сертификатите ќе го постигнат истотото знаење (таа пракса им ја држат момци без сертификати, хехе)

И да, секој нормален за истите пари попрво би се запишал на вистински факултет, отколку на "академија".

И шо праи сеа со таа картицата?

Работи негде? Или ја шета у новчаник и ја покажуе по другарчиња?

Mislam deka nikade u nasava drzava nema takov fakultet ili nesto slicno na fakultet kaj so ke se usovrsis do toj stepen kako da si rabotel 1-2godini kako mrezen inziner na primer.Toa iskustvo si se steknuva so tek na vreme,ama za da go steknes toa iskustvo treba da vlezes nekade da rabotis a za da vlezes ti treba nekoe "livce":),inaku namesto da se setas so 'livcinja" Microsoft ti ja dava taa kartica,vo taa kartica ima se za tebe,na primer so testovi imas polozeno so koi rezultati gi imas polozeno i slicno,vo nekoi firmi mozes da otides so taa kartica i da vidat na net koi si i sto si a nekade ke mora da gi pokazes "livcinjata" zosto ima mesta kaj so se raboti uste so Windows 98 ili 95:)inaku u princip takvite karticki odlicno funkcioniraat niz svetov.

Microsoft сертификати? што е микрософт образовна институција, колку што знам таа е комерцијална софтверска компанија. Може да врши обука за користење на нивните програми и ништо повеќе.

Abe drugar Microsoft sertifikat e dobra rabota,xaxaxa neznam kako da objasnam veke:) + ne e samo Microsoft,tuka e i Cisco,razmisli kolku bi mu znacelo na eden mrezen inziner da ima sertifikat od Cisco.

И после, ја покажуеш картицата и фирмите се тепаат за тебе, па судски спорови, па се докажуваат кој прв те резервирал да работиш кај нив, хехе. Што убави приказни ви кажуваат, знаат што сакате да чуете и како да ви ги лапнат паричињата:)

Но, ајде да не бидам циничен. Ајде да видиме реално. Колку од вас кои сте се запишале таму сте добиле фамозно работно место, благодарение на сертификатот? Кој се откажал, кој добил картичка и ја шета во новчаник, кој е надежен академец...ајде, пребројте се, работно место и висина на месечни примања благодарение на сертификатчето. Да видиме дали вреди :)

Abe drugar Microsoft sertifikat e dobra rabota,xaxaxa neznam kako da objasnam veke:) + ne e samo Microsoft,tuka e i Cisco,razmisli kolku bi mu znacelo na eden mrezen inziner da ima sertifikat od Cisco.

Сертификати можам да купам колку што сакаш не само јас туку било кој, но ако во пракса односно на работа појма немаш со тоа ливчето може само да се избришеш.....

Сертификати можам да купам колку што сакаш не само јас туку било кој, но ако во пракса односно на работа појма немаш со тоа ливчето може само да се избришеш.....

NEMOZES DA GO KUPIS TOJ SERTIFIKAT,DA MOZESE DA SE KUPAT JAS SITE KE GI IMAV:):)VERUVAJ

И после, ја покажуеш картицата и фирмите се тепаат за тебе, па судски спорови, па се докажуваат кој прв те резервирал да работиш кај нив, хехе. Што убави приказни ви кажуваат, знаат што сакате да чуете и како да ви ги лапнат паричињата:)

Но, ајде да не бидам циничен. Ајде да видиме реално. Колку од вас кои сте се запишале таму сте добиле фамозно работно место, благодарение на сертификатот? Кој се откажал, кој добил картичка и ја шета во новчаник, кој е надежен академец...ајде, пребројте се, работно место и висина на месечни примања благодарение на сертификатчето. Да видиме дали вреди :)

Pa spored mene sekoj ke si se vraboti tamu kaj sto mu odgovara,ja na primer vo februari ke ima konkurs vo sobranie za mrezen inziner i mozam da odam tamu,ja se zaebavam so ucenjeto iskreno si kazuvam,me interesiraat koli i so toa se zaebavam,da sednam da ucam da gi zemam tie sertifikati so se baraat najmnogu ke se vrabotam kaj sakam,na primer u cosmofon,uni banka,t-mobile....plata ke mi bide od 20.000 denari pa nagore,samo ne sakam da visam na kompjuter celo vreme,neznam ni ja so sakam be:)ama toa si e moj problem,sakam da kazam deka so tie sertifikati ke rabotis na dobro mesto i ke zemas dobra platicka.

NEMOZES DA GO KUPIS TOJ SERTIFIKAT,DA MOZESE DA SE KUPAT JAS SITE KE GI IMAV:):)VERUVAJ

А што ако имам еден таков набавено ради штос, всушност и не ми треба како што рече и самиот буљенето во екран цел ден брр... А за вработување во собранието ич не размислувај таму ги има вработено и премногу кој од мрежа имаат видено само фудбалска мрежа.

Pa spored mene sekoj ke si se vraboti tamu kaj sto mu odgovara,ja na primer vo februari ke ima konkurs vo sobranie za mrezen inziner i mozam da odam tamu,ja se zaebavam so ucenjeto iskreno si kazuvam,me interesiraat koli i so toa se zaebavam,da sednam da ucam da gi zemam tie sertifikati so se baraat najmnogu ke se vrabotam kaj sakam,na primer u cosmofon,uni banka,t-mobile....plata ke mi bide od 20.000 denari pa nagore,samo ne sakam da visam na kompjuter celo vreme,neznam ni ja so sakam be:)ama toa si e moj problem,sakam da kazam deka so tie sertifikati ke rabotis na dobro mesto i ke zemas dobra platicka.
Па ако имаш такви сертификаи и талкаво знаење и работиш за 20000, подобро фрли се од некоја зграда. Волку заработувам со шиткање на компјутери од дома со моите 17 години.

А што ако имам еден таков набавено ради штос, всушност и не ми треба како што рече и самиот буљенето во екран цел ден брр... А за вработување во собранието ич не размислувај таму ги има вработено и премногу кој од мрежа имаат видено само фудбалска мрежа.

Jas sum siguren deka ne moze da se naraca toj sertifikat na toj nacin kako sto vikas ti,moze da naprais nekoj falsifikat ali da te ubacat u sistemot Microsoft deka si polozil nekoj nivni test so toa sto ke platis nema logika,od prilika ja za da polagam eden test plakam okolu 150-200evra,ako go padnes pak ja plakas sumata a dodeka go polagas e mn opasno:)ima nad tebe so visat luga e te sledat preku kamera...ne mi se objasnuva veke be drugar,sekoj so svoe mislenje,ja sum bil na test sum bil na predavanje i sum slusnal so zborat tie sto zavrsile,taka da nemozam sea na tebe da ti go objasnam toa zosto si ubaeden u nekoe svoe mislenje,nemam nisto protiv toa.

Па ако имаш такви сертификаи и талкаво знаење и работиш за 20000, подобро фрли се од некоја зграда. Волку заработувам со шиткање на компјутери од дома со моите 17 години.

Bravo be Jane,toa e dobra paricka ako ja zemas na toj nacin,logicno e deka nema da zemes nekade poveke od taa plata na pocetok,za ponatamu se zavisi od toa kako ke se pokazes,ako si dobar i ako ja drzis mrezata na nekoja dobra banka ke zemas plata so nekoi vo MK mozat da sonuvaat za nea,znaci se zavisi od tebe.

ja za da polagam eden test plakam okolu 150-200evra,ako go padnes pak ja plakas sumata a dodeka go polagas e mn opasnone mi se objasnuva veke be drugar,sekoj so svoe mislenje,ja sum bil na test sum bil na predavanje i sum slusnal so zborat tie sto zavrsile,taka da nemozam sea na tebe da ti go objasnam toa zosto si ubaeden u nekoe svoe mislenje,nemam nisto protiv toa.

Немора да ми објаснуваш, поентата на последниот пост ми беше да кажам дека џабе инвестираш(не само ти) , кога местата ќе ги заземат луге со партиски книшки

Bravo be Jane,toa e dobra paricka ako ja zemas na toj nacin,logicno e deka nema da zemes nekade poveke od taa plata na pocetok,za ponatamu se zavisi od toa kako ke se pokazes,ako si dobar i ako ja drzis mrezata na nekoja dobra banka ke zemas plata so nekoi vo MK mozat da sonuvaat za nea,znaci se zavisi od tebe.
Па колку што сум слушал што ми збореле во Сивус најниска плата на програмерите им е по 30000 денари. Во Тмобиле електро инжињерите работеле за по 60000 тие со најголемо знаење, додека еден пријател на мајка ми зимаше 60000 во тмобиле а го земаа од таму во ВИП да работи за 120000, ама дечкото е стварно ѕвер и си има електро завршено на телекомуникации смерот мислам, а не сертификатите од александрија:) Освен тоа и служебн телефон и кола со службено гориво добива.

Според мене, повеќе вреди факултетска диплома, и тоа на државен факултет, малце да се препотиш и да ти се прошират интересите и капацитетот на знаење. Факултетите, конкретно нудат малку практично знаење, но нудат основи, математички и теоретски, на кои после тоа лесно се надградува знаењето.

Сертификатот се однесува само на тесна област, и трае одредено време, да речеме 4 години. За 4 години, таа област веќе нема да буде актуелна, технологијата иде напред со огромна брзина. Спремен си секои 4 години да учиш и да полагаш за некоја нова област, до крајот на животот? И кога ќе имаш 60 години? Во пензија сега се иде на 62 за жени, и 64 за мажи, со тенденција да се продолжува.

Кој како сака, за мене паметна инвестиција е факултетска диплома, макар и од приватен универзитет. Сертификатите ќе ви ги плаќа фирмата во која ќе се вработите, според нејзините тековни потреби.

Не бидете мрзливи во младоста, ќе ви се исплати на старост! (Во превод: учи сине, за да не работиш) :)

a dali ima nekoj so sertifikati tuka da objasni rabotata deka se vrabotil so raboti platata ne mora da ja kazuva samo dali e zadovolen

citam i site vikate mislam ne mislam btw tuka vo bg sekoj mesec mora da zimas po nekoj sertifikata za da ti kacuvat platata ako ne zimas setifikati odis out od firma

veke se menat raboti na nikoj ne mu treba matematicar vo firma i filozov od drzaven fakultet

a za sertifikati vo svetot kako sto gledam na rentacoder ako imas zemano nekoj sertifikat 99% ja dobivas rabotata

citam i site vikate mislam ne mislam btw tuka vo bg sekoj mesec mora da zimas po nekoj sertifikata za da ti kacuvat platata ako ne zimas setifikati odis out od firma

По твое значи секој месец крк пола плата за сертификат.

Може вака да се договориме?

Факултет прво, после надоградба? Ива ако не се лажам, на економски си. Префли се на Е-биз, па во 3та ке учиш веб дизајн, SQL датабази и слични глупости. Па кога ке дипломираш, ке имаш доволно ресурси за да се доградиш негде во странство, и со господ напред таму да останеш.

Среднисти со "курсеви" има со лопата да ги ринеш, ама исто така и дипломци без специјализација.

На крај краева ако толку сакаш нешто да научиш, биди самоука, земи материјали и вежбај си веб дизајн у слобдно време, чепкај си натака навака.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom